Vrijdag 27 januari 2006: FC Omniworld-Fortuna. Voor de gemiddelde liefhebbende Fortunees staat vandaag hoofdzakelijk in het teken van de hamvraag of Fortuna erin slaagt om als eerste Nederlandse BVO 26 opeenvolgende competitiewedstrijden zonder overwinning te blijven. Zoals ik in mijn wedstrijdverslag van vorige week al meldde, heb ik daar persoonlijk behoorlijk wat fiducie in. Negatieve records en Fortuna, het gaat hand in hand de laatste jaren.


27 Januari 2006

Triest record in bittere koude

FC Omniworld 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 25. Ars 1-0; 81. Taiwo 1-1
Opstelling: Budziak, Mészáros, Akerboom, Dassen, Hermans, Daemen, Garritsen (46. Lord), ‘Daumantas, Van Barneveld (69. Grabovac), Moutawakil, Taiwo.
Toeschouwers: 2.700
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): -br />Rood (Fortuna): –

Maar er is meer dan hét record. De presentatie van de afbouw van het stadion leverde voldoende gespreksstof op. Allereerst de steeds weer opduikende naam “Città Plaza” die de uitvoerenden erop plakken. Zo ook weer op het doek aan de ingang van de parkeergarage. Een naam zonder enige historische verantwoording die puur op basis van een leuke klank is gekozen. Alsof hij rechtstreeks uit de mond van een kleuter zou zijn gekomen. Hebben de heidenen die er schone sier mee wensen te maken dan echt geen enkel respect voor Sittard, Geleen, Fortuna, de supporters en de historie? Als er een nieuwe naam aan het stadion moet worden toegekend, dan kan dat maar één zijn: “Willy Dullens Stadion”! Niemand, maar dan ook niemand die daar bezwaar tegen zal maken. Eert uw helden! Città Plaza: zum kotzen!

Op de persconferentie die aansluitend aan de presentatie werd gehouden, werd het vuur maar weer eens aan de lont gehouden. Onbedoeld vormde mijn collega-redacteur die ter plekke was de aanleiding hiertoe. Op zijn vraag aan preses Lurvink wat Fortuna concreet met de realisatie van de plannen opschoot, antwoordde deze terloops dat er voor het lopende seizoen nog een tekort was dat moest worden weggepoetst voor het einde van seizoen. Een dommere uitspraak kon er niet uit zijn mond komen, gezien de aanwezigheid van huishyena Oostra die dan ook gretig de aanval op de prooi inzette en de zaak opklopte. Aanvankelijk had ik het dan ook helemaal gehad met Lurvink, maar het nalezen van de column van de webmaster (“Welkom in de jungle, Hans”) deed mij mijn opinie nuanceren. Als Oostra een grote vent is, houdt hij eindelijk eens op met dat struikrovergedoe en gaat hij maar eens concreet de namen van de mensen noemen die zijn bronnen vormen. Wat niet wegneemt dat dit een serieuze les voor Lurvink moet zijn en dat hij voortaan wel heel veel beter op zijn uitspraken tegen deze en gene moet gaan letten. Ik weet me nog heel goed te herinneren dat de grote Theo Mommers eens een journalist de toegang tot het stadion heeft ontzegd.

Inmiddels zijn we in de bus gestapt en die gaat ook rijden, maar niet lang. De rode lantaarndrager van vandaag heeft rennend de achtervolging ingezet en uiteraard vertrekt ook deze bus niet zonder rode lantaarn. Ook deze keer wordt de chipsconsumptie weer aardig op peil gehouden. Ik weet niet of we die van vorige uitwedstrijd naar Emmen hebben geëvenaard, maar u mag er zeker van zijn dat op dit vlak weer behoorlijk werd gepresteerd. Overigens niet door ondergetekende die door gebrek aan beweging in de laatste weken/maanden al aardig is uitgedijt. Ik ben het niet van plan om het op Barney-achtige toestanden te laten aankomen, dus vandaar mijn gedeeltelijke onthouding.

Oh ja, er was ook nog een verzoekje. Of ik de volgende uitspraak in het verslag wilde opnemen. Afkomstig uit het (glossy, pulp?) magazine Break Out (vergeef mij een eventueel foute schrijfwijze): “Het gaat erom wat je ermee doet, niet hoe hij eruit ziet. “ Tsja, iedereen mag er het zijne van denken.

Inmiddels zijn we in Almere aangesukkeld en aangezien er geen bezoek is van iets of iemand die banden heeft met Ajax en voorzien is van boze gedachten, verloopt de toegang tot de parkeerplaats van het Fanny Blankers-Koen Sportpark soepel. Kijk, en dat bedoel ik nou: Je sportcomplex vernoemen naar een historische grootheid, de debutant in het betaald voetbal geeft ons het voorbeeld.  Hoewel het onderkomen van de thuisploeg niet bovenmatig groot is, ziet alles er netjes uit. Zo ook het uitvak. Inspectie van de catering zorgt echter voor een lichte dissonantie: Er zijn slechts broodjes met ham en kaas voorhanden. Niet dat daar iets mis mee is, maar om tot een correcte beoordeling te komen, moet de Goodyear Commissie toch voorzien worden van een warme hap. Omdat het beestachtig koud is, besluit om alvast een kopje koffie te nuttigen. De ontvangst door de dames van de catering is van de hoogste kwaliteit, ook dat dient vermeld te worden.

Omdat het buiten de tribune nauwelijks vol te houden is door de bittere koude, nemen we maar snel plaats. Inmiddels zijn de spelers en scheidsrechter Makkelie ook al gearriveerd. FC Omniworld is behoorlijk gekortwiekt. Topscorer Mihci ontbreekt wegens een stage ergens in Noorwegen, Luijten is reeds vertrokken naar FC Den Bosch en Van der Heijden speelt wel, maar volgens ingewijden gaat ook hij naar FC Den Bosch. De mini-Dejan Curovic van FC Omniworld Ergun Çakir is afwezig wegens een blessure, Viedma-Schenkhuizen maakt daarentegen na blessureleed zijn rentree op de bank. Bij Fortuna ontbreekt niemand minder dan Tattoo Mels van Driel vanwege een schorsing, Tomas Daumantas vult de leemte op.

Over de wedstrijd op zich valt bijzonder weinig te melden, behalve dat het speelveld er fantastisch bij ligt, maar dat komt uiteraard vanwege het artificiële gehalte ervan. Na ongeveer een kwartier mag Ars eens uithalen, maar zijn schot van een meter of 20 gaat over het doel van Budziak. Maar de traditie moet weer gerespecteerd worden en bij het eerste grote gevaar van de thuisploeg, glijdt het kalf prompt de put in. Brazil mag vanaf rechts voorzetten, Arts is de verdediging van Fortuna te snel af en kopt vlekkeloos de 1-0 in de kruising.

Fortuna stelt er middels een directe vrije trap van Koen Garritsen eindelijk eens iets tegenover, maar via de muur belandt de bal in de handen van doelman Molenaar. Een tweede directe vrije trap van Tommie Daemen gaat vlak voor rust net over.

Inmiddels is ook de catering bevoorraad met verse broodjes en worst. We bestellen aldus een broodje worst met mosterd. Het broodje is inderdaad goed vers, de worst uitstekend op temperatuur. Warempel, hier kan ik geen onvertogen woord over uitbrengen. Tijd dus voor second opinion. Helaas voor FC Omniworld is de kloothommel die hiervoor is aangewezen vandaag met andere zaken bezig en in geen velden of wegen te bekennen. Gezien de bittere koude gaan we dus absoluut niet op hem wachten, bijzonder jammer voor het sympathieke FC Omniworld en vooral voor de dames van de catering die beter hadden verdiend. Bij Fortuna heeft Koen Garritsen wederom plaats moet maken voor Lionel Lord. Fortuna schakelt vanaf het beginsignaal een tandje bij en Omniworld koestert de voorsprong en vooral de eerste plaats in de periodestand en leunt achterover op de verdediging. Deze wordt overigens niet al te zeer in verlegenheid gebracht. Daemen en Taiwo proberen het van afstand, maar beide keren hoeft Molenaar niet in actie te komen. Even na het uur snelt de ingevallen Doufikar (een familielid van oud-Fortunees Aziz Doufikar?) voorbij László Mészáros, László stopt hem foutief af en ontvangt geel. Hij mag rusten tegen TOP Oss, hetzelfde lot valt later Joos van Barneveld ten deel.

Omniworld is even later gevaarlijk via een kopbal van Nyman, maar het leer gaat net naast. Een dik kwartier voor tijd krijgt Fortuna dan eindelijk een (halve) kans. Een afgeweken voorzet vanaf links wordt door Daumantas in de doelmond gekopt, Aki is er als eerste bij met zijn hoofd, maar zijn poging ontbeert kracht en Molenaar kan simpel opvangen. Een minuut of 11 voor tijd speelt invaller Zarko Grabovac de bal door tot bij de op links vrijstaande Lord. Lord begint een solo en zet uitstekend voor op Taiwo. Deze draait weg van zijn tegenstander en met zijn bekende dwarrelschot plaatst hij de bal in de verre hoek, 1-1.

De thuisploeg krijgt vlak voor tijd nog een kans via Ars, maar met een gelijkspel kan voor deze wedstrijd iedereen vrede hebben. In het uitvak overheerst vooral cynisme vanwege het behaalde record. De Fortunezen op het veld lijken dit dan ook te beseffen en druipen gelaten af.

Gelaten afdruipen is voor de doorgewinterde Fortunafan al jaren een gewoonte, meer hoef ik er ook niet meer over te zeggen.

Gegroet,

TMD