Fortuna begint bij het scheiden van de markt zowaar nog een thuisreputatie op te bouwen. Na Cambuur en Helmond Sport bijt nu ook FC Volendam in het Sittardse stof. Met dank aan Esajas natuurlijk…


20 April 2003

Fortuna wint voor de derde maal op rij thuis

Fortuna Sittard 2 FC Volendam 1
Doelpuntenmakers: 38. Tuyp 0-1; 47. Tychon 1-1; 64. Gommans 2-1
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg (55. Steegs), Tychon, Daemen, Van Barneveld, Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Steegs
Rood (Fortuna): –

Deze keer melden we ons eens niet om 19.30uur in het W&P Stadion, maar om 14.00 uur op zondagmiddag. Een thuiswedstrijd op zondag dus. 5 Mei 2002 was de laatste keer dat we op een zondag speelden en dat was toen een behoorlijk beladen duel tegen Roda JC dat vooral in het teken stond van de strijd tegen FC Limburg. We zijn MVV nog steeds dankbaar dat ze de zaak toen opbliezen en we hier nu op deze aardige lente dag nog zitten te kijken naar Fortuna Sittard. Want zeg nu zelf, wat is er nu mooier dan Fortuna Sittard?

Omdat op die vraag toch niemand een antwoord heeft, concentreren we ons maar op hetgeen er zich op het veld afspeelt. Aan Fortunazijde zien we bar weinig veranderingen ten opzichte van vorige week in Emmen. Geert Bruselers was vorige week geschorst en pakte dus geen geel en is speelgerechtigd vandaag. En dat kost Dario Cagnazzo deze week een basisplek. Voor de rest geen wijzigingen. Op die bank zien we naast Tycho Steegs eindelijk ook David Klimek. Welkom terug!

De tegenstander van vanavond heeft de twijfelachtige eer als enige ploeg in de eerste divisie thuis te hebben verloren van Fortuna Sittard. De Wijdbroeken werden afgelopen najaar het slachtoffer van een staaltje vakwerk van Ronald Hamming. En dus hebben we vanmiddag onze laatste kans om dit seizoen een dubbele overwinning te boeken op één ploeg. In het uitvak ontwaren we circa 110 Palingboeren. Om onduidelijke redenen zitten er vandaag geen NAC, Ajax, RKC-supporters bij. Waar zijn ze vandaag? Niet voldoende kiezelsteentjes beschikbaar? Voor de rest zien we zo’n 2.500 Fortunezen op de tribunes. Als de spelers het veld opkomen, vliegen op de N-side de Wc-rollen het veld op. Een goed initiatief dat zeker herhaling verdient.


Dat ziet er toch sfeervol uit, of niet soms?

En dus kunnen we beginnen. Fortuna begint spectaculair, want na twee minuten heeft Volendam al een bal van de lijn moeten halen na een lob van Hamming en heeft Fortuna al drie corners gehad. Helaas levert dat allemaal niets op en komt Volendam met de schrik vrij. En als de Volendammers van de eerste schrik zijn bekomen, zoeken ze ook de aanval. En dan blijkt dat Volendam niet voor niets op plek drie op de ranglijst staat. Fortuna moet namelijk terug en af en toe verder dan ze lief is…

Maar als Fortuna dan zo ver terug moet, hoe kan het dan gebeuren dat Roeland Geraerts na een minuutje of twintig vijf Oranje hemden op zich af ziet komen? Voor de duidelijkheid Geraerts staat op de doellijn, Rein Baart ligt met zijn snufferd in het gras en die vijf (plus bal) staan in het vijfmetergebied. Geen idee hoe dat kan, maar misschien kunnen die vijf Volendammers ook eens uitleggen hoe het toch kan dat de bal niet in ons net eindigt? Wat een kans…. Het blijft dus 0-0, maar voor hoe lang nog, want Volendam is duidelijk de baas op het veld?

We zien Esajas de kwaliteiten van ons houtwerk testen (goedgekeurd) en ook Baart wordt enkele malen getest (ook goedgekeurd).Maar toch, dat kan niet goed blijven gaan en dat gebeurt ook niet. Een minuutje of vijf voor rust staan er weer een paar Volendammers vrij voor de goal, één van hen (Tuyp) laat Baart nu wel kansloos: 0-1.


Tja, geen houden aan voor Baart…

Nou ja, je kunt moeilijk zeggen dat dat onverdiend is. Maar we moeten verder en als we het voetballend niet redden, moeten we het wellicht over een andere boeg gooien. De weinige routiniers die we hebben steken het lont in het vuur en enkele Volendammers trappen met open ogen in de provocaties. Met name de bijdrage van Esajas mag er wezen. Hij loopt tegen Brusselers op en die gaat voor acht tellen neer. Tja, en dan kan de scheidsrechter niet veel anders dan Esajas van het veld sturen.


Tel het aantal routiniers bij deze interessante actie!

Hamming vindt dat geloof ik nog niet genoeg, want hij gaat nog verder met het opnaaien van Volendammers. En bijna heeft ie nog succes ook en hadden we nog negen Volendammers over gehad.


Scheids Van Meenen miste zijn Fortuna debuut niet!!

Zeer uitgekiend van onze routiniers en natuurlijk oliedom van Volendam, want dit zou wel eens de ommekeer in de wedstrijd kunnen zijn. Volendam is dan wel tot nu toe de betere op het veld, groot is het verschil ook niet. Voor de rust gebeurt er niets meer. Ruststand: 0-1.

In de rust gebeurt er helemaal niets. Geen penalty’s vandaag?

We gaan dus door naar de tweede helft. Fortuna speelt nu richting N-side (waarom heet die tribune niet de Thei Jessen tribune als we de Baandert sfeer terug willen hebben?). Fortuna valt net als in de eerste helft onmiddelijk aan en deze keer wel met succes. Joos van Barneveld speelt op links de bal richting Georges Tychon die zowaar zijn man passeert en de bal via de keeper en de binnenkant van de paal binnen puntert: 1-1!! Een mooie actie van Tychon.

En Fortuna voelt nu dat er meer te halen valt tegen dit gedecimeerde Volendam. Na een minuutje of tien wisselt Koning: Bart Meulenberg moet eruit, Steegs komt erin. Leuk voor de laatste die na maandenlang blessureleed zijn rentree maakt, maar erg zuur voor de eerste. En die is absoluut niet blij met de wissel. Hij scheldt Koning de huid vol. Het is ook wel een vreemde wissel. 11 Tegen 10, opzoek naar een doelpunt en dan een verdediger (die niet slecht speelt) voor een verdediger wisselen?

Die ontevredenheid van Meulenberg over die wissel zien we overigens graag. De afgelopen jaren waren spelers die gewisseld waren zogenaamd geblesseerd, zodat er niemand gezichtsverlies leed. Meulenberg breekt met die verwerpelijke Sittardse traditie en Koning heeft de komende week iets uit te leggen. Steegs laat overigens onmiddellijk merken dat hij aanwezig is, want hij heeft snel een gele kaart te pakken.

Nou ja, de wedstrijd gaat verder en Fortuna gaat opzoek naar een tweede treffer. En die tweede treffer komt er al vrij snel. Tychon mikt weer op de binnenkant van de paal (goeie dingen moet je in stand houden) en de bal gaat weer binnen: 2-1!! Of toch niet? Nee, zegt de scheids, Tychon heeft geduwd. Tychon heeft geduwd? Sinds wanneer kan Tychon duwen? Onzin dus, dat was een glaszuivere treffer….


Meer dan zulk handcontact was er niet…

Toch duurt het niet lang voordat Fortuna toch op voorsprong komt als we in de 67ste minuut een corner krijgen. Brusselers draait die corner op het hoofd van Gommans die boven alles en iedereen uitstevent en binnenkopt: 2-1!!

Zo zo, een kopdoelpunt uit een corner. Ik heb geen idee hoe ver we terug moeten in de tijd om die combinatie nog eens terug te vinden. Was het soms in de Intertoto op 29 juli 1998 Fortuna Sittard – Casino Salzburg (Jurgen Dirkx)??? Wie het beter weet, mailt maar naar: info@fortuna-online.nl


Is dat Gommans of is het Kezman?

Goed we staan dus voor. De afgelopen jaren was dat reden om in paniek te raken en de voorsprong weer in te leveren. Maar vandaag is alles anders, want de voorsprong komt eigenlijk nooit echt in gevaar. Dat betekent overigens niet dat je het noodlot moet tarten, want Fortuna krijgt legio kansen om deze wedstrijd in het slot te gooien.Tom Daemen (eindelijk weer eens iemand die een goeie corner kan nemen!) krijgt misschien wel de dikste kans, maar zijn schot scheert de verkeerde kant van de paal. Ook Paul Janssen, Gommans en Hamming krijgen mooie kansen maar de derde treffer wil er maar niet in.

Toch wordt het nooit echt gevaarlijk aan de andere kant. Paul Janssen en Jochem van der Hoeven hebben de zaken volledig onder controle. Geraerts komt ook niet in de problemen, maar Steegs had ondertussen wel al twee keer een tweede gele kaart kunnen krijgen. Gelukkig heeft de scheids daar geen zin in, zelfs niet als Steegs een Volendammer door midden trapt. Ik zei al, deze scheids mag dan een behoorlijk rooie kop hebben, ergens diep van binnen moet er iets groen/geel zijn!

In het laatste kwartier zie je de krachten bij ons wegvloeien. Joos van Barneveld en Tom Daemen zijn compleet leeg. Maar bij Volendam is het beste er ook vanaf, waardoor deze wedstrijd in een verdiende 2-1 overwinning eindigt.


Kijk die Volendammer eens puffend achter Van Barneveld aanrennen!

Volendammers zullen aanvoeren dat dat toch vooral komt omdat Volendam met tien man speelde. En dat zal ook wel zo zijn, maar dan moet je maar niet zo dom zijn als Esajas was. Drie keer winst op rij in een thuiswedstrijd. Wie had dat nog verwacht halverwege het seizoen? De ploeg maakt ontegenzeggelijk progressie. Nu nog eens een keertje winnen buitenshuis en dan komen we definitief van die laatste plek af. Waarom niet in Deventer?