Fortuna verliest weer eens een wedstrijd met te grote cijfers. Er waren kansen op de gelijkmaker, maar toch staat er een dikke 3-0 op het scorebord. De KNVB zal dik tevreden zijn met deze uitslag, nu zal FC Limburg er toch zeker wel komen!


24 Oktober 2008

Fortuna verliest, KNVB wint?

FC Dordrecht 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 22. Meulens 1-0; 88. Putter 2-0; 93. Van Loenhout 3-0
Opstelling: Meul, Ocal (60. Geenen), Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Taktak, Heinrichs, Olondo, Boymans (70. Garlisi), Schreurs
Toeschouwers: 2.008
Scheidsrechter: Van der Scheer
Geel (Fortuna): Geenen, Kozarac, Taktak, Simone
Rood (Fortuna): –

De hele week stond in het teken van FC Limburg. Zeker voor de heer Kesler leek dit een uitermate belangrijk thema. Tot op de dag van vandaag ben ik mij aan het afvragen waar hij zich mee bemoeit en of hij niet de belangen van de clubs met een licentie moet behartigen? Voorlopig heeft Fortuna een licentie en als de KNVB die wil afnemen, dan moeten ze dat maar doen. Een fusie is gewoon niet bespreekbaar, ook niet als Kesler dat vindt. Goed, tot de orde van de dag. Schijnbaar moeten we vandaag naar Dordrecht om daar onze volgende uitwedstrijd te spelen. Vanaf twee uur verzamelen we in het supportershome aan de Milaanstraat. De gesprekken gaan eigenlijk alleen maar over de mogelijk laatste uitwedstrijd en over het hele FC Limburg verhaal. Gisteren zat ondergetekende nog met een delegatie van de supportersvereniging bij L1 TV om daar een duidelijk standpunt af te geven. Liever failliet dan een fusie. L1 TV mocht blij zijn dat we de studio niet zijn ingevlogen tijdens de uitzending want de opmerkingen van een of andere Roda-supporter konden absoluut niet door de beugel.


Roda laat de deur naar FC Limburg op een kier

Om 16.45 uur vertrekken we met een halfvolle bus naar het westen. Naast de bekende gezichten herkennen we jammergenoeg ook de buschauffeur uit St. Joost. Hij maakt ons al langere tijd het leven zuur en lijkt geen begrip voor voetbalsupporters te hebben. Dat blijkt ook uit de muziekkeuze op de heenreis. De eerste cd lijkt nog enige bijval te krijgen onder enkele R&B/rap liefhebbers, maar de tweede cd blijkt het hele oeuvre van ABBA te bevatten. Toch wordt de hele cd afgeluisterd en daaruit blijkt maar weer hoe dik de huid van menig Fortuna supporter is. Na een voorspoedige rit komen we om half acht aan bij de Krommedijk of het GN Bouw stadion zoals het tegenwoordig heet. Hoewel we een van de eersten zijn die aankomen zijn er nu al geen programmaboekjes meer te verkrijgen. Een enkeling is gelukkig en weet er toch nog eentje te bemachtigen en mag lezen waarom Dordrecht met 5-0 gaat winnen. Om daar Toon Hermans voor af te zeiken, gaat mij iets te ver.

In het stadion van de club die schijnbaar wel bestaansrecht heeft, is niets veranderd. Of het moet zijn dat de catering niet meer de originele bezetting heeft. Ook het bier is verdwenen, iets waar TMD schande over had gesproken. De Goodyear-commissie kan aan zijn werk beginnen. De witte jassen zijn nog niet binnen, maar deze bleken hier toch niet nodig te zijn. Dordrecht faalt aan alle kanten om in aanmerking te komen voor een Goodyear ster. Er is maar één soort warm voedsel te krijgen en dat is een A-merk. Het gaat om een Unox-worst en echt bijzonder is deze niet. Bij mijn bestelling zie ik dat de twee verkoopsters met een gigantische vliegenmepper aan het werk zijn. De eetlust vergaat me nu helemaal en ik besluit om als avondeten een zakje A-merk chips te nemen.


Catering ziet ze vliegen…

Terwijl we het stadion schoonmaken van alle lelijke stickers van andere clubs is er nogal wat commotie ontstaan naar aanleiding van de nieuwe vlag van een van de trouwste supporters. Het gaat om de vlag met een middelvinger en FC L eronder. Schijnbaar heeft de commandoruimte opdracht gegeven om deze vlag te verwijderen van het hekwerk. Hoewel ik me afvraag waar die commandoruimte in hemelsnaam is, vraag ik me ook af waarom deze vlag weg moet. Is er geen vrijheid van meningsuiting meer mogelijk in dit land of heeft de KNVB hier ook al alle touwtjes in handen? Stel je voor dat er negatieve publiciteit ontstaat over FC Limburg. Wij gaan goed gegroepeerd rondom de vlag staan en laten duidelijk blijken dat deze vlag blijft hangen. Ondanks pogingen van veiligheidscoördinator John Leinaerts om ons te overtuigen blijven we bij ons standpunt en uiteindelijk zal de vlag de hele wedstrijd blijven hangen. Deze overwinning is al voor ons, maar zouden onze helden op het veld dit kunnen nadoen?


Wij steken een vinger op naar FC Limburg

Fortuna begint de wedstrijd met dezelfde opstelling als tegen Cambuur Leeuwarden. Never change a winning team moet Roger Reijners gedacht hebben. Charly van den Ouweland, de enige met een Dordrecht verleden, moet weer genoegen nemen met een plaats op de bank. FC Dordrecht komt beter uit de startblokken dan Fortuna Sittard. Na dertig seconden heeft de bal al de onderkant van de lat getoucheerd.

Fortuna lijkt niet echt wakker geschrokken. Integendeel, de wedstrijd is volledig in handen van Dordrecht. Fortuna laat alles wat over zich heenkomen en weet hoogstens uit een counter een kleine mogelijkheid te creëren.Cedric Olondo zorgt nog voor het meeste gevaar. Een voorzet van Olondo wordt naast getikt door Ruud Boymans en even later schiet Olondo zelf voorlangs. Taner Taktak neemt nog een vrije trap en die eindigt tot ieders verbazing bovenop de lat.

Terwijl Jurgen Heinrichs langs de zijlijn nieuwe schoenen aantrekt (zoek dat toch uit in de warming-up) en weer in het veld wil, is het Dordrecht dat weer in de aanval gaat. Nico Vanek laat zich eenvoudig in de luren leggen en ondertussen staat Heinrichs al bijna te schreeuwen langs de zijlijn. Debutant scheidsrechter Van der Scheer is echter Oost-indisch doof en laat Dordrecht rustig door voetballen. Vanaf de linkerkant wordt de bal voorgegeven en Meulens weet voor Zarko Grabovac te kruipen. Een mooie kopgoal is het gevolg en Fortuna loopt weer eens achter de feiten aan.

Vlak voor de rust krijgt Fortuna nog twee grote kansen op naam van Boymans en Heinrichs maar zij hebben allebei veel te veel tijd nodig en missen hopeloos.

In de rust vindt er een officiële telling plaats voor de ‘Fortunezen On Tour’ stand. Waldorf concludeert dat er 49 getrouwen zijn meegereisd.

De tweede helft begint met een feller Fortuna. Het is duidelijk dat er wat is gezegd in de kleedkamer, want opeens is er wel de felheid die je van Fortuna mag verwachten. Tot echte grote kansen leidt het allemaal niet. Nu moet gezegd worden dat de scheidsrechter ook niet helemaal vrijuit gaat. Olondo en Schreurs worden duidelijk neergetrokken in het strafschopgebied bij een standaard situatie, maar de debutant scheidsrechter durft het niet aan om de bal op de stip te leggen.

Als Sebastiano Garlisi invalt voor de tegenvallende Ruud Boymans is er meer dreiging in het spel van Fortuna. Hij weet met een mooie actie door de verdediging van Dordrecht te soleren. Zijn schot wordt echter geblokt en verdwijnt rakelings langs de paal. Ook de niet gegeven corner levert geen gevaar op.

Dordrecht weet erna nog uit twee counters nog de 2-0 en 3-0 te scoren, maar dit is eigenlijk alleen voor de statistieken.

Na de wedstrijd durven de spelers de confrontatie met de supporters weer eens niet aan en geven net achter de middellijn een schamel applausje. Wij gaan weer richting de auto’s en bus en beseffen dat dit misschien wel eens de laatste uitwedstrijd uit het bestaan van Fortuna Sittard kan zijn. Sommige supporters wordt dit iets teveel en kunnen hun emoties niet de baas, andere supporters proberen het met de gekste verhalen naar de achtergrond te verdringen. Ieder heeft zo zijn eigen manier, maar hopelijk is er voor iedereen nog een wedstrijd na volgende week zaterdag.

Evert