Waar in de oefencampagne enig voorzichtig optimisme ontstond over de mogelijkheden van Fortuna dit seizoen, weten we na twee echte wedstrijden weer waar we aan toe zijn: weer een jaar van moeizaam geploeter en slecht degradatievoetbal. FC Den Bosch heeft in Sittard aan een dik half uur genoeg om Fortuna af te schminken en maakt pijnlijk duidelijk dat het elftal in alle linies heel veel kwaliteit tekortkomt. En met een bestuur dat een plaatsje in categorie 2 van de licentiecommissie kennelijk boven alle andere belangen verheven acht, moeten we ons ernstig zorgen maken of er nog wel serieuze versterkingen komen.


20 Augustus 2010

Nog steeds less than zero

Fortuna Sittard 0 FC Den Bosch 4
Doelpuntenmakers: 19. Bakx 0-1; 30. Bakx 0-2; 34. Bakx 0-3; 83. Verhoek 0-4.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Facenna, Grabovac, Liard (46. Kotbani), Di Lallo, Voorn, Hofstede (75. Villareal), De Boer, Garlisi (75. Ryani), Caracciolo.
Toeschouwers: 3.212
Scheidsrechter: De Goeij
Geel (Fortuna): Liard, Kotbani.
Rood (Fortuna): –

Het is 15.45 uur als ik in de auto stap, klaar om me richting de Trendwork Arena te begeven. Na vlug even mijn twee mede LB’ers te hebben opgepikt gaat het richting Sittard. Daar aangekomen blijken onze plekken achter in de bus keurig gereserveerd te zijn. Perfect geregeld door de ceremoniemeester van Vak C.

Het is even schrikken wanneer we onze weer een stukje vuiler geworden plaats op de bovenste rij van Vak C bezet hebben. De uithoeken van de Noord-Tribune hebben een unieke metamorfose ondergaan. Er zijn over de volle lengte van de tribune doeken gespannen die de onvoorwaardelijke liefde van de fans voor Fortuna moeten symboliseren.

Het ene doek mag nog een vrij neutrale expressie genoemd worden, het andere doek is gewoon verdekte propaganda van het instituut dat in zijn streven naar alomtegenwoordigheid slechts zijn gelijke vindt in global corporations als Coca Cola, Microsoft, Nike en natuurlijk McDonald’s. Het product van het instituut vertoont trouwens wel enige gelijkenis met dat van McDonald’s. Het is fastfood, een snel bereide hap die je jezelf geheel vrijwillig door de strot laat duwen, geen enkele voedingswaarde heeft en je maar al te vaak met een vieze smaak in de mond achterlaat. Zo, de jaloerse redactie van Fortuna Online heeft gesproken.

Ongeveer drieduizend mensen hebben besloten deze zonnige zomeravond niet in de tuin of op het terras, maar in het stadion door te brengen. Zij willen met eigen ogen aanschouwen hoe Fortuna zichzelf onder de bezielende leiding van de nieuwe trainer Wim Dusseldorp met aanvallend voetbal  richting plaats twaalf gaat spelen.

Dusseldorp wordt door een groot deel van de supporters als een verlosser beschouwd en dat zijn niet toevallig de supporters die alle ellende van het afgelopen seizoen voor 95 procent op het conto van Roger Reijners geschreven hebben. Hoe gegrond de hooggespannen verwachtingen van Dusseldorp zijn, is overigens een goede vraag. In de eerste plaats kan Dusseldorp als hoofdtrainer geen andere referentie overleggen dan drie seizoenen VVV, waarin hij de club met bijzonder wisselvallige prestaties heeft laten doorgroeien van middenmoot naar subtop. En in de tweede plaats zal Dusseldorp het net als Reijners moeten zien te rooien met zeer bescheiden middelen oftewel met een selectie die kwalitatief en kwantitatief de nodige beperkingen kent.

Vanavond kent Dusseldorp daarbij gelukkig geen zorgen over blessures of schorsingen. Ramon Voorn is er na zijn schorsing van vorige week weer bij, zodat de volledige selectie beschikbaar is. De terugkeer van Voorn gaat ten koste van Badre Kotbani, die op de bank moet beginnen. Yassine Halim heeft zijn basisplaats na een matig optreden tegen AGOVV verloren aan Sebastiano Garlisi.

De opstelling is als volgt: Wintjens op doel; Geenen, Facenna, Grabovac en Liard achterin; Di Lallo, Voorn, Hofstede, De Boer en Garlisi op het middenveld; Caracciolo in de spits.

Nadat arbiter De Goeij voor de aftrap heeft gefloten, ontvouwt zich een spektakel dat ons uit de afgelopen seizoenen maar al te bekend voor komt. De tegenstander neemt het heft in handen, Fortuna loopt achter de feiten aan.


Di Lallo gaat een ongelijke strijd aan

Er zijn nog geen twee minuten gespeeld of Den Bosch verschijnt voor de eerste keer gevaarlijk voor het doel van Wintjens. Dat zet de toon voor de rest van de eerste helft. Fortuna laat het initiatief aan de tegenstander, gaat het duel niet aan op het middenveld en maakt grote dekkingsfouten in de verdediging.

Onze eigen aanvallen zijn louter en alleen gebaseerd op toevalsacties. Onze aanvallende middenvelders Hofstede, Di Lallo en Garlisi blijven volledig onzichtbaar en slagen er geen enkele keer in de eenzame spits Caracciolo in stelling te brengen.


Seba opent de trucendoos…


…zijn tegenstander ziet alleen nog zijn hielen

Onze enige kans in de eerste helft is eigenlijk een verdwaalde voorzet van onze nieuwe linksback Philippe Liard, die door de Bossche doelman Zaari onder de lat weggetikt moet worden.Aan de andere kant heeft Danny Wintjens beduidend meer te doen. Het eerste kwartier mag hij zich nog onderscheiden met een paar reddingen, maar na negentien minuten is het onvermijdelijk doelpunt een feit. Aan onze linkerkant mag een Bossche middenvelder opkomen richting strafschopgebied en ondanks de aanwezigheid van drie of vier Fortunezen eens rustig nadenken wat hij met de bal gaat doen. Hij besluit tot een boogballetje naar Istvan Bakx, die simpel uit de rug van Facenna wegloopt en kansloos voor Wintjens binnenschiet: 0-1.


Facenna ziet het niet meer zitten

Na die 0-1 gaat het van kwaad tot erger met Fortuna. Den Bosch legt ons op alle mogelijke manieren in de luren, daarbij geholpen door het feit dat Facenna, Grabovac en De Boer eigenlijk alleen nog maar bezig zijn elkaar verwijten te maken en geen oog meer hebben voor de tegenstander.


De Boer en Gabrovac weten dat het niet best was

We ontsnappen een paar keer aan de 0-2 doordat een verdedigend been net op tijd een bal weet te onderscheppen of doordat Wintjens kan redden. Maar na een half uur moet Wintjens opnieuw vissen. Op zo’n 35 meter van ons doel krijgt Bakx de bal aangespeeld. Hij mag beginnen aan een solo richting doel, waarbij hij begeleiding krijgt van De Boer. De Boer heeft echter geen zin het duel aan te gaan. Dat laat hij liever aan Facenna over. Maar ook die besluit tot werkweigering. Het gevolg: Bakx kan de bal ongehinderd in de verre hoek schieten.


Seba probeert vergeefs zijn trucendoos te openen

Mocht iemand in het stadion nog de illusie van een goede afloop hebben, dan zal hij daar vijf minuten later toch definitief van beroofd zijn. Bakx krijgt de bal in de diepte aangespeeld en rent de onoplettende Facenna voorbij, die in het sprintduel vervolgens helemaal geen partij meer is. Bakx krijgt voor de zoveelste keer vrij doorgang richting Wintjens en maakt zijn derde treffer op rij: 0-3.

Bakx is over een door onze verdediging uitgelegde rode loper naar een zuivere hattrick gesprint. In het vervolg van de eerste helft ontsnappen we aan nog meer tegentreffers, onder meer bij een aanval waar Den Bosch ons volledig wegtikt, maar Facenna op de lijn redding weet te brengen.


Verdedigen op zijn Di Lallo’s

Tijdens de rust mag nieuwkomer Liard, die vooral is opgevallen met een schandalige, met geel bestrafte tackle ter hoogte van de middenlijn, in de kleedkamers blijven. Zijn vervanger is Badre Kotbani en wie hem in de tweede helft ziet voetballen, is verbaasd waarom hij eigenlijk niet in de basis is begonnen. Kotbani levert niet alleen een paar loepzuivere corners en vrije trappen af, hij valt ook op door de nodige offensieve dadendrang, de wil om duels aan te gaan en enkele intelligente steekpassjes. Kortom een prima invalbeurt.


De inspanningen van Kotbani zijn vergeefs

Fortuna begint de tweede helft met een offensief dat zowaar enige onrust in het Bossche strafschopgebied oplevert. Voorn stelt Zaari twee keer op de proef met een diagonaal schot dat echter niet zuiver genoeg geplaatst is en bij een scrimmage valt de bal net niet goed voor de voeten van een Fortunees. Caraciollo ziet de bal een keertje Na een kwartier neemt Den Bosch de wedstrijd echter weer meer in handen. De grotere kansen zijn opnieuw voor de Brabanders, die echter niet meer dezelfde wilskracht aan de dag leggen als in de eerste helft.


Kotbani doet een turnoefening

Een kwartier voor tijd haalt Dusseldorp Hofstede en Garlisi naar de kant, die beiden niet bepaald op een succesvolle wedstrijd kunnen terugkijken. Hun vervangers zijn Mo Ryani en Gavrey Villareal. Beide zijn betrokken bij de grootste kans die Fortuna deze wedstrijd krijgt. Ryani verovert de bal en rukt op richting penaltygebied. Hij kan de bal links leggen op Villareal, maar twijfelt te lang. Hij wordt omsloten door verdedigers, maar weet de bal terug te leggen op Caracciolo. Diens schot mist alle richting, maar komt toevallig voor de voeten van Villareal terecht. Het schot van Villareal eindigt op de paal.


Ryani wordt de voet dwars gezet

Helaas, zelfs een treffer voor de moeite zit er vandaag niet in. Een paar minuten later wrijft John Verhoek nog meer zout in de wonden. Wintjens moet een schot van afstand loslaten. Verhoek is eerder dan de Fortunezen bij de rebound: 0-4. Fortuna is afgedroogd en kent net als vorig seizoen een dramatische seizoensstart. Na afloop beginnen de spelers aarzelend en met lood in de schoenen aan hun rondgang om de supporters te bedanken. Op Oost klinkt een weifelend applausje als dank voor de moeite, op Noord een eveneens weifelend fluitconcert.


De bank wordt er moedeloos van

Die weifelende reacties zijn verklaarbaar. Het spel van Fortuna en dus ook dat van de meeste individuele spelers was vanavond teleurstellend. Maar het heeft weinig zin de schuld daarvan helemaal in de schoenen van de spelers en de trainer te schuiven. De clubleiding heeft voor de zoveelste zomer op rij verzuimd de selectie voor het begin van het seizoen op orde te hebben. In het huidige elftal lopen spelers rond die op dit niveau niks te zoeken hebben, maar de trainer heeft door de smalle selectie nauwelijks alternatieven voor deze spelers.

Zonder versterkingen doorgaan is een garantie voor degradatievoetbal. Hopelijk weet het bestuur wat er te doen staat.

PM