Het stadion werd vlak voor de kerst alsnog verkocht. In de korte winterstop bleek het voor Fortuna helaas niet mogelijk versterkingen naar Sittard te halen. We staan op het punt een record te breken van ‘aantal wedstrijden zonder overwinning’. Maar vandaag, op vrijdag de 13e, reizen we desondanks weer vol goede moed naar het hoge Noorden om Emmen sportief te lijf te gaan.


13 Januari 2006

Weer ‘net niet’ voor Fortuna

FC Emmen 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 65. Mourad 1-0; 78. Valeev 2-0; 79. Lord 2-1
Opstelling: Budziak, Simone, Facenna (83′ Daumantas), Akerboom, Hermans, Dassen, Mészáros (74′ Lord), Van Barneveld, Garritsen (63′ Daemen), Moutawakil, Taiwo.
Toeschouwers: 2.873
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het aanhoudende enthousiasme van het buscomité heeft weer eens geloond: er rijdt vandaag zowaar een bus naar Emmen! In de voorbije twee weken gonsde het op internet van de geruchten over de ‘chipsberg’ die mee zou gaan. Als het uiteindelijk half vier is en de bus vertrekt, is de volgende voorraad aanwezig:

– 2 zakken Ungarische chips
– Lays Wokkels paprika
– Nibb-It Rings
– Nibb-It Sticks
– Lays Cheese Onion
– Lays Sweet Chilli
– Nacho Doritos
– Lays ‘Peper en zout’
– Pringles paprika
– Hamka’s
– Chipitos


Wie zegt dat wij niet gevarieerd eten?

Omdat we rekening houden met de ‘schijf van vijf’ hebben we ook LU koekjes, borrelnootjes, Bastogne-koekjes en broodjes in de picknickmand gestopt. Door andere reizigers worden ons onderweg nog blokjes kaas, blokjes worst, dropsleutels, gemixed drop, chocolaatjes, negerzoenen, gehaktballetjes en schijfjes salami toegestopt, waarvoor dank. Omdat je van al dit eten toch wel dorstig wordt, spoelen we onze mond en keel met circa 30 blikjes cola en sinas en een twintigtal blikjes bier. Bovenstaande lijst met levensmiddelen wordt door acht personen genuttigd. Voor dit moment laat ik het eten even voor wat het is en gaan we over tot de orde van de dag.

Wat kunnen we zeggen over Emmen? Vorig jaar draaide het iets minder slecht dan Fortuna en werd het uiteindelijk 18e. Dit jaar waait er onder het regiem van Jan van Dijk een frisse wind door Emmen en sloot men 2005 af op een mooie derde plaats. Wie denkt dat dit zorgt voor een volgepakt stadion in Emmen komt bedrogen uit. Als er om acht uur wordt afgetrapt, bevolken 2.873 toeschouwers het stadion, waarvan 44 uit Sittard. Waarschijnlijk zijn er andere interessantere dingen te doen op een vrijdagavond in Emmen…


Cowboy Henk, vriendelijk als altijd, helpt iemand aan toiletpapier…

Uiteraard kan Fortuna niet beginnen in dezelfde opstelling als vorige wedstrijden. Deze keer zijn Aitjdag, Op den Kamp en Grabovac geblesseerd en is Van Driel geschorst. Lord is niet helemaal fit en begint dan ook de bank. Koen Garritsen maakt daarentegen zijn rentree na maandenlang last te hebben gehad van een hersenschudding.Om de aanvallende activiteiten van Emmen te ‘liquideren’, kiest Dekker er voor om te beginnen met een behoudend ingesteld team. Budziak verdedigt het doel. Op rechts mag Angelo Simone weer eens starten, in het centrum moeten Facenna en Akerboom de klus klaren en op links staat Edwin Hermans op zijn vertrouwde positie. Ronald Dassen speelt vóór het centrale duo als extra slot op de deur. Op het middenveld zien we Mészáros, Van Barneveld en Garritsen en voorin Taiwo en Moutawakil.

De eerste helft gaat redelijk gelijk op. De eerste kans is voor Emmen, maar Budziak kan een inbreng van dichtbij vrij eenvoudig pareren. De volgende drie kansen zijn zowaar voor Fortuna. Eerst is het Mészáros die de zestienmeter binnendringt maar vervolgens te lang doordribbelt. In diezelfde aanval krijgt hij via een omweg wel de kans om van een meter of zestien uit te halen, maar zijn schot gaat ver over.

Vijf minuten later wordt Joos van Barneveld door Mészáros diep gestuurd en mag, eveneens van zestien meter, doelman Van Westerop testen. Helaas belandt ook zijn schot in de tribunes.Even na het half uur speelt Hermans Taiwo in, die kaatst goed op Moutawakil die schuin op het doel van Emmen af kan gaan. Doordat Aziz de te lang wacht en de bal te ver voor zich uit speelt, strandt deze aanval in schoonheid.Aan de andere kant is het Mourad die van zich doet spreken. Eerst door zijn duw-, trek- en zeurspel, vervolgens door van afstand de bal buiten het bereik van Budziak op de kruising te knallen.

Beide ploegen weten dus niet te scoren en de ruststand is dan ook 0-0.Daar ik vandaag verantwoordelijk ben voor de Goodyear-commissie, maar me op de heenweg al heb vergrepen aan een grote hoeveelheid chips en ik wat ruimte wil overlaten voor de terugweg en het daaropvolgende bezoek aan de kebabzaak, neem ik in de pauze niets eetbaars meer tot mij. Andere bezoekers besluiten wel een ‘broodje bal’ te proberen, maar meer dan het commentaar van ‘het lijkt meer op een broodje spons’ hoor ik niet.


Niet iedereen was te spreken over het broodje bal…

Alle goede bedoelingen van de Noorderlingen ten spijt, maar hier wordt geen ster uitgedeeld. Wat wel onze positieve aandacht trekt is een doos met Haribo-snoep. Het is vrijdag de 13e, behoorlijk koud en we hebben een busreis van 3,5 uur voor de boeg: we nemen dus geen risico en kopen de hele doos voor de vriendenprijs van € 7,– op. Later zou blijken dat dit nodig was, maar dat zij dan maar zo.


Noodrantsoen voor de terugreis

De tweede helft begint met een goede kans van Emmen. Gelukkig is Budziak op zijn hoede en redt op knappe wijze op een schot van dichtbij. Vervolgens golft het spel op en neer, helaas iets meer richting Fortuna’s doel dan richting dat van Emmen. Eerst draait een hoekschop van Garritsen nog gevaarlijk voor het Emmen-doel langs. Nauwelijks een minuut later kopt Simone de bal vlak naast het eigen doel. Moutawakil komt even later gevaarlijk naar binnen, maar ziet zijn schot meters naast en over het doel verdwijnen. Na twintig minuten valt de eerste treffer, jammer genoeg niet in ons voordeel. Een vrije trap draait hoog richting het doel, Budziak komt uit, maar niet kordaat genoeg waardoor Mourad koppend de bal binnen kan tikken.

Een dikke tien minuten later is het weer raak voor Emmen. Valeev wordt diep gestuurd en heeft geen moeite om de bal langs Budziak in het doel te schuiven. Wedstrijd gespeeld zou je denken? Nou nee, want binnen een minuut brengt de ingevallen Lionel Lord de spanning terug door van dichtbij met links de 2-1 binnen te schieten.

Fortuna zet nu alles op de aanval en hier komen nog enkele noemenswaardige kansen uit voort. Eerst knalt Taiwo een hoge voorzet ineens uit de lucht op het doel, maar de bal verdwijnt een groot aantal meters naast het doel. Een vrije trap van Dassen verdwijnt niet zoals verwacht in de muur, maar in de tribune. De volgende vrije trap neemt Tom Daemen (ingevallen voor Garritsen) voor zijn rekening. Hij ziet goed dat de keeper te ver voor zijn doel staat, maar zijn schot mist helaas de snelheid en richting om Van Westerop echt te verrassen. Diep in de blessuretijd lijkt Joos van Barneveld in zijn rug te worden geduwd in het strafschopgebied. De scheidsrechter durft het niet aan en besluit voor het eind van de wedstrijd te fluiten.

Wederom teleurgesteld bedanken de spelers de supporters en omgekeerd. Snel zoeken we de warmte van de bus op. De terugweg wordt gebruikt voor het zingen van enkele klassiekers. Enkele pogingen om het resterende eten te nuttigen, sterven in schoonheid omdat enkele mensen hun maag reeds meer dan vol hebben of simpelweg te moe zijn.

Om 01.15 uur bereiken we veilig en wel Sittard, waarna we met het gebruikelijke bezoek aan de kebabzaak de dag afronden.