Na een bijzonder roerige week lijdt Fortuna haar derde nederlaag op rij. Daar waar de nederlaag in Dordrecht als een off day werd betiteld, viel vorige week vooral de apathische houding van Sunday Oliseh op. Gisterenavond speelde Fortuna zeker niet zo beroerd, maar creëerde te weinig voor het vijandige doel en slikte op twee minuten evenveel tegentreffers. De vraag rijst dan ook of Carnavalsmaandag weer kan worden aangeknoopt bij de supervorm van de heenronde of dat de geest volledig uit de fles is en de rest van het seizoen als het ware administratief kan worden afgedaan…


2 februari 2018

Zeperd in Volendam

FC Volendam 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 54. Pedro 1-0, 56. Smal 2-0.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Essers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy (63. Cantwell), Smeets (63. Kojic); Semedo, Vidigal, Stokkers (63. Hutten).
Toeschouwers: 2.939.
Scheidsrechter: R. Dieperink.
Geel (Fortuna): M. Ospitalieri.
Rood (Fortuna): –

Het heeft even geduurd, maar de redactie van Fortuna Online weet waar sociale media haar mosterd vandaan haalt. We gruwelen ervan, maar beseffen meer dan ooit dat we niet meer zonder kunnen. Het zorgt er in ieder geval voor dat mensen wiens hart geen moordkuil is iedereen daarvan deelgenoot kan maken.

Na de zeperd in en tegen FC Dordrecht verschijnt Sunday Oliseh voor de camera van Fox. Hij vertelt onomwonden waaraan het schort binnen zijn selectie, hekelt de transferpolitiek van de club en manoeuvreert zichzelf en zijn staf daarmee in een schier onmogelijke positie. Zijn woorden vallen rotslecht binnen en buiten de club en de vraag is hoe lang alle partijen nog met elkaar kunnen verderwerken.

Ondertussen gaat het met Oliseh van kwaad tot erger. De ‘affaire Dordrecht’ ettert nog na als op vrijdag het lastige FC Emmen op bezoek komt. De Drenten profiteren meteen van de niet eerder uitgeprobeerde tactische variant die Oliseh en zijn staf uit hun hoed toveren en nemen brutaal de leiding. Het noopt Oliseh tot het wisselen van Clint Essers en teruggrijpen op het welbekende systeem dat de ploeg al het hele seizoen speelt.

Desalniettemin lijkt de veer bij de spelers gebroken als FC Emmen op 0-2 komt. In ieder geval wel bij Oliseh zelf. Daar waar de trainer doorgaans sterk meeleeft met zijn elftal en druk coachend zijn jonge equipe op de rails houdt, lijkt hij vanavond zijn handen van het elftal af te trekken.

In de tweede helft zet Fortuna aan, scharen de supporters zich weer achter het elftal, maar verder dan 1-2 komt Fortuna niet. En Oliseh en zijn staf? Die verroeren zich zelfs niet bij Finn Stokkers‘ aansluitingstreffer. Op de tribune vertrouwt men het zaakje niet.

Op Twitter denkt iedereen dat de tijd van Oliseh erop zit

Na afloop gonst het in het supportershome van de geruchten. Vliegen Oliseh en zijn staf eruit? Heeft de club al gesproken met een opvolger? Is Oliseh op weg naar een andere club? Veel tijd om ons daarover op te winden is er niet, want een dag later staan we gepland voor de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk!

Ondertussen krijgt ook Dagblad de Limburger lucht van een mogelijk vertrek van Oliseh. Dinsdagochtend meldt het dat René Eijer, voormalig trainer van Jong Fortuna (destijds ‘Tweede Elftal’ geheten), bevestigt dat hij in de wachtkamer zit aangaande Fortuna. Samen met Kevin Hofland, trainer van PSV O16, is hij de beoogde opvolger van Oliseh (en zijn staf). En dan duurt het niet lang vooraleer het nieuws de periferie verlaat en de uitlopers van de Randstad bereikt.

Voetbal International (VI) weet iets dat voor Kevin Hofland uit de lucht komt vallen!

We hebben toch wel een middag nodig om hiervan bij te komen, maar dan hebben we nog geen weet van een interview dat Oliseh geeft aan Fox. Terwijl bij wijze van spreke de nieuwe staf achter zijn rug de pionnen op het trainingsveld uitzet verklaart Oliseh dat er helemaal niks aan de hand is, dat de sfeer goed is en als hij de afgelopen tijd iemand heeft gekrenkt met zijn uitspraken hem dat oprecht spijt.

Naarmate de week vordert raakt iedereen ervan overtuigd dat Oliseh en zijn staf blijven zitten waar ze zitten en begint het zwartepieten. Dagblad de Limburger voert VI op als bron, VI doet het omgekeerde. En om hun zaak nog sterker te doen lijken verschijnen artikelen waarin men ons ervan probeert te overtuigen dat er wel degelijk méér aan de hand is.

Meest opmerkelijk is de passage waarin VI aangeeft dat Kevin Hofland dienst doet als klankbord voor Isitan Gün. Gelukkig gaat het volgens VI hierbij om ‘voetbaltechnische zaken’ en niet over een hoofdpijndossier zoals FC Limburg. Want waar Gün zeer stellig is in zijn mening over één Limburgse club (‘FC Limburg’ is (by far) the worst and most unrealistic idea I’ve ever heard in football), is Hofland dat eveneens. In plaats van Fortuna-supporter is hij voornamelijk voetballiefhebber en verklaarde in het verleden in die hoedanigheid dat ‘een fusie nog steeds dé oplossing is. Met een gezamenlijke Limburgse club heb je een leuk budget én Limburgse spelers’.

Dat Hofland wordt genoemd als nieuw trainer van Fortuna bezorgt me een beetje een ongemakkelijk gevoel. Maar datzelfde gevoel zullen de spelers hebben die samen met Oliseh en zijn staf in de spelersbus stappen die hen naar Volendam brengt. Want heit feit dat er geen trainerswissel is doorgevoerd zal de selectie behoorlijk hebben gedemoraliseerd.

Van een goede luim is bij het gros van de passagiers die op het onchristelijke uur van 14.30 uur in de supportersbus stappen evenmin sprake. Doordat we zo vroeg vertrekken heeft iedereen de ruimte om voorafgaande aan de wedstrijd nog even de Volendamse dijk te bezoeken en aldaar een hapje en / of drankje te nuttigen. De enige manier om dit in de toekomst te voorkomen is het veroorzaken een volledige meltdown van het vissersdorp. Die kans hadden we op 10 juni 2001, maar hebben ‘De Wijdbroeken’ destijds laten ontsnappen.

De stemming slaat al gauw om als Annette met een keukenrol en twee vlaaien door de bus wandelt en iedereen voorziet van lekkers. Na een uur passeren we ‘De Hoofdstad van de High-Tech’ en scheuren verder over de A2, up north. Ondertussen praat Marcel Mosselman ons bij over zijn professionele handel en wandel. Interessant verhaal! Bijna net zo interessant als het verhaal achter de fusie van de schutterijen St. Ansfried en St. Michaël per 1 januari 2018. Dat is gekozen voor de weinig originele naam Schutterij St. Michaël & St. Ansfried vind ik persoonlijk dan weer jammer. Dat hij tussen als deze bezigheden ook nog tijd vindt om bijna alle wedstrijden van Fortuna bij te wonen maakt hem tot een echte terrace legend.

Het zorgt er ook voor dat we omstreeks 17.45 uur het Noord-Hollandse vissersdorp bereiken en tegen heug en meug de dijk opzoeken. Terwijl wij richting Haven wandelen komen tal van mensen getooid met Fortuna-shawls ons tegemoet gelopen. Zij worden rond de klok van zes verwacht op het partijtje van de Goedheiligman uit ‘s lands 12e provincie dat in het stadion wordt georganiseerd.

Na een paar warme en koude drankjes in bar ‘De Molen’ lopen we weer terug richting stadion. Want je zou haast vergeten dat we naar de bakermat van de Palingsound zijn gekomen vanwege het voetbal.

Na een grondige fouillering beklimmen we de tribune van het voormalige Veronica Stadion en merken op dat Clint Essers de geelgeschorste Wessel Dammers vervangt. Hij wordt door Oliseh aan Perr Schuurs gekoppeld in het hart van de verdediging, geflankeerd door Christopher Braun op rechts en Marco Ospitalieri op links. Achter zich weet dit viertal zich gesterkt door Miguel Santos.

Op het middelveld zorgen Dries Saddiki en Jorrit Smeets voor de balans en André Vidigal en Lisandro Semedo voor diepgang op de flank. Djibril Dianessy speelt in steun van diepe spits Finn Stokkers.

De supervorm die Fortuna had tijdens de eerste competitiehelft lijkt te zijn verdwenen en te zijn overgenomen door ‘De Wijdbroeken’. FC Volendam bungelde een tijd lang onderaan, maar ‘Clockwork Orange’ lijkt haar draai te hebben gevonden. En na een handvol minuten lijkt het al meteen aan een voorsprong te geraken. Nadat Santos een vrije trap tot corner verwerkt mag FC Volendam het gaan proberen uit de volgende standaardsituatie. En dat levert bijna een doelpunt op, ware het niet dan kapitein Perr Schuurs de bal van de lijn kopt.

Uit de tegenaanval probeert Fortuna gevaar te stichten, maar het schot van Braun eindigt hoog in de tribune. Desalniettemin is de toon gezet: van een studieronde is geen sprake!

Ondertussen laat het uitvak zich goed horen, al blijft het gissen naar de reden van het bejubelen van onze trainer.

Jalalalala,
Jalalalala,
Sunday Oliseh, Oliseh,
Sunday Oliseh

Want het heeft er toch sterk de schijn van dat deze man Fortuna meer kapot maakt dan ons lief is.

Na een klein kwartier probeert Fortuna wederom gevaar te stichten. Goed dat Marco Ospitalieri weer terug is, want dan kan Djibril Dianessy tenminste de bal kwijt aan de linkerkant. De voorzet van ‘Ospi’ is nog niet je dat, maar komt aan de andere kant prompt terecht bij Braun. Hij probeert eveneens voor te zetten, maar ook zijn voorzet kan beter.


Finn Stokkers controleert de bal met Henny Schilder in zijn rug…

Doordat Fortuna’s backs vrij hoog staan, ontstaat er behoorlijk wat ruimte in hun rug. Daar duikt Gijs Smal in en zet mooi voor tot bij Enzo Stroo. Hij schiet voltijds op doel, maar Santos kijkt de bal naast.


…en moet de bal aan zijn tegenstander laten

Na het openingskwartier komt de partij wat meer in evenwicht. Fortuna heeft een vroege achterstand weten te voorkomen en probeert het laken wat meer naar zich toe te trekken. Een één-twee van Dianessy mislukt nog en ook een voorzet van Ospitalieri levert geen doelpunt op, maar er lijken toch kleine kansen aan te komen. Bijna is het 0-1, maar de kopbal van Ospitalieri gaat juist over de dwarsligger.


Dries Saddiki laat zich niet piepelen op het middenveld

Na een klein half uur zet FC Volendam weer aan. Daar waar een paar minuten eerder ‘Ospi’ zijn voet tegen de bal kon zetten om een steekpass te verijdelen haalt nu Clint Essers een scherpe voorzet bij de eerste paal weg. Even later botsen Ospitalieri en Essers vol tegen elkaar aan. Het laat de vrouwelijke fysiotherapeute van FC Volendam opveren om met eigen ogen te gaan vaststellen welk mannelijk vlees er in de Sittardse kuip zit.

Als iedereen weer bij kennis is gaat het spel verder en trekt Semedo zich halverwege het speelveld op gang. De winnaar van de Bronzen Stier van de tweede periode dendert langs een Volendammer en loopt in het strafschopgebied tegen een Volendamse schouder aan. Hij hoopt op een strafschop, maar die hoop is ijdel. De wedstrijd gaat gewoon voort.


Lisandro Semedo kan Rob Dieperink niet volgen

Deze fase van de wedstrijd is zonder enige twijfel voor de Sittardenaren. Want niet veel later kan Dianessy na een geslaagde één-twee aanleggen (schot gekraakt), kopt Saddiki net naast de paal en wordt Stokkers geveld in het strafschopgebied.


Nu gaat Finn Stokkers tegen het kunstgras

De mooiste kans is echter voor de onzichtbare André Vidigal die een Volendamse pass onderschept, richting doel gaat, maar talmt waardoor een verdediger Vidigal van een doelpunt berooft. Rust.

De rust wordt gedood met het draaien van fijnbesnaarde muziek zoals het nummer ‘Mooi Volendam’ van Canyon, ‘Ho-Die-Di-Jee’ van KLUBBB3 en de prachtige ballade ‘No More Lonely Nights’ van Everton FC fan Paul McCartney. Maar het kan in de verse verte niet tippen aan de curieuze ‘rust’ die we beleefden tijdens Fortuna vs. FC Omniworld (seizoen 2008/2009) toen we werden verrast door Streekomroep Start met de kraker ‘Op de Sjöttewei’ van de hand van Koos Snijders en Jo Deusings.


De schalkse lach van Sunday Oliseh

In de beginfase van de tweede helft probeert Fortuna de zaken voortvarend aan te pakken. FC Volendam wordt teruggedrongen op eigen helft en een voorsprong helpt Fortuna misschien wel over het dode punt heen.

Aan de linkerzijde trekt Ospitalieri ten aanval, maar de pass van Dianessy wordt onderschept. Doordat ‘Ospi’ zijn positie linksachterin heeft verlaten, Lisandro Semedo deze niet overneemt en ook Dianessy onvoldoende meeverdedigt, ontstaat er een enorm gat op links waar Nick Doodeman handig induikt. Als hij de bal ook nog op maat krijgt toegespeeld kijkt hij goed om zich heen en passt naar Luis Pedro. Die bedenkt zich niet lang en schuift de 1-0 binnen.

Twee minuten later ontspint zich hetzelfde tafereel. Doodeman krijgt de bal aangespeeld, dribbelt enkele meters en passt op Pedro. Die ziet op zijn beurt in zijn linkerooghoek Gijs Smal opkomen en passt naar links. Net als bij de 1-0 twijfelt ook Smal niet en trapt overhoeks Volendams tweede treffer tegen de touwen.

Dankzij twee keer snel omschakelen zet FC Volendam de wedstrijd binnen enkele minuten naar haar hand en snijdt de Sittardenaren hiermee de adem af. Want hoe kom je terug in de wedstrijd tegen een ploeg in vorm?


Finn Stokkers beleeft een moeizame avond

Bijna zet FC Volendam Fortuna op een schier onoverbrugbare achterstand, als Doodeman nog maar eens aan de aandacht van Ospitalieri ontsnapt. Hij passt weer prima naar Pedro, maar vrij voor doel schiet de aanvaller hoog over.

Omdat FC Volendam zich niet terugtrekt en naar de 3-0 zoekt ontstaat er steeds vaker ruimte voor Fortuna. Dat blijft natuurlijk opletten met rappe mensen zoals Semedo, Dianessy en Vidigal.


Lisandro Semedo probeert bij de bal te komen…

Na ruim een uur legt Oliseh al zijn kaarten op tafel en vervangt Stokkers door Lars Hutten, Smeets door Lazar Kojic en Dianessy door Todd Cantwell. Cantwell laat zich meteen opmerken door Christopher Braun aan het werk te zetten. Braun heeft het verdedigend nog wel eens moeilijk, maar ik heb een zwak voor de energieke back en zie hem graag opkomen. Maar de voorzet van Braun is onvoldoende en wordt geneutraliseerd door Ties Evers.


…maar Gijs Smal ruimt gedegen op

Ook Hutten probeert zijn steentje bij te dragen, maar zijn schot wordt geblokkeerd door Henny Schilder. En hoe verder de wedstrijd vordert des te meer raakt iedereen ervan overtuigd dat Fortuna haar derde nederlaag op rij gaat lijden. Zeker als Schilder zich voor een schot van Vidigal gooit.


Todd Cantwell maakt zijn debuut op kunstgras

Braun geeft evenwel niet op en dweilt nog maar eens de rechterflank af. Hij schudt Pedro van zich af, maar wordt vervolgens geblokt door een ‘Wijdbroek’. Het gaat allemaal net iets minder vloeiend als eerder dit seizoen. En dan is het natuurlijk lastig debuteren. Daar waar Essers zich moeiteloos heeft aangepast maar voetballend nog stappen moet zetten, beleeft Kojic een lastige invalbeurt.


Christopher Braun is een echte Draufgänger

Te veel gaat er fout aan de zijde van Fortuna. Illustratief is wellicht een corner die Semedo kort neemt als hij de bal naar Cantwell tikt. De jonge middenvelder heeft eigenlijk geen idee en ook zijn medespelers hebben geen idee wat hij van plan is. In arren moede trapt hij de bal dan maar richting de verste paal, maar dat levert helemaal niets op.


Ook Lazar Kojic mag zijn debuut maken

Tijdens de laatste minuten probeert Perr Schuurs dan maar mee naar voren te trekken, maar als ook zijn één-twee met Semedo niets oplevert gaat de wedstrijd uit als een nachtkaars.

En zo stapelt Fortuna inmiddels verlies op verlies en lijkt ook de klus die Carnavalsmaandag tegen Jong AZ moet worden geklaard niet simpel. Het vertrouwen lijkt laag binnen de selectie, al knoopte de ploeg vanavond aan bij het spelniveau dat het voor de winterstop haalde.

Nadat de spelers een verdiend applaus hebben ontvangen voor hun geleverde strijd zoeken ze teleurgesteld de kleedmaker op. Ondertussen draait de motor van de bus alweer en stapt iedereen weer in. Daarbij horen ook enkele supporters die op de heenweg door een trucker bij Eindhoven van de weg werden geduwd en hun reis gedeeltelijk per trein hebben voortgezet naar Volendam.

Na een tochtje via Monnickendam en Broek in Waterland bereiken we de hoofdstedelijke A10 en rijden de A2 af richting het zuiden. Na een korte stop bij De Lucht rechten we onze rug voor de laatste lijn richting Westelijke Mijnstreek.

Gaat het nog lukken met Fortuna dit seizoen? Misschien goed om de gedachten te verzetten en ons in het Carnavalsfeest te storten. Daarop nemen redactiegenoten Guido en Ralf al een voorschot als ze ons laten kennismaken met hun versie van ‘t Kanón van ‘t Balkon’. Vooral Fortuna SC-preses Jeroen moet hierdoor flink op zijn tanden bijten, maar hij heeft wel voor hetere vuren gestaan de afgelopen jaren.

Het is al voorbij 01.30 uur als ik de sleutel in het slot steek en mijn voordeur openzwier. Bijna 12 uur onderweg voor 90 minuten voetbal. Hoe lang houd ik dit nog vol en hoe ga ik deze uren samenvatten? Zorgen voor later.

Michel Hennen