Maandag 3 oktober 2005: De Graafschap-Fortuna. Reeds ruim van tevoren had ik kenbaar gemaakt forfait te geven voor wat betreft mijn vaste rol als chauffeur naar Doetinchem. Dit werd me vooral ingegeven door de bepaald niet altijd even amicale omgang tussen de supportersgroeperingen van beide clubs. Maar ik rijd vanwege morele bezwaren ook nooit naar Emmen en Den Haag, maar dit terzijde.


3 Oktober 2005

En weg is alle goodwill van de Derby

De Graafschap 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 59. Bot 1-0; 61. Ax 2-0; 83. De Visscher 3-0; 86. Van Barneveld 3-1
Opstelling: Budziak, Mészáros, Akerboom (27′ Facenna), Hermans, Van Driel, Daumantas, Dassen, Garritsen, Moutawakil (70′ Grabovac), Lord (58′ Van Barneveld), Taiwo.
Toeschouwers: 6.500
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Meszaros, Facenna, Van Driel
Rood (Fortuna): –

Tot grote opluchting van mijn vaste passagier, die ik overigens op diens verzoek niet meer bij naam, toenaam of bijnaam noem, mochten we vandaag echter plaatsnemen in een bus. Aanvankelijk werden er met veel inzet door Rob, Wil en Annet van het buscomité net voldoende namen bijeengeschraapt om een bus te laten rijden. Toen ik, overigens ruimschoots voor het afgesproken vertrekuur, bij de bus arriveerde, bleek deze al voor 85% te zijn gevuld. Het is mij dan ook een raadsel waar ineens iedereen vandaan is gekomen. Maar goed, de bus blijkt later zo goed als vol te zijn, hulde voor de mensen die zich hiervoor sinds jaar en dag inzetten.

Ik besluit dan ook maar eens optimaal mijn tijd te gaan benutten en doe dit met één van de werken van Mart Smeets, om exact te zijn “de Tour van ‘80”. Verder geen bijzonderheden meer op de heenreis.

Als we onze plaatsen in stadion De Vijverberg hebben ingenomen, zien we dat daar wel één en ander te melden valt. Zo zien we dat Joost Volmer vandaag aanvoerder is bij de De Graafschap. Na zijn vertrek uit Sittard is hij geruime tijd op de sukkeltoer geweest en kwam hij door blessures niet al te veel in aktie voor achtereenvolgens AZ, West Bromwich Albion en FC Den Bosch. Bij De Graafschap schijnt Volmer zijn draai weer te hebben gevonden en speelde hij totnogtoe alle competiewedstrijden in het lopende seizoen. Ooit, in mindere tijden, liep hij in dienst van Fortuna nog tegen een veldverwijzing aan in Doetinchem. Bij De Graafschap zien verder de opvallende naam van Patrick Ax, een begenadigd buitenspeler. Aangezien Ax eigenlijk bijl betekend, hopen wij dan ook dat Patrick niet de strijdbijl zal opgraven. Aan Fortunazijde hebben maar liefst drie spelers een verleden bij de thuisclub: Taiwo, Garritsen en Hermans. De wedstrijd staat onder leiding van Reinold Wiedemeijer, voorwaar een Limburger. Maar Wiedemeijer heeft zijn Limburgse afkomst nog nooit gebruikt om in het voordeel van Fortuna te gaan leiden, eerder het tegenovergestelde. In de opstelling van Fortuna geen wijzigingen in vergelijking met MVV, echter wel een nuanceverschil: Mészáros en Dassen wisselen weer van plaats.

In het eerste gedeelte van de eerste helft gebeurt er nagenoeg niets opvallends dan wel schokkends. Niet dat we naar een volstrekt kleurloze pot voetbal zitten te kijken, maar de ploegen houden zich keurig in evenwicht. Het eerste gevaar komt zowaar van Fortuna. Garritsen speelt de bal in de diepte op de beweeglijke Taiwo, diens schot vanaf de rand van het strafschopgebied belandt in de handen van doelman Van Fessem. Uit de tegenaanval krijgt Ax de bal, die passeert László Mészáros en vanaf de punt van het strafschopgebied raakt hij het zijnet. De eerste accenten zijn dus gezet. Niet veel later sluipt het blessurespook door de Sittardse linies en velt het Marcel Akerboom. Aki out, Gino Facenna neemt zijn plaats in. Onderwijl heeft het blessurespook ook al Wasiu Taiwo aangevallen, maar Wasiu slaat op de vlucht en zoekt steun bij verzorger Peter Brune. Het spook is blijkbaar geschrokken van de robuuste gestalte van Peter, want het laat zich een tijdlang niet meer zien.

Als we het half uur bereiken, neemt De Visscher de benenwagen en laat hij zowel Van Driel als Hermans ter plekke. Zijn matig schot met links wordt totaal verkeerd ingeschat door Budziak, die onnodig een hoekschop weggeeft. Vlak voor rust mag Wasiu Taiwo vrij doorlopen en aanleggen van 25 meter. Van Fessem stopt met moeite maar stijlvol zijn schot. Ter completering: Haklander en Ax hebben inmiddels geel gezien van onpartijdige Wiedemeijer. Ax heeft de strijdbijl alvast opgegraven en gehanteerd, we zijn gewaarschuwd. Echter bij deze waarschuwing blijft het in de eerste helft. Het lijkt erop of de wedstrijd in een status quo is geraakt, waarbij je in alle rust even de tribune kunt verlaten om je boodschappen te gaan doen in de lokale buurtsuper. Maar het nummer van het vak op ons kaartje is 13 en dit doet echter het ergste vermoeden. Aangezien ik bijgelovig ben en nooit kaartjes met een 13 erop accepteer, laat staan plaats neem op een stoeltje met nummer 13, kan dit welhaast niet goed gaan. Ruilen heeft vandaag absoluut geen zin, aangezien het bewuste nummer op al onze kaartjes staat.

In de rust geen tierlantijntjes op het veld in de vorm van kwelerige zangeresjes uit Arnhem of Nijmegen, maar gewoon muziek uit de geluidsinstallatie van local heroes als Bennie Jolink en zijn mannen of klassiekers van Dire Straits. Zo was het vroeger en vroeger was alles beter. Wee het gebeente van degene die dit waagt te ontkrachten! We hebben inmiddels de Good Year outfit uit de bus gehaald en een broodje worst en koffie aangeschaft, voor de totaalprijs van € 3,70. Helaas moeten we ook op de Vijverberg in herhaling vallen. Ook hier wordt weer geadverteerd met een A-merk, inderdaad alweer Unox. Fout 1. Daarnaast krijgen we het broodje worst met mosterd aangereikt in een plastic bakje, hetgeen duidelijk smaakverlagend werkt. Fout 2. Maar de grootste fout is het feit dat de worst in tweeën is gebroken. Fout 3. Van de koffie – allerminst zuiver – werden we ook al niet vrolijk en bovendien smaakte de worst tamelijk waterig. De temperatuur van de worst is daarentegen ronduit goed te noemen. Het is enigszins verantwoord hier iets te nuttigen, het assortiment is zeer ruim, de prijs/kwaliteit verhouding is goed. Helaas voor De Graafschap is het eindresultaat een voorlopige laatste plaats.

Het begin van de tweede helft staat vooral in het teken van enkele fikse overtredingen die alle ook consequent met geel worden beboet door Wiedemeijer. Deze komen op het conto van achtereenvolgens Van Driel (zijn vierde), Mészáros en Sahlem. Inmiddels zijn we bij de 58e minuut aangekomen. Tot verbijstering van zowel vriend als vijand wordt Lionel Lord door Dekker naar de kant gedirigeerd ten faveure van Joos van Barneveld. Joos is nog niet goed en wel in het veld of De Graafschap heeft de aanval ingezet. Bot, eigenlijk een doodgewone verdediger die vandaag toevallig op het middenveld is geposteerd, gaat aan de haal, niemand grijpt in, stift over de in één-tegen-één situaties toch al zwakke Budziak en de openingstreffer kan op het bord, 1-0.

Ik zoek naar earplugs om mij te beschermen tegen het vreselijke deuntje dat uit het vak naast het onze klinkt, maar helaas heb ik de handige hulpmiddelen niet op zak. Ooit moesten we het betreffende gezang een volledige tweede helft aanhoren, ook nu ziet het er dus niet best uit. Op het uur krijgen we een vrije trap op zeker 30-35 meter van het doel van Van Fessem. Tomas Daumantas probeert het in één tijd, echter recht op Van Fessem. Even later lijden we balverlies op links. De Visscher trekt alle registers open, Mels van Driel gedesillusioneerd achterlatend. Zijn voorzet is op maat voor Ax, die wel weet met welk bijltje gehakt moet worden en de bal rechtstreeks achter Budziak volleert, 2-0.

Fortuna probeert nog iets terug te doen, maar schoten van Moutawakil (over via Volmer) en Garritsen (over uit directe vrije trap) raken geen doel. Een aanval over links lijkt onverwachts meer succes te hebben. Taiwo kan voorzetten, Ten Brinke lijkt probleemloos te kunnen opruimen. Hij maait daarentegen half over de bal, waardoor deze door invaller Zarko “Zorro” Grabovac vrij kan worden ingekopt. Echter het masker van onze “Zorro” lijkt scheef te zitten en vertroebeld dientengevolge zijn zicht, waardoor hij in de handen van Van Fessem kopt. Uit de counter laat De Visscher de arme Van Driel maar weer eens genadeloos zijn hakken zien en verschaft hij zichzelf vrije doorgang richting het doel. Zijn schot in de korte hoek is geplaatst, Budziak gelooft er niet eens meer in en blijft gewoon staan, 3-0.

In de slotfase lopen Facenna en Dassen nog tegen een terechte gele kaart op. De Yellow Green Army heeft inmiddels haar afkeer jegens Dekker maar weer eens duidelijk gemaakt, het “Dekker, oprotten!” is niet van de lucht. Tot onze verbazing keert ook de Spinside zich tegen onze hoofdverantwoordelijke. Diens collega Kruijs lacht inmiddels in zijn vuistje, want De Graafschap zat tot aan de 58e minuut muurvast en wordt dus door Dekker’s vreemde wissel alsnog in het zadel geholpen. Zoals zo vaak kunnen we dus ook nu behoorlijk gehavend vanuit Doetinchem de terugreis aanvatten. De nederlaag is klip en klaar, maar daarnaast is het blesurespook in de tweede helft even aan de aandacht van Peter Brune ontsnapt en heeft het Moutawakil tot slachtoffer gemaakt. Résumé: een nederlaag, twee (langdurige?) blessures en één schorsing. Het ergste is het echter het verlies aan goodwill, welke was opgebouwd tegen FC Haarlem en zeker MVV Fortuna leek vandaag vooral op een zielloze ploeg.

De terugreis kenmerkt zich vooral door meligheden. Langs de boorden van de Waal in Nijmegen zien we de fonkelende lichten van een kermis. Zouden Dekker en de spelers zich hier vanmiddag soms hebben verpoosd en is een enkeling te lang op de caroussel blijven zitten?  De tweede helft had in ieder geval veel weg van een kermis met dolgedraaide toestanden aan Sittardse zijde. Wie niet dolgedraaid was, was de chauffeur van de spelersbus. Hij moet er goed de sokke in hebben gehouden, want de spelersbus arriveerde in ons kielzog bij het W&P Stadion.

Gegroet,TMD

Nawoord: Vanwege werk en een inderhaast ingelast gesprek met trainer Dekker en technisch manager Van Barneveld verschijnt dit wedstrijdverslag met enige vertraging.