Fortuna blijft in twee uitwedstrijden op rij op de been. Na de winst bij Almere City weet de ploeg van Tini Ruijs nu een punt weg te halen uit Dordrecht met een 2-2 gelijkspel. Fortuna behaalt hiermee zeven punten uit de laatste drie wedstrijden en lijkt de weg naar boven te hebben ingezet.


27 Februari 2012

FC Dordrecht 2 Fortuna Sittard 2

FC Dordrecht 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 7. Mayele 1-0, 60. Schreurs 1-1, 62. Rijsdijk 2-1, 65. Voorn 2-2.
Opstelling: Wintjens;  Wagemakers (75. Ricksen), Usta, Dreesen, Schroyen (56. Diaz); Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs, Hoesen, Van Zaanen (90. Gommans).
Toeschouwers: 1.023
Scheidsrechter: Van den Heuvel
Geel (Fortuna): Schroyen, Dreesen, Scheelen
Rood (Fortuna): –

Een uitwedstrijd op een maandag lijkt niet het beste scenario voor een vol uitvak, maar toch vertrekt er net iets voor vijven een volle bus richting Dordrecht. De wedstrijd stond eerst gepland op 10 februari maar kon vanwege de Elfstedenkoorts geen doorgang vinden. Ook toen was de bus vol bezet en het is dan ook goed om te zien dat er vrijwel niemand verstek laat gaan.

Uiteraard heeft JC weer een hele lading broodjes besteld bij (toekomstig sponsor?) www.wittebroodje.nl. Dit bleek echter niet helemaal volgens plan te zijn gegaan. De draagtas was niet stevig genoeg om de grote bestelling te doen dragen. Hierdoor moest het broodje hamburger voor ‘Belga-Tax’ twee keer gebakken worden. Wel krijgt de broodjeszaak al meer handigheid in onze grote bestelling. De saus voor de broodjes pittige heks was deze keer apart meegeleverd. Nadat JC zeker wist voor wie ieder broodje was kon hij zelf ook aan zijn avondeten beginnen. Wat een service!

Ondertussen is ‘De Dokter’ ook in de bus belandt en komen er al snel enkele mooie verhalen en complottheorieën boven tafel. Deze moeten echter intern blijven, voordat roddelkrant Bild er met de scoop vandoor gaat. Wel kunnen we zeggen dat als je in Argentinië iemand tegenkomt die op Prins Friso lijkt, je niet vreemd op moet kijken. Maar mondje dicht hè!

Op de snelweg is het vandaag een grote chaos. De snelweg richting Tilburg is afgesloten vanwege een ongeluk waardoor we via Den Bosch moeten reizen. Een kleine verkenning van de route voor komende vrijdag, wanneer we daar drie punten op gaan halen.

Door dit ongemak wordt er wel nog gestopt bij vaste luchtplaats De Lucht. Gezien de korte tijd die we krijgen is er geen tijd om naar de overkant te rennen voor een portie Chicken Wings, dit tot grote spijt van Marc. In het dagelijks leven bekend als voorzitter van SV Nao Veure, maar zijn grote passie blijft toch kip. Hij kan dan ook niet wachten tot er een KFC is geopend bij de Trendwork Arena. Voor het gemiddelde cholesterol gehalte van Vak C is dit echter niet te hopen. Dit loopt nu al de spuigaten uit.

Nadat iedereen weer in de bus zit kan er begonnen worden aan het laatste stukje van de reis. Ruim op tijd komen we aan bij het authentieke stadion van Dordrecht. We halen nog wat herinneringen op van wedstrijden en gebeurtenissen uit het verleden. Marco Boogers zal een van deze wedstrijden altijd blijven herinneren. Zijn afscheid hebben wij ook groots meegevierd.

Met een handige parkeermanoeuvre zet de chauffeur de bus op de bestemde plek. Daar staan al tien auto’s geparkeerd en zien we Sjnoefel relaxed met zijn moeder een sigaretje roken. Even is er nog vrees dat onze spreekband niet mee naar binnen komt, maar bij Dordrecht lijkt alles te mogen. De sfeer is erg gemoedelijk en de Fortuna-supporters blijven binnen druppelen. Uiteindelijk zijn er vandaag 127 Fortunezen On Tour, een geweldig aantal voor een maandagavond.


De spelers zijn drukdoende met hun opwarming

Aangezien we ruim op tijd zijn is er alle tijd om de witte jassen van de Goodyear commissie te voorschijn te halen. De prijzen zijn vandaag zeer redelijk. Zo kost een broodje kroket de helft van wat een broodje bal bij Zwolle kostte. De bediening lijkt echter geen zin te hebben in 127 Fortuna supporters en snauwt iedereen af. Het is sowieso de vraag of ze niet bij een meldpunt van de PVV geregistreerd zouden moeten worden, want een goed woord Nederland kwam er niet uit.

Het bestelde broodje kroket met mayonaise wordt geserveerd als een broodje frikandel, iets waar we als Goodyear-commissie niet om kunnen lachen. Dit was de druppel en een ster kan Dordrecht voorlopig wel vergeten. Even gaat de vraag op of we Dordrecht niet vorig jaar al verbannen hadden uit de beoordeling. Dit toont maar al te goed aan wat voor wanvertoning het ieder jaar is.


‘You’ll never walk alone Theo Bos’ lezen we op een beddelaken

Op het veld zien we dezelfde elf namen die het grootste deel van de gewonnen wedstrijd tegen FC Volendam hebben gespeeld. Rick Geenen is nog altijd geblesseerd. Op zijn plek speelt Marc Wagemakers. Bij FC Dordrecht zien we een oude bekende. Jesse Mayele speelde in de jeugd van Fortuna en was daar een groot talent. Nadat hij bij Sparta heeft gespeeld, speelt hij nu naast Lopes in de aanval van Dordrecht.

Fortuna begint vastberaden aan de wedstrijd. Al in de tweede minuut is er een grote kans voor Ramon Voorn. De middenvelder zet zelf druk op de verdediging van Dordrecht waardoor Wouter Scheelen de bal krijgt. Scheelen weet met een schitterende steekbal Voorn oog in oog met doelman Doedee te zetten, maar het schot gaat over het doel. Een hele grote kans, waardoor de Sittardse formatie net als in Almere snel op een voorsprong had kunnen komen. Dat voetbalt toch een stuk makkelijker.

Dordrecht moet dan komen en van de ruimte kan Fortuna dan optimaal profiteren met de snelle Danny Hoesen, Danny Schreurs en Rowin van Zaanen. Het tegenovergestelde gebeurt echter. Fortuna geeft een vrije trap weg aan de rechterkant van het veld en let niet goed op. Twee spelers van Dordrecht kunnen rustig de vrije trap nemen en vrij voorgeven. De scrimmage voor het doel is het resultaat en het onvermijdelijke resultaat is dat de 1-0 op het scorebord staat. Doelpuntenmaker Jesse Mayele.

Nu is het Fortuna dat moet terugkomen in de wedstrijd. Er worden wel een aantal corners veroverd, maar tot grote kansen leidt dit niet. Dordrecht brengt bijna zichzelf nog in de problemen door tijdens het uitverdedigen tegen Schreurs aan te schieten. De teruggekaatste bal komt uiteraard regelrecht in de handen van doelman Doedee.

Dordrecht krijgt zelf nog enkele goede mogelijkheden door vrije trappen op de rand van de zestien. Onder meer Joeri Schroyen heeft zijn directe tegenstander niet goed onder bedwang. Hij moet een keer aan de noodrem trekken en krijgt hiervoor geel. Zonder nog meer schade op te lopen bereikt Fortuna de rust met slechts een 1-0 achterstand.


Joeri Schroyen heeft zojuist een gele prent ontvangen

In de tweede helft gaat Fortuna duidelijk beter van start. Er wordt goed gecombineerd en dit leidt tot een eerste gevaarlijk schietkans voor aanvoerder Yoann de Boer. Het schot gaat echter richting de parkeerplaats. Voor Schroyen zit dan de wedstrijd erop. Hij wordt vervangen door Kevin Diaz, die door de aanwinsten in de winterstop zijn basisplaats is kwijtgeraakt.

Nadat Voorn net niet bereikt wordt door een voorzet van Scheelen krijgt Fortuna een corner. Deze wordt kort genomen en door Scheelen ingebracht. Timothy Dreesen gaat de lucht in maar kan de bal slechts omhoog koppen. Op de vijfmeterlijn staat Danny Schreurs al te popelen om zijn tweede treffer voor Fortuna te maken dit seizoen. Hij wint het kopduel en de bal belandt in het doel. Gekkenhuis in Dordrecht, want het uitvak ontploft zowat. Schreurs weet wel waar hij het feestje moet vieren, en dat is uiteraard recht voor het uitvak. De van vreugde uitzinnige supporters klimmen in de hekken. Voor zover de sfeer er al niet in zat, komt deze er nu nog meer in. Van dit Dordrecht kan namelijk gewonnen worden.

Hoe groot is de domper dan ook als vijf minuten later de bal al weer achter Danny Wintjens ligt. Een laag schot van Jeffrey Rijsdijk vanaf twintig meter gaat via de binnenkant van de paal erin. Toch blijft Fortuna erin geloven. Nog sneller dan dat de 2-1 erin ligt staat Fortuna alweer op gelijke hoogte.

Rowin van Zaanen schiet eerst op de paal en Ramon Voorn bekroont zijn uitstekende wedstrijd met een doelpunt. Hij schiet de rebound erin en laat het uitvak wederom ontploffen van vreugde. Hoe heerlijk voelt het als 126 andere Fortuna-supporters een orkaan van geluid produceren, bij elkaar in de armen vallen, in de hekken klimmen, omdat hun clubje net een doelpunt heeft gemaakt. Genieten met een hoofdletter G.

Na de 2-2 komen beide ploegen niet meer tot grote kansen. Met het inbrengen van routinier Fernando Ricksen voor Wagemakers gooit Fortuna definitief het slot op de deur. Fortuna lijkt blij te zijn met het gelijke spel en Dordrecht kan vandaag ook niet beter. Toch een compliment voor dit Fortuna, aangezien Dordrecht vooral thuis aan haar punten komt.

Nadat Rowin van Zaanen nog een publiekswissel heeft gekregen en Harrie Gommans toch nog een minuutje mag  meepikken, fluit de scheidsrechter Van den Heuvel af. Gommans bedankt het uitvak wel, maar loopt net als vrijdag ver voor de groep uit. De rest komt toch iets dichterbij en ontvangt een mooi en welverdiend applaus.


Een welverdiend applaus voor de 127 meegereisde supporters! Goed gezongen!

Nadat alle vlaggen en de spreekband weer zijn ingepakt kan er worden begonnen aan de terugreis. Er wordt nog een korte stop gemaakt voor wat versnaperingen en drank. De drank is namelijk weer op. Nadat tegen Almere het bier al snel op was, is er nu geen cola meer. Ondertussen zou het toch duidelijk moeten zijn hoeveel drank er moet worden ingekocht. En al neem je dan wat teveel mee, beter teveel dan te weinig. Het kan altijd de volgende keer nog worden gebruikt.


Harrie staat al onder de douche, de rest volgt weldra

Rond twaalf uur aan bij de Trendwork Arena. Weer een punt rijker en al drie wedstrijden op rij ongeslagen. Hoe lang zou dat geleden zijn?

Komende vrijdag wacht een nog iets lastigere klus. FC Den Bosch heeft de laatste zeven wedstrijden op rij gewonnen, maar dit Fortuna is tegen geen enkele ploeg kansloos. Tot vrijdag!

Evert