De vierde periode had een betere start verdiend. Na de goede reeks in het laatste deel van de derde periode hadden de Sittardenaren zichzelf kunnen belonen met de koppositie in de vierde en laatste periode. In de Bossche Vliert waren de plaatselijke FC en Fortuna qua einduitslag aan elkaar gewaagd, maar had er meer ingezeten. Jammer maar helaas. Maandag aanstaande de kans om het verloren terrein te herwinnen in de derby tegen MVV…


2 maart 2012

Fortuna vergeet tik aan FC Den Bosch uit te delen

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 40. Schroyen 0-1, 57. Van Moorsel 1-1.
Opstelling: Wintjens;  Wagemakers, Usta, Dreesen, Schroyen (71. Diaz); Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs, Hoesen, Van Zaanen.
Toeschouwers: 3.724
Scheidsrechter: Van de Graaf
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de remise in Dordrecht, afgelopen maandag, staat vandaag een nog zwaardere tegenstrever op het programma: FC Den Bosch. De Bosschenaren, die in het jaar 2012 in De Vliert nog geen doelpunt tegen hebben gekregen, staan derde op de ranglijst en zijn ook de enige ploeg die Fortuna dit seizoen feitelijk wegspeelde. Onkunde aan Bossche zijde, maar ook een blunder van Danny Wintjens, zorgden er op 5 augustus voor dat de wedstrijd in 2-2 eindigde. Ook verleden seizoen eindigde FC Den Bosch – Fortuna Sittard in een gelijkspel; op een maandagavond kopte kapitein Yoann de Boer de 1-1- tegen de netten.

Voorafgaand aan de wedstrijd tekent iedereen voor een herhaling van verleden seizoen. Die opinie heerst er zo ongeveer onder de 135 supporters die rond 18.00 uur aan de voorzijde van de Trendwork Arena staan te wachten om in twee gereedstaande bussen te stappen.

‘Vak C’ staat ingeschreven voor Bus II, een onvervalste dubbeldekker. JC heeft goed werk verricht door een groot deel van de benedenetage te reserveren en ik neem plaats aan de rechtervoorzijde. Naast mij zit de inmiddels ingeburgerde Patrick Dokter die vrijwel meteen van wal steekt aangaande de verpleging van Johan Friso van Oranje-Nassau van Amsberg, beter bekend als Prins Friso. Bewijs dat hij zich in London bevindt is er volgens hem allerminst, maar bewijs dat ik vandaag een grote boodschap heb gedaan op het toilet is er evenmin. En toch is het zo.

Waar niet over wordt gesproken is het definitieve einde van FC Vinkenslag. ‘De Vinken’, een jarenlange vaste waarde in de top van het Limburgse amateurvoetbal, hebben de stekker eruit getrokken wegens een gebrek aan draagvlak. Het ledenaantal liep drastisch terug en supporters kwamen er naar hun wedstrijden nog maar amper. En dat is jammer, want op woonwagenkamp ‘De Vinkenslag’ ligt toch een mooi stukje LB-historie. Immers, het is daar dat we voor de allereerste maal een spreekband hebben uitgerold. De leuze ‘Besluit op lange baan, club naar de maan’ was destijds behoorlijk actueel. Bijzonder spijtig dat afgelopen week FC Vinkenslag zelf naar de maan is gegaan en nooit meer zal terugkeren.

Ondertussen vordert de anderhalf uur durende reis gestaag en vermaakt iedereen zich opperbest met gekende kaskrakers zoals ‘Jeanny’ van wijlen Falco en ‘Verdammt, ich lieb’ dich’ van Matthias Reim.

Mijn buurman neemt rustig de tijd om zijn avondeten klaar te maken en dat is niet mis. Routineus snijdt hij een tweetal broodjes doormidden, voorziet deze van pikante mosterd en belegt de broodjes met augurken en doormidden gesneden gehaktballetjes. Niet bepaald mijn ding. Sterker nog, ik zou het aanbod, hier ook maar één hap van te nemen, resoluut afslaan. Ik ben te zeer gehecht aan peperkoek (en aan ‘Paeperkouk’) plus een ‘boke met choco’. Iedere zijn heug natuurlijk.


Mijn buurman gaat aan tafel

Na een korte file ter hoogte van ik weet niet waar arriveren we rond half acht in de Noord-Brabantse hoofdstad. En nee, natuurlijk rijden we niet linea recta naar het voetbalstadion. Nee, we maken een hele toer door de stad en arriveren na een tiental minuten zinloos gestuur bij het uitvak.

Links en rechts wordt er voorzichtig gevloekt, want men speelt het klaar om 135 supporters door één poortje het uitvak te laten betreden. FC Den Bosch, dit had veel beter gekund! De Sittardse VC staat er schouderophalend bij. En gekende pose van de man.


Iedereen door één poortje, zucht…

Eenmaal binnen lopen we pardoes tegen een spiksplinternieuw spandoek aan dat de Sittarde supportersscene weer wat meer kleur geeft. Het gaat om een gedurfd ontwerp van Maatjes Streetwear. Dit bedrijf is een allround reclamebedrijf dat alles op het gebied van bedrukte en geborduurde bedrijfs- en promotiekleding levert. Tevens levert het ook diverse soorten aanverwante reclameproducten zoals tassen, caps, paraplus, sporttrofeeën, etc.


Puik werk van ‘Geulle’

Naast een zeefdrukkerij en borduurstudio beschikken zij ook over een signafdeling waar ze allerlei soorten stickerproducten maken, zoals reclameborden, autobelettering, stickers. etc.

Hun ‘taalafdeling’ is van iets mindere kwaliteit, aangezien bovenstaande tekst (afkomstig van hun website) links en rechts aanpassing behoefde vooraleer deze geschikt was om te plaatsen op Fortuna Online. Desalniettemin bevelen wij genoemde onderneming van harte aan als u op zoek bent naar bovenstaande producten!

Door blessuregevallen van gerenommeerde namen zien we dat trainer Tiny Ruijs dezelfde spelers de warming-up laat doen als afgelopen maandag in Dordrecht. Dus dat betekent dat Marc Wagemakers wederom op rechtsback depanneert. Voor de rest geen verrassingen. Die komen pas op het moment dat iedereen weer fit is en Ruijs keuzes moet gaan maken. Daar kijk ik enorm naar uit!

In doel staat wederom Danny Wintjens. Op rechts de reeds genoemde ‘Waggie’ en op links speelt Joeri Schroyen. Het centrum wordt gevormd door Timothy Dreesen en Suat Usta, die nog altijd de indruk wekt beter dan zijn broer te zijn.

Op het middenveld speelt Ruijs met een ‘Doppel sechs’ bestaande uit kapitein Yoann de Boer (vandaag met een witte i.p.v. rode aanvoerdersband!) en de in een blakende vorm verkerende Ramon Voorn. De voorhoede is zo onderhand incontournable met Rowin van Zaanen en de beide Danny’s, Schreurs en Hoesen.


Je zou volle tribunes verwachten; niets is minder waar

De openingsminuten van de wedstrijd ogen nerveus. Den Bosch heeft de laatste weken maar weinig punten verspeeld, maar past goed op om niet zomaar in de Sittardse val te lopen. De voorhoede is dusdanig snel dat elke tegenaanval potentieel gevaar in zich heeft en men probeert de rangen gesloten te houden.

Het is dan ook Den Bosch dat de eerste kans van de wedstrijd krijgt. Vanuit het middenveld wordt het spel geopend naar de linkerzijde en wat volgt is een strakke voorzet. Aan de rand van het strafschopgebied staat Benjamin van den Broek al te wachten, maar de Bossche nummer 10 krijgt de bal niet tussen de palen.

In de tegenaanval wordt Ramon Voorn bediend door Marc Wagemakers. De middenvelder loopt met de bal het zestienmetergebied in met een hand van Jordens Peters op zijn schouder. We onthouden alleen dat de ref geen strafschop zag in de tuimelpartij van Voorn.

Na een kleine twintig minuten houdt het uitvak zijn hart even vast als Dreesen tegen de grond gaat. De Belg grijpt naar zijn enkel en na enig lapwerk van Marco Lemmens kan de verdediger weer verder. Omdat we aardig dun in onze centrale verdedigers zitten komt een blessure nu wel héél erg ongelegen.


Buiten beeld raapt Danny Wintjens de bal op

Ondertussen is Den Bosch wel wat sterker geworden. Ze hebben niet alleen een veldoverwicht, maar komen er steeds goed uit via vleugelaanvaller Ronnie Reniers. De rappe Brabander is Schroyen enkele keren te snel af, maar zijn voorzetten missen raffinement. Daarbij staat ook Wintjens nog immer zijn mannetje en houdt zijn netten schoon.

Na een dik half uur stuurt onze spelverdeler de bal de diepte in. Van Zaanen sprint er achteraan, maar wordt nog juist geblokt door een verdediger. Het is wel een voorbode voor hetgeen Den Bosch nog te wachten staat.


Suat Usta bouwt aan een nieuwe aanval

Even voor rust bezorgt Danny Hoesen zijn bewaker namelijk een paar moeilijke momenten. Hij houdt de bal goed bij, kapt, draait om zijn as en ziet in de verte Schroyen komen aanrennen. Tussen twee verdedigers door tikt hij de bal naar Schroyen. De linksback neemt aan, zet een paar passen en schiet de bal pardoes achter de verbouwereerde doelman Appels: 0-1.

In het uitvak worden de Sittardenaren nu nog wat feller aangemoedigd om zodoende de rust te halen met een 0-1 voorsprong. Den Bosch is duidelijk even van slag en zeker als Van Zaanen tegenstander Van Buuren zijn hielen laat zien. Hij levert de bal af bij Hoesen die de bal aanneemt met Peters in zijn rug. Na wat kappen en draaien bevindt hij zich plotseling oog in oog met de doelman, maar zij wonderlijke stiftbal eindigt op de paal…

De bal wordt ontzet maar even zo rap weer voorgezet door Scheelen. De kopbal die volgt kan met veel moeite door Appels over zijn eigen deklat worden getikt. Zonde.

Flashback
Het duel staat op punt van beginnen, maar sta in de tribune met een vreemd gevoel in mijn maag. Snel dus nog even iets eten. Onderweg naar de catering trek ik nog vliegensvlug mijn Goodyear-jas aan en even later sta ik oog in oog met twee dames die vandaag de catering verzorgen. Terwijl ik een broodje kroket bestel (vaste bestelling) word ik behoorlijk afgeleid door een jongedame en even zo jonge heer die op de achtergrond wat staan te flikflooien. Prompt vraag ik me eigenlijk af waarom ik eigenlijk een witte jas heb aangetrokken. Ik moet toegeven dat door de jaren heen we onze pappenheimers wel hebben leren kennen en ik verdenk ook diverse cateraars ervan hun personeel extra te instrueren op het moment dat Fortuna langskomt.

Echter, het is treurig te moeten constateren dat een catering volledig door de mand valt op het moment dat je verschijnt op een ietwat vreemd moment. Dus FC Den Bosch, dit seizoen géén ster vanwege handelingen op de werkvloer die totaal niet door de beugel kunnen. Als je je werk au sérieux neemt, laat je zulk gedrag achterwege.

In de rust proberen sponsoren een bal vanaf een meter of 10 in een leeg doel te schieten. De relevantie van dit alles ontgaat me volledig, al spelen sommige mensen het klaar de bal strak de tribunes in te jagen.

In de rust heeft Alfons Groenendijk zijn elftal op een tweetal plaatsen gewijzigd. Woelwater Reniers heeft het veld verlaten en zijn plaats wordt ingenomen door vleugelaanvaller Nepomuceno. Vooraan is stormram Roy Seuntjens komen postvatten. Het is dus de bedoeling om het verzorgde voetbal achterwege te laten en ballen ‘de zestien’ in te pompen.

En dat heeft al bijna meteen resultaat. Een aanval over links komt voor de voeten van Paco van Moorsel. De middenvelder neemt de bal aan, legt ‘m even goed en krult de bal in de bovenhoek. Een attente Wintjens zorgt ervoor dat de bal niet in doel eindigt. Het is duidelijk dat de Bosschenaren ets willen forceren, maar daar is Fortuna niet zo van gediend.

Een snelle aanval via Van Zaanen en Hoesen eindigt bij Wouter Scheelen. De strateeg neemt de bal aan, kapt zichzelf vrij en stuurt de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied naar de verste doelpaal. Doelman Appels is kansloos, maar helaas verdwijnt de bal langs de verkeerde bal van de paal over de achterlijn. Nu is het moment om de genadeklap uit te delen, maar het is weer typisch Fortuna dat dit uitblijft. De felle aanmoedigingen vanuit het uitvak ten spijt.

In de tegenaanval is het Den Bosch dat op gelijke hoogte komt. De verder uitstekend spelende Wagemakers geeft zijn tegenstander iets te veel ruimte, waardoor hij de bal kan afleggen naar een medespeler. De voorzet die volgt eindigt op het hoofd van Van Moorsel, die Schroyen in de lucht aftroeft: 1-1.

Voor het thuispubliek het sein om met vlaggen te gaan zwaaien en iets van sfeer te ontwikkelen. Lang duurt dat niet, want de counters van Fortuna zijn hiervoor veel te gevaarlijk. Keer op keer gaan de alarmbellen rinkelen als onze drie cowboys voorin aan het dribbelen slaan.

Als het thuispubliek stilvalt is het tijd voor ons moment van glorie. Onder aanvoering en op commando van JC laat het uitvak horen voor welke ploeg ze supporteren.

Forza Sittard,
Forza Sittard,
Forza Sittard,
Forza Sittard en Sittard olé,
Olé olé, olé olé, forza Sittard,
Olé olé…

Bovenstaand ritueel wordt wel zó luid uitgevoerd dat ze dat waarschijnlijk in Sint Michielsgestel hebben gehoord. In ieder geval heeft de M-Side er sowieso kennis van genomen. Al is hun repliek eerder verrassend als origineel.

Sittardse hoeren zijn duur,
Sittardse hoeren zijn duur,
Ze kosten een …. per uur…

Verder horen we nog enige flarden van het succesnummer ‘Rennen in je eigen stad’, maar waar dat betrekking op heeft is mij onduidelijk.

Ondertussen probeert Den Bosch met man en macht een tweede treffer te forceren, maar neemt hierbij dermate veel risico dat achteraan de poort wagenwijd openstaat. Dat is natuurlijk vragen om problemen en die lijken er ook te komen als Danny Schreurs nog maar eens wordt diepgestuurd door Marc Wagemakers. Schreurs dolt zijn directe tegenstander, ziet in het midden Hoesen vrijstaan en speelt de bal over. De grensrechter aan onze kans maakt het dozijn verkeerde beslissingen vol en vlagt af voor buitenspel.


Wouter Scheelen, oho, oho, oho…

Den Bosch probeert nog meer dan voorheen de 2-1 te forceren en zoekt via de flanken vooral spits Seuntjens. Niet dat we daarvan moeten wakkerliggen, al zijn zijn schoten en kopballen soms toch wel gevaarlijk.

De grootste kans ontstaat nog voor Fortuna wanneer Marc Wagemakers opstoomt langs de lijn. ‘Waggie‘ kijkt goed waar de spitsen lopen en trapt de bal richting penaltystip. Daar staat Hoesen die de bal goed doorkopt naar Van Zaanen. Ondertussen probeert verdediger Hofstede de bal te ontzetten, maar dat schiet ook door het hoofd van doelman Appels. Van Zaanen daarentegen probeert de bal in de goal te leggen, maar geen van drieën slagen in hun opzet. Daardoor komt Danny Schreurs iets aan de zijkant van het doel plots in balbezit. En hetgeen zo simpel lijkt, lukt de Maastrichtenaar niet. Hij toucheert de bal en deze rolt tergend langzaam richting doel. Helaas niet ín het doel, maar in het zijnet. De uitgelezen mogelijkheid om de drie punten mee te nemen laat de flankaanvaller onbenut.

Niet veel later blaast scheidsrechter Van der Graaf een laatste keer en zit de wedstrijd erop. We zullen ons tevreden moeten stellen met een 1-1 gelijkspel. Nadat we een spreekband hebben ontrold met de tekst ‘@5-3-’12 #derbywinst’ trekken we lichtelijk ontevreden terug naar de bus. Er had meer ingezeten, dat is wel duidelijk.


Een welgemeend applaus voor de aanwezige fans

Desalniettemin is de sfeer in de bus opperbest. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar maandag en voor degene die nog niet in de gaten heeft wat zich dan afspeelt laat JC een houseverzie van de strijdkreet ‘Pak die  Sjengen’ door de luidsprekers schallen. Deze meer dan zes minuten durende remix komt van de hand van DJ Troublemaker en kan geclassificeerd worden als een heus meesterwerk.

Omstreeks 23.30 uur arriveren we weer bij onze huiskamer. Nadat de bussen zijn uitgeladen trekt iedereen met een punt in de zak de nacht in.

Michel Hennen