Verliezen met zes doelpunten verschil in de eredivisie? Dat overkwam Fortuna Sittard tweemaal eerder in de vijftigjarige geschiedenis. Leuk is anders, maar het enige wat telt na zo’n nederlaag is de reactie. Wat deed Fortuna in het eerstvolgende duel na die twee opdoffers? Fortuna won.
­­­­­­­­­­


23-10-1983: Excelsior 6 Fortuna Sittard 0

Fortuna had al bijna twee maanden niet gewonnen, ging dus door een dal, maar een 6-0 nederlaag op Kralingen, daar had zelfs trainer Frans Körver geen rekening mee gehouden. Het was de middag van het jeugdige talent Michel Beukers, die viermaal scoorde. De Fortunezen dropen af. Plek vijftien was niet wat Fortuna gehoopt had van het seizoen, dus stond de positie van Frans Körver onder druk. Het verleidde voorzitter Paul Boels tot de volgende uitspraak: “De positie van Körver is zo vast als de Bank van Engeland”.

Zeven dagen later speelde Fortuna Sittard het eerstvolgende competitieduel thuis tegen Sparta. Goed voetbal was er niet te zien in de Baandert, maar op karakter sleepte Fortuna de overwinning binnen via een treffer van Theo van Well.

Niet vergeten dat dit het seizoen was waarin Fortuna zich plaatste voor Europees voetbal via het bekertoernooi.

27-09-1997: Fortuna Sittard 1 Vitesse 7

Fortuna was slecht begonnen aan de competitie en dat kostte Pim Verbeek al snel zijn baan. De (dan toch) onervaren Bert van Marwijk nam over. Zijn vijfde duel was het thuisduel tegen Vitesse waarin Fortuna overlopen werd. De Vitesse-voorhoede Marko Perović, Nikos Machlas en Dejan Čurović was die avond ongrijpbaar. Gezamenlijk scoorden zij zesmaal. Bij rust was het al 1-5, maar de Fortuna-support zorgde de gehele tweede helft voor sfeer. Het vertrouwen in beterschap onder Van Marwijk was groot.

Twee weken later moest Fortuna op bezoek in Volendam, op zoek naar eerherstel. En dat herstel kwam er. Alsof de 7-1 nederlaag nooit gebeurd was, won Fortuna op de Dijk met ruime 0-3 cijfers. Ronald Hamming (2x) en Michael Jeffrey zorgden voor de doelpunten. Opnieuw toonde Fortuna veerkracht.

Het vertrouwen in Van Marwijk bleek terecht. Fortuna eindigde keurig zevende in de competitie, opnieuw goed voor kwalificatie voor Europees voetbal (nu de Intertoto competitie).

16-02-2019: Heracles Almelo 6 Fortuna Sittard 0

Promovendus Fortuna staat keurig in de middenmoot van de eredivisie, alhoewel de verschillen onderin de ranglijst klein zijn. Fortuna gaat op bezoek in Almelo, maar heeft een half elftal centrale verdedigers thuis moeten laten vanwege blessures en komt in uitduels sowieso een stuk minder sterk voor de dag dan thuis. Het wordt geen succes. Adrián Dalmau profiteert optimaal door viermaal te scoren.

De week nadien komt SC Heerenveen op bezoek. Fortuna is op zoek naar eerherstel.

Het verleden wijst de weg. Laat het Europees voetbal maar zitten, winst volstaat.

Come on Sittard!

Riccardo Welters