Fortuna Sittard is gedegradeerd. Nadat zondag wederom werd verzuimd om een zes-puntenwedstrijd in winst om te zetten rest slechts één constatering: Fortuna komt vooral mentaal tekort voor het hoogste niveau. En dat doet pijn, zeker voor een Limburgse club.
Achteraf is het uiteraard altijd makkelijk praten, maar eigenlijk zijn twee beslissingen van het technisch apparaat debet aan de situatie van nu op het veld. Allereerst is daar het geval Schaaf/Amoah. In januari 2000 voor een half jaar gehuurd van Vitesse, kon Fortuna de in geldnood verkerende club ‘helpen’ door een bedrag van drie miljoen gulden naar Arnhem over te maken. Voor dat bedrag zouden beide huurlingen in Sittard kunnen blijven. Bovendien was Fortuna rond met ene Marcus Allbäck, kosten twee miljoen. Voor de goede orde: de tien miljoen van Kevin Hofland waren al zeker. In beide gevallen werd echter besloten om te wachten tot het einde van het seizoen, zodat de vraagprijzen iets omlaag zouden gaan. Toen het einde van de competitie echter naderde waren geen van drieën nog beschikbaar…
Met deze spelers had Fortuna zich werkelijk in het linkerrijtje kunnen spelen, maar Fortuna investeerde dus in kwantiteit en haalde in totaal 19 spelers naar Sittard waarvan, op Marcel Akerboom na, niemand is doorgebroken. Een trieste opsomming van de grootste mislukkingen: Krijgsman, Van der Hoeven, Haeldermans, Geerinckx, en ga zo maar door. Eén naam springt boven alles uit: Pascal Averdijk. Een ontzettend sympathieke reus van een kerel, die echter de balbehandeling heeft van een dinosauriër. Averdijk is zelfs zo goed, dat Fortuna hem niet eens kan verhuren aan een modale eerste divisieclub.
Het vervolg van het verhaal is bekend: Allbäck speelt wekelijks de sterren van de hemel in Heerenveen, dat in de zomer zo’n 15 miljoen zal vangen voor haar spits. Van der Schaaf verhuist wellicht naar Eindhoven en Amoah kweekt zitvlees op de bank bij Vitesse omdat hij niet past in het tactische concept van Edje Sturing. Met deze drie jongens erbij had Fortuna meegedaan bij de eerste acht…
Eigenlijk heeft het scenario van tien jaar geleden zich herhaald. Destijds investeerde het Fortuna van Han Berger drastisch om van middenmoter naar subtopper uit te groeien. Voormalig supertalent en publiekslieveling Anton Janssen werd teruggehaald, daarnaast werden een handvol dure spelers van naam aan de selectie toegevoegd. Het pakte desastreus uit. Twee jaar later degradeerde de ploeg roemloos via de nacompetitie. In eerste instantie werd de selectie bij elkaar gehouden om zodoende direct terug te keren, maar een rampzalige 13e plaats was het gevolg. Het was uiteindelijk een nieuwe start die Fortuna terug bracht naar het hoogste niveau. Met een piepjonge selectie, waarvan Pim Verbeek in VI nog zei: “Eén ding is zeker: we worden geen kampioen”, verraste Fortuna wekelijks en jawel, de ploeg werd ‘gewoon’ eerste.
In mei gaat Fortuna dus een decennium terug in de tijd. Wederom verkeerd technisch beleid en een organisatie die net zo professioneel oogde dan die van een gemiddelde tafelvoetbalclub hebben het bolwerk Fortuna Sittard aan de rand van de afgrond gebracht. Degradatie is onafwendbaar en Fortuna blijft in scherven achter. Een onafgebouwd stadion, dat in de eerste divisie onexploitabel is en waar straks voor 1500 man Fortuna- Heracles wordt gespeeld, lokt de voetballiefhebber niet echt. Daarnaast zullen de inkomsten een niveau lager drastisch terugvallen. Probleem hierbij is dat Fortuna niet bij machte is om voldoende sponsors over de streep te trekken om de terugval nog enigszins te compenseren. Daarom zal drastisch in de salarissen moeten worden gesneden, zelfs bij de doorlopende contracten. Makkelijk is dat echter niet. De spelers die nog enige transferwaarde vertegenwoordigen verdienen uiteraard flink wat, maar wie is er nu bereid om salaris in te leveren ? Niemand toch ? En dus zullen die spelers uiteindelijk transfervrij vertrekken.
Wat is dan de oplossing om Fortuna weer op het rechte spoor te krijgen ? Ik zou zeggen “JEUGD”. Laat Fortuna bewust kiezen voor twee seizoenen Gouden Gids en investeer het geld dat er is in de jeugdopleiding en individuele training voor de spelers die eraan zitten te komen. Dat wil zeggen, als Fortuna bij degradatie nog een licentie krijgt voor het volgend seizoen. En dan moet er ook nog geld overblijven.
Een persoon als Gerald Vanenburg, die onlangs tijdens Voetbal Insite blijk gaf van een revolutionaire en gezonde visie op jeugdvoetbal, zou ideaal zijn om de groeibriljantjes van Fortuna tot 24 karaats diamantjes uit te laten groeien. Want er zit in de huidige spelersgroep tussen 16 en 18 meer talent dan ooit bij de Sittardenaren.
Als Fortuna het voor elkaar krijgt om een sluitende begroting rond te krijgen en daarnaast het jeugdplan op een professionele manier weet uit te bouwen, staat er over twee of drie jaar een elftal om je vingers bij af te likken. Maar het is de vraag in hoeverre je grootste talenten nog te behouden zijn als je zelf in de Gouden Gids speelt terwijl allerlei eredivisieclubs met een lading flappen in de rij staan. Immers, zelfs in de eredivisie was de Sittardse club niet bij machte om haar belangrijke spelers voor langere tijd te binden. Maar misschien is er onder Mommers wel een belangrijke beleidswijziging doorgezet, gezien het grote aantal contracten dat de laatste tijd met jeugdspelers is afgesloten.
Dennis Dynamite