Vrijdag 30 september 2005: Fortuna-MVV Voor de meeste fanatieke Fortuna-supporters dé wedstrijd van het jaar. Zeker als je de stand van beide clubs erop naslaat. MVV is bezig aan een behoorlijke opmars, Fortuna speelde een heel aardige wedstrijd in Haarlem, maar gaf volstrekt onnodig de overwinning uit handen in de blessuretijd.


30 September 2005

Dekker besteelt Sittards publiek van broodnodige overwinning met dwaas wisselbeleid

Fortuna Sittard 1 MVV 1
Doelpuntenmakers: 12. Lord 1-0; 83. Caracciolo 1-1
Opstelling: Budziak, Dassen, Akerboom, Hermans, Van Driel, Daumantas (77′ Daemen), Mészarós, Moutawakil, Garritsen, Lord (83′ Facenna), Taiwo.
Toeschouwers: 6.531
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

En dat is juist waar een enorme behoefte aan bestaat: een overwinning. En juist een derby leent zich uitstekend om vol voor de winst te gaan. Daarenboven is de wedstrijd tegen de Maastrichtenaren extra interessant vanuit financieel oogpunt. Vanwege het regionale karakter komen niet alleen meer supporters naar deze wedstrijd, ook op zakelijk vlak valt er voor Fortuna een hoop winst te behalen.

Als voorbereiding op de derby verbleef ondergetekende deze week een aantal dagen in London om aldaar toch ook maar van de mogelijkheid gebruik te maken een paar wedstrijden te bezoeken. Deze keer waren dat Spurs-Fulham en Crystal Palace-Sheffield Wednesday. Een extraatje volgende gisteren (donderdag, TMD) in de vorm van het UEFA Cup treffen tussen KRC Genk en Litex Lovech.Bij terugkomst in de thuisbasis vernam ik het nieuws van de terugtrekking van burgemeester Wim Dijkstra. Bij deze mijn dankwoord aan zijn adres voor in ieder geval zijn alleszins positieve houding ten opzichte van de supporters van Fortuna en de bepaald niet negatieve houding naar de club toe.

Op weg naar het W&P Stadion belanden we in een Sjengse armada. Ondanks het vroege tijdstip van 19.10 uur moet ik al halt houden achter het kruispunt bij Einighausen. Niet zelden passeren er Maastrichtenaren in auto’s met open ramen. Uit deze bolides klinkt de muziek van o.a. Zoeper, Close Combat en Beppie Kraft (Mestreechs Volleksleed), chauvinisme viert weer hoogtij gelijk in vroegere tijden. Zo hoort het ook.

In het stadion is het ook al behoorlijk druk aan de receptie, dusdanig dat we moeten wachten op de wedstrijdopstelling. Maar als altijd krijgen we ook nu weer een exemplaar uit handen van Sonja. Bovendien ontwaar ik er ook een aantal coryfeeën uit betere tijden, zoals de noeste verdediger Gerrie Schrijnemaekers. Laatstgenoemde kwam net als ons trainersduo Chris Dekker en Roger Reijners uit voor zowel Fortuna als MVV. Saillant detail is dat ze gedrieën samen Europees voetbal speelden met Fortuna. Those were the days.

Als we op de tribune aankomen, zien we dat zowel het uitvak als het beruchte Cor Nijpels-buffervak tjokvol zitten. Ik ontwaar de persoon in kwestie bovendien in de catacomben. Geheel in stijl zijn met hem ook zijn gekende valwinden van de partij. Een groot aantal Maastrichtenaren heeft bovendien plaatsgenomen op de hoofdtribune en in de vakken C, D en E aan de oostzijde. Naar mijn eigen schatting halen ze zeker 1.200 in aantal. Voorwaar, geen slechte prestatie.


De meegereisde MVV-aanhang opent de debatten…

Alvorens we aan de wedstrijd mogen beginnen volgt er nog een optreden van de onvermijdelijke Saskia. Tot mijn en veler genoegen blijven we echter verstoken van geluid aan onze zijde van het stadion. In deze verdenk ik aan een aantal mij niet onbekende personen dat zij een niet onbelangrijke rol hierin hebben gespeeld, maar ik kan niks bewijzen.


…gevolgd door een passend antwoord van de N-Side!

Als we het wedstrijdformulier in ogenschouw nemen, zijn we dat aan Maastrichtse zijde een tweetal namen opvallen. Allereerst natuurlijk Harrie Gommans. Over Harrie kan veel gezegd worden, maar helaas heb ik daar nu noch tijd voor noch zin in, feit is dat hij nu bij MVV acteert en dat ik het er verder hierbij laat, wat andere ook graag anders hadden gezien. Ik ben niet zinnens hem hier te ridiculiseren. Verder zien we nog de naam van Ramon Voorn. Inderdaad, de zoon van Coocky. Bij Fortuna zien we dat de door de supporters van hoogverraad verdachte Aziz Moutawakil zijn wederopwachting maakt na een blessure. De supporters? Inderdaad: de supporters, aangezien Fortunahome sinds jaar en dag dé site van dé supporters is en deze kwam met het bericht dat Moutawakil alreeds een voorcontract bij de club nabij Herzogenrath heeft getekend. Met de vanzelfsprekende opborrelende onderbuikgevoelens als gevolg.

Bovendien lijkt het me – gezien de vorm van de bewuste melding – nogal onwaarschijnlijk dat de heren webmasters onzorgvuldig zijn geweest. Tot zover dat item.

Door de terugkeer van Moutawakil heeft Tommie Daemen helaas het veld moeten ruimen. Maar Tommie is een come back kid pur sang, dus die vecht zich zeker terug. Als er een paar minuten zijn gespeeld, zien we bovendien dat aanvoerder Ronald Dassen van plaats heeft gewisseld met László Mészáros. Dassen speelt nu dus op de plaats waar hij zijn carrière bij Fortuna ooit begon, ik meen tegen Haarlem, als rechtsback.Onder auspiciën van scheidsrechter Van Hulten gaat de wedstrijd in de eerste minuten in een hoog tempo op en neer, beide ploegen gaan voor de aanval en MVV is het meest dreigend. Fortuna krijgt echter de eerste 100% kans. Daumantas mag voorzetten vanaf rechts, Taiwo kruipt voor Luijpers, maar door een stuit vlak voor hem weet hij de bal niet de juiste richting te geven, over dus. De beide oud-MVV-ers aan onze kant laten alvast van zich spreken.


De MVV-kapitein heeft het lastig met onze aanvallers…

Het wordt nog mooier. Taiwo wordt aangespeeld, hij houdt de bal even vast en wacht op aansluiting vanuit het middenveld. Die komt er op links van Garritsen die hij aanspeelt. Lord beweegt in het centrum, voorzet Garritsen en Lord kopt al liggend de 1-0 in de verre hoek, Van den Ban is kansloos, een wondermooi doelpunt!Even voor de helft van het eerste bedrijf is Muhamadu gevaarlijk, hij schiet uit de draai, echter recht op Budziak die klemvast heeft. MVV blijft het meest dreigend, maar met name onze verdediging doet het prima. Dusdanig dat Hermans plotseling een bal op het middenveld onderschept en Moutawakil wegstuurt, helaas wordt hij tegen de grond gewerkt. Maar het is natuurlijk een goed teken dat Hermans zijn beste benen heeft gevonden, tegen MVV is hij altijd goed. Hij heeft natuurlijk ook geen zin om in eigen omgeving een half jaar te moeten aanhoren dat er tegen MVV verloren is. Vandaag is hij een uitstekend voorbeeld voor zijn medespelers.


De teruggekeerde Aziz heerst zelfs in de lucht!

Op het half uur is de schoothondjesvoetballer Brncic zijn schaduw van de avond Mészáros zo beu dat hij een elleboog uitdeelt. Deze raakt slechts lucht, maar de priemende vinger van Lászlo zegt de Kroaat de wacht aan. Terwijl het spel verder gaat, roept Van Hulten beide beurtelings tot de orde. Door het akkefietje is MVV wel op scherp geraakt. Een hoekschop van Van Bergen wordt door Garritsen in de voeten van Brncic bezorgt, László is nu eens niet in de buurt, de Kroaat mag aanleggen en de sterk dalende bal landt verrassenderwijs op de kruising, Muhamadu en Winkens verknallen de nastoot, Dassen kan opruimen.


Wasiu Taiwo probeert zich door te zetten…

Even later mag MVV counteren via Brncic, de Waalse belofte Miceli mag door het strafschopgebied lopen, zijn schot gaat hoog over. Fortuna antwoordt als Gommans Moutatwakil onder het gras stopt. Een aantal spelers letten niet op, Hermans is wel alert en neemt snel de vrije trap naar Lord. Lionel heeft vrije doorgang naar Van den Ban, zijn schot met links in de korte hoek wordt door de goalie naast gewerkt. Tot ieders verbazing ziet Van Hulten er geen hoekschop in. Onze derde 100% kans is ook teniet gedaan.

In de blessuretijd schiet Gommans vanuit een scherpe hoek op doel, Budziak redt in tweeën. Aan de overkant belandt een voorzet van Dassen op de lat. Rust. In de rust deze keer geen veredelde talentenjacht, maar een “gewoon” Zaat Herremenieke op de middenstip. Goddank.

De tweede helft begint eigenlijk met maar weer eens een onderschepping van Hermans, Van Bergen is de pineut. Dan breekt het hoofdstuk Winkens aan. Allereerst draaft de Geleendenaar langs Dassen, Budziak lost de voorzet, Van Driel zorgt voor assistentie en ruimt op. Dan mag Winkens ongestoord oprukken en van 25 meter schiet hij loeihard op de paal. Later mag Winkens zijn aktie nog eens overdoen, maar zijn schot met rechts verdwijnt dan in het uitvak. Vreemd genoeg geldt dat ook voor Harrie Gommans, hij mag ook vrij aanleggen van circa 25 meter, gelukkig verdwijnt zijn schot naast het doel van Budziak.


Verbeten duels, zoals het hoort!

In deze fase van de wedstrijd deugt er dus iets niet aan de verdediging van Fortuna. Drie à vier keer ongestoord iemand tot bijna aan de 16 meter laten doorlopen is vragen om problemen. MVV ziet dat ook en zoekt naar een middel om dit uit te buiten en trekt onverdroten ten aanval. Iets na het uur lijdt dit tot balverlies. Van Driel pikt op en passt diep op de twee spitsen. Lord pikt de bal op en in een vloeiende beweging zet hij zowel Martha als Luijpers te kijk. De weg naar Van den Ban is open, Lord zet een versnelling in en kiest voor een geplaatst schot in de lange hoek, alwaar hij nog zeker een stuk had kunnen doorlopen. Van den Ban let goed op de bal en brengt redding. De vierde 100% kans voor Fortuna.

MVV is duidelijk de weg kwijt, want niet veel later krijgt Dassen een goede schietmogelijkheid, waarvan hij ook gebruik maakt. Zijn schot gaat nipt over de kruising. Een weinig later poort Moutawakil Siahaija en gaat met de bal aan de haal. Hij ziet Lord weer vrij staan, maar diens schot wordt gekeerd door de reeds liggende Van den Ban, 100% kans nummer 5 (zucht……..).

MVV-trainer Jonker neemt maatregelen en vervangt de onzichtbare Van Bergen door Castelana. Miceli komt hierdoor aan de buitenkant (links) van het middenveld te spelen. Diezelfde Miceli mag even later vanaf rechts een vrije trap nemen. Fortuna opent de buitenspelval, maar uitgerekend Harrie Gommans wordt over het hoofd gezien. Geheel vrij voor Budziak tikt hij de bal ineens naast. We naderen het laatste kwartier en MVV zet steeds meer druk. Op een gegeven moment krijgt Brncic een grote kopkans, maar ook deze keer is László Mészáros hem de baas en weet hij de bal voor de lijn te keren.


Als Aziz ook nog eens gaat tackelen…

Afgezien van deze kans kon de spelbepaler van MVV duidelijk niet overtuigen tegen de verbeten vechtende sterkhouder László. Jonker zet nu alles op alles en brengt spits Caracciolo voor verdediger Winkens. Caracciolo is als een soort zwart beest voor Fortuna. Vaak heeft hij beslissende acties of scoort hij. De kaarsen kunnen dus aangestoken worden. Of Ronald Dassen moet met één van zijn befaamde ingrepen soelaas brengen. Helaas helpen kaarsen noch Dassen.

Acht minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd plaatst Siahaija de bal richting het strafschopgebied van Fortuna. De ingevallen Facenna en Caracciolo gaan samen naar de bal, Budziak komt uit. Helaas is dat niet de sterkste kant van Budziak, dat uitkomen. En al zeker niet als hij ook nog eens “los” gaat roepen naar Facenna, terwijl deze er veel beter voor staat. Facenna luistert braaf naar zijn doelman, maar Caracciolo heeft zijn hoofd al tegen de bal gezet en het onheil is geschied. De gelijkmaker is binnen, Caracciolo laat de Sjengse armada ontploffen.


Iedereen te laat, behalve Fabio Caracciolo

Verdorie!

Diezelfde armada ruikt bloed en eist de overwinning op. MVV wil dat ook wel, maar in de resterende tijd houdt Fortuna stand en eindigt deze toch zeker enerverende derby in remise.

Deze onbesliste eindstand mag Fortuna als een verlies beschouwen. Gelijk vorige week in Haarlem wordt ook vanavond onnodig de overwinning weggeven. In tegenstelling tot vorige week ligt de fout nu niet alleen maar bij de spelers. Uiteraard heeft met name Lionel Lord voldoende mogelijkheden gehad om de wedstrijd te beslissen en maakte Budziak een beginnersfout waardoor MVV een doelpunt op een presenteerblaadje kreeg. Maar veel erger is het wisselbeleid van hoofdtrainer Dekker van Fortuna. Ik mag dan supporter zijn, maar ook zonder emotionele gevoelens bij deze derby, kan ik geen enkel begrip hiervoor opbrengen. De wissel Daemen voor Daumantas riep al vraagtekens op, maar kan nog net onder de noemer “tactisch”. De wissel Facenna voor Lord is echter te dwaas voor woorden. Door het vertrek van de levensgevaarlijke Lord kon MVV tijd en ruimte krijgen om op te bouwen, aangezien Taiwo alleen tegenover vier verdedigers kwam te spelen. Met name Miceli en Siahaija maakten hiervan dankbaar gebruik. Het is bovendien de zoveelste keer dat Dekker de angst laat regeren in plaats van lef te tonen.

De gelijkmaker van Caracciolo kan Fortuna ook nog eens een smak geld gaan kosten, om eens een zijstraat te bewandelen. In Sittard heeft men jaren lang de mond vol gehad van geld en vooral het gebrek eraan. Welnu, als er een mogelijkheid is geweest om zowel nieuwe supporters als sponsoren te binden, was het vandaag wel het geval. Maar gezien de ontwikkeling in het laatste kwartier met als toonzetting de wissel Facenna voor Lord, kan ik me voorstellen dat er links en rechts toch wel meer dan eens achter de oren wordt gekrabd. Helaas laat de financiële situatie van Fortuna geen ruimte voor externe ontwikkelingen binnen de technische staf.Bronnen binnen de club meldden mij reeds na de wedstrijd tegen FC Omniworld dat niet alleen supporters, maar ook sponsoren het wel gehad hebben met Dekker. Wil Fortuna op korte termijn nog vooruit, dan zal er met name vanuit laatstgenoemde groep actie moeten worden ondernomen. Gerelateerd aan de ontwikkelingen van talentvolle spelers als Van Barneveld, Daemen en Op den Kamp is snelle actie dan ook bijzonder gewenst.

Het eindresultaat van vanavond is ijskoud. Waar een overwinning zo gewenst en ook mogelijk was, worden de supporters nu op een waardeloze wijze bestolen van een victorie in de voor hen belangrijkste wedstrijd van het jaar.Met dank aan Dekker.

Gegroet,

TMD