Sinterklaas is imiddels al weer teruggekeerd naar zijn aanleunwoning in het ietwat zonnigere Spanje. Voor zijn volgelingen in de Westelijke Mijnstreek kwam er vorige week vrijdag een kat uit zijn zak, in de vorm van een onnodige nederlaag in en tegen Dordrecht. Ach ja, de goedheiligman wordt ook al een dagje ouder en al te grote wonderen mag je van hem eigenlijk ook niet meer verwachten.


11 December 2009

Fortuna op strijdlust langs FC Den Bosch

Fortuna Sittard 1 FC Den Bosch 0
Doelpuntenmakers: 90. Di Lallo 1-0.
Opstelling: Wintjens, Ocal, Geenen, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Nys, Kotbani (77. Peljto), Mboua (77. Di Lallo), Rychlik (92. Garlisi).
Toeschouwers: 3.380
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Ricksen
Rood (Fortuna): –

Na het vertrek van het krasse oude baasje, maken de donkere dagen voor kerst hun intrede rondom de Trendwork Arena, de nieuwe naam voor de thuisbasis van het Fortuna stadion. Hopelijk levert deze naamgever ons meer voorspoed op dan dat we hebben mogen ervaren tijdens de Wagner & Partners periode. Slechter kan ook eigenlijk niet, maar ervaring heeft ons geleerd, dat die uitspraak erg gevaarlijk is in het Sittardse.

Onder genot van een pilsje wordt in het supportershome even bijgepraat en schrijven we ons in voor de busreizen van de SV tegen AGOVV en de Engelandreis, die ditmaal staat gepland in het weekeinde van 9 en 10 januari. Ook spreek ik even met een bekende Friese krullenbol, die revalideert na een zware sportblessure, opgelopen tijdens een wedstrijd van de plaatselijke trots. Ondanks de pijn en voornamelijk het ongemak dat deze blessure oplevert, bekijkt deze supporter het van de zonnige kant: “Voordeel is, dat ik nu tenminste wel weer naar Fortuna kan komen kijken, ipv te trainen.” Inderdaad, ieder nadeel ‘hebt’ zijn voordeel.

Als we ons naar het stadion begeven worden we getrakteerd op een geweldige vuurwerkshow. De spectaculaire demonstratie van Sparkles, de grootste vuurwerkwinkel van Nederland wekt alom bewondering bij de aanwezige Fortuna aanhang. Als dit een voorbode van de wedstrijd is, gaan de spetters er vanavond nog vanaf vliegen.

In het elftal van Fortuna is vanavond noodgedwongen een wijziging aangebracht, maar wel een wijziging die ons als muziek in de oren klinkt. De al maanden dramatisch en ogenschijnlijk zonder enige vorm van inspiratie voetballende Taner Taktak is vanavond afwezig door griepverschijnselen. Zijn plaats wordt overgenomen door de 19 jarige Badre Kotbani. Benieuwd hoe het gaat uitpakken dat Fortuna nu eens niet alleen op papier met elf man op het veld staat.

Zoals gezegd is dit de enige wijziging in het elftal, ten opzichte van de verliespartij afgelopen week in Dordt. Demba Traore ondervindt nog altijd teveel last van zijn blessure en Marc Mboua start daardoor wederom in de basis. De volledige opstelling van vanavond luidt: Wintjens, Öcal, Geenen, Grabovac, Vanek, Simone, Nys, Kotbani, Voorn, Mboua en Rychlik.

Beide ploegen beginnen behoudend aan de wedstrijd en de wedstrijd speelt zich dan ook op het middenveld af. De inzet van de Fortunezen is echter voortreffelijk en de meeste persoonlijke duels worden gewonnen door de thuisploeg. Helaas laat de passing en de spelhervattingen veel te wensen over, wat leidt tot veel onnodig balverlies. De eerste kans van de wedstrijd is voor de tegenstander van vanavond. Knullig valverlies in het centrum van de verdediging geeft Adnan Barakat de gelegenheid om vol uit te halen. Gelukkig mist het schot iedere precisie en eindigt het op de reclameborden.

Dit is meteen het gevaarlijkste moment van de eerste helft. Ondanks de niet aflatende werklust bij de Sittardenaren, weet men zich geen kansen te bewerkstelligen. Tegenstander Den Bosch heeft vandaag schijnbaar een baaldag opgenomen en weigert iedere vorm van bovenmatige inspanning te verrichten. De rust wordt dan ook bereikt met een 0-0 stand en beide ploegen verlaten onder een fluitconcert het speelveld. Voor de meegereisde fans van Den Bosch, vanavond naar schatting zo’n 150 man, is daar zondermeer reden voor, gezien de wedstrijdmentaliteit van vanavond. In het geval van Fortuna is het mijn inziens volledig onterecht, aangezien er op de werklust van de elf spelers niets was aan te merken.

Tijdens de wonderbaarlijk stille rust, de geluidsinstallatie had het weer eens begeven (de omroeper doet het naar verluidt wel nog), mogen we genieten van de koelbloedigheid van de meest bekende dakdekker uit de regio Sittard/Geleen. Nu ja, Ramon Voorn is ook niet het ideale voorbeeld om de kunst van het penaltyschieten van af te kijken.

Beide ploegen komen ongewijzigd uit de kleedkamer en Fortuna probeert Den Bosch vanaf het eerste fluitsignaal onder druk te zetten. Goed is het vanavond allerminst, maar op basis van karakter weet men toch enkele malen tot de zestien meter van de Brabanders te komen. Helaas spelen Mboua en Rychlik een ongelukkige wedstrijd en heeft eerstgenoemde bovendien nog eens last van de vallende ziekte. De vanavond uitstekend fluitende Dick van Egmond heeft het echter allemaal onder controle en wuift alle protesten van de Kameroenese spits resoluut af.

Ook Badre Kotbani speelt een degelijke wedstrijd en zijn instelling en mentaliteit is een verademing in vergelijking met de persoon die hij vervangt. Beste speler aan Fortuna kant is echter ontegenzeggelijk Pieter Nys. De van Genk gehuurde verdediger/middenvelder speelt een beresterke partij en vormt het slot voor de defensie, die vanavond wederom de nul lijkt te gaan vasthouden.

In de 77ste minuut besluit trainer Reijners een dubbele wissel door te voeren. De moegestreden Mboua en Kotbani worden naar de kant gehaald ten faveure van Anthony di Lallo en Aldin Peljto. Met het inbrengen van Peljto komt er een nieuw aanspeelpunt voorin. De lange huurling van RKC wint vrijwel ieder kopduel en zorgt daardoor voor meer dreiging bij de aanvallen van Fortuna. De thuisploeg start een klein slotoffensief en Den Bosch probeert met een counter alsnog de volle buit mee te nemen naar de Brabantse hoofdstad.

Het lijkt allemaal niet te mogen baten, totdat in de 90ste minuut een vrije trap van Nico Vanek door Aldin Peljto wordt verlengd tot Marcus Rychlik. De jonge Duitser neemt de bal aan en probeert vanuit een moeilijke hoek, doelman Zaari te verschalken. Deze weet de bal van Rychlik met veel moeite weg te stompen, maar doet dat in de voeten van Anthony di Lallo. Deze laat zich dat buitenkansje niet ontnemen en schiet vanaf dichtbij in een leeg doel binnen, 1-0. Houdoe en bedankt!

De drie minuten blessuretijd worden vervolgens zonder kleerscheuren doorstaan en zo bezorgt de Sittardse ploeg zichzelf een enorme opsteker. Volgende week in Apeldoorn kan Fortuna zich een uitstekende uitgangspositie creëren voor de tweede seizoenshelft. Iets wat ondanks de enorm negatieve afbraaktactiek van trainer Reijners en het onnodig weggeven van meerdere kostbare punten, toch tot tevredenheid stemt.

Guido Erens