In de vroege avond nam Fortuna Sittard-verdediger Sadik Fofana het met Togo op tegen DR Congo. Voor Fofana een wedstrijd waarop hij met gemengde gevoelens zal terugkijken.

Want als de wedstrijd om 18.00 uur in het Stade des Martyrs de la Pentecôte start zit hij naast bondscoach Paulo Duarte op de bank. Ze zien DR Congo sterk aan het duel beginnen en na zes minuten via Maschack Elia de leiding nemen.

Dat is een flinke streep door de Togolese rekening, want om hun kansen gaaf te houden op plaatsing voor het WK 2026, moet er eigenlijk gewonnen worden. Voor Fofana neemt de wedstrijd dan een verrassende wending, want Klousseh Agboze heeft al een gele kaart op zak en wordt door Duarte naar de kant gehaald. Fofana is zijn logische vervanger.

Vanaf dat moment weet DR Congo niet meer waar ze het zoeken moeten. ‘De Sperwers’ drukken de thuisploeg volledig terug op eigen helft en duiken meermaals in kansrijke positie op voor doelman Dimitry Bertaud. Toch staat er halverwege nog steeds 1-0 op het scorebord.

Na rust gaan de bezoekers door op de ingeslagen weg, maar scoren wilt maar niet lukken. Dat wilt ook tijdens de rest van het duel niet lukken. Met het 1-0 verlies doet Togo vanzelfsprekend een slechte zaak in de tussenstand. In een poule, die verder bestaat uit Senegal, Soedan, Zuid-Soedan en Mauritanië, staat Togo met drie punten uit vier duels op een vierde plaats.

Aan de zijde van DR Congo speelt Samuel Moutoussamy vrijwel het gehele duel mee. In de blessuretijd van het duel wordt hij gewisseld voor Aaron Tshibola.

Bron: Togo Foot / African Football