Fortuna Sittard is haar ongeslagen status kwijt. In Munstergeleen werd met 2-0 verloren van de Griekse promovendus PAE Ergotelis.

Voorafgaand aan de wedstrijd wordt ons al duidelijk dat we hier niet met zomaar een tegenstander hebben te maken. De voorhoede wordt gevormd door Oleg Iachtchouk en Alexandros Kaklamanos. Iachtchouk scoorde in het seizoen 2004-2005 in de Champions League voor RSC Anderlecht tegen Werder Bremen, Kaklamanos is na een periode in België (Sporting Charleroi, KAA Gent en Standard) en Cyprus (APOEL Nicosia) te hebben gevoetbald weer teruggekeerd op zijn geboortegrond Kreta.

In de tijd dat Kaklamanos voor Standard speelde, speelde Cédric Olondo daar ook, maar laatstgenoemde mocht wellicht niet eens de veters vastbinden van de Griek. Maar goed, er werd ook nog gevoetbald…

Na ettelijke minuten laten de Grieken in de persoon van Iachtchouk meteen zien wat ze goed kunnen: counteren. De Oekraïner wordt knap vrijgespeeld, laat zien over een staalhard schot te beschikken en Arjen Christianen mag meteen aan de bak. Hij kan nog juist aan de bal en bokst deze uit de bovenhoek. Fortuna kan daar niet meteen iets tegenover zetten. Pas na een kleine 10 minuten is het Wasiu Taiwo die probeert door de verdediging te slalommen, maar de vierde verdediger is er juist te veel aan. Weg kans.

Enige tijd later is het Sjors Paridaans die het met zijn hoofd probeert, maar zonder succes. Ergotelis speelt vrij compact, geeft aldus weinig ruimte weg en laat Fortuna naar hartelust combineren.

Een aantal malen komen de Sittardenaren tòch goed door via de flanken en op een voorzet van Ronald Dassen kopt Taiwo net naast. Achter Taiwo staat weliswaar Rachid el Hammouchi, maar deze roept niks. Helaas, hij had de bal voor het inkoppen…

Nadien is het wederom Dassen die van zich doet spreken. Een forse overtreding levert hem geel op. Daar waar Dassen een aantal maal de achterlijn haalt, doet Brahim Bouhadan dat ook. Hij lijkt zowat de enige Fortunees die in staat is een man uit te spelen en toont dat ook. Hij is snel met de bal aan de voet, levert enkele prima voorzetten af, maar daar stokt het spel. Juist op de plek waar de voorzet komt moet eigenlijk ook Olondo komen, maar die komt daar nooit. Hij speelt onopvallend en onwennig.

Het tempo ligt aardig hoog en Fortuna komt beter in haar spel. Het zijn vooral Bouhadan en enkele dode spelmomenten die voor gevaar zorgen. Zarko Grabovac is nog dicht bij een doelpunt, maar zijn halve omhaal aan de tweede paal mist richting.

Op het half uur is het Kaklamanos die zich laat zien. Hij loopt Paridaans eruit, gaat schuin op Christianen af en schiet de bal goed in. Christianen gaat echter tijdig plat en ook Ergotelis’ tweede mogelijkheid wordt door de doelman verijdeld.

Na het eerste halfuur lijkt Fortuna toch enigszins naar adem te happen. Is ook niet gek, want dit spel kost nu eenmaal erg veel kracht. Oja, de thermometer staat op 25+.

Na de rust komt Fortuna ongewijzigd uit de kleedkamer. Een terugspeelbal wordt door de keeper van Ergotelis in zijn handen genomen hetgeen een vrije trap oplevert binnen het zestienmetergebied. Fuat Usta legt aan, maar diens inzet gaat over.

Enige tijd gebeurt er niks, totdat Grabovac de bal rustig breed denkt te kunnen spelen. Goed doorjagen van de Kretenzers zorgt ervoor dat hun nummer 10 in balbezit komt. Deze twijfelt niet en met een magistrale boogbal scoort hij vanaf 30 meter de 1-0. Christianen, die tot dan toe een prima wedstrijd keepte kan net niet aan de bal, al ligt de fout ook bij de verdediging. Grabovac, die voetballend niet zo sterk is, werd niet gecoacht en verspeelde de bal.

Een paar minuten later krijgen de toeschouwers het opnieuw warm als Paridaans in een lange ren Iachtchouk de doorgang verspert. Een vrije trap dichtbij het Sittardse doel levert gelukkig niks op.

De Kretenzers vinden het wel goed zo en halen enkele vervelende maniertjes boven. Eén grap beloont de scheidsrechter met een vrij trap die door de ingevallen Koen Garritsen op de lat wordt geschoten.

In de slotfase krijgt Angelo Simone nog een gele kaart na een stevige overtreding. Een paar minuten voor tijd moet Dassen een sprintduel aangaan. De aanvaller passeert Dassen, daarna Simone en speelt de bal in bij de spits van de eilandbewoners. Edwin Hermans en Paridaans grijpen onvoldoende in en het is 2-0. Match fini.

Het laatste half uur speelde tester Ben van Briel mee en deed dat behoorlijk. Geen rasvoetballer, maar hij beschikt over een opgeruimd karakter. De Maltees Orosco Anonam stuurde zijn kat. In de tweede helft dwong Fortuna bitter weinig af. Het aanvallende compartiment dient kwalitatief te worden aangevuld.

Nadat we in de kantine bij Kaklamanos navraag hebben gedaan over de doelpuntenmakers en vaststellen dat De Fratelli’s Anonams voorbeeld hebben gevolgd keren we huiswaarts.

Woensdag trekt Fortuna de Selfkant in waar een treffen met ‘Die Fohlen’ uit Mönchengladbach wacht.

P.A.E. Ergotelis – Fortuna Sittard:
52′ Kiliaras 1-0, 87′ Melissas 2-0

Fortuna Sittard:
Christianen; Dassen, Grabovac (60′ Van Briel), Paridaans, Hermans; El Hammouchi, Usta (60′ Simone), Van Barneveld (60′ Garritsen); Bouhadan, Olondo, Taiwo.