Drie dagen na de ruime zege op AGOVV, moet Fortuna weer aan de bak. Tegenstander is ditmaal FC Den Bosch, de trotse koploper van de Jupilerleague. Aangezien er op deze maandag ook nog zoiets als werkverplichtingen bestaan, wordt besloten ditmaal per auto af te reizen naar het Brabantse land. Chauffeur van dienst, TMD meldt zich rond de klok van zes en nadat ook mijn mede LB’ers zijn opgepikt, wordt koers richting Den Bosch gezet.


17 September 2007

Fortuna vecht zich naar punt in Den Bosch

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 35. Van Driel (ed) 1-0; 86. Schreurs 1-1.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp (58. E. Guvenc), Vanek, Simone, Van den Ouweland, Heinrichs, Van Driel, Derksen (83. Schreurs), Cornelia (88. Bouhadan)
Toeschouwers: 3.793
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Vanek, Van den Ouweland
Rood (Fortuna): –

Via de radio hebben we vernomen dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden op de snelweg tussen Urmond en Echt. Even wordt overwogen om voor een alternatieve route te kiezen, maar uiteindelijk zien we daar toch maar vanaf. Een goede keuze blijkt naderhand, want een ongeluk of een daarmee gepaard gaande file is nergens te bekennen. Zonder oponthoud bereiken we dan ook dan Den Bosch, alwaar TMD er groot plezier in schept om de supportersbus van Fortuna op achterstand te zetten. Vreemde jongens, die 043-ers!

Aangekomen bij het stadion, verschaffen we ons op niet geheel reglementaire wijze toegangskaarten voor het stadion. Bij de tegenwoordig blijkbaar verplichte fouillering, wordt me door de steward gevraagd of er misschien iets op mijn spandoek/vlag staat. Vreemde vraag geef ik te kennen, of hij er nut in ziet om met een groot leeg doek stad en land af te reizen? Aangezien het hier een steward betreft, ontgaat hem de logica van deze wedervraag en hij geeft aan het spandoek te willen inspecteren. Dit blijkt een moeilijkere klus voor hem te zijn dan verwacht en na wat geklungel met het verdachte voorwerp, geeft hij het zuchtend op. Vreemde jongens, die stewards!

Voorafgaande aan de wedstrijd, besluit ik even een hapje te eten. Na een vlugge inspectie van de menukaart, besluit ik om voor de hamburger te gaan. ‘Helaas nog niet verkrijgbaar’, wordt me medegedeeld. Zo’n antwoord is niet echt bevorderlijk bij het verkrijgen van een goodyearster. Wel verkrijgbaar zijn saucijzenbroodjes en een verdwaalde gehaktbal. Erg dubieus zo’n eenzame bal. Er zal toch wel een reden zijn, waarom die nog niet is verorberd. Zuchtend besluit ik dan maar om een saucijzenbroodje te bestellen. Bij het afrekenen valt mijn oog op de grote warmhoudkast. “van Oers”, valt er te lezen. Oké, dat is de druppel besluit ik. Voorkeursprodukt niet voorradig, bal gehakt niet te vertrouwen, verkopen van een A merk en bovendien ook nog uit een warmhoudkast die je bij 80% van de Nederlandse tankstations tegenkomt. We geven die tankstations toch zeker ook geen goodyearster, dus waarom een uitzondering maken voor de cateraar van deze voetbalclub? Ongebruikt stop ik de witte keuringjas weer terug in mijn tas. Net zoals mijn vlag overigens, aangezien deze in de weg zou hangen van een of ander reclamezeil.

Hoogste tijd om eens een blik te werpen op de ploegen van vanavond. Bij Den Bosch is niemand te bekennen met een Fortuna verleden. Andersom is dit wel degelijk het geval. Trainer Henk Wisman was vroeger werkzaam bij de Bosschenaren. Gedurende deze periode stond ook middenvelder Charly van den Ouweland hier onder contract. Dirk-Jan Derksen tenslotte, begon zijn carriere bij onze tegenstander.De teller van uitsupporters stokt bij 87 man. Voorwaar geen slecht aantal voor een regenachtige maandagavond. Fortuna begint ongewijzigd aan de wedstrijd ten opzichte van afgelopen vrijdag. Voor alle duidelijkheid dus de 11 namen: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, Van den Ouweland, Van Driel, Derksen, Heinrichs en Cornelia.

Al snel is duidelijk dat het elftal van Henk Wisman vertrouwen getankt heeft uit de grote zege op AGOVV. Hoewel Den Bosch meer balbezit heeft, is Fortuna absoluut niet de mindere en probeert goed combinerend eruit te komen. Zonder al te grote kansen voor beide ploegen, lijkt de Sittardse ploeg zonder kleerscheuren de eerste helft te gaan doorkomen. Helaas, beslist het lot anders. Bij een Bossche corner van Arturo ten Heuvel, stapt Peter van den Berg over de bal en verrast Mels van Driel volledig. Via de arm van de ongelukkige captain van Fortuna, verdwijnt de bal achter Christianen en staat Fortuna alsnog op achterstand. Tekenend voor het hervonden vertrouwen is de manier waarop de ploeg van Wisman met deze tegenslag omgaat. De kopjes gaan dit keer eens niet naar beneden, maar men probeert terug te komen in de wedstrijd. Helaas weet Fortuna geen opening te vinden in de defensie van de Bosschenaren en de rust wordt dan ook bereikt met een 1-0 achterstand. Duidelijk is echter dat Fortuna zeker niet kansloos is voor de tweede helft en dat is wel eens anders geweest.

Beide ploegen komen onveranderd uit de kleedkamer en Fortuna maakt vanaf het beginsignaal duidelijk dat het zich niet wenst neer te leggen bij een nederlaag. Fortuna is nu de ploeg met het meeste balbezit en Den Bosch probeert met snelle counters de genadeslag toe te dienen. In de 58ste minuut komt de Sittardse knuffel-Turk Emmo Güvenc in de ploeg voor Joep op den Kamp. Een duidelijk signaal dat Fortuna koste wat kost een resultaat wil neerzetten bij de koploper. In de 66ste minuut lijkt de gelijkmaker een feit, als Florencio Cornelia de bal achter keeper Mäenpää in het net kopt. Helaas heeft de assistent scheidsrechter buitenspel geconstateerd en dus gaat dit feestje in het uitvak niet door.

Fortuna weigert zich echter nog steeds neer te leggen bij een dreigende nederlaag en blijft de aanval zoeken. Hierbij mag men van geluk spreken, dat de Bossche aanvallers hun vizier vanavond niet op scherp hebben staan en kruipt men enkele malen door het oog van de naald. Op basis van het vertoonde spel heeft overigens alleen Fortuna recht op een doelpunt, maar men krijgt lang niet altijd waar men recht op heeft. Aan de Fortuna-aanhang zal het vanavond overigens niet liggen. De frustraties van MVV uit lijken een beetje weggeëbd te zijn en hartstochtelijk wordt de yellow/green army aangemoedigd. In de 83ste minuut besluit Wisman om nog maar eens in te grijpen. De wederom zwaar tegenvallende Dirk Jan Derksen wordt naar de kant gehaald ten faveure van de jonge Maastrichtenaar Danny Schreurs.

Nauwelijks drie minuten na zijn introductie maakt Danny Schreurs, zijn ‘finest moment’ mee in het geel/groene tenue van Fortuna. Heinrichs speelt Danny Schreurs aan in het strafschopgebied. Deze neemt de bal aan, draait de kont  in zijn tegenstander en met een laag en hard schot schiet hij de bal achter de kansloze Niki Mäempää. De ontlading bij de jonge spits, is waar mogelijk nog groter dan in het uitvak. Hoe dan ook, Fortuna krijgt vanavond uiteindelijk dus toch loon naar werken.

FC Den Bosch probeert in de resterende minuten met een wanhoopsoffensief alsnog de overwinning binnen te slepen, maar Fortuna weet stand te houden tot het laatste fluitsignaal, 1-1. Een volkomen verdiend gelijkspel en terechte uitslag voor deze wedstrijd. Grote uitblinkers bij Fortuna waren vanavond, Angelo Simone, het stofzuigertje van Fortuna gezegend met een geweldige wedstrijdmentaliteit. Jürgen Heinrichs, die veel gelukkiger lijkt te zijn binnen een 4-4-2 systeem en wederom Nico Vanek. De Duitse linksback, ontpopt zich na een moeizaam begin steeds meer tot een zeer constante en bruikbare pion binnen het elftal van Henk Wisman.

Na afloop komen de spelers het publiek bedanken voor de steun en lijkt de rust en vrede wedergekeerd in het altijd woelige Sittardse kamp. Overigens ben ik ervan overtuigd dat deze beleving, Fortuna onderscheidt van het overgrote merendeel van de Jupilerleague ploegen. Als de ‘eindstanden’ worden omgeroepen, lijkt FO redactielid TMD even last te hebben van hyperventilatie. Bij het oplezen van de uitslagen vernemen we dat MVV, 1-2 thuis heeft verloren tegen TOP Oss. Of het nu ligt aan de dubieuze liefdesaffaire van TMD met Hans de Koning of aan zijn gevoelens voor MVV blijft onduidelijk, maar feit is dat de avond van onze ‘sjeng’ uitermate geslaagd mag worden genoemd.De terugreis lijkt zonder oponthoud te verlopen. Lijkt, want bij knooppunt Kerensheide blijkt dat men juist vandaag, maandag 17 september 2007 heeft uitgekozen voor groot onderhoud. Met een kleine vertraging bereiken we onze thuishaven, alwaar we TMD bedanken voor bewezen diensten.

Groeten,

Guido Erens

P.S.: TMD, als je het nog niet mocht weten, MVV heeft uiteindelijk alsnog de gelijkmaker weten te maken.