Bijna twee maanden nadat Fortuna Sittard de promotie naar de eredivisie bewerkstelligde, start op een bewolkte ochtend op het sportcomplex van Sporting Sittard’13 de voorbereiding op het nieuwe seizoen in de eredivisie. Fortuna Online was erbij.


Op het sportcomplex van Sporting Sittard’13, waar Fortuna’s jeugdspelers het komende seizoen naar alle verwachting zullen trainen en spelen, is rond 9.30uur nog niet zo veel te doen. De eerste supporters druppelen binnen en de terreinknecht is druk bezig sproeiers aan te leggen op een bijveld. Slimme zet, want het is droog en dat lijkt het voorlopig ook nog te blijven.


Het veld ligt er inderdaad wat droog bij

Het is wachten op de spelersgroep en trainersstaf. We weten dat Stefan Askovski, Todd Cantwell, Dries Saddiki, Miguel Santos en Perr Schuurs de club hebben verlaten. Daar staan de nieuwelingen Mark Diemers, Ahmed el Messaoudi, Andrija Novakovich en Alessandro Ciranni tegenover. We verwachten dat het daar niet bij blijft en wellicht zien we vandaag al enkele nieuwelingen.

Een kwartier later dan aangekondigd, verschijnen spelers en staf op het hoofdveld van Sporting Sittard’13. Er zijn zo’n 150 supporters afgekomen op deze eerste training, waaronder een afvaardiging van Tifosi Giallo Verde, die voor de gebruikelijke pyroshow zorgt.


Wat is een eerste training zonder pyro?

En dan kan het puzzelwerk beginnen.

Onderdeel 1 van de legpuzzel: zijn de vier nieuwkomers ook aanwezig op de eerste training? We zien er drie: Mark Diemers, Ahmed el Messaoudi en Alessandro Ciranni. Andrija Novakovich is er niet bij, hij meldt zich volgende week in Sittard-Geleen.


KV Mechelen-huurling Ahmed el Messaoudi was van de partij

Onderdeel 2 van de legpuzzel: zijn er spelers aanwezig, die er het afgelopen seizoen al bij waren, maar wiens toekomst in Sittard tot dusverre onduidelijk is? We zien bijvoorbeeld Lars Hutten en Aykut Özer meetrainen, terwijl hun contract deze zomer afloopt. We vermoeden dat dit duo spoedig een nieuw contract tekent bij Fortuna voor het seizoen 18/19. Datzelfde geldt voor George Mells, die vandaag ook meetrainde. We vermoeden dat ook hij weldra een contract tekent.

Onderdeel 3 van de legpuzzel: zijn er spelers met een doorlopend contract afwezig op de eerste training? We missen er twee: Djibril Dianessy en Lisandro Semedo. Dianessy is nog herstellende van zijn knieblessure en dus afwezig (Gavin Vlijter en Jorrit Smeets, die ook knieletsel opliepen afgelopen seizoen zijn er wel weer bij). Semedo, de smaakmaker van het afgelopen seizoen die onlangs een contract tot de zomer van 2022 tekende bij Fortuna, is er niet bij. De club is daar overigens wel van op de hoogte; normaalgesproken meldt hij zich volgende week.

Onderdeel 4 van de legpuzzel: zijn er testspelers op de eerste training? Ja, er zijn vier testspelers aanwezig.

1) Amadou Ciss. De achttienjarige middenvelder hoopt een contract te kunnen afdwingen in Sittard Geleen. Hij speelde het afgelopen seizoen voor de Franse derdeklasser FC Pau (zie ook: “Interesse in Amadou Ciss“);

2) Áron Dobos. De achttienjarige Hongaarse aanvaller speelde het afgelopen seizoen bij de Hongaarse club Dunaújváros PASE, dat vierde werd van de Hongaarse NB III, het derde niveau van Hongarije. Desondanks is het talent van de voormalige O17-international niet onopgemerkt gebleven, want in het verleden heeft ook Ferencváros al interesse in Dobos getoond. Hongaarse bronnen melden dat Fortuna al een tijdje interesse heeft in Dobos; nu is hij dus op proef;

3) José Bandez. De achttienjarige Venezolaan komt het best tot zijn recht als aanvaller op de rechtsbuitenpositie. Het afgelopen seizoen speelde hij bij Carabobo FC, dat uitkomt in de hoogste divisie in Venezuela.

4) Rubén Ramírez. De 22-jarige Venezolaan (met ook een Portugees paspoort) is een centrale verdediger. Hij is afkomstig van Atlético Venezuela, dat uitkomt in de hoogste divisie in Venezuela.


José Bandez en Rubén Ramírez op de eerste training

De twee Venezolanen trainden apart. Niet verrassend. De jongens hadden na de reis Caracas-Lissabon-Düsseldorf, slechts drie uur geslapen vooraleer zich te melden op het trainingsveld. Sjappoo!

Fortuna’s technische staf onder leiding van René Eijer en Kevin Hofland mag beoordelen of deze vier testspelers het niveau hebben (of op termijn halen) dat vereist is in de eredivisie.


De technische staf kan aan de slag

En zo komt er een einde aan de eerste training van het nieuwe seizoen. De kop is er af. De ploeg kan rustig toewerken naar het eerste oefenduel dat gespeeld wordt op 7 juli tegen VV Sittard.

Veer zeen trök! Niet alleen in de eredivisie, maar nu ook op het veld.

PS: We danken Maurice Zelis voor enkele foto’s!