Een maandje vrijworstelen zit erop. Nu de rook is opgetrokken blijkt Pierre Horn zijn failliete boedel te mogen continueren, blijft Fortuna het hoofdgebouw van het W&P Stadion op een onrendable wijze exploiteren en krijgt Gilde Opleidingen – de enige consequente partij van de drie – niet waar het recht op had: datzelfde hoofdgebouw.

Deze hele affaire blijkt dus uiteindelijk drie verliezers te kennen, terwijl de inzet vast drie winnaars was. En dat mag Fortuna zich toch voor een groot gedeelte zelf aanrekenen. Eerst het hoofdgebouw verhuren aan Gilde Opleidingen terwijl daar nog een huurder met een doorlopend contract (Pierre Horn’s Fortunato) in zit en vervolgens begrip opbrengen voor de op kletskoek gebaseerde argumenten van Pierre Horn betreffende de hoogte van de afkoopsom. En alsof dat nog niet genoeg was, maakt de club ook nog een bocht van ruim 180 graden als het gaat over het belang van de huurinkomsten van Gilde Opleidingen voor de begroting van het huidige seizoen. Van “failliet” via “geen ruimte meer voor nieuwe spelers” naar “geen probleem” als die huurinkomsten er niet komen. En dat alles in één maand tijd. Niet direct een schoolvoorbeeld van betrouwbaarheid…

Maar ja, gedane zaken nemen geen keer. Dus kijken we maar eens naar de toekomst. Fortuna zegt nu dat de club het geld van Gilde niet meer nodig heeft om de begroting sluitend te maken en staakt daarom haar pogingen om het hoofdgebouw (of delen daarvan) door te verhuren aan derden. Een vreemde redenatie want het één heeft weer eens niets met het ander te maken. Mommers formuleerde het vorig jaar uitstekend: “als we het dure stadion verhuren en vervolgens elders goedkopere ruimte voor het kantoorpersoneel terughuren, verdienen we geld”.

Klopt als een bus en dat Fortuna momenteel goede vorderingen maakt bij het werven van sponsoren staat daar los van. Er is gewoon geld te verdienen met het verhuren van het stadion, maar Fortuna doet het niet.

Daar kan eigenlijk maar één logische verklaring voor zijn. De ruimtes van Fortunato liggen zo strategisch in het hoofdgebouw dat verhuur van het hoofdgebouw zonder die ruimtes weinig aantrekkelijk is en daarom gaat Fortuna nu over tot de enige juiste tactiek: uitroken die handel!

Laten we één ding niet vergeten, ook Pierre Horn is een verliezer in deze soap. Hij dacht twee vliegen in één klap te kunnen slaan. Stoppen met dat verliesgevende restaurant en er ook nog een afkoopsom van 450.000euro aan overhouden.

Maar ja, hij blies iets te hoog van de toren en zit nu in zijn maag met een verliesgevend restaurant. En daar houden ondernemers niet van. Horn is natuurlijk een trotse ondernemer die in dit geval geen gezichtsverlies wil lijden, maar ook hij zal na verloop van tijd wel inzien dat continuering van Fortunato weinig zin heeft.

Uitroken dus en hopen dat het niet te lang duurt. Is ie weg dan kan het hoofdgebouw alsnog verhuurd worden. Als dit inderdaad de strategie van Fortuna is, dan heb ik nog een aardige tip: de tip levert 400.000euro op en halveert het uitrookproces.

Fortuna is namelijk voor 50% eigenaar van Fortunato net als Pierre Horn. Horn wilde een afkoopsom van 450.000euro. Blijkbaar vindt hij dat zijn aandelenpakket van Fortunato dat waard is. Als dat zo is, dan is Fortuna’s pakket ook 450.000euro waard. Omdat Horn zo’n geweldige Fortunees is, geef je hem 50.000euro korting en verkoop je het aandelenpakket aan hem voor 400.000euro. Horn blij, want hij maakt 50.000euro winst. Fortuna blij, want het ontvangt zomaar 400.000euro en bovendien tikken de verliezen van Horn tweemaal zo hard aan dus zal hij Fortunato ook twee keer zo snel sluiten. Misschien wel zo snel, dat Gilde Opleidingen er per 1 september 2003 in kan trekken!

RW

PS: De laatste paragraaf heeft natuurlijk 0,0 realiteitswaarde, maar zou toch echt het logische gevolg zijn van de positie die Horn de afgeholpen maand heeft ingenomen, hetgeen nog maar eens het “lulkoek gehalte” illustreert van de uitspraken van deze (zelfbenoemde) grootste Fortunees aller tijden.