Alle Fortunezen die stiekem of minder stiekem dromen van een periodetitel, mogen na het gelijkspel tegen FC Den Bosch blijven dromen. Maar de realiteit gebiedt te zeggen dat Fortuna op die titel geen aanspraak mag maken. Tegen de Bosschenaren blijven we verdedigend aardig overeind, maar hebben we aanvallend nauwelijks iets in te brengen. Het zwaarbevochten punt tegen de op papier veel sterkere tegenstander is desondanks verdiend. En dat is weer een compliment aan de ploeg waard.


23 Maart 2007

Fortuna blijft overeind tegen Den Bosch

Fortuna Sittard 0 FC Den Bosch 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Christianen, S. Guvenc, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi, Garritsen, Heinrichs, Simone, Cornelia (72. E. Guvenc), Olondo
Toeschouwers: 3.860
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Christianen, Op den Kamp
Rood (Fortuna): –

Trainer Frans Körver wil voor de wedstrijd tegen FC Den Bosch absoluut geen druk leggen op zijn spelers, maar wij weten wel beter. Wanneer Fortuna neerstrijkt in hotel Ons Krijtland, dan staat er een bijzondere wedstrijd voor de deur. Dit hotel in Epen, ver buiten de landsstreken geroemd om zijn abrikozenvlaai met slagroom, is voor Fortuna wat Huis ter Duin is voor het Nederlands Elftal. Al in 1974 sloeg trainer Cor Brom het trainingskamp op in Ons Krijtland om zijn spelers optimaal te prepareren voor de eerste confrontatie in de nacompetitie. Het prachtige fotoboek ‘Fortuna Sittard Story. Van Mauritspark tot Baandert’ getuigt hoe onze huidige algemeen directeur, toendertijd overigens nog woest bebaard, samen met de andere legendes Jan Benen, Frans Roemgens, Wim Bohnen (die we trouwens nooit meer op voetbalschoenen zien; wat is gebeurd met onze helden?) en Arno Ernst een kaarttafel deelt.

Het nacompetitie-optreden tegen SC Amersfoort ging vervolgens weliswaar met 0-1 verloren, maar het groepsproces was wel intensief versterkt, om in de woorden van Willy Dullens te blijven. Een goede traditie was geboren en bij die traditie haken Erkens en Körver vol historisch besef aan. Dat weten wij te waarderen. Hulde aan het Gouden Paar!

De wetmatigheid dat alleen succes publiek trekt, blijkt ook bij Fortuna nog steeds van kracht te zijn. De tribunes zijn voor de wedstrijd tegen FC Den Bosch beter gevuld dan normaal en dat zal zeker te danken zijn aan de goede resultaten van de laatste weken. Tegenstander FC Den Bosch heeft de laatste maanden de weg naar boven ook weer weten te vinden, dus wacht Fortuna vanavond een serieuze krachtproef. Körver stuurt dezelfde elf mannen het veld in die vorige week in Eindhoven gewonnen hebben: Christianen in de goal, Serdal Güvenc, Grabovac, Op den Kamp en Van Driel in de achterhoede, Simone en El Hammouchi als verdedigende middenvelders, Olondo en Garritsen op de flanken, Heinrichs als aanvallende middenvelder achter spits Cornelia. Emmo Güvenc start ondanks zijn spectaculaire treffer van vorige week op de bank.

Fortuna begint de wedstrijd voorzichtig. FC Den Bosch neemt het initiatief en wordt enkele keren bijna in het zadel geholpen door foutjes aan Fortuna-zijde. Doelman Christianen en aanvoerder Van Driel grijpen enkele malen niet kordaat genoeg in, terwijl Garritsen in de beginfase te vaak balverlies lijdt. Den Bosch weet er niet van te profiteren, mede doordat Joep op den Kamp de fouten van zijn medespelers keer op keer doortastend herstelt.


Christianen is geveld na een botsing met Wau

Het eerste gevaar van Fortuna komt na een minuut of vijf, wanneer Cedric Olondo knap doorkomt op rechts en goed voorzet.


Olondo komt eindelijk langs zijn man

De kans is echter niet besteed aan Cornelia. Na deze vroege actie komt Olondo nog maar weinig aan bod. Hij moet zich noodgedwongen teveel bezighouden met verdedigen en speelt veel te ver teruggetrokken op het middenveld om zijn inmiddels overbekende acties te maken. Omdat ook Cornelia vandaag niet zijn dag heeft, moet het meeste gevaar van Jürgen Heinrichs komen.


Die Van de Berg hadden ze bij Feyenoord nooit weg mogen doen; hij had Cornelia toch maar mooi in zijn zak

De Duitser is ook vandaag zweikampfstark en weet als één van de weinige Fortunezen voor zichzelf ruimte te creëren. Na een minuut of twintig scoort hij uit het niets bijna een doelpunt, wanneer hij aan de rechterkant van het veld vanaf zo’n 25 meter de bal op de lat boven keeper Maenpaa legt.


Heinrichs: sterk aan de bal

Het gevaar van Fortuna moet verder uit standaard-situaties komen. Een vrije trap van Garritsen vindt de vrijstaande Grabovac, die over het doel kopt. Een kopbal van Olondo gaat voorlangs de goal.

Tegenstander Den Bosch is na een sterk begin de greep op de wedstrijd kwijtgeraakt. Wanneer het voetballend niet lukt, besluiten de Brabanders een ander middel in te zetten: intimidatie. De Fortuna-spelers zijn niet onder de indruk, maar de acties hebben wél effect op scheidsrechter De Groot. Iedere keer wanneer een Bosschenaar naar de grond gaat, fluit De Groot voor een overtreding. Tegelijkertijd gaan de spelers van Den Bosch onder aanvoering van Paul Beekmans zich steeds vervelender gedragen, maar dat ziet De Groot allemaal door de vingers.

Op het veld gebeurt amper nog iets interessants, maar Den Bosch heeft de scheidsrechter op zak. Dat kan nog van pas komen in de tweede helft.Wij hopen na de rust op een aanvallender Fortuna, maar die hoop blijkt ijdel. De Fortunezen weten zich geen raad met de strakke dekking en het vroege storen en ook in de tweede helft speelt Olondo veel te diep op het middenveld om echt gevaarlijk te worden. Toch krijgen we na een minuut of tien een hele grote kans. Heinrichs stuurt Rachid el Hammouchi op links de diepte in. Deze begint zo’n beetje vanaf de middenlijn aan een imposante rush die in het strafschopgebied voor de keeper eindigt. Cornelia is meegerend, maar niet echt aanspeelbaar. Dus besluit El Hammouchi tot een schot. Hij kiest voor de rechterhoek, maar de bal eindigt naast de goal.


El Hammouchi voert het zoveelste duel

FC Den Bosch neemt hierna het heft weer in handen. Wau komt op rechts door, zijn schot gaat langs Christianen, maar wordt door een verdediger tot corner verwerkt. Het lijkt nu af en toe op een schiettent in ons strafschopgebied. Haemhouts schiet een afgeslagen bal richting goal, maar deze wordt van richting veranderd door een Fortuna-been en gaat rakelings naast. In de 63ste minuut stompt Christianen de bal na een nieuwe corner voor de voeten van een tegenstander. Deze twijfelt niet en schiet hard in de rechterhoek. Daar belandt de bal tegen Angelo Simone. Scheidsrechter De Groot beslist tot strafschop.

Wat moeten we hiervan vinden? De bal raakt de bovenarm van Simone, die zich wegdraait, maar niet echt van plaats verandert. Onopzettelijk hands lijkt ons, dus de penalty is zwaar bestraft. Kennelijk vindt De Groot dat zelf ook, want hij geeft Simone geen gele kaart. Merkwaardig.

Arturo ten Heuvel gaat achter de bal staan. Hij schiet de bal richting rechterhoek. Arjan Christianen vermoedde dat al, want hij springt dezelfde kant op en ranselt de bal uit de goal. Een bijzonder knappe redding, want de penalty was niet heel erg slecht ingeschoten.

Het blijft nul-nul en dat maakt het nodige enthousiasme los bij het publiek. De ploeg zat op een dood punt, maar is daar door de gemiste strafschop overheen geholpen. We komen weer wat beter in de wedstrijd en weten zowaar wat druk te zetten op Den Bosch. Körver brengt Emmo Güvenc voor Cornelia; Olondo en Heinrichs moeten afwisselend ondersteuning bieden in de punt van de aanval.

Fortuna toont weer meer dadendrang. Vooral de energiebron van Angelo Simone lijkt vanavond onuitputtelijk. Het Italiaans temparement komt vanavond in al zijn facetten weer naar boven bij Simone. Bijvoorbeeld wanneer hij tien minuten voor tijd knap de bal verovert, aan een solo begint, op karakter het penaltygebied bereikt en daar plotseling zonder enige reden op de grond gaat liggen.


Simone en Beekmans ontmoeten elkaar

De Schwalbe is het laatste hoogtepunt van Fortuna-zijde. FC Den Bosch krijgt nog een geweldige kans. Tijdens een scrimmage blijft de bal met veel kunst- en vliegwerk uit de goal van Fortuna. Uiteindelijk belandt de bal voor de voeten van Frank Demouge, die op de lijn staat en de bal voor het intikken heeft. Mr.NEC blijkt echter in staat deze kans om zeep te helpen: de bal eindigt uiteindelijk veilig in de handen van Christianen.Het zit erop. Fortuna heeft een puntje afgesnoept van een sterkere tegenstander. Dat is een prima resultaat.


Olondo weet de TIFO-vlag op waarde te schatten

Onze aanval kwam vanavond echter duidelijk tekort, mede omdat onze inspanningen er vooral gericht waren op verdedigen en de tegenstander in de hand houden. Misschien is een volgende fase in het groeiproces dat we ook een ploeg als Den Bosch af en toe met de rug tegen de muur zetten. Maar voorlopig ben ik al heel blij dat we tegen dit soort ploegen niet meer kansloos verliezen. Dat was nog niet zo lang geleden immers heel anders.

PM