“Het kan snel gaan maar het kan ook dat ik pas volgend jaar een overstap maak”, aldus Perr Schuurs over een mogelijk vertrek bij Fortuna. Zijn nog twee jaar doorlopende contract gaat hij dus niet uitdienen. Moet hij nog een seizoen blijven in Sittard-Geleen?

 

 

 


Aangezien de zaakwaarnemer van Perr Schuurs een gesprek heeft met PSV, ga ik er maar even vanuit dat PSV de meest serieuze overnamekandidaat is. Ook ga ik er vanuit, dat als hij naar Eindhoven vertrekt, hij in het eerste seizoen zal gaan spelen bij Jong PSV. Jong PSV versus Fortuna Sittard. Vier redenen waarom hij nog een seizoen bij Fortuna moet blijven.

Leiderschapskwaliteiten

Bij Fortuna Sittard is Schuurs benoemd tot aanvoerder. Fortuna biedt Schuurs een unieke kans al op zeventienjarige leeftijd leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen op profniveau. Dat zou hem in zijn verdere carrière wel eens goed van pas kunnen komen. Krijgt hij die kans ook bij Jong PSV?

Echte wedstrijden

We hoeven onze voorzitter Isitan Gün maar te citeren over beloftenelftallen in een recent interview: “Beloftenelftallen in de eerste divisie helpen jeugdspelers niet zoals bedoeld, omdat spelers in beloftenelftallen geen echte competitie ondervinden. Neem bijvoorbeeld een speler van Fortuna. Hij moet vechten voor zijn brood. Hij moet presteren; hij moet punten pakken, week in; week uit. Een jeugdspeler bij een beloftenelftal staat niet onder dezelfde druk, dus spelen voor het beloftenelftal bereidt je niet voor op een profcarrière.”. Roerend mee eens.

Trainer

Fortuna Sittard staat onder leiding van een gewezen centrale verdediger / verdedigende middenvelder, 54-voudig international, Afrikaans en olympisch kampioen met Nigeria, speler van onder andere Ajax, Borussia Dortmund en Juventus. Iemand van wie je dus wat kunt opsteken als aanstormend verdedigend talent. Jong PSV staat onder leiding van Dennis Haar. Dennis wie?

Publiek

Uiteindelijk speel je ook om het publiek te vermaken. Dat wordt lastig bij Jong PSV, daar zit namelijk geen hond op de tribune. Toegegeven, een thuiswedstrijd van Fortuna Sittard trekt ook geen volle zalen, maar de sfeer is daar honderd maal beter dan in het Jan Louwers stadion op een maandagavond—om over uitduels nog maar te zwijgen.

Het woord is aan Perr Schuurs. Natuurlijk zijn er ook redenen om wel te kiezen voor (Jong) PSV en wie weet kan hij daar wel snel aansluiten bij de hoofdmacht. En misschien zijn er wel meer kapers op de kust, hetgeen Perrs keuze nog moeilijker maakt. Echter, nog een seizoen in Sittard-Geleen blijven, heeft ook zo zijn voordelen. Het betekent ook dat je een extra jaar hebt om een weloverwogen besluit te nemen. Voi, een vijfde reden.

Riccardo Welters