De eerste training: een lichte warming-up, een positiespel, een paar keer sprinten en een partijvorm. Met andere woorden: de openingstraining heeft niets om het lijf. Maar het is wel traditioneel het moment dat jong en oud haar helden weer kan aanschouwen na de zomervakantie!


Het gaat tegen elven als vanaf de A2 een rij auto’s linksaf rijdt richting de kleinste kern van de drie ‘founders’ van de gemeente Sittard-Geleen. Maar voordat de stoet daadwerkelijk Born bereikt, slaat het gros van de voertuigen rechtsaf, richting Sportplaza ‘Het Anker’. Daar vindt de eerste training van het seizoen 24/25 plaats.

Zes zinnen. Zes zinnen die jaarlijks kunnen worden geknipt en geplakt. Want het is jaarlijks hetzelfde. Het stelt weinig voor, Fortuna traint met een incomplete selectie en supporters vragen zich amechtig af wat we toch met díe speler moeten of wanneer de échte versterkingen komen.


Bij de afrit Born is uit voorzorg een verkeersregelaar geposteerd

Óók traditioneel: een hele batterij jeugdspelers die aansluit om de selectie aan te vullen om tenminste met een grote(re) groep te kunnen trainen. En wie zoekt naar gekende namen als Iñigo Córdoba, Dimitris Siovas, Deroy Duarte of Arianit Ferati komt van een koude kermis thuis. De pijlen kunnen worden gericht op Ryan Fosso, Darijo Grujčić of Makan Aïko. Het zijn allemaal nobele onbekenden die ongetwijfeld barsten van het talent maar nog alles te bewijzen hebben.


Makan Aïko is een rappe buitenspeler

Je zou verwachten dat een druk bellende Américo Branco, of Américo Branco die zijn iPhone tegen zijn linker oor drukt, óók tot de tradities kan worden gerekend, maar neen. Branco is er wel, maar verder dan kalm observeren vanuit een hoek van het trainingsveld komt de aimabele Portugees niet. In elke linie moeten er nog wel zeker twee spelers bij. En dan hebben we het nog niet gehad over de achterlinie, want gevoelsmatig is Ivor Pandur onvoldoende vervangen. Maar dat kan ook morgen worden geregeld of over het weekend worden heengetild.


Luuk Koopmans komt al meteen goed voor de dag

Maar dan hebben we nog maar één kant van de transfermarkt belicht. Want de grootste transfer ‘die Fortuna gaat doen’ is die van Tijjani Noslin. De rappe aanvaller verkaste een half jaar geleden van Sittard-Geleen naar Hellas Verona en lijkt op weg naar Lazio Roma. Het kan Fortuna mogelijk een flinke duit opleveren, waardoor het aantal uitgaande transfer misschien kan worden beperkt. Want als de wetten van het voetbal worden gerespecteerd dient Rodrigo Guth deze zomer te worden verkocht.


Rodrigo Guth blijft hopelijk nog heel lang Fortunees

Tot de (vrijwel) zekere vertrekkers behoren Alen Halilović, Rémy Vita en Mouhamed Belkheir. Naar verluidt is het contract van Vita ontbonden en is Halilović bezig met het afronden van een transfer naar een andere club. Dat laatste is misschien ook voor Belkheir wijs, want met zijn wonderschone treffer bij Excelsior schaarde de Frans-Algerijnse aanvaller zich eerder in een rijtje dat gevormd wordt door onder andere Brahim Bouhadan, Toshio Lake en Henrik Ojamaa dan in een rijtje met vermaarde goalgetters.


Langs de kant is het een drukte van belang

De spelers die er wel zijn lopen om 11.00 uur het trainingsveld op en tikken onderling de bal even rustig rond. Dan is het woord aan de technische staf. Die bestaat sinds lange tijd weer uit Wil Boessen, want Boessen heeft een avontuur in Noord-Brabant achter zich gelaten en teruggekeerd bij Fortuna. Samen met Francisco Costa en Adrie Poldervaart vormt hij het trio dat hoofdtrainer Danny Buijs komend seizoen gaat assisteren.


Wil Boessen is terug thuis

Daarna volgen twee grote rondes rondom het trainingsveld, wat de opgedaagde supporters de mogelijkheid biedt de spelers een daverend applaus te geven. Binnen de hekken van het trainingscomplex is pyrotechniek hoogstwaarschijnlijk niet toegestaan. Dat zou namelijk de aanwezigheid van enkele Rauchsäule verklaren, juist aan de andere kant van het hek. Als de spelers dit deel van het complex passeren proberen ze zo min mogelijk giftige dampen in te ademen en gauw door te lopen.


De VAR moet maar beslissen of dit binnen of buiten het sportcomplex is

Danny Buijs en Adrie Poldervaart leggen de bedoeling van de oefening uit en de spelers gaan aan de slag. Dit is vast een oefening die het merendeel van de spelers al eens gedaan heeft, want de technische staf hoeft nauwelijks tussenbeide te komen.


Het fluitje hebben we niet vaak gehoord

Na een eerste deel verplaatst de training zich naar de andere kant van de rij bomen. De aanwezige stewards komen ook een eerste keer in actie en zorgen ervoor dat de spelers is alle rust kunnen doortrainen. Aandachtig toeschouwer zijn de twee zoontjes van Kristoffer Peterson. De Zweed kwam afgelopen seizoen met een flinke trainingsachterstand binnen, maar maakt nu de complete voorbereiding mee. Hij is de natuurlijke opvolger van Iñigo Córdoba.


Jasper Dahlhaus maakt kennis met Eredivisie

Na twee oefenvormen verplaatst de meute zich weer naar de andere zijde van het trainingscomplex. Daar rondt de technische staf de sessie af. En daarmee zit de training erop. Maar niet voor de (jonge) toeschouwers, die laten shirts, handtekeningenkaarten of andere papieren signeren of gaan met hun helden op de foto. En zo gaat iedereen diktevreden naar huis.


Ante Erceg mag voorlopig Kaj Sierhuis vervangen

Na een week trainen staat zaterdag aanstaande het eerste oefenduel op de agenda. In Nederweert-Eind voetbalt Fortuna om 13.00 uur tegen Helmond Sport, dat vanaf dit seizoen getraind wordt door Kevin Hofland.