5 December 2008, Sinterklaasavond. Eigenlijk geen avond die in het teken zou moeten staan van Jupilerleague voetbal. Helaas is de alwetende KNVB een ander oordeel toegedaan. Hetgeen een duidelijke weerslag zal hebben op de toch al schaarse bezoekersaantallen van de betrokken clubs. Alleen de die-hard zonder, of met Sinterklaas ontgroeide kids, zal op deze avond de weg naar het stadion waar zijn favorieten moeten aantreden, weten te vinden. Gelukkig vormen de supporters hooguit 3% van de begroting, aldus een bekende persoonlijkheid binnen de Sittardse club.


5 December 2008

Fortuna beste in armoedig duel

Fortuna Sittard 2 FC Eindhoven 1
Doelpuntenmakers: 40. Taktak 1-0; 70. Boymans 2-0; 77. Asubonteng 2-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Voorn, Taktak (91. Regales), Heinrichs, Olondo, Boymans (79. Schreurs)
Toeschouwers: 1.419
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Geenen
Rood (Fortuna): –

Ook deze week weer verschillende items omtrent de FCL perikelen, die de gemoederen stevig in hun grip weten te houden. Het gedeelte dat de media bereikt, gaat ditmaal over de verre van gezonde patiënt uit de Parkstad, die in afwachting is van de beoogde donor, om het zo gewilde codicil in te vullen. De bezoekers van de betreffende patiënt zijn inmiddels een seizoenkaartenactie begonnen, om zoveel mogelijk nieuwe leden te werven. Blijkbaar niet beseffende dat men op die manier het ideale Heerlenveen publiek aan het creëren is. Voetballiefhebbers zonder enige emotie of binding met de club waar men gaat kijken. Clubs zoals de heer Kesler ze blijkbaar graag heeft. Clubliefde is volgens hem niet alleen achterhaald, maar inmiddels ook uitgestorven.

Het gedeelte dat de media (nog) niet gehaald heeft, is het initiatief van een van de sponsoren van Fortuna. Een delegatie van de verschillende groeperingen rondom de Sittardse club (FH, UT, Help Fortuna, de SV en FO), had afgelopen dinsdag een onderhoud met de initiatiefnemers en is gematigd positief over de onthulde plannen. Een gezamelijk verslag over de bevindingen van deze avond, zal binnen afzienbare tijd op de betrokken websites te lezen zijn. Over een ding was iedereen het eens, de levensvatbaarheid van ons clubje staat buiten kijf. Echter met de armen over elkaar blijven toekijken en zonder financiële inspanning, zullen we het ongelijk van bondsgoeroe Kesler nooit kunnen bewijzen.

Aangekomen in het supportershome, dat deze avond eens niet gesloten blijft, worden we verwelkomd door de donkergekleurde achterneef van VVV speler Keisuke Honda. De verslaggeving van L1 geeft aan het woord zakjapanner in ieder geval een geheel nieuwe lading.Via welingelichte bronnen vernemen we verder dat de grote non-communicater, Hansje A, inmiddels permanente bewaking heeft, als hij zich in het openbaar begeeft. Volgens deze bron, is deze bewaking echter niet ‘around the clock’ en hebben zijn autoruiten het inmiddels voor de tweede keer moeten ontgelden. Zonder deze vernielingen en dreigementen te willen goedkeuren, blijft mij altijd het spreekwoord, “wat men zaait, zal men oogsten” bij.

Tien minuten voor aanvang van de wedstrijd begeven we ons naar het stadion. Daar aangekomen, blijkt dat men in Sittard ook op pakjesavond een wachtrij weet te creëren. Ditmaal echter niet vóór de kassahokjes, maar direct erachter. Het stewardkorps heeft blijkbaar van hogerhand de opdracht gekregen tot een 100% controle. Iedereen, van zuigeling tot hoogbejaard, wordt ongeveer binnenste buiten gekeerd, teneinde levensgevaarlijke attributen als paraplu’s en deodorant te onderscheppen.Dit levert de nodige irritatie op bij de supporters, die zich de moeite hebben genomen om deze wedstrijd bij te wonen. “Schop die Erkens toch gewoon de straat op, daar begint al deze onzin mee”, foetert een 40 plusser achter me. Als de stewards geconfronteerd worden met de nutteloosheid van deze controles, luidt het steevast, “Sorry, maar wij kunnen er ook niets aan doen. Opdracht komt van hogerhand.”

Inderdaad sorry, maar die onzin kan er bij mij niet in. Iedereen met een beetje zelfrespect en een eigen mening heeft nog altijd de mogelijkheid om te weigeren en te zeggen dat men zich niet kan verenigen met dit beleid. Helaas bestaat het stewardkorps van Fortuna, voor 99,9% uit kuddedieren, die het vormen van een eigen mening volledig vreemd is. Bevel is bevel, is dan inderdaad vaak de makkelijkste uitweg.

Als we dan uiteindelijk, met 2 minuten vertraging onze plaats op vak C bereiken, zien we dat trainer Reijners voor de volgende elf namen heeft gekozen: David Meul, Rick Geenen, Zarko Grabovac, Gino Facenna, Nico Vanek, Angelo Simone, Ramon Voorn, Taner Taktak, Jürgen Heinrichs, Ruud Boymans en Cedric Olondo. Abdul Öcal is geschorst en Samir Kozarac is te geblesseerd om vanavond te spelen. Meest opzienbarende wissel ten opzichte van de wedstrijd tegen Venlo, is echter de bakzittersrol van Charly van den Ouweland. De frêle middenvelder was bezig aan een goede reeks, maar zakte in Venlo echter door het ijs. Iets wat overigens wel voor meer spelers gold.

Bij tegenstander Eindhoven valt meteen de naam van Sjors Paridaans op. De jonge verdediger speelde anderhalf seizoen in de geel/groene kleuren, alvorens de overstap te maken naar die andere club uit de lichtstad. Een overstap, die voor hem persoonlijk niet slecht is uitgevallen. Kon de sympathieke Brabander in Sittard niet rekenen op al te veel speeltijd, bij FC Eindhoven is hij inmiddels uitgegroeid tot een vaste kracht in de defensie.

Voor de rest, is er niemand in de selectie van de blauw/witten met een verleden bij ons clubje. Toch valt er ons nog een naam op. Namelijk die van Tim Nelemans. Juist ja, de winnaar van de jongste editie van de fameuze ‘Van der Padt trofee’. De meest begeerde trofee van de Jupilerleague ging afgelopen seizoen naar de speler met rugnummer 16 uit de Eindhovense selectie. Voor iedereen die het vergeten mocht zijn, hier even ter opfrissing van het geheugen: Tim Nelemans: ‘Vrijdag 30 november. Nieuwe periode, nieuwe kansen’. Zo begint de dienstdoende verslaggever zijn verslag over de wedstrijd in en tegen Eindhoven. Het bezoek aan de eetkraam is eigenlijk al een slecht voorteken. Opgedroogde mosterd die aan de flessendop kleeft; het zijn avonden waarop ook de Van der Padt-index hoge toppen zou kunnen gaan scheren. Het is een match waarbij we met geen woord hoeven te reppen over de eerste helft. Over de tweede helft evenmin. Totdat we zijn aangekomen bij de blessuretijd. Een laatste bal pompt Eindhoven de grote baklijn in en het is Tim Nelemans die de bal pardoes achter Arjan Christianen kopt. Door het kletsnatte veld en dito bal heeft deze op een dusdanige wijze zijn hoofd verlaten en hiermee de doelman kansloos latend. De spits die jarenlang tevergeefs probeerde te scoren tegen Fortuna, lukt dat nu eindelijk, na vele seizoenen. Blessuretijd? Inderdaad en uiteraard. Wie is er afgelopen seizoen onder Fortuna geëindigd? Haast niemand, maar wel de ploeg waarvoor Nelemans uitkomt. Vrijdag 30 november. Nieuwe periode, nieuwe deceptie…

Toch heeft de Eindhovense ploeg meer gelijkenissen met ons eigen Fortuna Sittard, dan menigeen lief is. Beide clubs zijn door de heer Kesler namelijk op de lijst van niet levensvatbare clubs gezet. De ene club viert (als alles goed gaat) volgend seizoen haar 100-jarig bestaan, de ander is de grondlegger van het professionele voetbal in Nederland. Persoonlijk hoop ik, dat beide ploegen de waanzin van onze bondsvoorzitter mogen overleven en elkaar in de toekomst nog vaak zullen ontmoeten.

Beide ploegen beginnen voorzichtig aan de wedstrijd. Blijkbaar overheerst de angst om te verliezen over de wil om te winnen. Jammer voor de wedstrijd en eigenlijk ook onbegrijpelijk, vooral van Fortuna kant. De degradatieregel is een jaar uitgesteld, dus voor beide ploegen staat eigenlijk niets op het spel, behalve natuurlijk die niet te versmaden rol in de marge.

Nee, degene die heeft gekozen voor pakjesavond ipv een bezoek aan de Sittardse voetbaltempel, komt niet bedrogen uit. De eerste noemenswaardige actie van de eerste helft komt in de 35ste minuut op naam van Jürgen Heinrichs. De Duitser speelt zich knap vrij schiet de bal vanaf ruim 20 meter snoeihard op het doel van FC Eindhoven. Eindhoven keeper Jurgen Hendriks weet de bal liggend op de grond echter te pareren en tot een corner te verwerken.


Heinrichs stoomt op

De daaropvolgende hoekschop wordt door Taner Taktak panklaar op het hoofd van toekomstig VVV’er Boymans gelegd. Deze weet de bal echter niet voldoende vaart en richting te geven en een Eindhovense verdediger brengt redding op de doellijn.Vijf minuten later is het Olondo, die met een uiterste krachtsinspanning de bal ter hoogte van de achterlijn weet binnen te houden en een afgemeten voozet geeft op Taner Taktak. Deze tikt het presentje van Olondo, achter Hendriks in het Eindhoven doel, 1-0.


Taktak slaat toe

De bediener van het scorebord is blijkbaar in slaap gevallen gedurende de voorafgaande speeltijd en het bord blijft dan ook 0-0 aangeven. Op het moment dat de score in 1-0 verandert, ligt de bal alweer in de Eindhovense netten. Een vrij trap van Ramon Voorn, op zo’n 25 meter van het doel, verdwijnt op schitterende wijze tussen de palen. Helaas oordeelt scheidsrechter De Groot dat het een onreglementair doelpunt betreft. Blijkbaar betrof het een indirecte vrije trap, maar verdween het leer zonder tussenkomst in de netten.


“Cosa?”, zegt Simone met bijbehorende Italiaans armgebaar!

1-0 is tevens de ruststand. Aangezien de Goodyear-commissie bij thuiswedstrijden weigert aan te treden, wordt het kwartiertje gebruikt om wat bij te kletsen met vrienden en kennissen.Ook na de rust verandert er bitter weinig aan het spelbeeld. Met andere woorden, het is wederom armoede troef. Fortuna laat zich steeds meer terugzakken en laat het machteloze Eindhoven komen. Bij de tegenstander ontbreekt de wil en de kwaliteit om de thuisploeg echt onder druk te zetten en een uitermatig gezapig treurspel is het gevolg.


Simone is de baas op het middenveld

In de 61ste minuut wordt een vrije trap van Taktak, doorgekopt door Heinrichs. Boymans kopt de bal vervolgens richting doel, maar doelman Hendriks brengt redding, ten koste van een corner.


Boymans zit (voorlopig) in de tang

In de 70ste minuut lijkt dan toch de beslissing te vallen. Een steekpassje van Heinrichs, bereikt Ruud Boymans, die op randje buitenspel kan doorlopen richting doel. Oog in oog met doelman Hendriks faalt hij niet en beheerst schuift hij de bal in het lege doel, 2-0.


De beer van Born heeft toegeslagen!

In de 78ste minuut brengt Eindhoven spits Asubonteng de spanning terug in de wedstrijd. Iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, weet dat er nu nog een heet kwartiertje gaat volgen. Eindhoven put moed uit de tegenstreffer en vindt nu wel de moed en overtuiging om Fortuna het vuur aan de schenen te leggen.


Taktak maakt kennis met een noodrem

In de 84ste minuut kunnen twee man van Eindhoven, al dan niet in buitenspelpositie, doorlopen op doelman Meul. Met een katachtige reflex brengt hij redding op het schot van de al eerder gememoreerde Tim Nelemans, die blijkbaar wederom tracht in aanmerking te komen voor de ‘van der Padt trofee’.

Het laatste wapenfeit volgt een minuut later, als in een scrimmage, David Meul tot twee maal volledig mistast, maar Gino Facenna uiteindelijk de verlossende redding brengt. Niet veel later fluit scheidsrechter De Groot voor het einde.


De drie punten zijn binnen

De goedheiligman schenkt Fortuna met pakjesavond dus drie punten, bij de mogelijk laatste ontmoeting ooit tussen beide ploegen. Wie zei ook alweer dat Sinterklaas niet bestaat?

Groeten,

Guido Erens


Pakjesavond in Sittard