Vandaag een wat uitgebreidere voorbeschouwing, want in de afgelopen week (en iets verder terug) was daarvoor voldoende aanleiding. Niet onbelangrijk was bijvoorbeeld de heenzending van office manager Simone van Eeno-Palmans door our mister president Hans Erkens.


20 April 2007

Jammerlijk einde aan mooie reeks

Fortuna Sittard 0 Go Ahead Eagles 2
Doelpuntenmakers: 27. Ars (pen.) 0-1; 88. Jongen 0-2
Opstelling: Christianen, S. Guvenc, Grabovac, Op den Kamp, Dassen, El Hammouchi, Garritsen (76. Bouhadan), Heinrichs, Simone, E. Guvenc (63. Cornelia), Olondo
Toeschouwers: 4.412
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): Christianen
Rood (Fortuna): –

TMD haalt ouwe koeien uit de sloot? Nee, want Van Eeno-Palmans was consequent een tegenstander van een FC Limburg, al was sommige mensen dat natuurlijk nooit opgevallen. En laat juist deze week het nieuws opduiken dat Fortuna gaat deelnemen aan het wanstaltige Jeugdacademieproject van de preses van onze alom gehate buren uit Heerlen. Op zich geen verrassing voor de ervaren Fortuna-volger, aangezien Onze Grote Roerganger Hans Erkens zijn tegenstanders bij de club zag vertrekken, ze op non-aktief zette dan wel feitelijk monddood heeft gemaakt en het ja-woord aan zijn geestesvriend Kuijer is verklaard. Formeel is het zo dat de Raad van Commissarissen aan het woord is geweest, maar de drie zittende leden zijn nog slechts een papieren tijger. Emmo Meijer fiatteerde vroeger al ogenschijnlijk goedgelovig akties van de troika Opgenoord-Nijpels-Coenen.

Jo Abelshausen is het hele gebeuren rondom de club meer dan zat, noem het murw gebeukt. En geef hem eens ongelijk. En last but not least Sjra Phillipen is naast een ras-Fortunees ook een ras-opportunist en wierf Erkens himself aan. Op zich ook geen reden – vooral gezien zijn lange staat van dienst en verdiensten voor Fortuna – om hem onverhoopt aan de schandpaal te nagelen en dat is ook niet mijn inzet. Feit is wel dat Fortuna een soort onherroepelijke alsook onvoorwaardelijke overgave aan de erfvijand heeft ondertekend en daar zijn we als pro-aktieve supporters van de club Fortuna volledig klaar mee. Voilà, we hebben als redactie van deze fansite doorheen de (afgelopen) jaren vaak genoeg gewaarschuwd voor dit soort scenario’s, eenieder mag er het zijne van denken. Kuijer slaagt er zeer waarschijnlijk in met een soortement “If we can’t beat them out, we’ll breed them out” taktiek Fortuna alsnog plat te krijgen. Dat lijkt me bepaald geen schizofrene gedachte. Een dijenkletser voor die van Heerlen c.q. Kerkrade, maar boontje komt altijd om zijn loontje. Laten we ons daar vooral aan vasthouden.

Vandaag mogen we ook hopen dat Fortuna de nederlaag van vorige week in Zwolle kan doen vervagen. Een pijnlijke nederlaag tegen een beter FC Zwolle, maar wat had Fortuna in hemelsnaam in de play offs te zoeken? Met een bus of 5 naar Kralingen en dan met 7-1 door Excelsior huiswaarts worden gestuurd? Nee, we hebben een leuke periode beleeft en na al die klotenseizoenen in de donkere kelder van de Eerste Divisie (om even een praktische naam te frequenteren) met bijzonder weinig lichtpunten mag je een leuke serie wedstrijden ook best koesteren. Maar meer zal er waarschijnlijk niet inzitten. Want we gaan er niet blindelings vanuit dat onze gasten uit Deventer vandaag geheel belangeloos gaan meewerken aan een charitatieve galavoorstelling die tot gekke toestanden zou kunnen leiden. Daarvoor steekt Go Ahead Eagles bovendien in een te goede vorm en deze willen zij zeker ook nog vasthouden in de play offs, waaraan zij zich al van deelname hebben voorzien door het winnen van een periodetitel.

Eveneens deze week mochten we vernemen dat Fortuna in gesprek is met de bij MVV overbodige Tom van Bergen. Waar een aantal mensen Koen Garritsen graag zou zien verkassen, kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat diezelfde mensen zullen juichen bij het horen van de naam Tom van Bergen. Van Bergen mag dan met regelmaat geblesseerd zijn geweest, maar ook in fitte toestand hebben we weinig opzienbarends van hem mogen vernemen tijdens zijn Maastrichtse periode. Of het moeten de 4 doelpunten van zijn makelij zijn geweest in het treffen van de Jonge Sjengen met onze beloften. Niet meer of minder dan een ééndagsvlieg. Nee, doe mij dan toch echt maar Koen Garritsen, graag zelfs!

Tot slot van mijn ruime proloog nog een huishoudelijke mededeling. Ik neem vandaag de honneurs van PM waar die overigens in het beloofde voetballand verblijft om aldaar in gemêleerd gezelschap een (degradatie)kraker bij te wonen. Er zijn ergere dingen dan dit.Vrijdag 13 april 2007: Fortuna-Go Ahead Eagles. Een mooiere voetbalavond onder de gegeven omstandigheden, zomeravondweer bij een straalblauwe hemel en +/- nog 20 graden Celsius, kun je je eigenlijk niet wensen. Bovendien maakt Fortuna, ondanks de nederlaag tegen FC Zwolle, nog een waterkansje op een eventuele periodetitel. De directe tegenstanders FC Zwolle en Stormvogels Telstar spelen namelijk uitwedstrijden. Maar dan mogen daarenboven zowel De Graafschap als FC Den Bosch niet als nummer 1 en 2 eindigen. In dit geval is er geen winnaar in periode 6. Een “leuk” doemscenario voor een vrijdag de 13de.  Voor bijgelovigen gelijk ondergetekende niet de plezierigste dag van het jaar.

En ik zit nog niet eens de tribune, of ik ontvang het bericht dat PM is gestrand op Zaventem en nog steeds in afwachting is van zijn vlucht. Veel invloed kan ik er helaas niet op hebben. Later op de avond zal hij alsnog zijn bestemming weten te bereiken. Bij het naderen van de toegangspoorten aan de Oostzijde van ons stadion, zie ik daar de beruchte Ome Jules keurig in de rij staan. Is dit een nieuw slecht voorteken? Want Ome Jules acteerde op zijn zachtst gesproken nogal ongelukkig in zijn regeerperiode.

Goed, de opstellingen dan maar. Bij de gasten van Go Ahead Eagles niemand met een aantoonbaar Fortunaverleden. Maar bij de onzen echter wel een grote verassing. Körver acht het nodig om nota bene topscorer Cornelia te passeren ten faveure van Emmo Guvenc. Daarnaast keert Emmo’s broer Serdal terug van een disciplinaire schorsing en neemt ancien Ronald Dassen de plaats in van de geschorste aanvoerder Mels van Driel. De praktijk leert ons echter dat Körver de halve opstelling heeft omgegooid. We spelen voor het eerst sinds MVV-thuis een 4-4-2 systeem met Cédric Olondo vanaf links als tweede spits. Koen Garritsen heeft her en der laten optekenen dat hij niet al te vaak op zijn geliefde centrale positie heeft gespeeld en vindt prompt gehoor bij Körver. Hierdoor verhuist Angelo Simone naar de rechterbuitenkant van het middenveld en mag Dreh- und Angelpunkt Raschid El Hammouchi waar mogelijk ook nog maar eens de linkerkant van het veld gaan belopen. Volgt u het nog? De aanwezige redactieleden van deze site zijn eensgezind hierover: Wij dus niet! Waarom in hemelsnaam een succesvolle taktiek over boord gegooid, Frans Körver!

Fortuna trekt in ieder geval fier ten aanval en na een redelijke kopkans voor Wissink (ruim naast het doel van Christianen), draait marathon man Raschid El Hammouchi de bal uit een afgeslagen hoekschop vanaf links op de schoen van de inlopende Joep Op den Kamp. Joep mikt de reuzenkans echter over het doel van Moeliker. Het had zo mooi kunnen zijn……… Niet veel later ramt Dassen een vrije trap hard en laag in de handen van diezelfde Moeliker. Go Ahead antwoordt via een directe vrije trap net naast van aanvoerder Parnela. Fortuna krijgt nog wat mogelijkheden uit de tweede lijn en nog verder via Garritsen en Emmo Guvenc, maar beiden vinden Moeliker op hun weg.


Moeliker houdt zijn doel schoon

Uit de tegenstoot na het schot van Emmo Guvenc moet Arjan Christianen in zijn doelgebied ingrijpen. Voor het oog vanaf de tribunes tikt hij de bal keurig weg voor de voeten van Wissink, maar Wissink stort ter aarde en scheidsrechter Liesveld twijfelt geen moment: Strafschop!


Penalty of niet? Het stadion ontploft en blijft verbijsterd achter.

Ars laat het buitenkansje niet aan zijn neus voorbij gaan en scoort de 0-1. Na Nijhuis vorige week heeft de onvolprezen KNVB blijkbaar weer een clown afgevaardigd die het ons extra moeilijk zal maken. Ook na het bestuderen van de televisiebeelden later op de avond blijf ik van mening dat de strafschop een veel te zware beslissing was. Hoe dan ook, in goed Nederlands wordt Fortuna weer mooi genaaid. Als douceurtje zal Liesveld met gele kaarten lopen strooien in de richting van Go Ahead Eaglesspelers, maar damage is done. Voor mij had vandaag hier echt geen Ruud Bossen hoeven te leiden, maar een ervaren man was hier zeer gewenst gezien het wedstrijdbelang. Maar goed, voor de ene club heeft de KNVB blijkbaar een zwak, terwijl Fortuna doorheen de jaren meer dan eens de klappen heeft mogen opvangen. In dat licht mag je je stilaan gaan afvragen of het wel zo zinvol is geweest om eerst onbeduidende spelers als een Daniël Rijaard en Volkan Kahraman van corruptie te laten betichten in diverse media, terwijl de KNVB op zijn minst de hand in eigen boezem mag gaan steken. Want vandaag is de maat echt vol. Fortuna krijgt in het eerste bedrijf nog wat kansjes via Olondo (schot over en bal achter het standbeen) en Emmo Guvenc (schot tweede lijn over) en een regelrechte kopkans voor Zarko Grabovac (in handen Moeliker). Maar als Liesveld een vent was geweest, had hij Fortuna een strafschop toegekend na een zuivere handsbal van Ax. De arbiter stond er redelijk dichtbij en hield het bij kijken.


Olondo zit in de tang vandaag…

Gefrusteerd kunnen we ons laven aan thee en wat dies meer zij. Zover komt het echter niet in de rust, want het is razend druk bij de catering, het warme weer zal er debet aan zijn. De rust wordt besteed aan een discussie over wie de opstelling heeft gemaakt: Körver, de zaakwaarnemer van Koen Garritsen, Koen Garritsen zelf of zou Körver op zijn beurt weer de zaakwaarnemer van Koen Garritsen zijn? Waarschijnlijk zullen we het nooit weten. Garritsen speelt helaas weer op niveau van het begin van de competitie, niet best dus. Mocht hij van Indiaanse bloede zijn geweest, dan had zijn naam als volgt geluid: één stap te laat. Ondergetekende wordt door de rest van de redactie dan ook volledig afgeslacht voor zijn niet onopvallende support aan Koen Garritsen. Bedankt Koen, mijn solo-aktie valt in het water. Het schijnt bij een dag als deze te horen.

In de tweede helft begint Fortuna ongewijzigd. Körver durft het blijkbaar nog niet aan om terug te vallen op de vaste patronen. Topscorer Flo Cornelia blijft op de bank. Voormalig topscorer Wasiu Taiwo is daar niet eens meer. Waar hij voorheen zelden of nooit geblesseerd was, vorig seizoen speelde hij alle wedstrijden, sukkelt hij de laatste maanden met allerlei blessures. Het hoe en waarom laten we om moverende redenen echter maar even buiten beschouwing, want niemand schiet er iets mee op. Taiwo zal in ieder geval smachtend naar het nieuwe seizoen uitkijken. Op het veld wordt al snel duidelijk dat de gasten onze dadendrang met redelijk wat fysieke kracht weten te beteugelen. Sterker nog: Zij zijn de gevaarlijkste partij. De eerste keer helpt de vandaag weer sterke Ronald Dassen ongewild door zich te verstappen, maar Christianen bevestigt zijn goede vorm. Even later schiet Goochannejhad naast in kansrijke positie. En bij derde keer krijgt Ars een reuzenkans als hij zich langs Grabovac en Op den Kamp wringt, maar wederom is Christianen op tijd.


Simone is de bal kwijtgeraakt…

Uit de tegenaanval krijgt Emmo Guvenc de mooiste kans van de hele wedstrijd, maar vrij voor Moeliker schiet hij recht in de handen van de Deventer doelman. Wat later krijgt Jürgen Heinrichs twee kansen, maar ook hij zal geen doel treffen. Aan de overkant is de aan het hoofd geblesseerde Joep Op den Kamp de weg een aantal keren volledig kwijt en dientengevolge bijzonder genereus voor de aanvallers van de gasten. Maar deze blijken vooralsnog niet over de gepaste besluitvaardigheid te beschikken om het net te laten bollen. Inmiddels zijn we in de eindfase beland en met Cornelia en ook Bouhadan durft Körver er nu wel een flinke dosis gezond opportunisme tegenaan te gooien. Bovendien schuift Zarko Grabovac door naar de spits en daar hebben nu met hem en Heinrichs twee goede aanspeelpunten. Heinrichs demonstreert dat middels een mooie aanname en dito omhaal. Cornelia is er als de kippen bij, maar de feilloze Moeliker tikt de kopbal uit de kruising.


Heinrichs werkt zich kapot

Aan de overkant gaan Op den Kamp en Christianen nog eens gebroederlijk in de fout en voormalig Roda-adept Jongen kan de 0-2 op het scorebord brengen. Pijnlijker kan het niet. Het is over.


Korver ziet zijn tactische vondst sneuvelen…

Na afloop overheerst alom de teleurstelling. Over het optreden van scheids Liesveld, maar ook over de taktiek van Frans Körver. Körver is een fantastische motivator voor de selectie, maar op taktisch vlak bleek hij er een aantal keren serieus naast te zitten, zo ook vandaag. Het is aan zijn opvolger Henk Wisman om te bewijzen of er meer mogelijk kan zijn. Het is natuurlijk niet niks om van niveau nul naar het tot het einde meedingen naar een periodetitel te komen. Maar het had zo mooi kunnen eindigen……………..

Gegroet,

TMD