Na de uitstekende seizoensouverture vorige week in de eigen Trendwork Arena tegen De Graafschap doet Fortuna het vanavond ook naar behoren in en tegen Den Bosch. Na het laatste fluitsignaal staat er nog steeds een dubbelblanke stand op het scorebord. Vier punten uit de eerste twee wedstrijden is meer dan waar ondergetekende op voorhand  had gerekend en geeft vertrouwen met het oog op de komende periode. Daarnaast is ook de verdediging nog niet gepasseerd en lijkt men in die linie voort te bouwen op de prima prestaties van het vorige seizoen.


Vrijdag 9 augustus 2013

It’s hot on the top!

FC Den Bosch 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen (64. Gulpen), Janssen, Kis; Briels (57. Amoah),Voorn, Zennaro, Nepomuceno; Khalouta (83. Watson), N’Koyi.
Toeschouwers: 3.197
Scheidsrechter: Manschot.
Geel: –
Rood: –

Nadat Fox de uitzendrechten van de Jupiler League heeft bemachtigd, is Disney met de noorderzon vertrokken. De Mickey Mouse competitie zoals de Jupiler League ook wel minachtend werd aangeduid, is nu verworden tot een onbeduidend en totaal onbelangrijk speelballetje van mediamagnaat Robert Murdoch. Het script dat Fox heeft bedacht voor de divisie waar ons geliefd Fortuna helaas ook in uitkomt, maakt de Jupiler League tot de meest onnozele en gedevalueerde competitie van Europa. We wisten het eigenlijk al jaren, maar toch worden we er steeds weer opnieuw keihard mee geconfronteerd, ‘Modern Football Sucks!’

Na een extra ingelaste inschrijfavond op dinsdag voor de bus/auto combi naar Den Bosch eindigt de teller op 233 personen. 123 daarvan zullen de reis ondernemen per auto, de overige 110 verkiezen de luxe van een touringcar. Alhoewel luxe? Daar waar we tot eind vorig seizoen gebruik maakten van de diensten van Hanneman/De Toerist, is het nieuwe Fortuna Supporters Collectief om financiële redenen overgestapt naar Slangen Reizen. Als de bus waar we deze vrijdag mee naar Den Bosch getransporteerd worden de standaard gaat worden voor de rest van dit seizoen voorzie ik een sterke terugloop in busreizigers. Zoals een van mijn medepassagiers al uitdrukte, ‘If you pay for shit you’ll get shit’. Persoonlijk betaal ik met liefde 10 euro meer zonder me druk te hoeven  maken over tientallen in de bekleding gedrukte kauwgoms. Firma Slangen begint het seizoen bij mij in ieder geval op -10.

Onder het genot van een koud biertje en meeglurend bij de uiterst fanatiek gamende jongste inzittende in de bus (wat een rotsvast vertrouwen heeft dat menneke) verloopt de busreis zonder problemen. De af en toe voorbij vliegende strandballen, zwembandjes,  luchtbedden en dolfijnen worden hierbij voor lief genomen. TGV heeft opgeroepen om er tegen FC Den Bosch een beachparty van te maken. Of het daarbij ‘hot on’ of toch ‘at the top’ is laat ik  graag in het midden.


TGV is het seizoen goed begonnen

Aangekomen bij het Brainwash stadion van FC Den Bosch komen tot mijn grote verrassing alle beachparty attributen zonder problemen door de controle. Na een eerste blik op het speelveld zien we dat Fortuna vanavond op twee plaatsen gewijzigd is ten opzichte van vorige week. Jeffrey Vlug ontbreekt volledig vanwege een blessure en Patrick Amoah is blijkbaar niet fit genoeg om te starten, maar neemt wel plaats op de bank. Hun vervangers zijn de twee supersubs van afgelopen wedstrijd, Jordie Briels en Aziz Khalouta. Wat ook opvalt bij die eerste blik op het veld is het gegeven dat ook de Bosschenaren gezwicht zijn voor kunstgras. Helaas kiezen steeds meer clubs voor deze kant en klaar oplossing. Helaas, ook dat is het moderne voetbal. De geur van vers gemaaid gras wordt steeds zeldzamer in de Nederlandse voetbalbastions.


Zelfs in het zonnetje kan een echte voetbalfan niet genieten van kunstgras

Tegenstander Den Bosch laat er na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter  Manschot geen (kunst) gras over groeien en zet meteen druk. Dat Den Bosch erg gedreven is komt in al in de vierde minuut tot uiting als Istvan Bakx hard doorgaat op Ramon Voorn. Manschot besluit echter om de kaarten voorlopig nog even op zak te houden. In de zevende minuut komt Den Bosch tot de eerste enorme kans van de wedstrijd. Een voorzet van Furhghill Zeldenrust bereikt Istvan Bakx, die vanaf rand zestien meter snoeihard uithaalt richting Fortuna doel. De Bossche aanhang maakt zich waarschijnlijk al op voor een feestje, maar dat is buiten onze sluitpost Ferhat Kaya gerekend. De met afstand beste doelman van de Jupiler League maakt zijn faam opnieuw waar en met een onwaarschijnlijk katachtige reflex stompt hij de bal over de achterlijn.


Alarmfase 1 voor het doel van Kaya

De volgende kans is weer voor de thuisploeg. De rappe Zeldenrust speelt zich knap vrij tussen drie man en geeft af op de mee opgekomen Benjamin van den Broek. Kaya is wederom oplettend, komt razendsnel uit en brengt redding. Het eerste doelgevaar van de geel/groenen komt pas na ruim twintig minuten. Balverlies op het middenveld luidt een counter in van de Sittardse ploeg. Gevaro Nepomuceno brengt de bal vervolgens  voor in het strafschopgebied op Patrick N’Koyi. Doelman Simon van Beers stompt de bal echter weg in een luchtduel met Fortuna’s topscoorder van het afgelopen seizoen.

Den Bosch blijft in de eerste helft echter de betere ploeg. Fortuna heeft zichtbaar moeite met de ondergrond en verkiest er voorlopig voor om zich vooral bezig te houden met verdedigen. In de 30e minuut is het wederom Den Bosch dat gevaarlijk opduikt voor het Sittardse doel. Wie anders dan Ferhat Kaya is echter present om de inzet van van den broek op rand vijf metergebied onschadelijk te maken.

De grootste kans van Fortuna in de eerste helft komt in de 42e minuut. Na wederom balverlies door Den Bosch is het opnieuw N’koyi die wordt aangespeeld. Zijn inzet wordt in eerste instantie onschadelijk gemaakt door een Bossche verdediger, de rebound wordt vervolgens gepareerd door de goed keepende derde doelman van de Brabanders. Dit is tevens het laatste wapenfeit van de eerste helft en zonder kleerscheuren bereikt de formatie van trainer Wil Boessen de rust.


Mosselman toont zijn verfijnde traptechniek

In het tweede bedrijf  gooit Fortuna de aanvallende schroom een beetje van zich af en gaat wat meer op zoek naar een doelpunt. De beste kansen blijven voorlopig echter voor de thuisploeg.  In de 48e minuut is het Furhghill Zeldenrust die oog in oog met Kaya de bal gelukkig net naast tikt. Enkele minuten later is het wederom Zeldenrust die alleen opduikt voor Kaya. Wederom is het Kaya die de situatie uitstekend inschat en de inzet van Zeldenrust onschadelijk maakt. Er zal een zucht van opluchting gaan door de Fortuna geledingen als Ferhat Kaya na het sluiten van de transfermarkt op 2 september zich nog steeds Fortunees mag noemen.

In de 57e minuut wordt Patrick Amoah in het veld gebracht door trainer Boessen. Hij vervangt Jordie Briels. Met het inbrengen van Amoah komt er meer aanvallend gevaar in de ploeg. Bij zijn eerste actie lijkt het of zijn inzet met de hand wordt getoucheerd door een Bossche verdediger. Scheidsrechter Manschot wil echter niets gezien hebben. Twee minuten later is het weer Amoah die het strafschopgebied induikt, maar wordt gestuit door een verdediger van Den Bosch. Het uitvak en enkele Fortunezen claimen een strafschop, maar Manschot wuift alle protesten weg.


JC voert zijn manschappen aan

Fortuna neemt nu langzaam het heft in handen. Het beproefde concept van Wil Boessen inmiddels. In de eerste helft de tegenstander laten uitrazen en alles zo goed mogelijk dichthouden en in de tweede helft het tempo een beetje opvoeren en proberen toe te slaan. De volgende kans is daarom niet zo vreemd weer voor Fortuna. een vrije trap van Nepomuceno bereikt Ramon Voorn die de bal richting vijandelijk doel kopt. De kopbal verwijnt maar enkele centimeters over de goal van de Bosschenaren.

In de 64e minuut moet Timothy Dreesen noodgedwongen het veld verlaten vanwege een blessure. De verdediger hobbelt moeizaam van het veld en lijkt de komende tijd uitgeschakeld te zijn. Personele hoofdbrekens derhalve in het verschiet voor Boessen. Deze avond wordt het opgelost door Ramon Voorn centraal achterin te posteren.


Fortuna zet de tweede helft meer druk naar voren

De volgende kans voor Fortuna komt rond de 80e minuut. Een voorzet van de wederom niet onverdienstelijk spelende Kevin Kis bereikt Patrick N’Koyi, die de bal helaas niet genoeg richting weet te geven en derhalve overkopt. De grootste kans van Fortuna komt echter in de blessuretijd. Patrick N’Koyi ontvangt de bal op enkele meters van het strafschopgebied en kan vrij doorlopen op van Beers. Deze komt echter uit en weet het doel goed te verkleinen. N’Koyi besluit daarom om de doelman te verschalken met een hard schot, maar net zoals Kaya bij ons, geeft ook het Bossche talent deze avond geen duimbreed toe. Even later houdt scheidsrechter Manschot het voor gezien en fluit voor het einde van de wedstrijd. Uiteindelijk een terechte uitslag gezien het spelbeeld over de hele wedstrijd.

Nadat de spelers de uitsupport hebben bedankt en andersom is het tijd om alle vlaggen, dubbelhouders en strandartikelen op te ruimen. Hoe het is gegaan met de beachparty? Ach, laten we het er maar op houden dat er vandaag twee dingen in het Brainwash stadion van den Bosch te zien waren die niet thuishoren in mijn voetbalbeleving. Een ervan was het kunstgras van de gastheren. Het andere…ja precies!


Moe maar voldaan, worden de fans bedankt

Ook op de terugweg vliegen de strandballen, zwembandjes,  luchtbedden en dolfijnen de passagiers weer om de oren. Qua temperatuur heeft de bus echter meer weg van een sauna dan van een strand. Ik ben dan ook blij als we arriveren bij de voorkant van onze Trendwork Arena. De eerste reis met de firma Slangen zit erop. Meest positieve hieraan is de hoop dat het niveau van de bussen in ieder geval niet meer veel kan dalen. De buskwaliteit van vanavond was in ieder geval schandalig te noemen.

Rest alleen nog het uitdelen van de punten in het kader van de ‘Thank God it’s Friday’ competitie. Dit onder het mom van ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’.

Resultaat: 0-0, goed voor drie punten.

Uitvak: Ondanks de vakantieperiode, combi reis en de korte tijd voor opgeven toch 233 man in het Bossche uitvak. De volle 10 punten derhalve op dit onderdeel.

Stadion: Een goed uitzicht op het veld en een behoorlijk stadion voor Jupiler League begrippen. Alleen dat verfoeide kunstgras. Zoiets vreet punten. 3 punten van de online jury.

Thuisfans: Interactie is er nauwelijks aangezien de harde kern van de thuisclub te ver af zitten. Daarbij is Den Bosch ook alles behalve een voetbalstad. 4 punten is mijn inziens dan ook rijkelijk bedeeld.

Catering: De Mexicano is van de menukaart verdwenen, de Hela curry ook. Dat men daarentegen Fristi aan het assortiment frisdranken heeft toegevoegd maakt voor de rest weinig verschil. Desondanks is het allemaal goed weg te werken. Hamburger warm, boodje vers en cola koud. 6 punten voor de catering.

Randvoorwaarden: Onvriendelijke stewards horen bij Den Bosch en de reclameborden in het uitvak nemen teveel ruimte in beslag. Programmaboekje was blijkbaar wel aanwezig. 3 punten dus voor deze categorie.

Dat brengt het totaal van Den Bosch op 29 punten, gelijk aan Fortuna Köln dus.

G. Erens