De thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht levert een vertrouwd beeld op. Voor de zoveelste keer loopt Fortuna vanaf het begin achter de feiten aan. De tegenstander krijgt alle ruimte om te combineren en mag ook nog eens rekenen op een paar geweldige cadeautjes van onze verdediging. Fortuna is de hele wedstrijd volkomen machteloos en wordt na negentig minuten beloond met een terechte 0-3 nederlaag. Maar er is geen reden tot paniek, we staan nog steeds boven de streep.


16 Oktober 2009

Slecht Fortuna gaat kansloos onderuit

Fortuna Sittard 0 FC Dordrecht 3
Doelpuntenmakers: 21. Zeefuik 0-1; 31. Kalisse 0-2; 55. Zeefuik 0-3.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Grabovac, Nys (46. Verdonck), Vanek, Voorn, Simone, Van den Ouweland (24. Peljto), Di Lallo, Traore, Voss (70. Rychlik).
Toeschouwers: 3.550
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Enige maanden geleden was de hele Westelijke Mijnstreek nog Trots op Fortuna, maar intussen lijkt het reservoir positieve energie ver opgebruikt. Bestuurlijk zijn de zaken nog steeds niet op orde, commercieel blijkt het moeilijk grotere sponsoren aan te trekken en sportief laten zowel spel als resultaten veel te wensen over. De supporters worden dus weer een seizoen zwaar op de proef gesteld. De eerste test van het uithoudingsvermogen vindt altijd plaats in het midden van oktober, wanneer de valwinden van Nijpels hun rustoord aan de Atlantische Oceaan hebben verlaten en ruim voor Sinterklaas koers hebben gezet om in het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard hun zegenrijke werk te verrichten. We mogen concluderen dat de aanhang van Fortuna ten opzichte van vorige seizoenen aan hardheid en weerbaarheid heeft gewonnen. Waar in het verleden in deze omstandigheden het toeschouwersaantal al snel onder de tweeduizend zakte, hebben vanavond ongeveer 2500 mensen de barre omstandigheden getrotseerd.

Een groot deel van die 2500 hoopt natuurlijk op een herhaling van het spectaculaire treffen tegen FC Volendam van twee weken geleden. Maar supporters die vorige week de reis naar Eindhoven hebben gemaakt, weten te vertellen dat de prestatie van onze jongens aan de Aalsterweg bar en boos is geweest en dat we blij mogen zijn met het behaalde puntje. Alle reden dus om de verwachtingen voor vanavond te temperen. Zeker omdat tegenstander FC Dordrecht, waar Género Zeefuik en Ibad Muhamadu het nodige gewicht in de schaal leggen, behoort tot de betere ploegen van de Jupiler League en Fortuna zoals bekend liever niet tegen die ploegen speelt.

Roger Reijners speelt ook vanavond weer 4-4-2 en daar horen de volgende namen bij: Wintjens; Geenen, Grabovac, Nys en Vanek; Simone, Van den Ouweland, Voorn en Di Lallo; Voss en Traoré. Zoals te doen gebruikelijk, laat Fortuna het initiatief vanaf het begin aan de tegenstander. In de wetenschap dat de kansen vanzelf zullen komen speelt die tegenstander geduldig de bal rond, daarbij niet gehinderd door onze jongens, die telkens een stapje te laat komen.


Te laat


Weer te laat


En nog eens te laat

Wanneer we eens een keer balbezit hebben, zorgen we ervoor dat dat niet onnoodzakelijk lang duurt. Veel valt er dus niet te beleven in het eerste kwartier. Alhoewel, in de veertiende minuut gaat Aldin Peljto zich warmlopen. Dat is dan toch een feit dat vermeldenswaardig is. Verder blinkt eigenlijk alleen Maurice Gorissen uit. Onze stadionspeaker leest minutenlang het herfstrapport van de kinderen van basisschool De Verrekijker voor. Dank je wel, Maurice, en nu opmarotten!


Traore contra Versluis

Dordt stelt Wintjens een paar maal op de proef, maar echt grote kansen krijgen de Zuid-Hollanders ook niet. Dat verandert echter in de 21ste minuut, wanneer Gétano Zeefuik op het middenveld de bal oppikt. Pieter Nys is meegelopen met Zeefuik, maar laat zich als een schooljongen wegzetten. Er is geen sprake van rugdekking, zodat Zeefuik vrij doorgang heeft richting het doel van Wintjens. Die laat de korte hoek ongedekt en Zeefuik schiet feilloos binnen: 0-1.


Nys contra Zeefuik

De achterstand leidt niet bepaald tot een wederopstanding aan onze kant. Integendeel, het lamlendige spel van de eerste twintig minuten wordt nu versterkt voortgezet. Charly van den Ouweland moet ook nog geblesseerd het veld ruimen voor de volledig warmgelopen Peljto, een wissel die geen positieve invloed heeft op ons spel.


Collectieve diagnosestelling bij Charly

De 0-2 komt dan ook niet als een verrassing, al is het uitverdedigen bij ons een nadere analyse waard. Een Dordtse aanval wordt met veel pijn en moeite afgeslagen. Het enige dat nog moet gebeuren is dat de bal hard vanaf de vijfmeterlijn richting zijlijn of middenlijn wordt getrapt. Nico Vanek staat perfect opgesteld om die taak voor zijn rekening te nemen en heeft zijn linkerbeen al uitgestrekt. Zarko Grabovac wil dit klusje echter zelf klaren en schiet de bal met een perfect puntertje recht voor de voeten van Moussa Kalisse. Die neemt het buitenkansje met graagte aan en schiet ongehinderd binnen.

Na de 0-2 toont Fortuna zowaar wat aanvallende aspiraties, die overigens zeker niet uitmonden in schitterende aanvalsopzetten of tot opportunistische bestormingen van het vijandelijke doel. We moeten het doen met solo-acties die merendeels met de moed der wanhoop worden uitgevoerd. Daarbij verdienen Nico Vanek en Demba Traore eervolle vermelding, omdat hun pogingen in ieder geval nog eindigden met een schot op doel.


Voorn op weg naar balverlies

Vlak voor rust krijgt Dordrecht nog een corner, die alles vertelt over de wijze waarop Fortuna momenteel voetbalt. Bij een 0-2 achterstand staan we met elf man in ons eigen strafschopgebied. Dat is op zich merkwaardig. Maar van die elf staan er ook nog eens tien op een kluitje in het vijfmetergebied. Alleen Di Lallo houdt zich ergens aan de rand van het strafschopgebied op. Het tekent de angst die het elftal in zijn greep heeft. Het kopduel in het vijfmetergebied wordt uiteraard verloren, maar dat zal niemand verbazen.


Peljto probeert het een keer

In de rust besluit Reijners Pieter Nys te slachtofferen voor zijn blunder bij de 0-1. De andere Genk-huurling, Sven Verdonck, neemt zijn plaats in. Na tien minuten zal Reijners zich ongetwijfeld hebben afgevraagd of hij toch niet beter Zarko Grabovac had kunnen slachtofferen voor diens blunder bij de 0-2. Grabovac vindt het namelijk nog niet genoeg geweest. Op de rand van het strafschopgebied moet onze aanvoerder een onschuldige bal wegwerken. Dat kan hij doen door de bal in één keer naar voren te rossen of door de bal langs hem heen te laten lopen en daarna terug te tikken op Wintjens. Hij kiest voor de tweede optie, maar blijft steken bij het eerste deel van het proces, namelijk het langs hem heen laten lopen van de bal. Hij draait zich weliswaar om, maar daarna blijft hij als een standbeeld staan en vervolgens valt hij achterover wanneer hij de bal alsnog wilt terugtikken. Zeefuik toont zich een koele professional. Hij gaat na de dwaze actie van Grabovac niet rollend van het lachen over de grond, maar pikt de bal op, omspeelt de verbijsterde Wintjens en schiet de 0-3 binnen.


Zeefuik is de gevierde man, met dank aan Nys

De rest van de wedstrijd doet er niet meer toe. Dordrecht vindt het wel best, laat zich iets verder terugzakken en verdedigt de comfortabele voorsprong moeiteloos. Fortuna doet wanhopige pogingen het Dordtse doel te bereiken, maar slaagt daar eigenlijk geen moment in. Ook een eindeloze reeks corners brengt geen gevaar. Marcus Rychlik, die de falende Paul Voss vervangt, kan het tij ook niet keren.


Rychlik stormt op richting achterlijn

Scheidsrechter Winter maakt gelukkig zo snel mogelijk een einde aan de lijdensweg. Hij fluit na negentig minuten af zonder een seconde blessuretijd bij te trekken.Nu het seizoen behoorlijk op streek is, mogen we voorzichtig enige conclusies gaan trekken. De eerste is dat ons aankoopbeleid niet erg goed is geweest. We hebben spelers gehaald die het niveau niet aankunnen (Voss, Rychlik), we hebben een speler gehaald die alleen maar geblesseerd is (Mboua), we hebben spelers gehaald voor de bank (Verdonck, Peljto) en we hebben een speler gehaald die bij onze manier van spelen weinig rendement heeft (Traore).


Traore tijdens een mission impossible

Bij het aankoopbeleid lijkt de speelwijze en de noodzaak van een evenwichtige samenstelling van de selectie sowieso geen enkele rol gespeeld te hebben.De tweede conclusie is dat een dergelijk aankoopbeleid niet zonder gevolgen kan blijven. Na twaalf wedstrijden (dus bijna op eenderde van de competitie) begint de ranglijst langzamerhand enige aftekening te vertonen. Er zit een gat van drie punten tussen de nummers 15 en 16 en het lijkt er sterk op dat de ploegen vanaf plaats 16 inderdaad de ploegen worden die tegen degradatie gaan strijden. Fortuna is één van die ploegen. Dat gegeven is op zich geen reden tot paniek, maar de nonchalance die momenteel lijkt te heersen in Sittard is ook volkomen misplaatst.

PM