Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden reist Fortuna vol vertrouwen af naar Brabant voor de clash met hekkensluiter Eindhoven. De selectie is vrij compleet, dus zou niks een derde overwinning op rij in de weg mogen staan.


16 Maart 2007

Benauwde zege in Eindhoven

FC Eindhoven 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 4. Olondo 0-1; 91. E. Guvenc 0-2
Opstelling: Christianen, S. Guvenc (69. Dassen), Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, Simone, El Hammouchi, Heinrichs, Garritsen, Cornelia (77. E. Guvenc), Olondo
Toeschouwers: 1.203
Scheidsrechter: Steegstra
Geel (Fortuna): S. Guvenc, Cornelia
Rood (Fortuna): –

Vrijdagmiddag 17.45 uur, tijd om te vertrekken naar Eindhoven. Vandaag geen busreis in verband met de werktijden van onze chauffeur. Gezien het feit dat we enige drukte verwachten, kiezen we eieren voor ons geld en rijden tijdig de A76 op. Zonder enige files te hebben gehad, parkeren we even na half zeven de auto achter het Jan Louwers Stadion. Slalommend tussen de fietsende hockeydames banen we ons een weg naar uit gastenvak. Dit blijkt nog gesloten, maar gaat enkele minuten later open.

Het immer gewenste programmaboekje blijkt niet voorradig, ook niet nadat een vriendelijke steward voor ons is gaan kijken bij het hoofdgebouw. Wel leuk is de opmerking van een andere Eindhovense steward tegen haar collega ‘Er komen 200 supporters, dus neem ook maar maximaal 200 boekjes mee’. Ik kan een glimlach niet onderdrukken, aangezien ik het sterke vermoeden heb dat er wel meer dan tweehonderd Fortunezen zullen komen opdagen. Als ik even later de kassier met een nieuw pak entreekaartjes zie komen aanlopen, weet ik genoeg. Inmiddels is er ook een soort van programmablaadje gearriveerd, dat we dankbaar in ontvangst nemen.

Aan Eindhovense kant zien we Roland Vroomans als assistent-trainer. De sympathieke Vroomans speelde van 1993 tot 1996 in Sittardse dienst. In die periode kwam hij tot 48 wedstrijden waarin hij negen keer scoorde. Verder zien we dat Eindhoven een mix heeft van veelal jeugdige spelers met een enkele routinier. Chris van der Weerden is daarvan de bekendste. Met ruim driehonderd wedstrijden ervaring in het betaald voetbal is hij een van de meest ervaren spelers in de Jupiler League.

Fortuna-trainer Frans Körver kiest vandaag voor twee wijzigingen in zijn basisopstelling. Op rechtsback keert Serdal Güvenc terug ten koste van Ronald Dassen. Op het middenveld moet Emmo Güvenc plaats maken voor Angelo Simone, die terug keert van een schorsing. De basis ziet er als volgt uit: Christianen; Van Driel, Grabovac, Op den Kamp, Güvenc; Garritsen, El Hammouchi, Heinrichs, Simone; Olondo en Cornelia.

Als scheidsrechter Steegstra even na acht uur op zijn fluitje blaast voor de aftrap zit het gastenvak op de Henk Bloemers Tribune bomvol. Zo vol zelfs dat de poort naar het buffervakje open gaat. Ook daar nemen nog enkele tientallen Fortunezen plaats, waardoor er uiteindelijk circa 472 Sittardse supporters aanwezig zijn. Een perfecte steun voor de spelers, die hierdoor al het gevoel van een 1-0 voorsprong moeten hebben. Vier minuten later is die voorsprong een feit. Een voorzet vanaf de linkerkant wordt door Heinrichs richting doel gekopt. Onderweg tikt Olondo de bal met zijn hoofd aan waarna deze achter doelman Hendriks belandt. Een prima start die hopelijk snel een vervolg krijgt.

Helaas gaat Fortuna niet met volle overgave voor de tweede treffer. Slordigheidjes sluipen in het spel en ook Eindhoven kan geen vuist maken, waardoor het vertoonde spel afzakt naar een bedenkelijk niveau. Eindhoven is zelfs nog enkele malen in de buurt van de gelijkmaker, maar gelukkig staat doelman Christianen goed te keepen. Vlak voor rust tikt hij een bekeken schot van Kristof Aelbrecht met moeite naast het doel. De 1-0 voorsprong wordt zo met moeite tot aan de pauze volgehouden.

De Goodyear-commissie is vandaag weer snel klaar. Reeds voor de wedstrijd zie ik twee opgeschoten jongeren achter de balie staan. Gezien het feit dat er slechts vier flessen frisdrank in de koeling staan, weet ik dan al dat ze niet berekend zijn op enkele honderden hongerige Sittardse voetbalfans. Als even later Uw Burgemeester met een broodje gehaktbal aan komt zetten, word ik haast onpasselijk. Die geur kan nooit gepaard gaan met een fatsoenlijke smaak. Later zie ik enkele platte gehaktballen op de grond liggen. Zelfs een uur na aankoop blijkt zo’n substantie nog te stinken. Sorry Eindhoven, maar dit kan zo geen Goodyear-ster worden. Dat snappen jullie hopelijk zelf ook wel, toch?

Fortuna begint ongewijzigd aan de tweede helft. Aan Eindhovense zijde is Sasa Stojanovic vlak voor rust het veld ingekomen. Tijdens de thuiswedstrijd bleek Stojanovic een constante plaag voor Fortuna en scoorde destijds ook de 0-1. De Serviër is behoorlijk snel en technisch begaafd. Daar krijgt de Fortunaverdediging nog wel wat werk mee.

De vrees blijkt gegrond. Het eerste kwartier na rust staat Fortuna volledig met de rug tegen de muur. Eindhoven wint zowat elk duel, met name op het middenveld. Voorin is er veel beweging bij de Brabanders en dat leidt tot enkele kansen. Gelukkig wordt een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, komt een aanvaller nét te laat bij een scherpe voorzet en vliegen de schoten van afstand vrijwel allemaal over of naast het doel van Christianen. Nadat Serdal Güvenc geel heeft gekregen, grijpt Körver in. Dassen vervangt hem.

Fortuna komt er nu weer iets meer uit, maar echt vloeiend loopt het allemaal niet. Ook Cornelia komt er vandaag niet aan te pas. Een kwartier voor tijd reageert hij zijn frustraties af met een flinke tackle die hem een gele kaart oplevert. Blijkbaar was deze tackle voor enkele Eindhovenspelers aanleiding tot een opstootje, want binnen een mum van tijd hangt alles in elkaar. Mels van Driel laat zich uiteraard niet onbetuigd, hij zou toch beter moeten weten na het incident tegen Helmond Sport. Als de rust is weergekeerd krijgt Cornelia geel voor zijn overtreding en Wellens van Eindhoven ziet zelfs de rode kaart. Hij zou iemand hebben geduwd. Vanuit het uitvak moeilijk te zien, maar scheidsrechter Steegstra staat er met zijn neus op, dus het zal wel kloppen. In ieder geval niet ongunstig voor Fortuna.

Körver haalt Cornelia even later naar de kant en gunt Emmo Güvenc nog een kwartiertje speeltijd. Verder dan ballen wegrossen komt Fortuna niet en Eindhoven blijft hopen op de gelijkmaker. Het is inmiddels de laatste minuut van de officiële speeltijd als de vierde official aangeeft dat er drie minuten blessuretijd bijkomen. Als van die blessuretijd een dikke minuut is verstreken, werkt de Fortunaverdediging de bal weer eens weg richting middenlijn. Daar draait Emmo goed weg van zijn tegenstander en loopt enkele meters achter de nog stuiterende bal aan. Iedereen verwacht dat hij op snelheid zal gaan proberen op te stomen richting Eindhovens doel, maar daar denkt Emmo zelf even anders over. Zonder twijfel neemt hij de bal vol op zijn slof. Van veertig meter kan die bal er toch nooit ingaan? He, maar wat doet keeper Hendriks daar? Al achteruit sprintend ziet hij de bal naderen, maar het vervelende gevoel bekruipt hem dat hij die niet meer kan gaan pakken, een ferme duik ten spijt. De bal stuitert vlak voor het doel en vliegt onhoudbaar in het dak van het doel. Een wereldtreffer die de komende dagen vast en zeker nog enkele keren op tv getoond zal worden.

Het uitvak ontploft van vreugde. In de resterende minuut gebeurt niks meer en zo winnen we met 0-2. Spelers en de honderden meegereisde fans vieren een feestje. Nadat het ‘Eeeeemmmmmmmooooo’ goed heeft geklonken, verlaten we dik tevreden het stadion. De wedstrijd was zeker niet goed, meer we hielden wel de ‘0’ en scoorden zelf twee keer. De treffer van Emmo van uitzonderlijke schoonheid. Achterin een extra compliment voor Christianen die goed geconcentreerd keepte en voor Zarko Grabovac. ‘Zorro’ heeft zijn nieuwe positie inmiddels goed onder de knie en kan door zijn postuur en onverzettelijkheid al bijna worden vergeleken met Alex, al is die Alex wel wat blessuregevoeliger 😉

De terugreis is voor ons doorgewinterde uitwedstrijdenbezoekers een eitje en even voor elf uur meren we aan bij onze eetgelegenheid. We laten ons de kebab goed smaken en kijken al vooruit naar de volgende wedstrijd tegen FCDB. De kans dat ik die wedstrijd kan bijwonen is helaas klein. Eenzelfde operatie als Danny Schreurs en Leonardo staat ondergetekende te wachten. Maar wie weet is vrouwe Fortuna me goed gezind en ben ik er toch bij. Wie weet tot volgende week!

RvL