De zevende nederlaag op rij is een feit. Routiniers of geen routiniers, het maakt niet uit. Excelsior boekt een simpele zege, alhoewel het nog een uur ‘spannend’ bleef. Maar dat lag aan Excelsior; niet aan Fortuna.


5 December 2003

Routiniers kunnen Fortuna ook niet redden

Fortuna Sittard 2 Excelsior Rotterdam 4
Doelpuntenmakers: 2. P. Janssen 1-0; 34. Buijs 1-1; 45. Rajcomar 2-1; 47. Opoku 2-2; 52. Mtiliga 2-3; 64. Buijs 2-4
Opstelling: Bertjens, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Steegs, Rajcomar, Joosten (34. Tychon), Daemen, Brusselers, El Gaaouiri, Gommans.
Toeschouwers: 2.200
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): Van der Hoeven, Brusselers, Tychon
Rood (Fortuna): –

5 December, vrijdagavond: pakjesavond! Gezellig thuis aan de haard pakjes uitpakken, gedichtjes voorlezen, chocolade letter verorberen, man met overdreven baardgroei vriendelijk doch dringend verzoeken het pand te verlaten etc. etc.

Een van de weinige tradities die we nog hebben in dit land, maar vergeet het maar. De KNVB beslist anders. Begrijpelijk, want de overvolle agenda van de Toto divisie (championsleague duels, interlandverplichtingen etc.) liet de KNVB geen andere keus dan op deze traditionele avond een competitieprogramma voor de eerste divisie te plannen. Jammer maar helaas.

Om 19.45uur betreden we dus met enige tegenzin de Sittardse onneembare vesting: het W&P Stadion. Wat onmiddellijk opvalt is dat de meeste Fortuna supporters lak hebben aan de KNVB. Kortom het is akelig leeg in het stadion. Tja, geef ze eens ongelijk.

Op het veld is de warming-up bezig. We zien dat er weer twee routiniers terug zijn uit de ziekenboeg: Jochem van der Hoeven en Geert Brusselers. daar staat tegenover dat Joos van Barneveld, Rein Baart en Dario Cagnazzo geblesseerd zijn geraakt. Maar toch, Koning is in staat een – op papier – behoorlijk elftal op te stellen.

De tegenstander? Excelsior Rotterdam. In het uitvak is het voor Excelsior begrippen behoorlijk druk: zeker 35 man. Op het veld weinig bekende gezichten. René van Dieren zit op de bank, maar daar houdt de Sittardse connectie op.

Tijd voor de wedstrijd. Maar voor die kan beginnen is er een minuut stilte voor de onlangs overleden voorzitter van Roda JC: Theo Pickee. Ondanks dat niemand de afgelopen dagen echt in staat is geweest de Fortuna supporter een duidelijk argument te geven waarom het overlijden van deze man een minuut stilte rechtvaardigt in het Fortuna stadion, brengen de Fortunezen uiteraard het fatsoen op deze minuut stilte te respecteren.

En dan kunnen we aan de wedstrijd beginnen. Voor de verandering is het Fortuna dat voortvarend uit de startblokken schiet. Prince Rajcomar wordt diepgestuurd en Sprockel weet niets anders te verzinnen dan hem neer te trekken op de rand van het strafschopgebied. Vrije trap voor ons en dat is een kolfje naar de hand van Paul Janssen: 1-0!!

Eigenlijk kan het niet wat hij doet, hij schiet de bal langs de muur richting de hoek die door de keeper dient te worden afgeschermd. Maar keepers in de eerste divisie zijn van een dergelijk belabberd niveau dat ze die hoek zelden deugdelijk afschermen….


Hmm, nog een kleine 88 minuten verdedigen!!

Twee minuten later is de verdediging van Excelsior nog steeds niet bij de les. Weer een uitbraak van Fortuna. Deze maal gaat Harrie Gommans op het doel van Varkevisser af, maar hij wordt gestuit door Sprockel. In plaats van Sprockel rustig een overtreding te laten maken, die hem vast op rood had komen te staan, neemt Gommans het heft in eigen hand. Een fantastische duik later, wuift de scheids alles weg. Harrie, hou eens op met die flauwekul.

Dat gebeurt allemaal in de eerste vijf minuten. Fortuna is dus duidelijk de baas op het veld. Maar goed, daar houdt het Sittardse overwicht dan ook op. Excelsior herstelt zich namelijk en begint de bal te laten rondgaan. En helaas hebben de Rotterdammers besloten dat wij aan deze veertig minuten durende rondo niet mee mogen doen. De bal gaat van voet naar voet, van voor naar achter etc. etc.

Maar toch hebben de Rotterdammers een ding over het hoofd gezien. Zo’n rondo is wel leuk, maar je kunt er niet uit scoren. Wij staan 1-0 voor, dus laat ze maar tikken. Na een half uur moet Dave Joosten het veld verlaten. Hij raakt geblesseerd na een zware botsing.


Even later zal Joosten helaas het veld moeten verlaten

Voor hem komt Georges Tychon het veld in. En dat levert Tychon een striemend fluitconcert op, tot ontzetting van Koning.

De relatie Tychon / Fortuna publiek mag je rustig dramatisch noemen. Tychon wordt al een tijdje als de verpersoonlijking van de malaise rond Fortuna gezien. Terecht of niet doet niet terzake, het is een gegeven. En in dat licht bezien was dit niet echt een verstandige wissel. De relatie Tychon / publiek is hard toe aan de winterstop, zodat beide partijen tot rust kunnen komen. En dan leek het me toch verstandiger dat een ‘onbevlekte’ speler Dave Joosten was komen aflossen: Mauro Simone dus. Maar ja, wat is wijsheid?

De wedstrijd gaat verder en tot overmaat van ramp scoort Excelsior de gelijkmaker. Niet uit zo’n eindeloze rondo maar gewoon uit een vrije trap. Iedereen mist de bal, behalve Buijs die aan de tweede paal ongedekt kan intikken: 1-1.

Er staat nog een kwartier speeltijd op de klok en Excelsior gaat vrolijk verder. Bij tijd en wijle worden we compleet weggetikt. De conclusie is dan al gerechtvaardigd dat de terugkeer van enkele routiniers ook niets oplevert.

Gelukkig heeft Excelsior nog steeds niet begrepen wat de bedoeling van dit spelletje is. Dat tikt maar richting ons doel, maar afwerken komt in het Excelsior vocabulaire niet voor!!


Bertjens maakt de volgende dikke kans onschadelijk

Fortuna kan blijkbaar niets anders verzinnen dat lijdzaam toekijken hoe Excelsior aantoont drie klassen beter te zijn. Slechts Tycho Steegs laat af en toe zijn tanden zien.

Maar Sinterklaas had toch gelijk toen hij zei dat 5 december een speciaal avondje is. Daar waar Excelsior al lang en breed met 4-1 voor had moeten staan bij de rust is de ruststand doodleuk 2-1 in het voordeel van Fortuna!

Paul Janssen kan vlak voor de rust de ellende in de verdediging niet meer aan zien en stoomt op. Daar waar de Rotterdammers wellicht verwachten dat Janssen de bal zal buiten spelen om een blessurebehandeling voor een gesneuevelde Kralinger mogelijk te maken, gaat Janssen door. Hij trekt de bal prachtig voor op Rajcomar die vrij voor de keeper komt. Even laat Rajcomar iets van zijn kwaliteiten zien door de keeper kinderlijk eenvoudig uit te kappen en de bal het doel in te jagen: 2-1!!


Rajcomar peert de bal het lege doel in!!

Resteert de vraag: heeft Fortuna zich bezondigd aan vals spel? Misschien (Janssen had die speler zien liggen), maar misschien ook niet. Ik had het idee dat het gedurende de wedstrijd steeds weer diezelfde speler was die om het minste of geringste kermend van de pijn naar de grond ging. Een minuutje later was ie dan weer kiplekker. Dat contrast is me iets te groot….

Fortuna bereikt de rust dus met een volstrekt onterechte 2-1 voorsprong. Er wordt wel eens geroepen dat we nooit geluk hebben. Nou vandaag in deze eerste helft toch niet.

De tweede helft dan maar. Die is nog geen minuut oud of de gelijkmaker ligt in het net achter Davy Bertjens. De bal wordt voorgezet over onze rechterkant. Daar waar een vangbal van Bertjens voor de hand lag, stompt hij de bal weg. Maar ja, stompen is een groot woord voor de duw die Bertjens aan de bal geeft. De bal valt voor de voeten van Opoku die binnentikt: 2-2.

Een paar minuten later staat eindelijk een tussenstand op het scorebord die dit duel recht doet: een Rotterdamse voorsprong.

De manier waarop is tekenend. Patrick Mtiliga heeft de bal en ziet een stuk of zes Fortunezen voor zich staan. Normaliter haal je het dan niet in je hoofd om aan een solo te beginnen, maar Mtiliga doet het toch. Onder de indruk van zoveel lef rollen de zes Fortunezen een geel/groene loper uit richting Bertjens. Dank u wel, zegt Mtiliga: 2-3.

Een hernieuwde afstraffing ligt dan toch nog in het verschiet, want Fortuna heeft echt helemaal niets in te brengen.


Excelsior heerst op alle fronten….

Een paar minuten later valt de vierde treffer van Excelsior. De treffer is identiek aan de eerste Sittardse treffer. Vrije trap richting hoek van de keeper, maar de bal gaat er toch in: 2-4.

En dan staan er nog steeds 25 minuten op de klok. Dus is het hopen dat Excelsior het wel genoeg vindt. Anders wordt dit alsnog een slachtpartij. En dat geluk hebben we inderdaad. Excelsior begint zich in de slotfase namelijk aan te passen aan het niveau van Fortuna. Een geruststellende gedachte.


Janssen tracht te redden wat er te redden valt

Tja, wat moet ik van die laatste 20 minuten zeggen? Ik weet het ook niet meer. In vak C is het eigenlijk nog best gezellig. Galgenhumor is ook vandaag weer een groot goed.

Het enige vermeldenswaardige is nog dat Geert Brusselers tegen een gele kaart oploopt wegens praten tegen de scheidsrechter (woorden schieten tekort, maar Brusselers weet ze blijkbaar altijd weer te vinden) en Jochem van der Hoeven ontvangt er eentje omdat hij geen zin heeft in 5-2. Beiden zijn volgende week in Eindhoven geschorst.


Wat ligt die vent daar onze kalklijn op te snuiven?

Verder nog iets te melden? Nee. Volgende week modderen we verder in Eindhoven. Daarna godzijdank de winterstop. Snel wegwezen hier en cadeautjes uitpakken!