Ergens tijdens het eerste gedeelte van dit seizoen – om exact te zijn in de rust van het Amstel Cup treffen met Cambuur Leeuwarden – lanceerde ik de term “Teamchef”. Bij wijze van ironie betrok ik deze term op Dennis Gerritsen, gezien zijn toenmalige dominantie binnen de lijnen.

Wat ik in feite hiermee bedoelde, was dat Gerritsen de neiging vertoonde om zich als een soort spelverdeler op te werpen. Feitelijk is de term “Teamchef” in dit geval toch enigszins misplaatst, dit zonder geringschattend te oordelen over Gerritsens kwaliteiten als voetballer. De klank ervan doet mij meer denken aan iemand met een aura en een uitstekend voorkomen, laat ik het maar hardop zeggen: Franz Beckenbauer.

Inderdaad, goed beschouwd was “Kaiser Franz” een fijnbesnaarde vrije verdediger met specifieke opbouwende kwaliteiten en een groot spelinzicht. Zeg maar een rasechte “Spielmacher”, een pur sang spelverdeler in goed ABN. De ware betekenis van “Teamchef” is de Duitse bondscoach. En jawel, ook deze functie was voor Franz Beckenbauer voorbestemd. Als speler bereikte de ras-Bayer het hoogste doel, wereldkampioen, en ook als Teamchef was deze titel voor hem gereserveerd.

Maar goed, terug naar de term “Teamchef” en Dennis Gerritsen. Onze Amsterdammer met het hart op de tong is een – naar Fortuna-begrippen uitstekend verdienende (bron: Cor Nijpels, ex-Algemeen Directeur BVO Fortuna Sittard, OW) – modale profvoetballer. Daarnaast beschikt hij over zowel het tactisch- als technisch vermogen om de spitsen met een goede pass te lanceren èn om medespelers te sturen.

Helaas is Dennis Gerritsen daarentegen niet constant gebleken in het leveren van de juiste prestaties op het veld. Waar dat aan ligt, moet ik u als eenvoudige columnist schuldig blijven. Eigen tekortkomingen, matige begeleiding door de technische staf, miskenning door medespelers en/of supporters, ik moet passen in deze kwestie. Feit is wel dat ook onder de overige Fortuna-spelers momenteel geen “Teamchef” te vinden is. Misschien is dit wel een aandachtspunt met het oog op volgend seizoen.

Oh ja, tegen Cambuur Leeuwarden bleek Gerritsen tenminste even weldegelijk een “Teamchef”. Een talmende Jochem van der Hoeven werd onmiddellijk op karakteristieke wijze afgestraft. De wel vaker onfortuinlijke Van der Hoeven werd door een overenthousiaste Gerritsen letterlijk onder de voet gelopen en dientengevolge ontdaan van de bal. De daarop volgende confrontatie tussen beide betrokkenen liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Van der Hoeven uitte zijn ongenoegen over het voorval, maar werd linea recta en “en plein publique” terechtgewezen door Gerritsen. Teamchef für einen Moment………

One Way