Vrijdag 19 november 2004, FC Eindhoven uit. Aan de uitwedstrijd van vorig seizoen bewaren we uitstekende herinneringen, het betekende destijds de tweede competitieoverwinning voor de Fortunezen. Bovendien is het van oudsher één van de best bezochte uitwedstrijden, uiteraard door de relatief kleine afstand tot de thuisbasis Sittard.


19 November 2004

Een barre partij onder barre omstandigheden

FC Eindhoven 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 44. Noyen 1-0; 50. Derksen 1-1
Opstelling: Baart, Fränkel (54. A. Simone), Akerboom, Op den Kamp, T. Janssen, Zafarin (81. Reneerkens), Daemen, Meszaros, Van Barneveld (67. Taihuttu), Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 1.191
Scheidsrechter: Zeinstra;
Geel (Fortuna): Frankel
Rood (Fortuna): –

Hoe anders was het vandaag dus. Het uitvak werd bevolkt door slechts 100 Fortunezen, verdeeld over twee bussen. Slechts 100? Inderdaad, want de politie van Eindhoven vond het nodig om het predikaat “risicoduel” op het treffen van toepassing te laten zijn. Vanwege de zogenaamde minder goede onderlinge relatie tussen enkele supportersgroeperingen uit Sittard en Eindhoven (lees: PSV).

Het is te gek voor woorden dat ook hier weer een aantal simpele administratieve handelingen van overheidswege ervoor zorgen dat een heleboel mensen niet in de gelegenheid zijn geweest om naar Eindhoven te reizen, behoudens diegenen die gebruik maakten van de verplichte buscombi. Noem het kut met een rietje. Een uitgelezen mogelijk van de overheid om onder de noemer “voorkomen is beter dan genezen” even een mooi vertoon van machtsmisbruik aan de dag te leggen.

Zou dit ook zomaar kunnen in Rotterdam of Amsterdam? Ik weet mij nog heel goed een bekerwedstrijd in de Arena te herinneren van Jong Ajax tegen FC Utrecht, waarbij van Amsterdamse zijde jacht werd gemaakt door de halve Arena en zelfs journalisten klappen opliepen. Nee, dat voorval werd keurig in de doofpot gestopt. Maar een spreekkoor in Veendam of all places is tegenwoordig wereldnieuws. Om maar even aan te geven hoe de verhoudingen liggen.

Nee, doe mij dan maar Beverwijk, daarvan heeft de modale voetballiefhebber geen direct aanwijsbaar nadeel gehad. Let wel: ik ga hierbij niemand aansporen om zich op welke manier dan ook te misdragen, maar als de behoefte tot een wederzijdse fysieke confrontatie er is, dan maar uit het gezichtsveld van Jan met de Pet. Het is immers diezelfde Jan met de Pet die als eerste door de gezaghebbende instanties al dan niet direct de dupe wordt van contra-maatregelen en sanctioneringen. Treffend voorbeeld van de buscombi was dan ook de webmaster, die door omstandigheden niet in de gelegenheid was om tijdig voor het vertrek in Sittard te zijn. Ga zo voort overheid en KNVB, u dient het voetbal en zijn liefhebbers er vast mee. Ze kennen de vervuilers, maar weten blijkbaar niet het kaf van het koren te scheiden. Tevens een persoonlijk dankwoord aan de steward van FC Eindhoven die het nodig vond mij mijn traditionele appel te laten inleveren, je bent een echte en stoere vent. Protesten van ondergetekende alsmede een collega-redactielid leiden tot niets. Het was “appel inleveren” of “buiten”. Een uitvak begint door soortgelijk regime dan ook steeds meer op een veredeld strafkampement te gelijken. Leg mij ook maar eens uit wat het verschil is tussen een candybar of snack enerzijds en een appel anderzijds, de voedingswaarden uiteraard ceteris paribus. Of ligt het misschien aan het provinciaal georiënteerde Eindhoven?

Inmiddels heb ik dan dus maar eieren voor mijn geld gekozen en inspecteren we het veld, alwaar de spelers druppelsgewijs hun opwachting maken voor de warming up. Via een oude bekende ontvang ik terloops ook nog even een wedstrijdopstelling, altijd handig, waarvoor mijn dank. De beide teams in ogenschouw nemende, zien we dat bij Fortuna Ray Fränkel een basisplaats heeft gekregen als rechtsback. Thomas Janssen zal net als vorige week in de tweede helft vanaf linksback gaan operen, voor het overige geen wijzigingen. Bij FC Eindhoven zal in ieder geval oud-Fortunees Ismail Ayaz vanaf de aftrap beginnen. Met Georges Tychon is het minder goed gesteld. Hij scheurde voor de tweede maal in zijn loopbaan een kruisband. Inmiddels is hij geopereerd en is de kans klein dat hij dit seizoen nog zal spelen. Wij wensen hem in ieder geval veel succes met zijn herstel. Verder zien we dat Maastrichtenaar Ralph “Celebration” van Dooren ook in de basis staat, naar verluidt voor het eerst.

Over de eerste helft kan ik eigenlijk vrij kort zijn: een kopie van de eerste helft tegen MVV, maar dan veel slechter van onze zijde. Het lijkt of bij Fortuna een aantal jongens nog onvoldoende zijn geacclimatiseerd aan de winterse weersomstandigheden, het loopt allemaal erg stroef. Gelukkig slaagt ook FC Eindhoven er niet in om in het eerste kwartier voor ook maar maar één gevaarlijke aanval te zorgen.Maar zelfs de hekkensluiter van de Gouden Gids Divisie ruikt zijn kansen. De eerste komt er na een rush van de ervaren technicus Richard van Gils. Hij zet Rik van de Langenberg vrij voor Rein Baart, die al glijdend de bal wegtrapt buiten zijn strafschopgebied. De ons welbekende John Laponder test Baart even later uit de tweede lijn, de bal dwarrelt naast.

Eindhoven zet een tandje bij, we moeten verder naar achter. Henny Noyen produceert op de rand van de 16-meter een aantal fraaie schijnbewegingen. Een tweetal Fortunezen houdt wel van een herfstwandeling en gaat het welbekende bos in. Noyen legt aan, Baart redt ternauwernood met de vingertoppen. Uit de daaropvolgende corner kopt Jeroen van de Kerkhof over. Maar het wordt nog erger als zelfs Marcel Akerboom even zijn concentratie verliest en te kort op Baart terugspeelt. Baart is voor de zoveelste maal op tijd.

Daartegenover stellen wij vrijwel niets. Vrijwel, op een kopbal van gelegenheidsaanvoerder Dirk-Jan Derksen na dan, maar de poging mist alle kracht en doelman Wilburt Need kan rustig vangen. Hierna nemen ook de Eindhovenaren kort gas terug, maar dat duurt niet lang. Zo’n zes minuten voor rust krijgt FC Eindhoven een directe vrije trap op zo’n 20 meter van Baart. Opvallend is dat de Fortunezen ervoor kiezen om geen muur te vormen. Ayaz legt aan, Baart is weer bij de pinken.

We mogen dus echt niet klagen dat de 0-0 nog op het bord staat. Maar de ongeschonden status wordt gewijzigd. In de laatste minuut voor rust slaagt Fortuna erin uit te verdedigen, maar dit gebeurt zo slordig dat Geoffrey Prommayon de bal op rechts oppikt. Hij zet hoog voor, Akerboom doet niets, Baart blijft ook staan, Noyen mag ongehinderd de 1-0 binnenwerken.

We kunnen aan de thee, Chris Dekker en Roger Reijners moeten zich groen en geel hebben geërgerd, welgeteld één bal binnen de palen! Food for thought desalniettemin.

In de rust zetten de weergoden het programma eerst op regen en daarna op sneeuw. Omdat de Goodyear Commissie niet van drukte houdt, gaan we maar eerst eens zitten voor een strafschoppenserie van twee pupillenteams. Ster van de avond wordt een meisje luisterend naar de naam Sanne. Zij slaagt erin om haar pingels maar liefst vijf keer achter elkaar op exact dezelfde wijze te benutten, rechts van de doelman in de kruising! Inmiddels is er een plaats vrij bij het Foodstation. Bevangen door de waterkoude laten we ons een broodje bal met mayonaise (eigen keuze) verkopen. De ervaring leerde ons reeds dat eten en met name snelle suikers een goede bescherming vormen tegen kou. Snelle suikers krijgen we binnen via de koffie. Dan het broodje bal. Verrassenderwijs smaakt de bal uitstekend, voldoende gekruid, een lekkere nasmaak. Enig minpunt is het broodje. Niet dat het niet smaakt, maar een broodje bal bestaat volgens onze expertise uit een gehaktbal op een rond broodje. Wij ontvingen echter een pistolet, welke de haktbal onvoldoende afdekte. Helaas geen ster, we moeten terzake kritisch blijven. Maar we zullen niet kinderachtig zijn en de geteisterde club FC Eindhoven een bijzonder eervolle vermelding toebedelen. Dit broodje bal was het beste wat we sinds onze degradatie naar de Gouden Gids Divisie genuttigd hebben, waarvan akte.

Nog etend van mijn broodje, zie ik dat de acteurs hun plaatsen hebben ingenomen, de tweede akte van het toneel is klaar om te beginnen. En zowaar, Fortuna is wakker! De overigens wederom goed spelende Thomas Janssen toont zijn specialiteit, de scherpe demarrage. Noyen moet hem onreglementair afremmen, vrije trap. Specialist Tommie Daemen zet voor, alles en iedereen mist, behalve D-J Derksen, Need mag vissen, 1-1!

Maar sinds afgelopen week heeft ook FC Eindhoven de smaak der overwinning weer te pakken. En die smaakt altijd naar meer. Noyen countert, Van de Langenberg staat geheel vrij, maar gelukkig schiet hij over. Dekker grijpt in en haalt de wederom onvoldoende scorende Fränkel naar de kant voor Angelo Simone, die de dekking van Ayaz op zich neemt. Joep Op den Kamp verhuist naar rechtsback.

Eindhoven blijft gevaarlijker en op een gegeven moment is het een schiettent voor Baart’s neus, maar die haalt Rein er niet voor op en hij houdt de schade binnen de perken. Sporadisch bijten wij venijnig van ons af, zoals de onzichtbare (?!) Davy Z. uit een steekbal van Joos van Barneveld, Need is op tijd. Joos mag gaan douchen, Gino Taihuttu komt binnen de lijnen. Vrijwel gelijktijdig profiteert Ralph van Dooren van het effect van de wissel, hij krijgt meer ruimte en gebruikt deze om van afstand aan te leggen, naast.

Maar dan laat Gino zich gelden. Uit een tegenstoot ingeleid door Tommie Damen, krijgt de kleine Taihuttu de bal op een presenteerblad van Derksen. Omdat Gino talmt, weet de lomp ogende Martis nog te redden. Even later een nog mooiere kans via dezelfde acteurs, maar Gino besluit nu op Need, Aziz Moutawakil heeft de rebound, Martis redt op de lijn. Daarmee is de koek voor Fortuna gelijk op, afgezien van nog één mooie actie van Taihuttu.

FC Eindhoven krijgt nog één grote kans. Uit een afgemeten voorzet vanaf rechts kopt Noyen stijlvol in de verre hoek, Baart is verslagen. De klok staat op 79 minuten…. Maar gelukkig is arbiter Zeinstra alert en keurt hij het doelpunt af. Terecht, want invaller Sander van Huijksloot beroerde de bal nog met zijn hand. Ondanks een fikse sneeuwbui blijft FC Eindhoven druk zetten, maar we houden stand. Voor de statistieken kan ik nog melden dat bij de Eindhovenaren Van de Kerkhof, Van Dooren en Ayaz plaatsmaakten ten faveure van Youssef Achami en Van Huijksloot. Aan groen-gele zijde kwam Jordi Reneerkens in het veld voor Davy Z.Ayaz, Van Huijksloot en Erik van Adelberg kregen geel van de correct leidende scheidsrechter Zeinstra. Bedolven onder een sneeuwlaag en bevangen door de kou namen we weer plaats in de bus. Aldus eindigde een barre partij onder barre omstandigheden. Echter toch nog een reden om het glas te heffen: na 14 wedstrijden heeft Fortuna 20 punten, één meer dan over het gehele seizoen 2003-2004!

Cheers!

Gegroet,

TMD

P.s.: Aanstaande maandag 22 november op het affiche: Jong Fortuna Sittard – Jong Roda JC! Oh, kom maar eens kijken.