Nadat we afgelopen zaterdag hebben genoten van de geslaagde trip naar Waasland-Beveren en een goed gevoel hebben overgehouden aan de druk bezochte open dag, mogen we vandaag alweer aantreden voor de volgende oefenwedstrijd. De reis leidt ons naar het Belgische Dender, alwaar we zullen aantreden tegen de plaatselijke tweede klasser FC Dender.

 


Geslaagd avondje levert wederom gelijkspel op

FC Dender 2 Fortuna Sittard 2
43. Jorgo Waecke 1-0, 45. Janis Coppin 2-0, 47. Wouter Scheelen 2-1, 89. Rick Geenen 2-2.
Opstelling: Voss (46. Van der Jeugt), Wagemakers, Geenen, Ricksen, Shakison, De Boer, Hoesen (68. Trstena), Stolte, Scheelen (56. Secerovic), Diaz, Gommans.
Toeschouwers: 400
Scheidsrechter: N.b.

Nadat ik braaf twee uurtjes verlof heb ingeleverd, kan ik me volledig concentreren op de reis naar Dender, dat een twaalftal kilometer achter Brussel gelegen is. Nadat mijn drie medepassagiers zijn opgehaald, wordt er bij de eerste parking na Genk nog even gegroepeerd. Daar zie ik nog net twee frikadellen in de maag van de voorzitter van de SV verdwijnen. Een andere passagier is weer bezig met zijn grote hobby: het bestuderen van groenvoorzieningen.

Zo goed en zo kwaad als het kan rijden we gezamenlijk richting de beruchte ring van Brussel. Enigszins huiverig voor wat ons te wachten staat, sluiten we bij Machelen netjes aan in het langzaam rijdend verkeer. Bij dergelijke wegwerkzaamheden zijn er altijd weer personen die speciale trucs uit menen te moeten halen. Dit keer is het een Belg in een Opel Corsa. Al trekkend aan zijn sigaret stuurt hij zijn auto met drie kids op de achterbank van de meest rechterbaan dwars over de weg naar de linkerbaan. Om vervolgens erachter te komen dat hij 200 meter verder weer naar de middelste baan terug moet.  Gelukkig blijkt het oponthoud van korte duur en na een kwartiertje langzaam rijden, loopt het verkeer weer goed door. Hierdoor bereiken we het Florent Beeckman stadion mooi op tijd, om 19.10 uur.


Ook de spelersbus is mooi op tijd

Nadat we €8 euro hebben neergeteld voor een ticket is het tijd om de kantine en fanshop even te bezoeken. Voor slechts €1 euro worden we eigenaar van een mooie pin. Inmiddels begroeten we ook de reeds aanwezige Fortunezen. Dit zullen er uiteindelijk zo’n vijftig zijn. Wederom een zeer respectabel aantal. Menig Jupiler League club zou wensen met dergelijke aantallen op vrijdagavond in Sittard te mogen staan. Het totaal aantal toeschouwers ligt niet hoger dan 400.


Ondanks de donkere wolken zou het vanavond droog blijven

Fortuna treedt vanavond niet in haar sterkste basisopstelling aan. Danny Wintjens, Timothy Dreesen en Ramon Voorn blijven uit voorzorg aan de kant. Badre Kotbani lijkt disciplinair geschorst na zijn optreden na de wedstrijd in Beveren. Hij is in ieder geval niet van de partij. Fortuna begint de wedstrijd met de volgende elf spelers: Voss in het doel; Shakison, Geenen, Ricksen en Wagemakers in de verdediging; De Boer, Scheelen en Stolte op het middenveld. De aanval wordt gevormd door Diaz, Gommans en de nieuwste aanwinst Danny Hoesen.

Fortuna begint de wedstrijd vlot combinerend. Binnen een kwartier komen we er via de rechterkant twee keer gevaarlijk uit. Eerst eindigt een kopbal van Scheelen over het doel na een mooie combinatie tussen Hoesen, Gommans en Wagemakers. Even later weet Stolte met een mooie crosspass Hoesen op rechts te bereiken. Zijn voorzet wordt ternauwernood door een Denderverdediger naast het eigen doel getikt.

Nu is het de beurt aan onze linkerzijde. Een prima voorzet van Diaz zet Harrie Gommans vrij voor het Dender-doel. Harrie tikt de bal beheerst diagonaal uit de lucht, helaas verdwijnt deze net langs de verkeerde kant van de paal. Dit soort kansen zullen er in de competitie echt in moeten Harrie!

In het laatste kwartier voor rust beginnen we defensief steken te laten vallen. Een eerste keer komen we nog goed weg, wanneer Dender een mislukte buitenspelval slecht uitspeelt. In de 43e minuut hebben we minder geluk. Wagemakers tikt de bal naar Fernando Ricksen, die hier helaas niet op rekent. Jorgo Waecke kan vrij doorlopen en schiet de bal gecontroleerd in de vrije hoek langs doelman Voss, 1-0.


En Dender heeft een corner, jalalala!

In de slotminuut is het dan weer raak. Mark Voss komt om onverklaarbare redenen tien meter zijn doel uit bij een hoge voorzet. Dit terwijl er nog voldoende Fortuna-verdedigers in de buurt zijn. Voss roept ‘Los!’, maar duikt vervolgens onder de bal door. Janis Coppin doet dat niet en kopt de bal in een ferme boog in het lege doel. Volkomen onnodig geven we binnen vijf minuten de wedstrijd uit handen. Voldoende praatvoer voor trainer Dusseldorp in de rust.

Daar waar Dusseldorp wél genoeg praatvoer heeft, hebben wij geen eetvoer. Net als in Beveren is er alleen drank voorradig. Pogingen van medesupporters om pizza’s te bestellen, sterven in schoonheid. Het terrein verlaten mag, maar dan komen we er volgens een dienstdoende steward wel niet meer in. Dat is het ons ook weer niet waard, dus zoeken we onverrichter zake onze plekken in het zelfgecreëerde uitvakje weer op.

Trainer Wim heeft ook genoeg gezien van Mark Voss en geeft proefspeler Sven van der Jeugt in de tweede helft de kans zich in de kijker te spelen. Fortuna wil vanavond duidelijk niet verliezen van de nummer 7 van afgelopen seizoen in de Belgische 2e klasse. Binnen twee minuten na rust is de stand 2-1. Een goede voorzet van Danny Hoesen wordt door Harrie Gommans van vier meter afstand keihard tegen de lat gekopt. De rebound is voor Wouter Scheelen die de bal met links binnen schiet.

Tien minuten later moet diezelfde Scheelen geblesseerd het veld verlaten na een kopduel. Achteraf blijkt hij enkele kapotte tanden en een gescheurde lip te hebben overgehouden. Zijn vervanger doet direct stof opwaaien in het bezoekersvak: het is Adnan Secerovic. Deze jongeman uit de stal van Ome Nol kwam eerder niet opdagen voor zijn proefperiode en meldde afgelopen week in de media dat hij beter kon dan Fortuna. Tja, en dan kun je achteraf als club wel roepen dat het om een misverstand ging, maar het leed is geleden. Adnan begint in ieder geval met weinig krediet. In het resterende half uur laat hij zien wel degelijk te kunnen voetballen, maar aan verdedigen een broertje dood te hebben en te vaak voor de mooie in plaats van de goede pass te willen kiezen. Danny Hoesen is na driekwart wedstrijd uitgevoetbald. Hij wordt vervangen door Faton Trstena. Een speler, die in tegenstelling tot Secerovic, wél liet blijken heel graag bij Fortuna te willen voetballen.


Fortuna drukt voor de gelijkmaker

De spelers hebben duidelijk geen zin in een nederlaag. Rick Geenen wordt als extra aanvaller naar voren geschoven. Dit heeft ons de afgelopen seizoenen al meerdere doelpunten opgeleverd en ook vandaag werpt deze zet zijn vruchten af. Één minuut voor tijd kruist Diaz de bal vanaf links naar de rechts meegelopen Faton Trstena. Deze wil de bal net als tegen Larnaca in een keer uit de lucht richting doel knallen. De bal komt echter bij Rick Geenen terecht, die niet twijfelt en de bal beheerst in de linkerhoek knalt. 2-2 en einde wedstrijd. De spelers bedanken ons voor onze aanwezigheid en wij bedanken hun voor de getoonde veerkracht.


De spelers waardeerden onze aanwezigheid: graag gedaan!

Nadat we rustig het stadion verlaten hebben, zoekt iedereen zijn auto op en keert huiswaarts. Onderweg wordt nog even gestopt bij een tankstation, alwaar we met vier mede-Fortunezen de wedstrijd nog even analyseren en de inwendige mens verwennen. Nadat we de ring bij Brussel en knooppunt Lummen veilig hebben overgestoken en ik mijn medepassagiers thuis heb afgezet, bereik ik tegen de klok van twaalf uur mijn thuisbasis. Fortuna toonde vandaag veerkracht nadat we eerst onnodig twee doelpunten moesten slikken. De gezelligheid en het vertoonde spel maken de avond echter toch weer geslaagd. Op naar Hasselt voor de eerste prijs van dit seizoen!


Coming to a ground near you: Vak C!