De onnodige nederlaag tegen VVV en de blamage bij Rijnsburgse Boys hebben zelfs de meest positieve fans hard geraakt. Op woensdag worden er enkele spreekbanden gemaakt. Donderdags hangt de eerste bij de training. In Haarlem volgt de rest.


22 September 2006

Gelijkspel in ijzige sfeer

HFC Haarlem 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 72. Berck Beelenkamp 1-0; 89. Bright 1-1
Opstelling: Christianen, Dassen, Grabovac, Paridaans, Van Driel, S. Güvenc, El Hammouchi, Garritsen, Olondo (76. E. Güvenc), Bright, Taiwo
Toeschouwers: 1.925
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): Van Driel, Garritsen
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdag 22 september, vandaag staat de uitwedstrijd naar Haarlem op het programma. De aanloop naar de wedstrijd is op zijn zachtst gezegd ‘onrustig’. Vorige week vrijdag werd van een zwak VVV simpel verloren en afgelopen dinsdag werden we door Rijnsburgse Boys uit de beker geknikkerd. Had Fortuna die wedstrijd gewonnen, dan waren de fans beloond met een reisje naar FC Utrecht in de volgende ronde. Maar helaas, zelfs goede amateurs blijken momenteel een maatje te groot voor Fortuna.De nederlaag in de beker was voor veel fans de druppel. Na drie jaar laatste te zijn geworden en vele excuses (geen geld, geen kwaliteit, onrust vanwege financiële situatie, schuld van de trainer, te smalle selectie, etc.) te hebben aangehoord, lijkt het grootste deel van de supporters het nu definitief gehad te hebben met de slechte sportieve prestaties. Aan de supporters kan het niet hebben gelegen. Sfeeracties, vele nieuwe vlaggen en elke uitwedstrijd gemiddeld weer 90 supporters die de club achterna reizen door heel Nederland. Menige club zou er trots op zijn, maar trainer Körver presteert het toch om een groepje teleurgestelde fans ‘nepsupporters’ te noemen wanneer ze een vlag met de tekst ‘Staan we morgen weer voor lul?’ bij de training ophangen. De gastenboeken op de diverse Fortuna-sites staan vol en iedereen kijkt gespannen uit naar de uitwedstrijd tegen Haarlem.

Het is vrijdagmiddag rond de klok van half vier als drie auto’s, gevuld met elf personen, zich verzamelen bij tankstation Bosserhof. Vol goede moed starten we de reis naar de Randstad. Tot aan Eindhoven loopt de reis voorspoedig, maar dan slaat het noodlot toe. Telefoon van een vanuit Eindhoven vertrekkende supporter leert ons dat er een vrachtwagen is gekanteld op de A2 waarna er twee rijstroken zijn afgesloten. Hij adviseert ons de afslag bij het stadion van FC Eindhoven te nemen en via de binnenring door Eindhoven te rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Tergend langzaam kruipt het spits- en sluipverkeer door Eindhoven. Het ene stoplicht lijkt nog slechter afgesteld dan het andere. Uiteindelijk rijden we de A2 vlak voor vliegveld Eindhoven weer op.

Even later passeert ons een mooie Jaguar met 3-liter-moter. De aandacht van de inzittenden van de inmiddels vier auto’s wordt echter getrokken door de dame achter het stuur van deze dure bolide. Het lijkt er namelijk ernstig op dat deze goed uitziende dame naakt achter het stuur zit! De mannelijke hormonen en het puberale in ons komt naar boven en kilometers lang proberen we voor, naast of achter de auto te komen om te kijken of dit vermoeden waar is. Door de grote drukte op de weg is dit nog niet zo eenvoudig. Bij Waalwijk lijkt ze de afslag te nemen waarna we haar een tijdje niet meer zien. Groot is dan ook onze verbazing als we even na Utrecht de Jaguar weer zien opduiken. We maken nu serieus ‘jacht’, maar moeten even later concluderen dat de dame toch een laag zittend topje draagt. De opwinding is voorbij en we concentreren ons weer op de route naar Haarlem.


Ook een vondst van Cor Nijpels?

Nadat we de ‘Broodpiraat’ hebben ingehaald, komt Schiphol snel in zicht. Vanaf daar is het nog een kilometer of twintig tot aan Haarlem. Enkele personen zijn onder de indruk van de laag overkomende vliegtuigen, maar wij laten ons niet afleiden en vervolgen onze route. Om kwart over zeven bereiken we de parking voor het uitvak, waar ik de auto (scheef) inparkeer. Programmaboekjes blijken alleen te koop aan de andere kant van het stadion, maar enkele vriendelijke stewards zijn bereid hun exemplaar af te geven. In dat blad lezen we dat ex-Haarlemspeler Robin Stolp van een aantal Fortuna-supporters de Van der Padt trofee heeft ontvangen. Leuk om terug te lezen.


Inderdaad…

Onder de supporters is afgesproken om de eerste tien minuten buiten het vak te blijven en alleen een spreekband met de tekst ‘GEEN PRESTATIES, GEEN FANS’ op te hangen. Al onze positieve inbrengen hebben niet geholpen, vandaar dat we het maar eens op deze manier proberen. Als het beginsignaal klinkt staan 26 supporters achter de tribune te wachten. Een vreemde aanblik. Liever hadden we de spelers gesteund, maar het signaal moet duidelijk zijn. Na tien minuten gaan we het vak dan toch in en halen de spreekband weg.


Geen prestaties, geen fans, wel een spreekband!

De wedstrijd speelt zich af in een gezapig tempo. Er zijn enkele kleine kansjes over en weer. Na ongeveer een half uur spelen maakt El Hammouchi een overtreding op oud-Fortunees Samir el Gaarouiri. Deze reageert met een slaande beweging waarna hij terecht de rode kaart krijgt. Nog dik een uur te gaan tegen 10 man van Haarlem, benieuwd of we dit uit kunnen spelen. Blijkbaar denken de spelers met rustig rondspelen en veelal de lange bal te hanteren de Haarlem-defensie te kunnen verschalken. De lange keeper kan echter vrijwel elke hoge bal gemakkelijk pakken waardoor de 0-0 stand lange tijd op het scorebord blijft. De rust wordt met die stand dan ook bereikt. Inmiddels zijn nog elf supporters binnengekomen (totaal 37 fans) en is ook de tekst ‘Jullie zijn ons shirt niet waard!!! Amateurs…’ ontrold.


Jammer dat het zover heeft moeten komen, maar de maat is vol…

Pauze en dus tijd voor de Goodyear-commissie. Het houten hutje in Haarlem gaat pas open nadat een steward daarvoor gevraagd heeft. Te laat dus en weg kans op een Goodyear-ster. Aangezien we de dubieuze friture voor het stadion dit jaar links hebben laten liggen, beginnen onze magen langzaamaan te knorren. Ik kies voor een broodje hamburger en een beker cola. Deze grap kost me € 4,75 euro (voor de goede orde, dat was fl. 10,46 in de goede oude guldentijd). Een vrij schandalige prijs, zeker gezien de geleverde kwaliteit. De hamburger lijkt rubberachtig, het broodje muf en de saus smaakloos. Met moeite worstel ik me hier doorheen. De cola gebruik ik om de laatste resten afvalvlees door mijn spijsverteringskanaal te sturen. Duidelijk geen ster dus.

De tweede helft begint en nog steeds is het stil in het uitvak. Alle ‘normale’ vlaggen zijn thuisgelaten en er wordt niet gezongen of geklapt. Dit verandert in de 72ste minuut. Ondanks de man-meer kan Haarlem rustig counteren en mag Berck Beelenkamp de bal vrij langs doelman Christianen tikken. 1-0 achter en een volgend dieptepunt is in zicht.

De Fortuna-supporters beginnen zich te roeren. De teksten ‘FC De Kampioenen?’ en ‘www.monsterboard.nl … hop, hop, hop…op naar je nieuwe job’ worden opgehangen en enkele minder complimenteuze teksten worden naar trainer en spelers gezongen. Fortuna gaat nu met man en macht naar voren om ten minste nog een punt weg te slepen. Dit lukt uiteindelijk doordat Kris Bright van dichtbij de bal tegen de touwen schiet. Haarlem krijgt in blessuretijd nog bijna de kans op de 2-1 maar het blijft bij de gelijke stand.


Gelukkig niet op weg naar de drie punten

De supporters verlaten na het laatste fluitsignaal direct het uitvak en de spelers verlaten direct het veld. Wederom teleurgesteld stappen we in de auto en banen ons via een omleiding een weg richting Limburg.

Eenmaal op weg naar huis zoeken we ons vermaak op de radio. Een lokale Brabantse zender brengt een plaat ten gehore waarin vermeld wordt dat de Nederlandse taal vol zit met grappen. O.a. de pakkende teksten ‘Kom uit die tuin slang, kom uit de bosjes man, hou eens op met dat getimmer man’ en ‘wil je nog vla Flip?’ doen ons schuddebuiken. Ach ja, tegenwoordig zijn we snel tevreden. We stoppen nog bij een tankstation om onze hongerige magen te vullen en zien vlak voorbij Eindhoven dat de parkeerplaats ‘Aalsterhut’ per 25 september gaat vervallen. Slecht nieuws voor alle mannen (en vrouwen) die hier, naar het schijnt, in de late uurtjes jarenlang hun vertier hebben gezocht. Maar goed, shit happens en daar weten wij als Fortunezen alles van.

De terugreis verloopt verder voorspoedig en rond de klok van half twee zetten we onze medepassagier in Sittard af. Weer een uitwedstrijd, weer geen overwinning, maar gelukkig wel weer veilig thuis. Volgende week komt hoogvlieger Volendam op bezoek. We blijven hopen op betere tijden…