Het zomeravondelftal van Fortuna heeft zijn tenten opgeslagen in Den Bosch, waar de plaatselijke FC uitgenodigd werd om iets aan de deplorabele staat op de ranglijst te doen. Echter de uitnodiging is niet geaccepteerd. Nou ja dan niet! Een Fortuna op halve kracht, kwam geen enkel moment in problemen en won dan ook verdiend met 2-0.


30 April 2000

Fortuna komt geen moment in gevaar in Den Bosch

FC Den Bosch 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 10. Heering 0-1; 72. Gerritsen 0-2
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Volmer, Roest, Hermans, Heering (69. Evers), Van der Schaaf (46. Gesthuizen), Kool, Krijgsman, Amoah (78. Hamming), Gerritsen.
Toeschouwers: 4.467
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Om 11.15uur vertrokken er twee bussen vanuit Sittard richting Den Bosch. Voor de zoveelste keer dit jaar was er sprake van een verplichte buscombi. In totaal zou Fortuna dus gesteund gaan worden door 100 man. De politie van Den Bosch wilde geen enkel risico lopen, aangezien de M-side wellicht weer eens helemaal los zou gaan. Nou ik heb geen kip gezien/gehoord niet vooraf en ook niet na afloop, laat staan dat ik stenen heb moeten koppen. Niks van dat alles, dit was dus weer een schromelijk overdreven veiligheidsmaatregel van de Bossche politie.

Na een zwerftocht door het schone Brabantse land naderen we Den Bosch, maar volgens mij hebben we Den Bosch nooit bereikt. We bevinden ons nu in Hintham. Laten we even stil staan bij dit prachtig stukje Brabantse glorie. Het is net een stad, want je hebt er een café, een kerk, een vinex locatie, een supermarktje, een plantsoentje, een fysiotherapeut, een bushalte, flats, een braakliggend terrein en als klap op de vuurpijl een voetbalstadion!

Nou ja niet overdrijven, want in Den Bosch doen ze verwoede pogingen de “ambiance” van Kaalheide te evenaren. Laten we het stadion even overlopen. Er is een hoofdtribune. Op die hoofdtribune heeft geloof ik iedere persoon zijn eigen vak. Bij Den Bosch onderscheiden ze op de hoofdtribune, het rolstoelterras, het vriendenvak, de businessclub, het sponsorhome, de amstelbar en de eretribune. Volgt u nog? Aan de overzijde bevindt zich de oost tribune. Leuke tribune, jammer alleen dat het geld op was toen het dak half af was. Consequentie: de buitenste vakken zijn onoverdekt. En wat hebben ze in één van die twee vakken gesitueerd? Juist, het uitvak. Gelukkig was het droog en niet koud, anders was dat nog een vervelend middagje geworden. Ik moet er niet aan denken dat we daar hartje winter hadden moeten verschijnen.

Maar goed ik was bezig het stadion te beschrijven en ik ben halverwege, want net als elk stadion is er ook iets achter de doelen bij Den Bosch. Alhoewel, wat is het eigenlijk? Twee hopen zand met wat reclamebordjes erop. Laten we er het toegangsbewijs eens op naslaan voor de officiële naam van deze vluchtheuvels. Ah, dat is redelijk diplomatiek. Dit zijn de “te realiseren nieuwe zittribunes”! Maar kom wie op Kaalheide geweest is, is erger gewend, dus niet te veel zeuren.

Bovendien is er iets waar ik al helemaal geen rekening meer mee had gehouden: een snackbar! Eens kijken, wat heeft deze snor in de aanbieding, nou niet veel. Een broodje knakworst voor Fl. 4,-. Wel duur voor een broodje met twee knakworstjes, maar kom het is te eten. Ach ja wat kan er ook mis gaan met een knakworst! Het gebrek aan echte delicatessen en hygiëne voorkomt een serieuze nominatie voor een Goodyear ster.

Waar waren we ook alweer voor gekomen? Ah ja een voetbalwedstrijd tussen de Bossche en de Sittardse voetbaltrots. De freewheel tour van Fortuna nadert zijn einde, nog drie keer plichtmatig een wedstrijdje tot een goed einde brengen, met als enige doel voorkomen dat andere ploegen ons verwijten niet professioneel te zijn. Voor Den Bosch ziet het er allemaal wat minder rooskleurig uit: laatste plaats maar nog niet uitzichtloos. En als Fortuna dan op bezoek komt dan moet het eigenlijk maar eens gaan gebeuren. Het publiek is in grote getale op komen dagen (zeker 3.800 man komen hun steun betuigen!) en gaat er eens lekker achter staan (pas in de rust heb ik toeschouwers horen zingen, alhoewel ik geloof dat dat een cassettebandje was….).

Nou de Bossche spelers moeten het dus maar zelf oplossen. In de eerste tien minuten bleek duidelijk dat we aanpassingsproblemen hadden, we waren gewoon niet in staat ons aan te passen aan het belabberde niveau van Den Bosch.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Heering scoorde na tien minuten. Een mooie aanval, met een perfecte voorzet van Hermans wordt netjes ingetikt door Heering. En daarmee zet die gekke Heering alweer de toon voor een goeie wedstrijd. Daarna lukt het Fortuna om zich aan te passen aan de tegenstander en kunnen we ons gaan concentreren op andere dingen. Zo verdwijnt bijvoorbeeld de ene Bosschenaar na de andere geblesseerd van het veld. En dat allemaal zonder overtredingen van Fortuna zijde. In al hun ijver lopen die spelers zich gewoon zelf voorbij. Twee gedwongen wissels voor rust en ze hadden al zoveel geblesseerden. Wie nu nog op de bank zit bij Den Bosch (Rafael Losada, wat is er van jou terecht gekomen?) moet zich ernstig gaan beraden op zijn toekomst als betaald voetballer.

Verder nog iets vermeldenswaardigs vergeten? Een Bosschenaar schiet op de paal. Ga zo door jongen, volgende keer wel mikken op het vijandige doel! Good old Arnold Scholten maakt zijn noodgedwongen rentree en zijn entree wordt gevierd alsof de grote verlosser eindelijk gearriveerd is. Veel succes Arnold! Verder komt er om de zoveel tijd een trein langs. Ook leuk! Tsja, je moet toch wat als er op het veld niks gebeurt?? Ruststand 0-1, niks op af te dingen.

Tweede helft dan, wat zie ik daar? Is dat druk van de blue white army? Nee, dat gaat toch echt te ver, maar af en toe maakt Volmer eens een overtreding op de rand van de zestien. Het tafereel dat zich dan ontrolt, wil ik je niet onthouden. Nee niet op het veld, maar er achter. De ballenjongetjes begeven zich dan spoorslags de vluchtheuvels op. Schijnbaar verwachten die jochies een bal die huizenhoog over gaat! Lekker motiverend moet dat zijn voor Van der Laan, Vos of wie er ook gaat schieten. Toch is dat wat overdreven, want alle ballen komen netjes binnen de palen, netjes in de handen van Arno Van Zwam. Als onderstreping van een goede wedstrijd tikt Van Zwam de enige gevaarlijke bal van de wedstrijd via de lat over. Verder krijgt Den Bosch geen penalty, waar ze die wel verdienden, geeft de grensrechter hoekschoppen waar dat ingooien moeten zijn en andersom (en toegegeven, wel erg vaak in ons voordeel).

Twintig minuten voor tijd valt dan de beslissing. Het ingespeelde aanvalsduo Gerritsen/Roest geeft een nummertje weg. Roest, wat doet die daar in de spits??? Nou een mooi hakballetje geven waaruit Gerritsen via de paal zijn negende treffer kan bijschrijven. Ach ja ik geloof alles vandaag.

De wedstrijd kabbelt nu rustig verder, terwijl het zonnetje tevoorschijn komt. Nog één opmerkelijk moment valt er te melden. Opnieuw blesseert een Den Bosch speler zich. Zelf schuld natuurlijk, want wat deed ie? Hij trapte in de bierbuik van Heering. Nou ja dat moet je natuurlijk niet doen! Die buikspieren zijn van staal met een schuimkraagje Brand bier natuurlijk. Eindstand: 0-2!

Tadaa, weer een knap staaltje werk van de yellow green army. We hebben onze sportieve plicht gedaan, wij zijn echte professionals, ons betrap je niet op competitievervalsing! Yeah right, snel vergeten maar deze wedstrijd. De groeten uit Hintham!