In de eerste helft leek het voetbal van Fortuna nergens op en kwam Dordrecht volledig terecht op voorsprong. In de tweede helft toonde de ploeg van trainer Wil Boessen wat meer durf en lef en dat leverde uiteindelijk een onverwacht puntje op aan De Krommedijk.


28 februari 2014

Fortuna frustreert koploper FC Dordrecht

FC Dordrecht 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 44. Gladon 1-0, 66. Nepomuceno 1-1 .
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Linssen (82. Janssen), Kis; Zennaro, Voorn, Vlug (87. Bhar); N’Koyi, Khalouta, Briels (62. Nepomuceno).
Toeschouwers: 2.500
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel: Voorn
Rood: –

Terwijl in de Sittardse binnenstad het traditionele scholierencarnaval in volle gang is, melden zich voor de hoofdingang van het O&J stadion 35 getrouwen die de uitwedstrijd van hun geel-groene trots verkiezen boven de voorbode van Vastelaovend.  Na een ultrakorte pitstop ter hoogte van NedCar gaat het richting Randstad. De kwaliteit van de bussen van Slangen is al vaker ter sprake gekomen en ook vandaag is het weer niet bepaald om vrolijk van te worden. De gevoelstemperaturen schommelen er tussen de 30 graden (voorin) en -20 (achterin). Reizen met busfirma Slangen mag wat mij betreft dan ook in het rijtje met mislukte experimenten worden geplaatst en hopelijk blijft het uiteindelijk bij dit ene jaartje.

Aangezien er deze week weinig nieuws was te melden inzake Fortuna, hebben we ons (niet geheel) noodgedwongen moeten voeden met de smeuïge verhalen uit het 045-gebied. Wat Marcel van den Bunder ook uitvreet in zijn privéleven zal ons een rotzorg zijn. Dat waar hij voor betaald wordt doet hij in onze ogen meer dan voortreffelijk. Ook het tv optreden van Frankie D. is om van te smullen. Het enige wat we nu nog missen is het huisorkest in het PLS dat Jürgen Drews ‘Keine Panik auf der Titanic’ ten gehore brengt tijdens thuiswedstrijden. Dat men in 045 melding maakte van een overeenkomst met sportmarketingbureau Sportfive mag ook geen verrassing heten, aangezien men daar al jaren thuis is op de Duitse markt. Oké, genoeg leedvermaak voor deze week terug naar de eigen beslommeringen.

De gebruikelijke tussenstop ten aanvulling van het nicotinegehalte bij enkele personen alsmede de gebruikelijke foodrun tussen Fanta Frank en Nico M. schieten er deze vooravond bij in. Dit alles door de 9 kilometer lange file die ons ten deel valt nabij Moergestel. Als die hindernis uiteindelijk genomen is hebben we geen tijd meer te verliezen en een kwartier voor aanvang van de wedstrijd arriveren we bij het stadion van Dordrecht.

Al te druk is het nog niet in het uitvak als we binnenkomen. Het is duidelijk dat de file meer supporters parten heeft gespeeld. Uiteindelijk slaagt toch vrijwel iedereen erin om voor aanvang van de wedstrijd te arriveren en eindigt mijn Sittard on tour teller vanavond op 107 personen. Met het oog op het scholierencarnaval geen slecht aantal, al ontbreken toch wel enkele van de usual suspects op het appèl.

dordrecht02De 22 spelers maken zich op voor de wedstrijd

Fortuna begint op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week vrijdag aan de wedstrijd tegen de koploper van de Jupiler League. Een daarvan is noodgedwongen, aangezien sterkhouder Roel Janssen licht geblesseerd is en Boessen het blijkbaar niet verantwoord vind om met hem in de basis te starten. Wel neemt Fortuna’s  beste verdediger plaats op de bank. Een teken dat we ons niet al teveel zorgen hoeven te maken over zijn fitheid. Zijn plaats in het hart van de verdediging wordt ingenomen door Sjoerd Linssen. De andere wijziging is dat Gevaro Nepomuceno het veld moet ruimen voor Jordie Briels. De volledige opstelling luidt: Kaya, Hendrickx, De Boer, Linssen, Kis, Voorn, Zennaro, Vlug, Khalouta, Briels en N’Koyi.

Thuisploeg Dordrecht neemt vanaf de eerste minuut het iniatief. De Dordtse ploeg combineert makkelijk en snel en het is duidelijk dat het geen gemakkelijke avond gaat worden voor de Sittardse ploeg. In de vierde minuut is er een eerbetoon aan de precies een jaar geleden overleden oud Dordrecht trainer Theo Bos. Het minuutlang applaus wordt vanzelfsprekend ondersteund door de Sittardse aanhang. De eerste kans is voor oud-Fortunees en produkt uit de eigen jeugdopleing, Jesse Mayele, maar gelukkig voor iedereen met een geel/groen hart raakt Mayele de bal volledig verkeerd.

dordrecht03Eerbetoon aan de één jaar geleden overleden Theo Bos

Het eerste wapenfeitje van Fortuna is via N’Koyi, maar zijn inzet verdwijnt over de achterlijn in het zijnet. Zoals zo vaak dit seizoen leunt de ploeg van Wil Boessen weer teveel achterover naar de zin van de Fortuna-aanhang. Van het attractieve voetbal dat de trainer bij zijn aantreding predikte is vrij weinig terechtgekomen. Het gemor in het uitvak is dan ook duidelijk te horen. Dordrecht wordt sterker met het verstrijken van de de eerste helft en creëert zich enkele dotten van kansen. Erixon Danso, Rihairo Meulens  en Jesse Mayele laten de mogelijkheden onbenut om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Toch gaat de Dordtenaren met een voorsprong de kleedkamer in. Knullig balverlies van Jeffrey Vlug en vervolgens Jordie Briels stellen Paul Gladon in staat de 1-0 tegen de touwen te werken na een voorzet van Jeffrey Fortes.

Aanvankelijk lijkt er geen verandering te komen in het spelbeeld gedurende de tweede helft. Het is aan goed keeperswerk van Kaya te danken dat Fortuna die fase zonder verdere kleerscheuren overleeft. Aangezien Dordrecht verzuimt de tegenstander het genadeschot te geven, begint bij de Fortunezen langzaamaan het gevoel te leven dat er wellicht toch iets valt te halen aan De Krommedijk. De ploeg kruipt meer en meer uit haar schulp.

In de 62e minuut komt Gevaro Nepomuceno in het veld voor Jordie Briels. Een gouden wissel zo zal enkele minuten later blijken. In de 66e minuut ontvangt hij de bal op zo’n 20 meter van het doel. Zijn ziedend schot verwijnt als een raket achter de kansloze Dordrecht doelman Werner Hahn.  Of  ja ziedend schot, het kan ook zo zijn dat Gevaro’s zondagsschot  enkele schapekoppen raakte op weg naar het doel en daardoor zo afweek dat een bij voorbaat kansloos schot tot de1-1 leidde. Aan u de keuze welke versie u wilt geloven.

dordrecht04Iedereen viert Nepomuceno´s gelijkmaker

Na de 1-1 wordt het een open wedstrijd. Dordrecht is aan haar stand verplicht om te winnen en voelt inmiddels de hete adem van Willem II in haar nek. Even later ontploft De Krommedijk ongeveer als Dordrecht op voorsprong lijkt te komen. Scheidsrechter Van dan Kerkhof keurt de treffer echter af. Een paar boefjes links van ons zijn die ‘treffer’ waarschijnlijk nu nog aan het vieren.

dordrecht06

De carnavalsoutfit van Marcel van den B(l)under hangt al klaar

In de score verandert niks meer en als scheidsrechter Van den Kerkhof voor het einde fluit hebben de Sittardenaren een duur puntje behaald in de strijd om een play off plaats en laat Dordrecht enkele zeer dure puntjes liggen in de strijd om promotie. Voorlopig blijven de Dordtenaren echter de ploeg met de minste achterstand op de club uit 045 en kunnen ze derhalve op een zekere sympathie rekenen van alle Fortunezen.

dordrecht05

De spelers bedanken de meegereisde supporters

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Knap en zwaarbevochten gelijkspel, 3 punten.
Uitvak: 107 fans op de vrijdag van het scholierencarnaval, 6 punten
Stadion: De Krommedijk is zo slecht nog niet, 6 punten
Thuisfans: Geen interactie met de thuisfans is alleen mogelijk voor clubs als Volendam en Emmen. Altijd fijn contact met de vijand, 8 punten
Catering: Schandalig slecht. De keuze bestond op papier uit broodje hamburger, broodje worst of broodje frikadel. Uiteindelijk bleek alleen het broodje frikadel voorradig. Ook dat was geen aanrader. Broodje taai, frikadel lauw en verzopen in mayonaise en ketchup, 2 punten.
Randvoorwaarden: Programmaboekjes afgeleverd tijdens rust, stewards geen enkel probleem en ruimte voor de vlaggen in overvloed. Op dit onderdeel 9 punten.

Totaal aantal van 34 punten en dat is goed voor een voorlopig tweede plaats.

G. Erens