Na een uiterst succesvolle voorgaande wedstrijdronde, waarin Fortuna door de winst op Telstar naar de tweede plaats op de ranglijst stijgt, keert men in Den Bosch weer met beide beentjes terug op aarde. Gesteund door het legioen van 300 man in het uitvak, krijgt de Sittardse trots maar zelden vat op de wedstrijd en is één enkel doelpunt van de thuisclub genoeg om de geel/groene opmars een halt toe te roepen.


4 november 2012

Fortuna onderuit in Den Bosch

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 47. Van Weert 1-0.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Ricksen, Janssen, Sekkour; Voorn, De Boer, Kruijsen (37. Çevik); Khalouta (75. Nepomuceno), Rajcomar, Diaz (59. N’Koyi).
Toeschouwers: 4.276.
Scheidsrechter: Ketting.
Geel: Ricksen, Kruijsen, Çevik.
Rood: –

De overwinningsroes waarin de Fortuna aanhang zich na de wedstrijd tegen de witte leeuwen bevinden, wordt op zondag ruw verstoord als het nieuws doorsijpelt van het overlijden van Arsène Olislagers. De Fortunees in hart en nieren verliest na een lange en moedige strijd het gevecht tegen die vreselijke ziekte, genaamd kanker. Namens de redactie van Fortuna-Online zou ik familie, nabestaanden en vrienden veel sterkte willen toewensen in de komende periode.

De wedstrijddag begint om half negen, als JC besluit een massale WhatsApp conversatie te starten. De een reageert wat opgewekter op deze wake up call van Jeroen dan de ander. Aangezien ik persoonlijk een echt ochtendmens ben kan ik deze ongein op de vroege morgen wel waarderen.

Als we aankomen bij de Trendwork Arena is het nog rustig. Ger 420 is al bezig met het uitladen van de kratten bier en nadat ook wij de meegebrachte koelboxen met gerstenat hebben veiliggesteld begeven we ons richting parkeergarage. Als naderhand wat meer personen arriveren, horen we dat iedereen de vrije vrijdagavond anders heeft besteed. De een koos om zich vol te stoppen bij de Chinees, een ander gooide een hengeltje uit in Westerbork en weer een ander groepje dook de lange Brabantse nacht in.

Enkele minuten later maken we kennis met Arthur Hoyer 1984. U weet wel, die van Fortunahome. De wat pips uitziende Arthur reist vandaag voor de tweede keer in 25 jaar mee naar een uitwedstrijd van Fortuna. Doorvragen van Randy levert op dat de eerste maal vorig seizoen tegen FC Eindhoven was. Dit is nu het soort van  informatie waar we op zitten te wachten op een zondagmorgen. Schijnbaar lucht het verstrekken van deze persoonlijke gegevens Arthur ook op en hij glundert van oor tot oor.

Als even later de bussen arriveren steekt hetzelfde probleem als tegen FC Oss de kop op. De volgorde is niet kloppend en wederom kan in aller haast met alle drank en passagierslijsten  over en weer gerend worden. Intussen heeft Wil voor bus 1 de koelboxen met gerstenat die bedoeld waren voor bus 2 gebietst. Nadat die ook weer terugheroverd zijn, kunnen we ons langzaam gaan opmaken voor vertrek. Een van de stewards van dienst geeft me te kennen dat ik niet teveel bier mag verkopen op de heenweg. Dank u voor de informatie, voordat de bus überhaupt in beweging komt hebben al vijf kratten van eigenaar gewisseld.


Om 14.15 uur bereiken we eindelijk de voormalige Vliert

Door alle onnozele maatregelen van de politie arriveren we redelijk laat bij het ‘Brainwash’(wtf???) stadion van FC Den Bosch. Nadat de drankvoorraad in busje 2 weer op peil is gebracht, begeven we ons naar de ingang. Tijd voor het nuttigen van een welkome consumptie is er niet meer aangezien de spelers al het veld opkomen voor het begin van de wedstrijd.

Trainer Boessen heeft noodgedwongen twee wissels doorgevoerd voor deze wedstrijd in vergelijking met het team dat vorige week de volle buit binnenhaalde tegen Telstar. De geschorste Joeri Schroyen wordt vervangen door Walid Sekkour, terwijl clublegende Fernando Ricksen in het elftal komt voor de geblesseerde Timothy Dreesen. Voor de rest ziet trainer Wil Boessen geen reden tot het aanbrengen van veranderingen, wat automatisch inhoudt dat de wanhopig met zichzelf worstelende Prince Rajcomar wederom de voorkeur krijgt boven de makkelijk scorende Patrick N’Koyi.

De wedstrijd kent een rommelig begin. FC Den Bosch tracht Fortuna het spel te laten maken en daarbij zelf op de counter trachten te spelen. De eerste kans van de wedstrijd is voor Prince Rajcomar, die de bal knap aanneemt, zich even knap vrij draait en zijn schot ziet stuiten op keeper Kevin Begois van Den Bosch. Enige minuten later is het weer Fortuna dat ten aanval trekt via Kevin Diaz. Zijn voorzet mist Prince Rajcomar maar verdwijnt via het lichaam van een Bossche speler bijkans in het vijandige doel. Kordaat optreden van Begois voorkomt een snelle achterstand voor de thuisclub.

Na deze twee kansen voor de gasten trekt de thuisclub de wedstrijd wat meer naar zich toe. De Brabanders verkeren in goede vorm en na de bekerstunt in Enschede enkele dagen eerder blaakt men van het zelfvertrouwen. De ploeg oogt net wat fitter dan de formatie van Wil Boessen en de passing is net wat nauwkeuriger. Beide backs bij Fortuna, Walid Sekkour en Jonathan Hendrickx hebben veel moeite met hun snelle tegenstanders en komen niet toe aan hun normale spel.  Toch blijft Fortuna verdedigend redelijk makkelijk overeind. In de 37ste minuut volgt er een behoorlijke aderlating voor de Sittardse ploeg als spelmaker Quin Kruijsen noodgedwongen geblesseerd het veld moet verlaten. Zijn vervanger is Ramazan Cevik.


Den Bosch begint op te rukken

De keren dat Den Bosch enigszins gevaarlijk kan worden is via afstandschoten. De eerste keer gooit Roel Janssen zich in de baan van het schot, de tweede maal is in de slotminuten van de eerste helft. Van den Broek haalt vanaf de rand zestien meter uit maar zijn schot mist iedere precisie en verdwijnt hoog over. Niet lang daarna fluit scheidsrechter Ketting voor de rust.

Die rust wordt voornamelijk gebruikt om het wel en wee van onze nieuwste hobby te bespreken. Namelijk zijnde de Fortuna dames. Alle social media worden nauwkeurig afgestruind naar de laatste weetjes en nieuwtjes over de vrouwelijke trots van de Westelijke Mijnstreek. Iedereen smult van de verhalen op Twitter en Facebook en kijkt reikhalzend uit naar de volgende wedstrijd van de ladies in green.

Fortuna begint desastreus aan de tweede helft. Na amper twee minuten begaat Fernando ‘the Commando’ Ricksen een overtreding op zo’n 20 meter van het eigen doel. De bal wordt het strafschop ingebracht door Randy Wolters, maar in eerste instantie weggekopt door Roel Janssen. De bal komt vervolgens echter op het hoofd van Jeffrey Vlug die doorkopt op Tom van Weert die de twijfelend uitkomende Ferhat Kaya vervolgens te vlug af is en de bal tegen de netten kopt.


De 1-0 is zojuist op het scorebord gezet

In de 48ste minuut word er uit respect voor de deze week overleden Arsène Olislagers een minuut lang geapplaudisseerd in het uitvak, gevolgd door het zingen van ‘You’ll never walk alone’. Na de beelden van de uitvaart en de aangrijpende documentaire over Glenn van Haen op vrijdagavond het zoveelse kippenvelmoment van deze week.


Staande ovatie voor Arsène…

Na de treffer gaat Fortuna op zoek naar de gelijkmaker. De eerste kans daar op is voor Aziz Khalouta, die de bal na een corner van Cevik echter over het Bossche doel kopt. Den Bosch keeper Kevin Begois, die door zijn foute verleden toch al geen hoge ogen gooit bij de away support haalt zich inmiddels met zijn treiterend trage uittrappen de woede op de hals van het geel/groene legioen. Niet dat die daar ook maar een moment van onder de indruk lijkt te zijn.

Vervolgens creëert ook Den Bosch zich enkele mogelijkheden, maar ook daar staat het vizier niet op scherp. De wedstrijd kabbelt daardoor maar een beetje voort en het heilige vuur lijkt vandaag een beetje te ontbreken bij Fortuna. Dit tot ongeveer twintig minuten voor tijd, als de sittardse ploeg aangevuurd door de 300 man sterke uitsupport aanzet voor een slotoffensief. Opeens slaat de vonk over tussen spelers en fans en wordt de thuisploeg teruggedrongen op eigen helft. Een zeer warrig fluitende scheidsrechter Ketting fluit echter voor elk wissewasje in het voordeel van de Brabanders en belemmert de Sittardse ploeg daarmee in de plotseling hervonden dadendrang.


Fortuna’s massive away support

De al eerder aangehaalde Kevin Begois gaat ondertussen rustig verder met tijdrekken en het provoceren van het uitvak. De nodige verwensingen en een enkele welgemikte fluim vallen hem ten deel. Scheidsrechter Ketting maakt zich echter niet druk om het tijdrekken en lijkt niet van plan om deze vorm van spelbederf mee te nemen bij het vaststellen van de blessuretijd.

Ondanks de strijdlust van Fortuna in het laatste kwart van de wedstrijd komt er geen verandering meer in de stand en zo komt er voorlopig een einde aan de zegereeks van de geel/groenen. Na het afscheid nemen van de spelers, begeven we ons naar de bussen  voor de terugreis. Die terugweg neemt de bierafname zienderogen af en valt vooral het ontbreken van een zekere webmaster van Fortunahome bijzonder op. Bier was er genoeg en het was ook goed gekoeld, benieuwd welk excuus/uitvlucht ons nu weer zal bereiken.

Als afsluiting de punten in het kader van de ‘Thank God it’s Friday‘ rubriek.

Resultaat: Een nipte nederlaag is ook een nederlaag, helaas 0 punten in deze belangrijkste categorie.
Uitvak: Zes volle bussen, 300 man sterk. Do we need to say more? 10 punten met complimenten.
Stadion: Met vier tribunes weliswaar een echt stadion en ook de akoestiek is naar behoren. Toch spreekt het stadion niet echt tot mijn verbeelding. En dan de naam, het ‘Brainwash’ stadion. Ik bedoel, zelfs in het Erkens tijdperk hebben we nooit overwogen om ons stadion tot het ‘Neuro-linguistisch  programmeren’ stadion om te dopen. 6 punten is rijkelijk bedeeld in deze.
Thuisfans: Interactie was er op een gegeven moment wel degelijk. Blijft jammer dat fanatieke kern van Den Bosch te ver van uitvak afzit. Wederom 6 punten.
Catering: Door het late arriveren geen tijd gehad om de catering zelf te testen. Afgaande op de resultaten uit het verleden en positieve commentaar van mede redactielid LB03 een knappe 8 punten.
Randvoorwaarden: Persoonlijk heb ik helemaal niets met de stewards van FCDB. Nors en onvriendelijk. Vlaggen ophangen was dit jaar eens geen probleem, mede door ontbreken van de vaste grote doeken. Programmaboekjes waren er niet, derhalve 3 punten op dit onderdeel.

Dat brengt het totaal op 33 punten en doet Den Bosch voorlopig op een tweede plaats eindigen.