Fortuna vocht zich tweemaal knap terug tegen een sterk Volendam, maar liet de buit op de valreep toch nog ontsnappen. Jammer, maar Fortuna laat zien niet onder de indruk te zijn van tegenslag!


1 Oktober 2004

Fortuna verliest spectaculair duel tegen Volendam


Doelpuntenmakers: 7. Smit 0-1; 25. Moutawakil 1-1; 59. Fung a Wing 1-2; 90. Taihuttu 2-2; 90. Faria 2-3
Opstelling: Thijssen, Fränkel (35. T. Janssen), Op den Kamp (73. Taihuttu), Akerboom, Hermans, Zafarin, Dassen, Meszaros (73. Daemen), Cagnazzo, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 3.600
Scheidsrechter: Temmink;
Geel (Fortuna): Derksen, T. Janssen
Rood (Fortuna): –

Het is half acht als we de trappen van het Wagner&Partners stadion beklimmen. Het mag dan wel al 1 oktober zijn, het weer is vandaag prima. Geen wind/regen/kou, maar lekker nazomerweer. Zelfs in het stadion is het aangenaam! Op het veld is de warming-up in volle gang. We zien dat Rein Baart nog steeds niet speelt en dus zal Willem Jan Thijssen hem opnieuw moeten vervangen. En verder zien we dat Dave Zafarin voor het eerst deze competitie in de basis zal starten. Het kost Mauro Simone zijn basisplek. Verder geen personele veranderingen ten opzichte van het duel in Haarlem.

Deze ploeg moet zich dus gaan revancheren voor de zware nederlaag van vorige week. Revanche nemen is belangrijk, maar makkelijk zal het niet worden, want we spelen vandaag tegen de koploper (alhoewel niet qua verliespunten) van de Gouden Gids Divisie: FC Volendam. Moeten we nog iemand kennen bij de Wijdbroeken? Nee, is het antwoord. Geen van de Volendammers heeft een Sittards verleden. Omgekeerd is dat overigens wel het geval. Edwin Hermans speelde ooit een seizoen bij FC Volendam (en verloor er een bekerfinale….).

In de Fortuna Kicks kijkt Joep op den Kamp terug op zijn witte broodsweken als profvoetballer. Over twee jaar wil ie er staan! Over de nederlaag in Haarlem weet hij te melden dat hij moeite had om te spelen in het gewijzigde verdedigingssysteem dat Chris Dekker had uitgedokterd. Slaat Joep daar niet de spijker op zijn kop? We zullen het wel zien wat er vandaag van komt.

Als Marcel Akerboom in de bloemetjes is gezet voor zijn 100ste competitiewedstrijd in Sittardse dienst kunnen we beginnen. Als de wedstrijd start wordt duidelijk hoe de Fortuna verdediging gaat spelen. We gaan opnieuw met drie centrale verdedigers spelen, maar de samenstelling is ditmaal anders. Ray Fränkel speelt vandaag als rechtsback en Op den Kamp speelt centraal. Hermans is linksback. Nou ja, we zullen het wel zien…

In het uitvak zien we meer spandoeken dan supporters. Nou ja, de dertig ‘palingboeruh’ die er zijn, zijn natuurlijk van harte welkom! Fortuna start overigens een beetje slordig aan dit duel en moet het initiatief laten aan FC Volendam. En Fortuna moet daar een serieuze prijs voor betalen in de zevende minuut… Patrick Huisman speelt de bal diep richting Kees Kwakman (is dat zijn echte naam?). Thijssen komt zijn doel uit om de bal weg te werken, maar moet dat met zijn hoofd doen omdat hij buiten het strafschopgebied komt. Hij kopt de bal weg en dan kun je geluk hebben (de bal komt bij een Fortunees terecht) of pech (de bal komt bij een Volendammer terecht). Tja, Thijssen heeft pech, mede omdat onze spelers niet scherp genoeg zijn begonnen aan dit duel. De bal belandt bij Jan Smit en die tikt de bal simpel binnen: 0-1…


Thijssen kopt weg, maar het is uitstel van executie…

Jan Smit? Verbijstering op de tribunes. Wie heeft er gescoord? Familie van, of is het ‘m in hoogst eigen persoon? Een ding is zeker, op de nominatielijst van de Van der Padt trofee 04/05 prijkt vanaf nu de eerste naam! En dus is Fortuna aangewezen op achtervolgen. En dat valt niet mee tegen het sterke verdedigingsblok van Volendam. Het duurt een tijdje voordat Fortuna de klap te boven is en gaat doen wat het moet doen: schroom van je afwerpen en geconcentreerd aanvallen. Dat komt ook, omdat Fortuna verdedigend problemen heeft. Fränkel heeft moeite aan de rechterkant om zijn tegenstander onder controle te houden. Maar als de wedstrijd zo’n twintig minuten bezig is, krijgt Fortuna de zaken onder controle en dringt het Volendam terug op eigen helft.


Akerboom onderstreept Fortuna’s dominantie

Mooi om te zien dat het zelfvertrouwen van de Fortunezen niet is aangetast na de tegenvallers tegen Heracles, Haarlem en vandaag ook al tegen FC Volendam. Gedurfd aanvalsspel met Aziz Moutawakil als speerpunt. Die jongen kan voetballen, zoveel heeft ie de afgelopen weken wel duidelijk gemaakt! Na 25 minuten is hij het ook die Fortuna verdiend langszij brengt.

Maar voor we het hebben over de kwaliteit van de afwerking van Moutawakil moeten we het eerst maar eens hebben over de aanval die daar aan vooraf ging. De manier waarop de Volendam verdediging aan flarden werd gereten, heb ik in Sittard al enkele jaren niet meer gezien. De aanval begint aan de linkerkant, maar via een paar Fortunezen verplaatst de aanval zich dan vliegensvlug naar de rechterkant waar Dirk Jan Derksen breed legt op Moutawakil en die haalt verwoestend uit van de rand van het strafschopgebied. Waar haalt die jongen de kracht vandaan om zo hard te kunnen schieten? Mark Zegers stelt zich die vraag al enkele weken; Frank van der Geest nu ook: 1-1!!!


Moutawakil bekroont een schitterende aanval!!

Wat een goal! En wat is het trouwens ook handig als je tweebenig bent zoals onze Belg, die zich schijnbaar moeiteloos heeft aangepast aan het Nederlandse voetbal. De stand is dus gelijk en dat is terecht. En nu? Fortuna blijft de betere ploeg tot aan de rust, maar Dekker moet toch ingrijpen. Fränkel blijft een bron van onrust in onze verdediging – die Volendam ook enkele kansen oplevert – en dus moet hij na een minuutje of 35 het veld ruimen. De speaker doet het voorkomen alsof hij geblesseerd is, maar daar geloof ik niet veel van, tenzij het zo’n vervelende blessure aan de lichte lies is natuurlijk!

Thomas Janssen krijgt dus een kans om te bewijzen dat hij de enige juiste keuze is op de rechtsbackpositie. Verder zien we ook dat Op den Kamp de voorste man wordt in het centrale verdedigingsblok. En omdat Fortuna de spelbepalende ploeg is, betekent dat dat hij nogal veel in balbezit komt. 19 Jaar en dan ook nog de lijnen uitzetten! Vlak voor rust is Op den Kamp millimeters weg van zijn eerste Sittardse treffer en Fortuna’s voorsprong. Fortuna heeft een corner die Dario Cagnazzo voorslingert. De bal verdwijnt in de kluts en lijkt toch duidelijk op een hand van een Volendammer te belanden, maar Temmink wil er niet aan. Via die vermeende hand belandt de bal bij Op den Kamp die zich mooi vrijmaakt en uithaalt voor wat een zekere treffer is, ware het niet dat Maarten Woudenberg op de lijn redding brengt.


Tja, zo zien we niets, we moeten inzoomen….

En dan is natuurlijk de vraag: was Woudenberg op tijd of juist te laat met zijn redding? De grens heeft in ieder geval niets gezien en dus gaat het duel verder. De Fortunezen zijn furieus, maar ja ook zij kunnen nooit zeker weten of de bal de lijn gepasseerd was….


Die bal is toch over de lijn, of moet ik mijn groen/gele bril afzetten????

En zo komt er een einde aan een bijzonder leuke eerste helft. We hebben aantrekkelijk voetbal gezien van beide kanten en waarschijnlijk ook wel een terechte tussenstand, alhoewel Fortuna wellicht iets meer verdiende. Als in de rust enkele Fortuna ’54 shirts zijn uitgereikt (nee speaker, het zijn geen Fortuna Sittard ’54 shirts…) kunnen we door naar de tweede helft.

Helaas heeft ons de rust geen goed gedaan. Fortuna’s dominantie van de laatste twintig minuten voor rust is als sneeuw voor de zon verdwenen. FC Volendam dicteert nu het spel en bij Fortuna is niemand in staat om daar iets aan te doen. Jammer, maar we zijn nu op verdedigen aangewezen. En dat gaat niet vlekkeloos want Jantje Smit krijgt al snel de kans om opnieuw te scoren. Na een kwartiertje krijgt Volendam dan de beloning voor het overwicht in deze tweede helft. Terecht is de treffer dus zeker, maar de manier waarop doet toch pijn. De treffer komt namelijk uit een corner die Thijssen verkeerd beoordeeld. Cerezo Fung a Wing zegt dank je wel en kopt binnen: 1-2….


Thijssen maakt zijn (enige) dodelijke fout….

Tja, zo gaat dat. De jongen heeft geen ervaring op dit niveau en verdient dus krediet. Hopelijk belandt hij niet in de put vanwege zo’n fout, maar komt ie er sterker uit. Fortuna staat dus weer op achterstand en heeft nog een half uur om ook deze tweede achterstand ongedaan te maken. Is er nog veerkracht over? Een vraag die ik vorig jaar niet eens durfde te stellen, maar met spelers als Dassen, Derksen en de opgebloeide Laszlo Meszaros en Akerboom erbij mag je deze vraag dit jaar wel stellen!

Het antwoord is overigens ja. Alhoewel, Fortuna is niet in staat om een offensief te ontwikkelen dat even sterk is als dat in de eerste helft was, maar toch: Fortuna trekt naar voren. De wedstrijd wordt ook wat grimmiger en Temmink begint driftig met kaarten te strooien. Maar kom, dat hoort erbij als er gevochten wordt om elke meter. Een kwartier voor tijd gooit Dekker al zijn kaarten op tafel. Tom Daemen keert terug van een blessure en ook Gino Taihuttu mag proberen het tij te keren. Meszaros en Op den Kamp ruimen het veld. Kortom: dit wordt alles of niets! We zijn nu dus in het laatste kwartier en Fortuna krijgt de motor weer op toeren. Oké, het ontbreekt aan sneeuw, maar zie ik daar niet ineens Aziz ‘Tomba’ Moutawakil een perfecte slalom afwerken in Kitzbühel? Wat een voetballer, jammer dat Sven Baas meende hem doormidden te moeten trappen anders had Van der Geest zich weer kunnen klaarmaken voor een kanonskogel.

Even later heeft Derksen het aan de stok met Temmink. Waarover het gaat, ontgaat mij, maar het levert Derksen een gele kaart op. Fortuna gaat steeds aanvallender spelen en geeft dus ruimte weg aan Volendam, dat daar gretig gebruik van maakt. Maar ja, de Palingboeren laten na dit duel te beslissen. Thijssen redt een paar maal fraai, maar toch dit duel had beslist moeten zijn…


Ook deze bal zal Thijssen keren!

Fortuna leeft dus nog en het publiek gaat er in de slotfase achterstaan en dan staat de Volendam verdediging toch op knappen. Hmm, daar ligt ineens Derksen op zijn snufferd in het strafschopgebied. Dat leek toch een strafschop, meneer Temmink? 


Tja, die verdediger speelt toch echt de bal niet!

Maar Temmink legt de bal niet op de stip en wuift alles weg. Had Derksen het soms verbruid bij de scheids? Mag natuurlijk geen reden zijn om de penalty niet te geven, maar dat soort dingetjes speelt wel mee…Maar Fortuna geeft niet op en ruikt dat er nog iets te halen valt in deze slotfase. De vierde man steekt een bord met een vier erop in de lucht en we gaan er dus nog maar eens goed voor zitten. We zijn een minuut ver in de blessuretijd als de bal aan de rechterkant belandt bij Taihuttu. Natuurlijk moet hij de bal voortrekken op Derksen die in kansrijke positie staat, maar natuurlijk doet Taihuttu dat niet. Hij gaat voor het onmogelijke: een diagonaal schot in de lange hoek van een meter of twintig. Pats, hangen: 2-2!!!!!

Stadion op zijn kop, spelers op hun kop, wat een goal! En dus sleept Fortuna hier nog een zwaarbevochten punt uit het vuur. Er staan nog twee (extra)minuten op de klok en Volendam haalt toch nog ergens de veerkracht vandaan om nog opzoek te gaan naar de winst. Tja, dat moet je die Volendammers toch nageven, welke andere tegenstander zou na zo’n klap nog op het idee zijn gekomen om opzoek te gaan naar de winnende treffer, laat staan er ook nog de kracht voor te hebben? In de derde minuut van de blessuretijd kopt Riginald Faria al keihard tegen de lat en lijkt Fortuna met de schrik vrij te komen, maar een minuutje later valt de 2-3 zowaar toch nog. En dat terwijl onze meest ervaren man Hermans toch de kans had om op te ruimen. Maar ja, hij zocht een voetballende oplossing, vond die niet, verloor de bal aan Baas en die ziet Faria staan, die Thijssen kansloos laat: 2-3….

Tjonge, jonge wat een domper. Dan staan er nog 10 seconden op Temmink’s klokje, waarin uiteraard niets meer gebeurt. Eindstand: 2-3. Pfff, de toppen en dalen volgden zich in deze tumultueuze slotfase wel erg snel op. De Fortunezen liggen verslagen op het veld, terwijl Volendam een feestje viert. Maar als de spelers (en het publiek) van de eerste teleurstelling zijn bekomen, volgt een klaterend applaus.

Oké, we verliezen een wedstrijd die we nooit meer hadden mogen verliezen, maar wat een wedstrijd was het! Ondanks de nederlaag laat Fortuna zien niet in de put te zitten van enkele nederlagen en zo mogen we het graag zien. Dinsdag gaat het verder op Kralingen. Hmm, dat wordt ook niet gemakkelijk voor Fortuna. Maar ook niet voor Excelsior, toch?