Leon Elshan stapte afgelopen zomer over van Eintracht Trier U19 naar het O21 team van Fortuna Sittard. De achttienjarige aanvaller uit Luxemburg kwam al uit voor verscheidene nationale jeugdreeksen, maar een A-selectie zat er nog niet in.

De aanvaller trainde in de voorbereiding mee met de hoofdmacht van Fortuna Sittard. Hij speelde ook mee in de oefenduels tegen FC Eindhoven en tegen Standard de Liège. Toen de competitie startte, keerde hij terug naar Fortuna O21.

Vorige week ontving hij een (verrassende?) oproep voor het A-elftal van Luxemburg. Coach Luc Holtz riep hem op voor de EK-kwalificatieduels tegen IJsland en Portugal.

In het duel tegen IJsland, dat Luxemburg met 3-1 won en waardoor kwalificatie nog steeds mogelijk is, zat Elshan niet bij de selectie, maar gisteren op bezoek bij Portugal, maakte Elshan wel deel uit van de selectie.

En zo kon het gebeuren dat Leon Elshan zichzelf terugvond op de bank in het Estádio Do Algarve in Portugal.


De stap van Buchten naar Faro is klein

Op het veld zag hij aan Portuguese zijde allerlei internationale sterren uitkomend voor onder andere Paris Saint Germain (Goncalo Ramos, Danilo Pereira), AC Milan (Rafael Leao), Liverpool (Diogo Jota), Manchester City (Bernardo Silva, Ruben Dias) en Manchester United (Diogo Dalot, Bruno Fernandes).

Als hij naar de Portugese bank keek, dan zag hij daar spelers zitten van FC Barcelona (Joao Cancelo, Joao Felix) en Paris Saint Germain (Vitinha).

Leon Elshan zal zich in zijn arm hebben geknepen om vast te stellen dat het inderdaad waar was.

Gelukkig voor Leon, deed trainer Holtz niet wat Peter van Vossen ooit deed met Christopher van der Aat. Van der Aat mocht een minuut voor tijd invallen in een thuisduel van Fortuna Sittard met de opdracht de meubelen te redden bij een tussenstand van 1-8 in het voordeel van FC Emmen.

Portugal kende geen genade met Luxemburg, waar oud-Fortunees Mica Pinto aan de aftrap verscheen. Het duel eindigde in 9-0. Holtz hield Leon Elshan aan de kant.