La Primavera, de lente. De zon schijnt volop in ons mooie Limburg en op de eerste dag van de lente mogen wij naar Emmen. Maar eerst moest er wel nog gewerkt worden. En dat bleek geen sinécure, temeer daar we daags voordien ons hadden onderworpen aan een pubbezoek om Liverpool FCEverton FC live te kunnen volgen via Sky TV op een groot scherm. Welnu, ik ga hierover niet verder in detail treden, Bacchus mocht content zijn betreffende de aan hem gebrachte offergaven. In dier voege viel het aanvangen van de werkdag extra zwaar, het altijd gewaardeerde koffieapparaat ontbrak als klap op de vuurpijl!


21 Maart 2005

En waar is Cowboy Henk????

Emmen 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 17. Wessels 1-0; 78. Dassen 1-1
Opstelling: Thijssen, A. Simone, Akerboom, Op den Kamp, T. Janssen, Elberkani, Dassen, Meszaros (56. Zafarin), Van Barneveld, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 2.550
Scheidsrechter: Van der Roest;
Geel (Fortuna): Elberkani
Rood (Fortuna): –

Welnu, na ook dat overleefd te hebben, zette ik koers vanuit het altoos bruisende Groéselt op de tonen van Limburgs leukste radiostation Falcon Radio richting la résidence d’Eppo te Zitterd, alwaar het aangrenzende wegdek meer weg had van “le carrefour des arbres” dan van een normale straat. Bon, proviand (Jupiler deed het goed) en literatuur voor onderweg werd overgeladen in de bolide van dienstdoenend chauffeur Eppo. Ondergetekende rijdt vanuit principiële gronden namelijk niet richting Emmen. Nog meer feiten? Jazeker! Eén of andere malloot had enkele dagen voorheen de complete geluidsinstallatie uit de auto gehaald, echter een op de achterbank bevestigde portabel cd-player bood probate uitkomst. Waardoor we konden genieten van o.a. U2, The Killers, The Music, Green Day en The Smiths. Ja ja, Bigmouth strikes again!

De reis verloopt zeer soepel en in serene rust. Plotsklaps neem ik zelfs de maan waar, hoewel de klok nog niet voorbij 18.00uur is. Kan iemand mij dit fenomeen verklaren? We stoppen even later nabij het evenzeer serene Staphorst, voor het nuttigen van een espresso (TMD) en een Fristie (Eppo). Inderdaad, de chauffeur van de dag kent zijn klassieken al aardig. Bij het binnenrijden van Emmen zien we dat ook hier volop bouwputten zijn aangebracht. Ik ben benieuwd of ook Emmen te maken gaat krijgen met de aanleg van Vinex-locaties. De anciens onder de onzen weten waarover we praten!

Het is even voor 19.00uur als we het parkeerterrein van de Meerdijk opdraaien. Het stadion ligt er nog stil bij. Opvallend is dat het uitvak van de Emmense Meerdijk reeds een kilometer van tevoren staat aangegeven, maar een logische bewegwijzering op Nederlands ruimste parkeerplaats ontbreekt jammerlijk. Na wat heen en weer draaien, vinden we uiteraard een uitstekende plaats vlabij het uitvak. Geen bekende auto’s te zien, geen Lateral Boy in de verste verte te bekennen. Wij kloppen hen “as usual”.


De Meerdijk by night

Gaat De Meerdijk de boeken in als het stadion alwaar wij als eersten het uitvak gaan betreden? Neen. Twee dapperen zijn ons voorgegaan. Zelfs steenslag en een lekke band konden hen niet stoppen, chapeau! Tot mijn ongenoegen moet ik ook in Emmen weer in discussie over het meenemen van mijn traditionele appel, evenzeer hier treed ik als winnaar uit het verbale strijdperk. Wij fêteren de twee reeds aanwezige dapperen en onderwerpen het uitvak aan een inspectie. Uiteraard staat ook vandaag weer het beroemde raampje bovenin open… Maar het belangrijkste hebben wij nog niet waargenomen: de aanwezigheid van catering captain Cowboy Henk. Deze man veraangenaamt immer ons Emmense verblijf.


De keuken van Cowboy Henk

De tijd kabbelt voort en als de Fortunezen aan de warming-up zijn begonnen, zijn er al welgeteld negen vermetelen in het uitvak. Gaat het Spartaanse diepterecord (seizoen 2003-2004) van 11 personen sneuvelen? Neen. Exact 1 minuut voor de aftrap arriveren de laatste vier, de teller stopt bij 13.

De opstelling dan. We zien dat Dirk Jan Derksen zijn rentree maakt tegen zijn club van vorig seizoen, Davy Z. vehuist naar de bank. Edwin Hermans heeft rugproblemen, Thomas Janssen neemt zijn plaats in. Verder zien we dat Ronald Dassen en Joep Op den Kamp van plaats hebben gewisseld, Dassen dus als middenvelder, Op den Kamp achterin naast Marcel Akerboom. Tommie Daemen is geschorst. Bij het zwaar geteisterde BVO Emmen geen enkele speler met een Fortunaverleden. Echter wel Wolters, Wessels, Oosting en Leferink, die allen al eens doel troffen tegen Fortuna.

We zijn gewaarschuwd voor dit onvervalste kelderduel. Maar het zijn de geel-groenen die de dans openen: in de eerste minuut dendert Thomas Janssen door op de linkerflank, uitstekende afgemeten voorzet met de mindere linker, Derksen kan er net niet bij. Uit de corner krijgt Dassen nog een goeie schietkans, onze aanvoerder besluit naast het doel van Westerop. Het duel begint zeer levendig, want Emmen geeft goed partij. Toch blijven de beste kansen voor Fortuna. Mo E. maakt een mooie aktie, speelt Joos van Barneveld in, Van Westerop stopt diens inzet.

Even later verlaat Emmenverdediger Hegeman geblesseerd het veld, Kamps neemt zijn plaats in. Het lijkt alsof de wissel ons ritme breekt. Emmen komt beter in de wedstrijd en zoals zo vaak dit seizoen neemt onze tegenstander de leiding. Emmenaanvoerder Oosting verstuurt een dieptepass naar Wessels, Joep Op den Kamp staat verkeerd, Willem-Jan Thijssen aarzelt, Wessels schuift de 1-0 hard en droog langs Thijssen.

Alweer Wessels, we waren toch gewaarschuwd? Dat blijkt nog geen minuut later: de bal komt bij Ronald Dassen, die speelt Derksen prachtig vrij, de lob van D-J mislukt echter volledig. Maar Emmen wil meer. Gelijk aan de situatie met het doelpunt ligt er ineens weer veel ruimte achter Akerboom en Op den Kamp. Nu is het Kamps die Wessels inspeelt, Thomas Janssen maakt gebruikt van zijn snelheid en weet het gat ternauwernood te dichten, waardoor Wessels voldoende uit balans raakt en Thijssen redding kan brengen.

Dit is de voorbode van een periode waarin Emmen de wedstrijd volledig in handen neemt. Wolters (uit de tweede lijn over), Veldmate (zijnet) en Kamps (koppend naast) weten het voordeel echter niet in nog meer doelpunten uit te drukken. Alleen Derksen weet nog iets terug te doen tegen het einde van de eerste helft. Uit een voorzet van de uitstekend spelende Thomas Janssen torent hij boven de Emmenverdediging uit, maar zijn kopbal verdwijnt naast het doel van Westerop.Pauze, thee, Cowboy Henk, het orgelpunt van de dag. Maar de ontreddering is groot als blijkt dat er geen orgelpunt zal komen. En waar is Cowboy Henk?


Inderdaad: très bonne!

Welnu, zijn vervanger in de Emmense keuken verschaft duidelijkheid. Het is maandag en op maandag heeft Emmen een tekort aan vrijwilligers, waardoor Cowboy Henk naar de tribune aan de overkant verhuist. Waren we hier vorig seizoen niet op Paasmaandag? En Paasmaandag is toch ook een maandag? Voor de statistieken trek ik op verzoek dan toch maar mijn Goodyear jas aan. Ik bestel een broodje Hamburger met de sauzen curry en mayonaise. Met de Hamburger is niets mis, met het broodje evenmin. Bijzonder smakelijk. Dit produkt brengt de BVO Emmen op de ranglijst naast FC Eindhoven, maar ook geen stap verder. We kwamen voor Cowboy Henk, maar die was niet ter plekke! Kent uw klassieken BVO Emmen! De Goodyear Commissie laat niet met zich sollen, u komt niet weg met een douceurtje!

De tweede helft dan maar. Fortuna start wederom als beste. Uit een corner van Van Barneveld, volleert Mo E., de bal wordt aanvankelijk weggewerkt, maar belandt alsnog bij Ronald Dassen die in de handen van Van Westerop kopt. Emmen wisselt hierna weer een verdediger, Feijer naar de kant; Doorn erin. Tegen deze gelegenheidsdefensie moeten we toch wel kunnen scoren? Dat denkt Mo E. er ook van, maar zijn interpretatie is niet de meest juiste. Hij chargeert zijn tegenstander en krijgt geel van de verder onopvallend leidende arbiter Van der Roest. Inmiddels is Davy Z. in het veld gekomen voor Lászlo Mészarós.

De wedstrijd golft nu op en neer. Binnen een paar minuten krijgt Emmenspits Leferink twee dotten van kansen. Eerst breekt hij door het hart van onze verdediging, maar hij schiet hard naast. De tweede is nog mooier. Uit een voorzet van Oosting krijgt Leferink een vrije kopkans, Thijssen is paraat. Veldmate heeft ondertussen een boeking gekregen. Davy Z. geeft middels een schot recht op Van Westerop kond van zijn aanwezigheid. Fortuna vecht voor wat het waard is, maar ondanks een gele kaart voor Kamps weet Emmen stand te houden.

Maar we krijgen kansen. Aziz Moutawakil hervindt zijn vleugels en passeert zijn tegenstander Snip, kopbal Derksen, redding Van Westerop, Aki uit de tweede lijn, wederom redding Van Westerop. Even later is het helemaal feest voor Aziz. Hij slalomt langs drie Emmenaren en zet Derksen helemaal vrij, D-J controleert matig, waardoor Van Westerop kan ingrijpen en erger voorkomt. Tsja, als zelfs hij het net niet meer weet te vinden, wie gaat ons dan aan een doelpunt helpen? Het antwoord komt uit de mooiste aanval van de dag. Fortuna combineert steeds met één keer raken over de schijven Moutawakil-Dassen-Van Barneveld-Derksen en het is onze aanvoerder Ronald Dassen die geplaatst de 1-1 binnenschiet.

En onze Man of the Match gaat voor meer, zijn dadendrang is groots en onstuitbaar. Ook op maandagavond is Slagerij Dassen geopend. Het slachtoffer van de dag heet Wessels, niet toevallig de beste Emmenspeler. Waar hebben we dit meer gezien? De onopzettelijke (?) botsing met raken op de adamsappel kan op de specialiteitenlijst van het huis.Het slotakkoord is echter voor de thuisploeg. Oosting en Wolters schieten vanuit de tweede lijn respectievelijk naast en over. Wessels devieert een voorzet vanaf links naast Thijssen, maar ook naast het doel van Willem-Jan. We komen weg met een overigens zeer terecht verdiend punt, iets wat ons in jaren niet is gelukt in Emmen. En we nemen geen rode lantaarn mee naar Sittard.


Is dit shirt dan toch een geluksbrenger?

Naar huis dan maar. Met een tankstop net achter Zwolle. Vreemd genoeg sluit het tankstation onmiddellijk na ons bezoek. Twee latere klanten worden systematsich genegeerd, terwijl de aangegeven sluitingstijd van 23.00uur nog niet is bereikt. Wat maakt het ook uit. Om 01.00uur treed ik binnen in mijn Hotel California te Groéselt, dat nu even minder bruist dan ergens in de middag. Bigmouth will strike again!

Gegroet,

TMD