De vrijdag voor Pasen pakt voor Fortuna allerminst uit als een goede vrijdag op verplaatsing in Volendam. Een 3-2 nederlaag, een rode kaart, een penalty, een mogelijk lang uitgeschakelde Ferhat Kaya en schorsingen voor Jordie Briels en Abdelaziz Khalouta is de treurige balans die we na afloop van de wedstrijd kunnen opmaken in het uitvak van het Kras Stadion te Volendam. Twee dagen resten om de opgelopen wonden te likken en een strijdplan te ontwerpen voor het bezoek van Excelsior op paasmaandag. 


30 maart 2013

Johny goes to Volendam

FC Volendam 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 8. Schroyen 0-1, 45. Kramer 1-1, 60. Tuyp 2-1, 89. Kramer 3-1, 90. Khalouta 3-2.
Opstelling: Kaya (46. Voss); Turan, Vets, Janssen, Schroyen; Voorn, Kruijsen, Briels, Cevik (52. Diaz); Rajcomar (68. N’Koyi), Khalouta.
Toeschouwers: 3.407
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel: Turan, Janssen, Schroyen, Khalouta
Rood: Briels

Het was een bewogen week in Jupiler League land, waarin een definitief einde lijkt te zijn gekomen aan het betaalde voetbal in Veendam. De financieel zwaar geplaagde club uit Groningen bleek niet bij machte het benodigde geldbedrag van ruim zes ton voor het afbetalen van de acute schulden op te hoesten. Reden voor de curator te besluiten om de stekker eruit te trekken. Dit vanzelfsprekend tot groot verdriet van iedereen die SC Veendam een warm hart toedraagt. Geheel verloren lijkt de hoop bij de Groningse club echter nog niet. Oud speler Henk de Haan is inmiddels een inzamelingsactie gestart met als doel het vereiste geld binnen te slepen. Onverwachte hulp komt daarbij vanuit Maastricht waar het de afgelopen dagen ook krokodillentranen heeft geregend en zelfmedelijden en eigen belang wordt verpakt in een omhulsel van hartverwarmend mededogen.

Aangekomen in Sittard staan de twee bussen die de Fortuna aanhang  vandaag richting Noord Holland moeten gaan vervoeren al klaar. Bus 1 is een niet geheel onopvallend exemplaar. Johny Reizen Hoensbroek Heerlen staat op de achterkant te lezen. Gezien de donkerroze/paars-zwarte kleurcombinatie gaat het hier mogelijk om Johny Flodder. De extravagante uitdossing wordt ook doorgetrokken tot het interieur van de bus en even twijfel ik erover om de zonnebril uit mijn auto te gaan halen.

Ook vandaag ontbreken enkele bekende gezichten bij het betreden van de bus. Thieske kon geen vrij regelen op zijn werk. Martijn besloot zich mentaal voor te bereiden op de Kennedymars . Yelle tenslotte zou eerst in de buurt van Amsterdam worden opgepikt, maar krijgt op het laatste moment een werkopdracht die dat plan in duigen doet vallen.


Mosselman had voor een leuk stukje decoratie gezorgd

Even later zet de meest onnozele en onbegrijpelijke buscombi van Nederland zich in beweging. De vereiste drooglegging heeft niet het vereiste resultaat bereikt en onder genot van een koude Jupiler en een footlong Parmesan, steak met pittige kaas, uien, olijven, sla,tomaat en Chipotle Southwest saus en zonder komkommer en augurk is het goed toeven in de bus. Als we een tussenstop maken, blijkt dat het leven is bus 2 een stuk minder gerieflijk is te noemen. Te weinig beenruimte is de klacht die we zonder uitzondering van iedereen krijgen te horen.

Nadat we een ultrakorte pitstop hebben gemaakt om Fortuna’s meest geliefde Amsterdammer op te pikken gaat de reis verder richting Volendam. Ruimschoots op tijd arriveren we bij het uitvak van het Kras Stadion. Daar ontvangen we ons entreekaartje met daarop de vaste oproep van Volendam, ‘Blijf Braaf’. Pffft, het wordt me altijd spontaan onpasselijk door de betutteling van voetbalfans bij de ongetwijfeld saaiste profclub van Nederland. Net zoals eigenlijk voor het gehele Noord Hollandse gehucht geldt, wordt ook de plaatselijke voetbalclub volledig ten onrechte op een voetstuk geplaatst. Volendam uit is voor mij persoonlijk en denk ook sprekend voor de gehele lb03.net  redactie een verplicht nummertje tijdens de jaarlijkse voetbaltrektocht langs de diverse stadions.


Mocht u zich afvragen waar uw belastinggeld dit jaar naar toe gaat…

Na een grondige visitatie mogen we dan eindelijk het stadion van het andere oranje betreden. Volendam staat in Nederland bekend als het vissersdorp bij uitstek. Men zou dus mogen denken dat de catering van de Noord Hollandse club daar handig op zou inspringen. Niets is minder waard en in plaats van een lekker gebakken visje schotelt men haar klanten een gehaktbal voor, waar zelfs de palingen in het IJsselmeer  hun neus voor zouden ophalen als men het als aas zou gebruiken.


Geen klantvriendelijke prijzen in Volendam

Trainer Wil Boessen heeft zijn elftal op een plaats gewijzigd ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Timothy Dreesen is geblesseerd en zijn plaats in de basis wordt overgenomen door Niels Vets. Kersverse papa Kevin Diaz begint herstelt van een blessure op de bank.


Welkom!

De eerste grote kans van de wedstrijd is voor de thuisploeg. Na een uitval over rechts komt de bal via Kuwas terecht bij Schwiebbe, wiens inzet wordt gestopt door Ferhat Kaya. In de rebound komt de bal echter wederom terecht bij Schwiebbe die ditmaal een overeind krabbelende Kaya verschalkt. Gelukkig voor alles wat Fortuna is, staat zijn teamgenoot  Kramer niet alleen buitenspel, maar valt dat ook de grensrechter van dienst ditmaal op. Doelpunt derhalve afgekeurd.

Enkele minuten later heeft het uitvak reden tot juichen. Na een goed opgezette aanval komt de bal terecht bij Jordie Briels die de mee opgekomen Joeri Schroyen vrij voor keeper Stevens weet te zetten. Joeri laat zich deze kans niet ontnemen en knalt de 0-1 tegen de netten. Na de achterstand schroeft Volendam het tempo wat op. Via de twee rappe buitenspelers Kuwas en Marengo tracht men Fortuna achteruit te drukken. Toch geeft de minst gepasseerde defensie van de Jupiler League weinig weg, met wederom een uitblinkende Ferhat Kaya in de hoofdrol.


Volendam neemt een wederom onterecht toegekende vrije trap

Fortuna lijkt de eerste helft knap overeind te blijven ondanks het veldoverwicht van de thuisploeg. Dat is tot de slotminuut van de eerste helft als Jordie Briels een harde en onbesuisde overtreding maakt op Volendam speler Koning. Scheidrechter Van den Kerkhof grijpt gedecideerd naar zijn borstzak en houdt de middenvelder van Fortuna de rode kaart voor. De jonge Fortunees laat zijn ploeg daarmee enorm in de steek. Fortuna zal ruim een helft met een man minder Volendam van zich af trachten te houden. De hoop van iedereen die de geel/groenen een warm hart toedraagt om in ieder geval de rust in te gaan met een voorsprong wordt binnen een minuut van de veldverwijzing de grond ingeboord. Brandley Kuwas breekt uit over rechts en zijn voorzet komt terecht bij Kramer, die uit een moeilijke hoek Ferhat Kaya weet te verschalken en op slag van rust Volendam op gelijke hoogte brengt.

Daar waar we in de rust nog liggen te herstellen van de mokerslag die de rode kaart en gelijkmaker teweeg heeft gebracht, dient het volgende doemscenario al weer op. Reserve keeper Mark Voss is intensief bezig met de warming up, wat duidt op problemen bij Ferhat Kaya. Als beide ploegen weer het veld opkomen, blijkt dat Kaya inderdaad geblesseerd is achtergebleven in de kleedkamer en neemt Voss zijn plaats tussen de palen in.


Mark Voss betreedt bij aanvang van de tweede helft het veld

Volendam ruikt bloed en probeert zo snel mogelijk de voorsprong te forceren. Een goede redding van Voss voorkomt dat Volendam al in de openingsminuut van de tweede helft kan juichen. Toch biedt Fortuna goed tegenspel en lijkt het vooralsnog weinig last te hebben van de man minder situatie. Rajcomar komt na een door hem zelf opgezette aanval net te kort om de bal achter keeper Stevens te werken en zo de geel/groenen weer op voorsprong te zetten.

“Voetbalbond Maffia!” Hoe vaak zou dat de afgelopen jaren al hebben geklonken vanuit de kelen van de Fortuna aanhang? Ook vanavond is daar weer alle reden toe. Een voorzet  toucheert per ongeluk de hand van Roel Jansen. Duidelijk gevalletje van aangeschoten hands, behalve als je als scheidsrechter tégen Fortuna mag fluiten. Het mag dan ook eigenlijk niemand verbazen dat het als buitenkansje wordt gezien om de tegenstander in het zadel te helpen en de bal verdwijnt dan ook op de stip. Volendam legende Jack Tuyp pakt het cadeautje van de scheidsrechter vervolgens dankbaar uit en schiet de thuisploeg vanaf elf meter op voorsprong.


Ouderwetse drukte in het voetbalgekke Volendam

Ook na de achterstand weigert Fortuna de hoop op te geven en blijft het ook kansen creëren. Helaas breekt het egoïsme van Aziz Khalouta ons op als hij samen met Kevin Diaz opduikt voor keeper Stevens. In plaats van af te leggen op de volledig vrij staande Fransman, besluit hij voor eigen succes te gaan en verdwijnt de bal in het zijnet. Dit tot grote frustratie van zowel Kevin Diaz alsook de away support, die ook vanavond ondanks de verplichte buscombi weer netjes 96 man telt.

Even later is het wederom Khalouta die nu wel netjes zijn medespeler weet te vinden. De mee opgekomen Joeri Schroyen weet echter niet voor een tweede maal vanavond het netje te vinden. De inzet en vechtlust van de Fortunezen is vanavond echter aanstekelijk. Toch lijkt in de 89ste minuut de definitieve beslissing te vallen als een counter van de thuisploeg wordt afgerond door Volendam spits Kramer.

Ook na de 3-1 weigert Fortuna echter op te geven. Een uitbraak van Kevin Diaz wordt onderbroken door een Volendam verdediger en Fortuna krijgt nog een vrije trap op de rand van de zestien meter. De vrije trap van Aziz Khalouta verwijnt vervolgens via keeper Stevens in de kruising en brengt de stand op 3-2. Helaas voor Fortuna is dit het laatste wapenfeit van de wedstrijd en fluit scheidsrechter Van den Kerkhof even later voor de laatste maal deze avond. Op basis van mentalitieit, inzet en werklust had Fortuna ontegenzeggelijk recht op meer gehad, maar ontbrak het benodigde  geluk. Na een welgemeend applaus nemen we afscheid van de spelers en begeven we ons naar de bussen voor de terugreis naar de Westelijke Mijnstreek. Met een beetje geluk hebben we vanavond de aanstaande kampioen van de Jupiler League aan het werk gezien. Dat zou betekenen dat we weer voor minstens een jaar verlost zijn van een van de meest inspiratieloze verenigingen in het betaalde voetbal.


Teleurgesteld door het verlies worden de fans bedankt

Rest ons nog alleen de beoordeling voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie:

Resultaat: Ondanks de tomeloze inzet een nederlaag, dus 0 punten.

Uitvak: Ondanks de verplichte en volledig nutteloze buscombi toch netjes 96 man. 4 punten voor dit onderdeel.

Stadion: Een van de heel weinig positieve punten van de Volendamse club. Het stadion is alleraardigst te noemen, 6 punten.

Thuisfans: Hasj, coke en paling dat is het Volendams menu. FC Volendam spreekt de plaatselijke bevolking blijkbaar minder aan, 2 punten op dit onderdeel.

Catering: Zoals al eerder in dit verslag aangehaald, een vissersdorp zonder vis en in plaats daarvan een smerig broodje bal, wederom 2 punten en dan alleen omdat het moet.

Randvoorwaarden: Over de stewards weinig reden tot klagen. Ook de vlaggen konden netjes worden opgehangen. Er was zelfs een kabel gespannen om hierin te voorzien. Ook waren er gratis programmaboekjes te verkrijgen. 9 punten dus derhalve.

Dat brengt het Grand Total van Volendam op 23 punten en dat houdt in een voorlopige notering op plaats 14 tussen grootmachten als SC Cambuur en Standard Luik.

G. Erens