Gisteravond was het dan zover: Fortuna speelde de uitwedstrijd tegen koploper De Graafschap. De uitnodiging voor deze boerenbruiloft was al een paar weken binnen en niemand die hier graag op inging. Al met al viel de 4-1 einduitslag nog wel mee, iets dat niet kon worden gezegd over het geserveerde eten…


16 Februari 2007

Slecht eten op een boerenbruiloft

De Graafschap 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 8. Van Beukering 1-0; 20. Powel 2-0; 45. Grabovac (ed) 3-0; 48. Cornelia 3-1; 70. Van Driel (ed) 4-1
Opstelling: Christianen, Dassen (55. Taiwo), Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, Simone, El Hammouchi, Heinrichs, Garritsen, Cornelia, Olondo
Toeschouwers: 8.500
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): Cornelia
Rood (Fortuna): –

In de aanloop naar de wedstrijd wordt duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor het schrijven van het wedstrijdverslag op mijn schouders zal komen te rusten. De vaste schrijver van de verslagen heeft familiale verplichtingen elders, zijn potentiële vervanger(s) wordt door hun werkgever aan hun contract gehouden of nemen in deze tijd van Carnaval de wijk naar Engeland. Als ik in de trein stap op weg naar Sittard is het maar lastig ontsnappen aan de Carnavalsgekte. De enige mogelijkheid hiertoe is na aankomst afbuigen richting Kantorenpark in plaats van richting binnenstad. Na een korte wandeling is mij duidelijk dat er nog ongeveer 30 personen klaar staan om in te schepen voor de reis richting Achterhoek.

Juist ja, ‘Achterhoek’, het woord is gevallen. Het stukje Nederland waar iedereen rondloopt met ‘Jovink en de Voederbietels’ op zijn of haar walkman en Bennie Jolink een heuse cultstatus geniet. Daar waar de rest van Nederland haar vrije tijd doorbrengt met jumpen op (il)legale partys spendeert de Achterhoekse jeugd haar tijd aan ‘brommers kiek’n’ en het schieten met carbiet vanuit een melkbus. Ieder het zijne natuurlijk…

Na een omweg van tientallen kilometers (ik heb tenslotte de lichtmasten van de Bossche Vliert gezien) rijden we na ruim 2,5 uur de beruchte Achterhoek binnen. Vanaf de grens gerekend duurt het nog ruim een half uur voordat we voor de poorten van het uitvak staan. Nou ja, ‘uitvak’, er is eerder sprake van een ‘uitkom’. Dit tribunedeel is namelijk omzoomd door hoog plexiglas en het oogt weinig charmant. Ik zoek een plekje in het midden en halfhoog, zodat ik enigszins gevrijwaard blijf van de grappen en grollen van Tunnus Gierpet, mocht deze olijke Superboer zich weer eens laten gelden.

Nadat een zwoele stem vanuit de stadioncabine heeft aangekondigd dat Ronald Dassen wederom op rechtsback zal starten kan de wedstrijd beginnen. Dassen wordt overigens omringd door dezelfde mensen die vorige week tegen Cambuur speelden. Hopelijk heeft Frans Körver de betonmolen aanstaan, want de voorhoede van De Graafschap is voor Jupiler League-begrippen om van te watertanden. In de Holland Casino Eredivisie ligt hier trouwens geen mens van wakker, in het geval de Superboeren mochten promoveren. Bij Fortuna hebben trouwens een aantal mensen een verleden in de agrarische sector. Zo speelde Koen Garritsen in de jeugd van De Graafschap, Wasiu Taiwo zelfs ooit in het eerste elftal en was Frans Körver er ooit trainer. Hans Erkens heeft ook een verleden in de agrarische sector, al is het maar omdat hij recent werd getypeerd als ‘het boertje uit Schinnen met woeste baard’. Bij De Graafschap speelde alleen Joost Volmer ooit voor Fortuna. Volmer, het type verdediger stammend uit de Prehistorie dat allang uitgestorven had moeten zijn, maar het niveau in de Jupiler League nog makkelijk aankan.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd komt op naam van onze Waalse TGV Cédric Olondo. Hij passeert linksback Ard van Peppen en wordt tegen de grond gewerkt. Indien het buiten de grote baklijn is, dan maar een paar centimeter. Scheidsrechter Winter beslist in dergelijke omstandigheden nu eenmaal en legt de bal erbuiten. De vrije trap eindigt op het voorhoofd van Florencio Cornelia en diens kopbal wordt met moeite van de lijn gewerkt door Rogier Meijer.


Allez Cédric!

Aan de andere kant gaat het wel zoals het moet. Nadat Arjan Christianen eerst nog in een één-tegen-één situatie Jeffrey de Visscher de baas is, is hij even later kansloos bij het schot van Jhonny van Beukering. 1-0 en dat al binnen 10 minuten. Tien minuten later komt ook die andere goalgetter aan zijn trekken: Berry Powell maakt er 2-0 van. Indien Fortuna een forfaitscore wil voorkomen dan zal er toch anders moeten worden gevoetbald. En juist dat voetballen is erg lastig in deze omstandigheden. De Graafschap is conditioneel een stukje verder en bezit de echte wil om te winnen. Overal wordt druk gezet zodat het gebrek aan handelingssnelheid bij een aantal Fortunezen aan het licht komt. Van echt voetballen is geen sprake en het is een wonder dat de score maar 3-0 is bij rust.

Het doelpunt wordt door de zwoel klinkende stadionomroepster toegekend aan Van Beukering, maar het was Zarko Grabovac die ongelukkig scoorde. Van Beukering, de Dirk-Jan Derksen van Gelderland, is aan zijn laatste maanden bezig als Superboer. Speelde ooit in de jeugd van De Graafschap, achtte zichzelf goed genoeg voor Vitesse, brak daar nooit door en keerde zonder schaamte terug naar De Graafschap. Als klap op de vuurpijl heeft hij een contract getekend bij Vitesses aartsrivaal NEC. Van Superboer tot Superoverloper zullen we maar zeggen…

Als voor het rustsignaal wordt gefloten is dat tevens het sein dat het warm en koud buffet is geopend. Daar waar het hen in het verleden altijd is gelukt iets smerigs te serveren is dat deze editie niet anders. Ik kies voor Unox-worst, maar daarvan is geen sprake. Het komt meer in de buurt van ‘slachtafval in een plastic huls geperst’ dan van een delicatesse uit Oss. Omdat ik me ook weer niet wil laten kennen eet is toch maar alles netjes op en spoel tussendoor wat met Fanta. Dit voedsel is wel zó slecht, Agnes Kant kan een e-mail verwachten. Nieuwbakken minister van VWS Ab Klink kan zijn eerste kamervragen tegemoet zien!


Unox-worst die absoluut geen Unox-worst was…

Dan maar weer terug de ‘uitkom’ in. Na een paar minuten te hebben gekeken naar een studieronde levert Angelo Simone een steekbal af aan het adres van Olondo. Van Peppen weet niet waar te kijken en de overige verdedigers evenmin. Cornelia mildert tot 3-1. Fortuna speelt in deze fase erg goed mee en krijgt een paar kansjes.Körver ziet dat ook en wisselt Dassen voor Shooting Star Wasiu Taiwo. Dat verandert een klein beetje aan het spelbeeld, maar het echte raffinement ontbreekt gewoonweg bij de Sittardenaren. Een staalhard schot van Garritsen wordt nog over het doel getikt; ook Van Fessem mag zich vanavond wel eens inspannen.

Na enige tijd is het goed geweest en neemt De Graafschap het commando weer over. Op zo een moment is het zonde dat een echte rechtsback als Dassen er niet meer is. Rashid El-Hammouchi speelt nu op zijn plaats en heeft het lastig met dribbelaar Powell. Als dan ook nog een schot van diezelfde Powell afketst op het been van Mels van Driel kunnen de boeken dicht. 4-1 en een schier onoverbrugbare achterstand.


Geen Ajax-, maar De Graafschap-publiek

De veilige marge is voor de Capo van de Spinside teken om uit zijn schulp te kruipen. Minutenlang orkestreert hij ‘zijn’ supporters achter zijn doel, hetgeen hem op hoongelach vanuit de ‘uitkom’ komt te staan. Onterecht, want het is een grappig tafereeltje! Als de Spinside vervolgens ‘Fransje Körver’ gaat zingen wordt deze getrakteerd op een applausje van de oefenmeester. Vreemd maar waar: in Helmond ziet of hoort hij zijn eigen supporters niet, in Doetinchem applaudisseert Körver voor de supporters van de tegenstander.

De wedstrijd gaat echter gewoon door en ik zie nog net hoe Cornelia de bal met zijn hand in doel werkt. Het komt hem op een gele prent te staan. In de slotfase komt bij De Graafschap Dave Bus in het veld. Voor mij persoonlijk een plaaster op het gekende houten been, aangezien Panagiotis Vouis weliswaar een tiental minuten mocht warmlopen, maar niet werd ingebracht. Jammer.


Een ‘Houdoe-en-bedankt’ van de spelers

Nadat afscheid wordt genomen van de spelers stapt iedereen de bus in en kan de terugreis beginnen. TMD krijgt zijn zin: Milk Inc. wordt in de ban gedaan en er wordt geluisterd naar Woodstock. Omdat de Belgische dansformatie met het inruilen van Ann Vervoort voor Linda Mertens veel van haar glans heeft verloren, mag Radio 2 zich bewijzen. Op veel kritiek komt dit niet te staan en zo sukkelen we 2,5 uur na vertrek weer de Westelijke Mijnstreek in. De nederlaag was ingecalculeerd en al met al viel het nog mee. Hopelijk worden volgende week de punten iets minder makkelijk weggegeven.

MH