Volendam uit, een volgende nederlaag in dit catastrofale seizoen van Fortuna Sittard. Maar wat maakt het ook allemaal uit als je de gehele tweede helft je ploeg aanmoedigt met allerlei liederen. Daar teken je toch voor als Fortuna-supporter. Een verslag van deze aparte avond in Volendam.


10 Maart 2006

Fortuna verlaat Volendam zonder punten

FC Volendam 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 48. Tuyp 1-0; 90. Tuyp 2-0
Opstelling: Thijssen, Meszárós (61. Van Barneveld), Akerboom, Dassen, Hermans, Simone, Daemen, Garritsen (61. Grabovac), Van Driel, Moutawakil (72. Daumantas), Taiwo.
Toeschouwers: 2.000
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): Van Barneveld, Akerboom
Rood (Fortuna): –

Rond half vijf wordt er verzameld in mijn appartement. Terwijl Joaquin Rodriguez de vijfde etappe in de wielerkoers Parijs-Nice wint wordt er geïnformeerd waar TMD zich bevindt. Hij is namelijk de enige die zich nog niet op tijd in Sittard heeft gemeld. Even later is “The mighty” ook present en kunnen we met twee auto’s vertrekken naar Volendam. Bij restaurant “Op de Vos” sluiten nog een paar verstokte Fortunezen bij de karavaan aan waardoor we uiteindelijk met vier auto’s richting de Palingboeren vertrekken.

In het begin haalt TMD nog even de gehele karavaan in, maar op de snelweg hangt hij al snel aan het elastiek. Het is zelfs zo erg dat ik even vermoed dat de befaamde Thies met zijn linkervoet op het gaspedaal zit, terwijl hij toch echt op de bijrijderstoel van de auto van Uw Burgemeester zit.  Al snel zijn we de karavaan dan ook uit het zicht verloren en rijden we ons eigen tempo verder. Terwijl wij langs tankstation “De Lucht” rijden meen ik enkele personen te herkennen die daar stilstaan. Een halve minuut later hangt iemand van de karavaan aan de telefoon dat ze zijn gestopt bij dat tankstation. Dat is dus iets te laat en wij besluiten om door te rijden en dan maar als eerste van de karavaan aan te komen. Onderweg gaat de radio aan en komen we in de eindfase van een 80’s top 880 terecht. TMD kan zichzelf niet bedwingen en drukt het gaspedaal nog verder in. In de reclame horen we nog dat het het Tempo-team misbruikt maakt van het “rode boekje” wat ook tot enige onrust leidt.

In Volendam aangekomen vinden we een parkeerplaats die wel erg dicht aan het stadion ligt. Aan het gezang te horen kunnen andere Fortuna-supporters niet ver weg zijn. We kopen een kaartje voor de prijs van 12,50 en worden vriendelijk begroet door het Volendamse stewardkorps. In het stadion zijn we zeker niet de eerste Fortunezen getuige het aantal spandoeken wat al ophangt.


Een groot aantal spandoeken siert het uitvak…

Via onze Maas&Mijn reporter op het veld ontvang ik de opstelling van vandaag. Er is weer eens wat geschoven in het team en dat belooft meestal niet veel goeds. Niet dat we goed spelen zonder die verschuivingen, maar het helpt in ieder geval niet. We zien dat Laszlo Meszaros nummer twee heeft gekregen, daar waar Angelo Simone nummer zes heeft. Even hopen we dat de trainer weer een psychologisch spelletje aan het spelen is, maar later blijkt dat toch Meszaros op de rechtsback positie staat. Daumantas is het slachtoffer geworden van deze verschuiving en neemt plaats op de reservebank. In het doel staat Willem-Jan Thijssen omdat Guido Budziak nog geblesseerd is. Sten Dreezen mag dus wederom de rol van reservekeeper aannemen, iets waar niet iedereen het mee eens is. Er is ook al patent aangevraagd op het aanvoerdersschap van Ronald Dassen getuige de © achter zijn naam. Bij de opstelling van FC Volendam herkennen we natuurlijk Samir El Gaaouiri. Hij maakt een behoorlijk seizoen door bij Volendam, daar waar ie bij FC Utrecht nog geen basisplek kon afdwingen.

Het is acht uur en de wedstrijd kan beginnen. Natuurlijk niet voordat de Maas&Mijn reporter met zijn fotocamera van het veld is gejaagd. Bij Fortuna valt vooral de bedrevenheid van Tom Daemen op. Hij is met zijn rugnummer tien overal te vinden. Hij onderschept als laatste man de bal en even later is hij alweer ballen aan het afpakken op het middenveld. Misschien was hij wel geïnspireerd door zijn positieve beoordeling op Fortuna United. Fortuna weet echter niet veel kansen te creëren. Het is vooral Volendam wat in het begin druk probeert uit te oefenen. Echt goede kansen krijgen ze echter ook niet, al moet Thijssen soms handelend optreden. Met mooie duikballen houdt hij de nul op het scorebord. Als de scheidsrechter voor de rust fluit denkt Simone dat hij nog even  de bal in het gezicht van Moutawakil moet trappen. Hij slaagt hier overigens wel in.

Het is dus rust en tijd voor de Goodyear-commissie. Aangezien er geen catering is in het uitvak moeten de Fortuna-supporters hun drinken elders vandaan halen. Dat kan in een Volendam-vak achter de goal. Er worden een paar Fortuna-supporters door het hek gelaten en ik wacht rustig tot ik ook door het hek mag. Er ontstaat een discussie over het wel of niet bier drinken in het uitvak. Ik als niet-bierdrinker interesseer me daar eigenlijk niet zo in, maar het gaat hier om de rechten van een supporter. Als blijkt dat een paar supporters een biertje hebben gehaald in het thuisvak wordt er in het uitvak besloten dat er niemand meer door het hek mag om iets te drinken te gaan halen.

De discussie wordt nu wel heel erg fel en ik kan mezelf nauwelijks inhouden. Volgens de niet meer zo vriendelijke steward hadden mijn maten het verpest. Ik vroeg hem hoe hij wist wie mij maten waren aangezien ik individueel een kaartje heb gekocht. Feit was ook nog eens dat er niet aan de Fortuna-supporters is gezegd dat ze geen biertje mochten halen. De betreffende kale steward wilde ons echter allemaal over één kam scheren en liet niemand meer door. Een stukje wanservice van de eerste orde. Hier betaal je dan 12,50 voor, om afgebekt te worden door een Volendam steward. Ik probeer nog eens om de discussie met hem aan te gaan, maar hij weigert om met mij te praten. Nadat ik ben teruggetrokken door een paar Fortuna-supporters besluit ik om maar te gaan zitten. Een Goodyear-ster kan Volendam voorlopig wel vergeten.

De tweede helft begint en opeens is iedereen in het uitvak bijzonder gemotiveerd om er wat van te maken. De sfeer is opeens opperbest en alle liedjes worden uit de kast gehaald. Het yellow-green army schalt zeker tien minuten door het uitvak. Het “shall we sing a song for you” en “your support is fuckin’ shit” klinkt daarna heel erg mooi. Ook het volledige anti-Roda arsenaal wordt er ingegooid. De veertig meegereisde supporters waren gewoonweg niet meer te stoppen. Terwijl de stewards blijven komen kijken of we niet toevallig op de stoeltjes staan wordt er een “Don’t you know pump it up” opgestart.

De supporters hebben het vandaag, maar de spelers blijken het toch niet helemaal te hebben. Ze knokken er wel voor maar al snel in de tweede helft staat het 1-0 voor Volendam. Jack Tuyp straft een foutieve pass van Daemen keihard af. Fortuna stelt er aanvallend bitter weinig tegenover. Taiwo komt wel nog tot een mooi schot, maar dit zeilt net naast.  Zarko “Zorro” Grabovac valt ook nog in, maar ook hij kan niks bereiken. Terwijl wij weer een liedje inzetten valt ook nog de 2-0. De treffer heb ik gemist, maar het schijnt dat Jack Tuyp zijn tweede van de avond heeft gemaakt.Scheidsrechter Winter houdt het voor gezien en fluit af. Alle  spelers komen ons natuurlijk nog bedanken voor deze fantastische aanmoedigingen. Dit blijkt echter niet waar te zijn aangezien Thomas Daumantas het allemaal niet aan kan en gewoon al naar de kleedkamer loopt. Wat laat hij zich daar kennen. Het “waar is Daumantas nou” klinkt vanuit het uitvak. Aanvoerder Ronald Dassen kijkt even achterom maar weet misschien ook dat Daumantas nu via de achterdeur Fortuna aan het verlaten is.


Een groot aantal spelers bedankt de supporters voor hun komst…

We pakken onze spandoeken in en vertrekken weer richting Sittard. Bij een tankstation bij kilometerpaal 67.0 (erg belangrijke gegevens als je niet meer in een karavaan reist) wordt er nog gezamenlijk gestopt. De reis verloopt hierna erg voorspoedig en rond half één bereiken we Sittard weer. Weer een nederlaag rijker,  maar wie let daar nu nog op.

Evert

p.s. Vrijdag is weer zo’n mooie uitwedstrijd. Deze gaat richting de Lange Leegte in Veendam. Schrijf jullie allemaal in voor de busreis!