Columns in de Limburgse kranten hebben de laatste weken verdacht vaak hetzelfde onderwerp: de erbarmelijke staat van het Limburgse voetbal. De kater van het niet doorgaan van FC Limburg is blijkbaar nog niet verwerkt. De foto van het PLS met een derde ring hangt nog fier op de redactie omdat nog niemand het psychologisch aan kan hem weg te halen.

Toch wordt het tijd dat die kater eens verzopen wordt, want het begint behoorlijk afgezaagd te worden om een paar keer per week te moeten lezen dat het met Fortuna, MVV en VVV helemaal mis is.
En nee, ik ben de laatste om te gaan roepen dat het geweldig gaat in Sittard. Als graadmeter kijk ik ‘s maandags altijd naar de prestaties van Gemert. En wie met mij meekijkt naar de ranglijst van de Hoofdklasse B weet voldoende: Gemert staat op een degradatieplek (onder andere vanwege een 8-2 nederlaag tegen mededegradatiekandidaat UNA)….
En was vroeger alles beter? Tja, wat Fortuna, MVV en VVV betreft wel. In het seizoen 97/98 speelden Fortuna en MVV nog eredivisie (en ze handhaafden zich ook nog) en kwamen er naar de drie clubs gemiddeld per wedstrijd 4.600 toeschouwers kijken. In het seizoen 01/02 degradeerde Fortuna naar de eerste divisie van MVV en VVV en kwamen er bij de drie clubs nog gemiddeld 3.700 toeschouwers kijken. Dat is een daling van 19%. Tel uit je winst.

Dus hebben de kranten week in week uit gelijk, hoe saai ook. Kunnen we ze dan helemaal niet terugpakken? Tuurlijk wel, alsof het zo lekker gaat bij de kranten!! We draaien de rollen dus maar eens om. Niet de journalist die op een “al lang en breed gefusilleerde” voetbalclub schiet, maar een supporter die “de wijsheid in pacht hebbende” kranten neerknalt.

In 1997 verkochten DDL en LD tezamen nog 261.305 kranten. In 2001 waren dat er nog maar 239.026. Dat is een daling van bijna 9%. Tel uit je winst.
Laten we er eens voor het gemak van uitgaan dat de sportjournalistiek geen haar beter is dan de rest van de krant. Was vroeger dan alles beter qua sportjournalistiek? Nou ja, vroeger hadden kranten nog aanzien. Vroeger bepaalde Jean Nelissen zowat in zijn eentje het technische beleid van MVV. Die status hebben de huidige journalisten toch nog niet bereikt en als de laatste maanden maatgevend zijn, dan komt het er ook nooit meer van. Ik stip twee vreemde ontwikkelingen aan.

Vreemde ontwikkeling nummer 1: het niveau van wedstrijdverslagen van Fortuna Sittard keldert maar verder. Als tragisch (voorlopig?) dieptepunt geldt het wedstrijdverslag van Heracles Almelo – Fortuna Sittard. Als ik het verslag van DDL lees, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het stukje voor driekwart geschreven is op vrijdagmiddag omstreeks 12.00uur; 8 uur voor aanvang van de wedstrijd dus. Seuren gokte op een nederlaag en kreeg zijn zin, waardoor de overige 5 zinnen een formaliteit werden. Een briljant stukje werk. Seuren zal tegenwerpen dat hij een aanlever-deadline heeft om 22.00uur en dus geen tijd heeft voor een fatsoenlijk stukje. Ondergetekende heeft daar lak aan, tenzij de abonnementsprijs van zijn krant navenant daalt (maar daar zie ik geen spoor van). Bovendien lukt het het LD wel om een aanvaardbaar stukje voor de deadline te produceren.

Vreemde ontwikkeling nummer 2: vage verhalen in de krant over Ajax, PSV en Feyenoord. Beide kranten (en dan met name het LD) vullen het sportkatern maar al te graag met allerlei verhalen over de drie topclubs, die voor de duidelijkheid niet afkomstig zijn uit de provincie die beide kranten in hun naam voeren. Onze persvrienden voeren dan aan dat de lezer daarop zit te wachten. Vertaald naar internetpagina Fortuna Online betekent dat dat ondergetekende dagelijks verse porno plaatjes op deze pagina zal plaatsen ten einde de bezoekersaantallen te verhogen. Lulkoek natuurlijk, wie alles over Ajax wil weten abonneert zich maar op Het Parool of De Volkskrant.
Maar wat erger is, is dat dat de ware reden niet is van die Ajax/PSV/Feyenoord-terreur. De ware reden is dat die artikeltjes spotgoedkoop zijn. Sinds DDL en LD op zijn gegaan in grote krantenconglomeraten kunnen ze gratis en voor niks artikeltjes van de telex afhalen die geschreven zijn door hun landelijke collega’s (let maar eens op de namen van de journalisten!). Tja, en dat die slechts over de “grote drie” schrijven kun je ze ook niet kwalijk nemen. Nee, al die vage verhalen zijn gewoon vrijwel gratis en dus uitstekend als vulling van de sportpagina’s. Helaas is het nu zover gekomen dat ze het hoofdbestanddeel zijn gaan vormen van het sportkatern en niet meer een aanvulling op het nieuws van VVV, MVV, Fortuna, Roda, Sittardia, V&L, Bevo, BFC, Eaters, Vanilla Weert, Facopa Weert etc. En jullie waren zo trots op Limburg? Waarom zie ik daar dan zo barweinig van terug?

Consequentie? -9% in 5 jaar. En wie stopt dit verval? Zolang kortzichtig financieel gewin voor gaat op principes/visie waarschijnlijk niemand.

Dan staat het er bij Fortuna misschien nog wel iets beter voor. Het mag dan wel bedroevend zijn in Sittard momenteel, maar ik durf te wedden dat er binnen een jaar licht aan het eind van de tunnel is te zien! Op dat moment rijden DDL en LD nog stevig door in een tunnel opzoek naar licht. Helaas zagen ze een bordje met “doodlopende weg” aan het begin van de tunnel over het hoofd….

RW