Voor de derde keer op rij incasseert Fortuna in blessuretijd een beslissende tegentreffer. Opnieuw was het een ervaren Fortunees die aan de basis van de treffer stond. Het wordt tijd dat die onzin afgelopen is….


22 Oktober 2004

Fortuna verliest opnieuw in blessuretijd

Fortuna Sittard 1 Emmen 2
Doelpuntenmakers: 58. Derksen 1-0; 85. Fühler 1-1; 90. Fühler 1-2
Opstelling: Baart, Op den Kamp (46. T. Janssen), Akerboom, Dassen, Hermans, Zafarin (80. Zafarin), Daemen, Meszaros, Cagnazzo, Moutawakil, Derksen (89. Reneerkens)
Toeschouwers: 4.050
Scheidsrechter: Winter;
Geel (Fortuna): Op den Kamp, T. Janssen
Rood (Fortuna): Meszaros

Het is vrijdagmiddag! Rond een uur of 19.45uur betreden we onze molensteen, ook wel het Wagner&Partners Stadion geheten. De afgelopen week is weer duidelijk geworden dat Fortuna financieel nog lang niet veilig is. Jammer, want sportief gaat het juist beter. Nou ja, we zullen wel zien of de club deze storm ook weer overleefd. Hoe dan ook, vanavond concentreren we ons op het voetbal. De rode lantaarn is weer eens in het stadion. Dat klinkt vertrouwd, met dat verschil dat wij hem niet dragen, maar Emmen!

In de Fortuna Kicks lezen we dat Chris Dekker tevreden is over de prestaties in de eerste periode, en dat zijn we met hem eens. Verder vindt hij dat er vanavond gewonnen moet worden van Emmen, en ook dat zijn we met hem eens! Nog in de Fortuna Kicks zien we dat het bedrijf Car Cleaning Sittard in de spotlights staat. De reclameslogan van dit bedrijfje maakt me enigszins nieuwsgierig. Wat betekent extrieur?

Door naar het veld. De warming-up is bezig en we zien geen verrassingen. We gaan dus weer 4-3-3 spelen met de bekende personele invulling. Een knappe jongen die daar iets tegenin kan brengen. De tegenstander heet Emmen en staat dus onderaan. Nog geen wedstrijd gewonnen en wellicht komt dat vanwege het feit dat Emmen geen enkele oud Fortunees in de selectie heeft. Andersom is dat overigens wel het geval. Onze huidige topscorer Dirk Jan Derksen speelde de afgelopen twee seizoenen in Drenthe! Zijn er nog Emmenaren in het stadion? Niet in het uitvak, wel op de hoofdtribune. We schatten zo’n man of 15. Ze hebben twee vlaggen bij zich, waarvan de Zoo-town maniacs toch wel de opvallendste is….

Aan Sittardse zijde is er een jubilaris: Laszlo Meszaros speelt zijn 50ste wedstrijd in de kleuren van Fortuna: proficiat! Tijd voor de wedstrijd, die onder leiding staat van Michel Winter, van wie ik nog nooit gehoord heb. Even wat onderzoek: de man is afkomstig uit Ten Boer en dat ligt in Groningen. Was er niemand uit de buurt beschikbaar? Fortuna komt fel uit de startblokken. Emmen is een ploeg zonder zelfvertrouwen en die moet je dus vroeg aanpakken, luidt vast het devies. Onder aanvoering van Derksen zit Fortuna er dus kort op, maar kansen levert dat in de openingsfase niet op. Of toch? Toch wel, Aziz Moutawakil begint weer eens aan een dribbel, maar loopt zich vast aan de rand van het strafschopgebied, de bal komt bij Derksen terecht die de bal net naast het doel krult.


Derksen is gebrand op een goed resultaat!

Je hoopt dan eigenlijk dat Fortuna kan doordrukken, maar dat lukt niet. Fortuna bepaalt het spel wel, maar kan het zwaar verdedigende Emmen niet uit mekaar spelen. Tja, Emmen speelt dan ook met veel mensen achter de bal en dat kun je ze natuurlijk niet kwalijk nemen. Als je onderaan staat, ga je natuurlijk geen open huis houden. De counter van Emmen blijft wel een gevaar en dan met name over onze rechterkant. Joep op den Kamp heeft daar de zaken niet onder controle, maar wellicht zou wat meer steun van Dave Zafarin ook geen kwaad kunnen…

Het levert Joep al vroeg een terechte gele kaart op. Hetzelfde geldt overigens voor Meszaros, die ook snel geel krijgt. Toch krijgt Fortuna halverwege de eerste helft een mooie kans op de 1-0. Tom Daemen stuurt Derksen diep en die kan zomaar doorlopen richting keeper. Maar helaas, daar waar Derksen begin dit seizoen elke bal die voor zijn neus kwam het doel intrapte, gaat het nu wat minder. Hij probeert de bal langs keeper Van Westerop te tikken, maar schiet tegen hem aan. En dus blijft het 0-0.

Keeper Van Westerop zal dit schot keren….

Een grotere kans dan deze van Derksen zal Fortuna in het restant van de eerste helft niet krijgen. Alhoewel Daemen prima speelt op het middenveld, zijn onze voorwaartsen niet geheel bij de les vandaag. Moutawakil is niet zo dreigend als hij tot dusverre was, Zafarin komt nauwelijks in het stuk voor en Derksen lijkt scherpte te missen. Dat wil zeggen er springen ballen van zijn voet, die normaliter aan zijn schoenen kleven…

Emmen weet in de slotfase van de eerste helft twee kansen af te dwingen. De eerste kans is voor Brian Tevreden. Hij stoomt op over onze kwetsbare rechterkant en trekt de bal voor. Maar de voorzet (zoals alle voorzetten die van de linkerkant van Emmen komen) is slecht. Helaas is de bal zo slecht, dat het gevaarlijk wordt, want de bal dreigt rechtstreeks het doel in te waaien. Rein Baart komt er nog met zijn hand aan en duwt de bal op de lat. Waarom dat geen corner is, weet trouwens alleen de scheids… De tweede kans is voor Marcio Junqueira. Hij schiet van een meter of twintig op doel, maar Baart redt bekwaam!

En zo bereiken we de rust met een 0-0 ruststand. Toch wel een beetje teleurstellend, omdat Fortuna niet echt duidelijk heeft kunnen maken wat het verschil is tussen de nummer laatst en de middenmoot. In de rust is er zowaar weer eens een spelletje. Enkele jeugdelftallen spelen op kleine veldjes tegen elkaar. Voor onze neus laat VV Obbicht zien te beschikken over een goede jeugdlichting! Door naar de tweede helft. Thomas Janssen is Op den Kamp komen aflossen. Die tweede helft is drie minuten oud als Meszaros in de middencirkel een wel heel domme overtreding begaat op Jannes Wolters. Tuurlijk, hij probeert onmiddelijk duidelijk te maken aan Emmen dat Fortuna ze geen meter ruimte gaat geven, maar als je al geel hebt, is dit op zijn zachts gezegd niet zo slim….


Wolters doet of ie kapot gaat; Winter trekt rood

De Fortunezen beklagen zich bij de scheidsrechter. Nog niet eens zozeer vanwege de rode kaart, maar meer vanwege zijn inconsequente gefluit. En een punt hebben de Fortunezen wel. In de eerste helft gingen de gele kaarten naar Fortuna, terwijl Emmen vergelijkbare overtredingen onbestraft zag. Dat was tot dusverre nog geen probleem, maar nu heeft het vérgaande consequenties voor Meszaros en Fortuna.

Ai, ai, nu moeten we dus nog veertig minuten verder met zijn tienen. Dat zou wel eens een hachelijk karwei kunnen worden. Toch is er voorlopig weinig te merken van de numerieke minderheid. Emmen verlaat de verdedigende stellingen niet en laat het initiatief aan Fortuna. Vreemd, maar toch waar!De scheids laat zich van zijn zwakke kant zien en begint nu ineens wel kaarten te trekken voor Emmen. Blijkbaar meent hij dat hij de scheve situatie recht moet trekken. Een goeie scheids doet dat natuurlijk nooit. Onder andere Brian Tevreden gaat op de bon, vanwege commentaar op de leiding. Over niet slim gesproken….

Fortuna blijft dus de betere ploeg op het veld, ook met tien man en krijgt daar ook een beloning voor. We zijn een uur ver als man van de wedstrijd Daemen een pass geeft op Zafarin die slim over de bal heenstapt. De hele Emmen defensie ligt op apegapen, maar Derksen heeft het allemaal in de gaten. Hij gaat vrij op Van Westerop af en laat hem kansloos: 1-0!!!

Een mooie goal, met ook een mooie bijdrage van Zafarin. Zo zie je maar dat je geen bal hoeft te raken om bij te dragen aan een treffer! En nu, Emmen? Gaat er nog iets gebeuren of stellen jullie je ook tevreden met een 1-0 nederlaag tegen tien man? Toegegeven, Emmen kruipt nu inderdaad ietwat uit de schulp, maar als de Noorderlingen dan iets constructiefs op de mat moeten brengen, blijkt waarom Emmen onderaan staat. Het is hopeloos wat de Drenten laten zien….

Als je een beetje druk op de verdediging zet, breekt onmiddellijk paniek uit, maar helaas beginnen de Fortunezen op het veld op twee gedachten te hinken. De aanvallers hebben in de gaten dat dit Emmen ook met elf man de genadeklap toegebracht kan worden. Maar de verdedigers willen de voorsprong gaan verdedigen. Jammer, want volgens mij hebben de voorwaartsen gelijk: DOORDRUKKEN!!!!

De scheidsrechter had ons van onze nummerieke minderheid kunnen afhelpen als hij Tevreden zijn tweede gele kaart voor zijn neus had gehouden. Tevreden vond het nodig om op 8 meter van een vrije trap te gaan staan. De vrije trap komt tegen hem aan en tja dan ken ik maar weinig scheidsrechters die geen geel trekken. Scheids Winter is er blijkbaar één van. Eveb later had de scheids ons aan een strafschop kunnen helpen na een struikelpartij van Moutawakil. Maar ja, dat was in de verste verte geen penalty, dus dat is dan weer begrijpelijk.


Moutawakil gaat tegen de vlakte, maar Inia had daar geen aandeel in….

En zo gaat de tijd rustig voorbij. Emmen klungelt verder; Fortuna lijkt aan te sturen op een status quo, tenminste de achterhoede. Moutawakil is opzoek naar de genadeklap. Hij herhaalt bijna zijn wonderschone treffer op Kralingen, maar kan helaas het net niet vinden…


Moutawakil start een van zijn karakteristieke rushes!

We zitten in de laatste tien minuten. Dave Zafarin is vervangen door Gino Taihuttu. Aan de andere kant is een soort Pascal Averdijk het veld in gekomen: Jeroen Fühler. En die Fühler dompelt vijf minuten voor tijd het hele stadion in rouw door zowaar de gelijkmaker te scoren. Iets waar niemand meer rekening mee had gehouden gebeurt dan toch: Emmen produceert een fatsoenlijke aanval. Tja, en Emmen heeft een man meer op het veld en dat is in dit geval Fühler, die de bal koeltjes langs Baart schiet: 1-1….

Ik kan niet anders dan constateren dat we hier de rekening krijgen voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook met tien man waren we de betere op het veld, maar blijkbaar hadden onvoldoende spelers op het veld dat in de gaten. En dus kwam de 2-0 er niet, maar helaas de 1-1 wel…. Tjonge, jonge wat een domper. Het kan toch niet waar zijn dat we dit duel niet gaan winnen? Toch wel, want Daemen mist onze laatste kans.

Dekker wisselt Derksen nog om wat tijd te winnen. Jordi Reneerkens maak zijn competitiedebuut voor Fortuna. We gaan de blessuretijd in, in de wetenschap dat die ons de laatste twee wedstrijden een tegentreffer kostte. De scheids denkt ruimte te hebben gezien voor drie minuten en dat zou wel eens kunnen kloppen. Daarvan gaan er twee voorbij als Emmen een vrije trap krijgt die in ons strafschopgebied geslingerd kan worden. Nee, he? Jip, wel dus. Bal komt voor, Baart komt uitgestormd en roept los (Ronald Dassen duikt dus weg), maar komt niet eens in de buurt van de bal. Het enige wat hij raakt is het hoofd van Fühler. En daarmee is Baart de eerste die Fühler kan feliciteren met zijn treffer: 1-2….. Ongelooflijk…

Tegen Volendam was het Edwin Hermans, tegen Excelsior was het Dassen en vandaag is het Baart die in de fout gaat. Driemaal een ervaren speler. Gaat Marcel Akerboom volgende week in Maastricht in blessuretijd in de fout?


Dario Cagnazzo kan het niet geloven….

De Emmen spelers liggen op een hoopje, behalve Brian Tevreden. Hij staat enkele minder frisse gebaren te maken richten Noord tribune. Oké, hij was natuurlijk de gebeten hond, maar om dan zo te reageren?Dan staan er nog drie seconden op de klok. Nou ja, die procedure kennen we nu wel. Aftrappen en affluiten…


De klap komt hard aan op de bank….

En dus verliest Fortuna van Emmen in een weinig hoogstaand duel. Maar dat laatste doet er niet toe, we hadden gewoon moeten winnen… Volgende week gaat het verder in Maastricht. Hopelijk gaan we daar uit van onze eigen kracht. We hoeven namelijk voor niemand onder te doen, want dat hebben vandaag wel weer gezien….