Even leek alles weer net als vorig seizoen. Een eerste helft die niet om aan te zien was, een tweede helft waarin Fortuna wat meer druk zet, maar niet echt tot gevaar komt en tot overmaat van ramp tegen een achterstand aanloopt. Maar Fortuna toont vechtlust en sleept in een spectaculaire slotfase de drie punten binnen.


21 Augustus 2006

Matig Fortuna vecht zich op de valreep naar overwinning

Fortuna Sittard 2 FC Eindhoven 1
Doelpuntenmakers: 75. Stojanovic 0-1; 86. Grabovac 1-1; 87. E. Güvenc 2-1
Opstelling: Christianen, Dassen, Op den Kamp, Paridaans, Van Driel, Garritsen, Simone, El Hammouchi (79. Grabovac), Van Barneveld (46. E. Güvenc), Olondo, Taiwo
Toeschouwers: 2.560
Scheidsrechter: Van Dongen
Geel (Fortuna): Simone, El Hammouchi
Rood (Fortuna): –

Het is 21 augustus, één van de gelukkig slechts twee maandagen waarop een volledig wedstrijdprogramma voor de eerste divisie gepland staat. 2.560 Toeschouwers melden zich in het stadion van Fortuna Sittard voor de thuiswedstrijd tegen Eindhoven. (Kennelijk is het prefix Wagner & Partner weggevallen; op de officiële website van de club heet onze nog steeds niet afgebouwde betonbak in ieder geval gewoon het Fortuna-stadion.) Eindhoven is geen hoogvlieger in de Jupiler League, al haalde de club knappe gelijke spelen binnen tegen promotiepretendenten VVV en RBC. Voor Fortuna dus een goede kans om de eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. Al mogen we niet vergeten dat de blauw-witten er de afgelopen vier seizoenen alle keren met de winst vandoor gingen.Na de kansloze nederlaag tegen Go Ahead heeft trainer Körver zijn elftal op twee plaatsen gewijzigd. Daniël Voigt is geblesseerd; Joep op den Kamp zijn logische vervanger in de verdediging, die verder bestaat uit Dassen, Paridaans en Van Driel met Christianen op doel. Verrassender is de wijziging op het middenveld. Het spel van Brahim Bouhadan heeft Körver kennelijk niet kunnen bekoren. De enige vleugelspeler op het middenveld moet daarom plaats maken voor linkspoot Koen Garritsen.

Simone en El Hammouchi blijven op hun post, van Joos van Barneveld wordt met het wegvallen van Bouhadan nog meer offensieve dadendrang op het middenveld verwacht. Hij gaat dichter achter de aanvalslinie Taiwo en Olondo spelen. Bij tegenstander Eindhoven is Sasa Stojanovic de man waarop we vooral moeten letten.

De wedstrijd begint lusteloos en saai. Beide ploegen zijn aanvallend machteloos. Zeker Fortuna slaagt er niet in iets van een acceptabele aanval op te bouwen. Körver laat de vleugels volledig onbezet, maar geen enkele Fortunees weet iets te beginnen met de ruimte die dat oplevert. Linksback Mels van Driel komt nog wel eens op aan de linkerflank, maar rechtsback Dassen en de vier middenvelders doen in aanvallend opzicht nauwelijks van zich spreken. Voorin lopen Taiwo en Olondo daardoor verloren rond. Beide spelers zijn bovendien geen toonbeeld van rust aan de bal, waardoor Fortuna veelvuldig balverlies lijdt. Al met al weet Fortuna de hele eerste helft maar één serieuze kans te scheppen. Na een minuut of twintig zet Garritsen vanaf links goed voor; de kopbal van Taiwo belandt echter naast het doel.

Tegenstander Eindhoven combineert tot aan de zestien van Fortuna stukken beter. De middenvelders Stojanovic en Noyen, verdediger De Boer en de zwervende buitenspeler Lim Duan komen enkele malen goed door de verdediging, waar het centrale duo Op den Kamp/Paridaans soms wat onrustig oogt.


Een onvervaarde Op den Kamp

In het strafschopgebied missen de Eindhovenaren echter het raffinement om tot echt grote kansen te komen. De grootste mogelijkheid is voor midvoor Aelbrecht, maar de oud-MVV’er raakt de bal volledig verkeerd.Niemand is er rouwig om wanneer scheidsrechter Van Dongen een einde maakt aan de eerste helft, die zich overigens voor een groot deel in hevige regenval heeft afgespeeld.


Waterballet met El Hammouchi

Voor entertainment in de rust is deze keer wel gezorgd. De jongens (m/v) van de Rooms Katholieke Voetbalvereniging Aangenaam Door Vriendschap En Ontspanning weren zich kranig tegen de jeugd van Bunde, al sluit ik een ongelukkige nederlaag voor de geel-roden ook dit keer niet uit. Op de lichtkrant komt intussen reclame voorbij voor een concert van Van Dik Hout. We zullen er echt aan moeten geloven… Heeft iemand misschien een toneelkijker voor mij in de aanbieding? Of mogen we van directeur Hans Erkens het veld al na de vierde wedstrijd van het seizoen aan gort trappen?

Tijdens de langdurige rust (meer dan twintig minuten) loopt Emmo Guvenc zich warm. Het spel van Fortuna is kennelijk ook niet naar de zin van Körver geweest. Aan het begin van de tweede helft wordt duidelijk dat aanvoerder Joos van Barneveld in de kleedkamer is achtergebleven. Niet onlogisch, want Van Barneveld heeft zich voor de rust amper laten zien. De vraag dringt zich langzamerhand op of het spel van Barneveld en het voetbal van Fortuna (of dat in de eerste divisie) überhaupt wel bij elkaar passen. Van Barnevelds kracht ligt in verzorgd combinatie- en positiespel, maar die kwaliteit komt in de eerste divisie nauwelijks tot haar recht. Daar zijn durf en daadkracht meer in tel om resultaat te bereiken.

Emmo Guvenc toont aan die opportunistische speelstijl wel te beheersen. Hij meldt zich veel meer dan Van Barneveld voorin in de aanvalslinie en brengt meer diepgang in het spel van Fortuna. Bovendien durft Guvenc fouten te maken. Een mislukte pass of actie en balverlies zijn voor hem geen doodzonde. Ook de tegenstander maakt doorlopend fouten, dus de bal komt vanzelf wel weer terug. Met Guvenc als motor zet Fortuna Eindhoven aan het begin van de tweede helft onder druk. Ook de andere middenvelders melden zich nu veel meer op de vleugels en achter de voorhoede. El Hammouchi en Simone, die de hele tweede helft als bezeten speelt, winnen bovendien veel duels op het middenveld en zorgen daardoor voor aanzienlijk meer druk op de tegenstander.

Het offensief van Fortuna leidt in het eerste kwartier tot enkele kansen. De grootste ontstaat wanneer Olondo, die hele slechte momenten afwisselt met goede acties, op rechts doorbreekt en voorzet. Taiwo legt de bal terug naar de rand van het strafschopgebied, Garritsen schiet hard in, maar treft geen doel.


Schotkans voor Garritsen

Bij een andere actie zet Guvenc Olondo vrij achter de verdediging, maar keeper Duinslaeger is net iets eerder bij de bal. Hele grote kansen blijven ondanks alle dadendrang uit.Het offensief verliest halverwege de tweede helft steeds meer aan kracht. De ploeg hanteert erg vaak de lange bal van achteren en dat is gezien de kopkracht van de verdediging van Eindhoven niet de juiste tactiek. Ook Eindhoven meldt zich nu en dan weer eens in het spel. Een kwartier voor tijd schiet rechtsback Tahapary op doel. Het schot oogst allerminst onhoudbaar, maar Christianen kan de bal niet klemmen of naar de zijkant stompen. Stojanovic reageert sneller dan Op den Kamp en tikt de bal achter Christianen in de goal.


Stojanovic staat klaar voor de rebound

Het zal toch niet waar zijn…. Vijf seizoenen achter elkaar thuis verliezen van Eindhoven, is dat eigenlijk geen uniek record?

Maar Fortuna toont vechtlust. Körver brengt Grabovac voor El Hammouchi, waardoor lange ballen nu iets meer zin hebben. Bovendien helpt Erik Schaeken een handje. De linksback van Eindhoven had al een gele kaart gekregen, omdat hij de bal bij een vrije trap niet snel genoeg teruggaf aan Fortuna. Een paar minuten na de goal van Eindhoven, raakt hij bij een sliding op de middenlijn Olondo vol op de enkel. Arbiter Van Dongen geeft de linksback terecht de rode kaart.

Met name Olondo maakt gebruik van de vrijgekomen ruimte op de linkervleugel van Eindhoven. Dat doet hij twee maal achter elkaar niet bepaald gelukkig. Eerst speelt hij de bal recht in de voeten van een tegenstander, even later herhaalt hij datzelfde kunstje met de meest knullige ingooi die ik ooit gezien heb. Het publiek trakteert hem op het eerste fluitconcert van dit seizoen.

Maar Olondo laat zich niet uit het veld slaan. Vier minuten voor tijd wurmt hij zich op rechts langs Tuhupary en levert hij een knappe vooorzet af.


Olondo op kracht langs Tahapary

Op de punt van het doelgebied loopt Zarko Grabovac in om de bal bij de eerste paal hard tegen de touwen te koppen. De duizendste thuisgoal en vooral de gelijkmaker zijn een feit. (Treffer nummer één maakte John Gubbels op 1 september 1968 tegen NEC. Spits Gubbels viel net als Grabovac tijdens de wedstrijd in als pinchhitter.)


Vreugde na thuistreffer nummer 1.000

Grabovac en Olondo vieren hun goal uitbundig bij de Oost-tribune. Een gelijkspel is voor de Fortunezen echter nog niet genoeg. De ploeg jaagt op de overwinning. Van Driel, in de tweede helft vaker voor- dan achterin te vinden, gaat een onorthodoxe combinatie met Taiwo aan. Hij krijgt de bal terug en speelt hem door naar Guvenc, die op zo’n vijftien meter iets ter linkerzijde van de goal staat. Guvenc laat de bal slim onder zich doorlopen en heeft vervolgens aan een klein gaatje genoeg om de bal met een fraaie boog langs Duinslaeger in de verre hoek te schieten. Het is de eerste competitiegoal van Guvenc; als hij zich zo blijft manifesteren als tijdens deze tweede helft zal het zeker niet de laatste zijn.


Guvenc en Olondo vieren de overwinning

Het stadion ontploft, voor zover dat met 2.560 mensen mogelijk is. Binnen een paar minuten heeft Fortuna de wedstrijd op zijn kop gezet dankzij doelpunten van de invallers Grabovac en Guvenc.De laatste zes minuten (inclusief blessuretijd) speelt Fortuna de wedstrijd beheerst uit. Eindhoven dringt niet meer aan, Fortuna laat zich niet onnodig terugzakken. De eerste competitiewinst sinds 6 februari is een feit. En we waren er hard aan toe. Een nederlaag had ons hard met de neus op de feiten gedrukt, nu kan het optimisme voortduren en het zelfvertrouwen wellicht wat groeien.


Zijn glimlach zegt het allemaal

Toch moeten we de feiten wel onder ogen durven te zien. Fortuna heeft een matig elftal, dat alleen met vechtlust en opportunisme voor resultaten én voor spektakel kan zorgen. Vechtlust en opportunisme zullen bovendien niet genoeg zijn om een flink aantal kansloze nederlagen te voorkomen. Tegen het zwakke Eindhoven zijn we door het oog van de naald gekropen. Maar zullen sterkere tegenstanders dat ook laten gebeuren?

PM