Fortuna heeft in Emmen de tweede uitwedstrijd van het seizoen gewonnen door doelpunten van Rik Geenen en Jurgen Heinrichs. De vierde periode is nog vier wedstrijden weg, maar de eerste zes punten zijn binnen. Natuurlijk blijft het een illusie, maar dromen mag je altijd.


12 December 2008

XXL Schnitzels en drie punten

FC Emmen 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 14. Geenen 0-1; 37. Stroeve 1-1; 58. Heinrichs 1-2
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Heinrichs, Voorn, Taktak, Olondo (86. Garlisi), Boymans (64. Schreurs)
Toeschouwers: 2.503
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Geenen, Facenna, Vanek
Rood (Fortuna): –

Iets voor drie uur pik ik mijn stadsgenoot JC op en gaan we richting de McDonald’s om daar op onze chauffeur van vandaag te wachten. Nadat er nog wat naar binnen wordt gewerkt komt de Belgische bolide (met iets te Duits kenteken) aangereden vanuit 045-gebied. Nadat de auto is gecontroleerd op schade vertrekken we mooi op tijd richting Emmen. Als we na Zwolle bij het wereldberoemde Dekkersveld tankstation aankomen, blijkt deze behalve een gehaktstaaf niet genoeg in de aanbieding te hebben. Op zoek dus naar een echt wegrestaurant. Met hulp van onze vrienden Tom en Tom vinden we bij de volgende afslag het wegrestaurant “De Raket”. Zou Edwin Hermans hier in de keuken staan? De keuze van wegrestaurant blijkt geen verkeerde. Alle vier kiezen we voor een XXL schnitzel, welke met verschillende sauzen wordt aangeboden. JC laat de schnitzel voor de helft staan, maar dat deert hem niet. Hij vermaakt zich wel met een pul bier en de dichtstbijzijnde gokkast.

Als we rond half acht in Emmen zijn aangekomen raken onze twee vrienden de weg kwijt. Een wegafzetting is hier mede debet aan. Als we dan bij de ingang voor uitsupporters zijn aangekomen blijkt deze niet open te zijn. De poort gaat niet open. De ambtenaar in kwestie had het vermoeden dat het slot was vervangen. Dan maar onder begeleiding van een politiebusje richting de parkeerplaats achter het uitvak. Fouilleren doen de stewards niet aan in Emmen.

Jammergenoeg denken ze er ook niet aan om programmaboekjes richting het uitvak te sturen. Nu moet ik een collega redactielid weer teleurstellen. In het uitvak aangekomen tellen we 23 Fortunezen on Tour exclusief de veiligheidscoördinator en zijn stille vriendjes.

Fortuna begint de wedstrijd in dezelfde opstelling als in de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. Never change a winning team, zoals ik al in een eerder verslag schreef na een paar nederlagen. Hopelijk krijgt Roger Reijners gelijk met zijn beslissing.

In het eerste kwartier van de wedstrijd is Fortuna heer en meester. Onder aanvoering van Angelo Simone en Jurgen Heinrichs zit Fortuna er heel kort op en weet het Emmen te ontregelen. Erg leuk om te zien dat een wedstrijd zich afspeelt op de helft van de tegenstander, iets wat we als Fortuna supporters niet echt gewend zijn. Na het stormachtige begin krijgt Emmen meer grip op de zaak. Toch is het Fortuna dat op voorsprong komt. Nadat Heinrichs een vrije trap heeft verdiend belandt deze via de kluts bij Ramon Voorn. Hij schiet op goal en dankzij een handige voetbeweging van Rick Geenen staat het 0-1 voor Fortuna.

Vlak na de 0-1 komt ex-Duitser Joos Valgaeren erg dicht bij de gelijkmaker. Zijn inzet eindigt echter op de lat en als Nico Vanek over de bal trapt gaat de bal gelukkig naast. Even later heeft het vroeg storen weer effect en kan Heinrichs een van zijn befaamde rushes opzetten. Zijn schot is echter te slap. Na slecht verdedigen van Gino Facenna komt de bal bij Roy Stroeve, maar David Meul weet zijn inzet nog te keren. De rebound wordt op de paal geschoten en Stroeve schiet bij de herkansing dan toch maar de gelijkmaker binnen.

Tijdens de rust proberen we ons warm te houden met een beker thee en doen we zelfs een ouderwetse warming-up. De Goodyear-commissie laat na de XXL schnitzel verstek gaan. Wel wordt er nog gevraagd naar cowboy Henk of Haribo snoepjes. Op beide vragen wordt helaas een negatief antwoord verstrekt.

In de tweede helft heeft Emmen het beste van het spel. Een paar schoten gaan vlak voorlangs of David Meul zit er weer eens goed bij. Toch is het Fortuna dat weer op voorsprong komt. Terwijl we in het uitvak meer bezig zijn met de kinderachtige supporters op de tribune links naast ons zet Cedric Olondo een soloactie in. Hij schiet de bal tegen de onzichtbare Ruud Boymans aan en Jurgen Heinrichs schiet de bal droog binnen. Hij juicht niet, dit is immers de normaalste zaak van de wereld. Fortuna komt elke twee weken op voorsprong in een uitwedstrijd.

Boymans wordt na zijn beste daad in de wedstrijd gewisseld voor Danny Schreurs. Emmen gaat hierna op jacht naar de gelijkmaker, maar echt gevaarlijk wordt het niet. Het hachelijkste moment komt nog uit een onterecht gegeven corner. Een speler van Emmen werkt de bal achter, maar Meul wil hem toch binnen houden om zo meer tijd te winnen. Dit doet hij ruimschoots, echter de assistent-scheidsrechter geeft toch een corner. Het uitvak ontploft bij het zien van dit onrecht.

Het mooiste moment van de wedstrijd moet dan nog komen. Op een mooie voorzet van Olondo maakt Danny Schreurs een schittende omhaal. Hij raakt de bal behoorlijk goed, maar deze gaat helaas net over. Olondo wordt hierna gewisseld voor Sebastiano Garlisi en wint wat tijd door de scheidsrechter een handje te gaan geven.

Na vier minuten overleven in de blessuretijd maakt scheidsrechter Sanders dan een einde aan de wedstrijd. Bij het uitvak wordt nog een mooi feestje gevierd en krijgen we als dank nog wat vuurwerk te zien.

De terugreis verloopt erg spoedig. Op de tonen van Pop in je Moerstaal wordt het Limburgse land weer opgezocht. Rond één uur komen we weer aan bij de McDonald’s alwaar ik een ingevroren Peugeot terugvind. Na een kwartier krabben kunnen mijn stadgenoot en ik dan eindelijk naar huis om te genieten van deze mooie uitoverwinning. Fortuna heeft nu zes punten uit twee wedstrijden in de vierde periode. Volgende week moeten we naar RBC, ben erbij. Dit spektakel mag je niet missen.

Evert