Na de vierde nederlaag op rij kan Fortuna aansluiting bij de middenmoot wel vergeten. Een teleurstelling? Ach, we zijn inmiddels niet anders gewend. En dat de wedstrijden niet om aan te zien zijn, ook dat zijn we gewend. Fortuna staat inmiddels al jaren synoniem voor slecht management, slecht voetbal, slechte prestaties en een slechte ambiance. Een thuisnederlaag tegen De Graafschap ondergaan we gelaten. We hadden immers toch niets anders verwacht. Het zijn barre tijden en ik heb er weinig vertrouwen meer in dat het ooit beter zal worden.


27 November 2006

Fortuna verliest weer kansloos

Fortuna Sittard 0 De Graafschap 2
Doelpuntenmakers: 29. Van Peppen 0-1; 57. Volmer 0-2
Opstelling: Thijssen, S. Güvenc, Voigt, Grabovac, Van Driel, El Hammouchi, Simone, E. Güvenc, Garritsen, Olondo, Taiwo
Toeschouwers: 3.120
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Van Driel
Rood (Fortuna): –

Veel deugt er niet bij Fortuna, maar de veiligheidsinstructies voor de stewards zijn nog steeds zeer grondig. Wanneer ik vlak voor de wedstrijd de tribune oploop, zie ik een paar rijen voor mij twee van onze stewards enkele rijen voor ons in discussie met zeven trouwe supporters. Twistpunt lijkt een zak snoep te zijn. Die is in beslag genomen, of niet afgegeven, of onderworpen aan een grondige inspectie. Wat er precies aan de hand is, wil ik niet eens weten. Je moet toch wel een erg verwrongen geest hebben om enig kwaad te vermoeden achter de combinatie van deze supporters – drie stellen van voor in de veertig – en een zak snoep. Dit vraagt eigenlijk om gedegen onderzoek, maar wie wil vrijwillig de geest van een door de veiligheidscoördinator gedrilde steward onderzoeken?


Dus het is niet AH dat een super opent bij het stadion?

De stewards hebben overigens wel alle tijd om zich met dit soort nutteloze zaken bezig te houden, want ook vanavond heeft amper iemand de weg naar het stadion gevonden. De officiële opgave luidt 2.100 toeschouwers, maar deel dat aantal maar gerust door twee. Frans Körver heeft het spektakel teruggebracht naar Sittard, maar kennelijk heeft nog niet iedereen dat in de gaten.


‘Dat ik dit nog allemaal moet meemaken.’

Op de geschorste Christianen en de geblesseerde Paridaans na, kan Körver in zijn sterkste ploeg spelen. Dat betekent Thijssen in de goal, Serdal Güvenc, Voigt, Grabovac en Van Driel achterin, Simone, El Hammouchi, Emmo Güvenc en Garritsen op het middenveld en Olondo en Taiwo in de aanval. Drie van onze spelers – Voigt, Taiwo en Garritsen – hebben een verleden in Doetinchem. Bij De Graafschap is de aanvoerder een oude bekende. Joost Volmer is als een tank van gepantserd staal en dus onverwoestbaar. Onze aanvoerder heet vanavond Mels van Driel. Laten we aan dat gegeven verder maar geen woorden meer vuil maken.

Zoals wel vaker, opent Fortuna de wedstrijd redelijk sterk. De ploeg heeft het betere van het spel en een licht veldoverwicht. Dat leidt in de eerste tien minuten echter niet direct tot kansen. De eerste grote kans is na een kwartier voor De Graafschap, maar Thijssen keert het schot van Van de Beukering in de korte hoek. Even later krijgt Fortuna de grootste kans van de hele wedstrijd. Taiwo krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied. Hij ziet op rechts Olondo vrij staan en bereikt hem in één keer. Olondo antwoordt met een snoeiharde, maar ook loepzuivere voorzet. Taiwo haalt vanaf vijf meter uit, maar Van Fessem brengt knap redding. Een prachtige aanval die een beter lot had verdiend.


Simone onverzettelijk

Het gevaar moet in de eerste helft vooral van Olondo komen. Hij zet nog een keer goed voor vanaf rechts, maar Güvenc is net te klein om de bal tegen het net te koppen. Na een ruim half uur maakt Olondo een prachtige schijnbeweging ter hoogte van de middenlijn. Vlak bij de zijlijn speelt hij de bal langs twee tegenstanders, die hij vervolgens zelf zijn hielen laat zien. Hese komt zijn medespelers te hulp met een tackle richting bal en Olondo, die hem een gele kaart oplevert.


Olondo weer een keer langs Van Peppen

Fortuna staat op dat moment echter al met 1-0 achter. Na een minuut of twintig is De Graafschap geleidelijk aan steeds beter in de wedstrijd gekomen. De Achterhoekers spelen zeker niet groots, maar zetten Fortuna wel onder druk. Na een hoekschop werkt de verdediging van Fortuna zoals zo vaak de bal maar half weg. Die komt voor de voeten van Art van Peppen, die vanaf de rand van het strafschopgebied ongehinderd mag aanleggen. Zijn schot laat Thijssen kansloos, Fortuna kijkt weer eens tegen een achterstand aan.


Zo gaat het nu altijd….

De spelers doen hun best om het tij nog voor rust te keren. Een slotoffensief leidt wel tot enige druk, maar niet tot kansen. De achterstand bij rust is niet verdiend, maar heeft ook wat onvermijdelijks over zich. Het aanvalsspel van Fortuna mist kracht en raffinement, waardoor de tegenstander rustig achterover kan leunen. Wanneer die tegenstander daarna zelf aanzet, bezwijkt Fortuna te snel onder de druk. Zelfs in wedstrijden waarin het aardig meespeelt of zelfs lijkt te domineren, is Fortuna daardoor in wezen kansloos.

In de rust mag de jeugd van de Rooms-Katholieke Voetbalvereniging Aangenaam Door Vriendschap En Ontspanning zijn niet geringe kunsten vertonen. Zoals te verwachten viel, gaan de geel-roden ongeslagen het veld af. Cynische geesten zullen wel weer betogen dat het ontbreken van een tegenstander hieraan heeft bijgedragen, maar tegen hen zou ik willen zeggen: “Waarom altijd dat negatieve? Laten we blij zijn met elkaar!”


‘Zo gaan we niet met elkaar om in dit land’

De tweede helft hervat met een grote kans voor Olondo, maar de Chancenverwartung van onze Waal laat nog steeds te wensen over. Zijn schot eindigt simpel in de handen van Van Fessem. Twaalf minuten na rust maakt Joost Volmer een einde aan de wedstrijd. Ook nu kost de slechte dekking na een spelhervatting Fortuna de kop. Volmer staat volledig vrij en kan met zijn nog overvloedige technische bagage zo’n kans natuurlijk nooit missen. Fortuna doet in de rest van de wedstrijd nog zijn best, maar veel verder dan een knap schot van Emmo Güvenc komen we niet meer. Aan de andere kant geloven de aanvallers van De Graafschap het ook allemaal wel, waardoor we niet tegen een nog grotere nederlaag aanlopen. Het laatste fluitsignaal komt geen seconde te vroeg. Het was wederom een trieste avond.


Drie man en toch komt hij er langs

En hoe nu verder? Hans Erkens schermt met de komst van nieuwe spelers in de winterstop, maar laten we daarop maar niet al teveel hoop vestigen. De financiële situatie van Fortuna is nog steeds uiterst precair, om het maar zachtjes uit te drukken. Verder rommelt het nog steeds in de organisatie van de club, waar de persoonlijke verhoudingen mede door conflicten over financiën en het beleid steeds slechter worden. En tenslotte is er nog steeds geen zicht op de komst van een stabiele en capabele Raad van Commissarissen. Sterker nog, een belangrijk deel van die Raad verlaat de club liever vandaag dan morgen.

Voor Fortuna niet van direct belang, maar op lange termijn wel relevant is de dreigende mislukking van het project voor de afbouw van het stadion. De beperkingen van het nieuwe bestemmingsplan én de bijzonder strikte interpretatie van dat bestemmingsplan door een belangrijk deel van de politiek zetten de komst van een XXL-supermarkt op losse schroeven en maken ondernemingen kopschuw om in het project te investeren.

Intussen brandt het heilige vuur bij Frans Körver al lang niet meer. Hij lijkt vooral bezig zijn eigen aftocht te dekken, zodat hij met zo weinig mogelijk gezichtsverlies terug kan naar moeder de vrouw. Als het zo doorgaat, kan Sjra Philippen binnenkort het licht uit doen. Hoeveel van de duizend mensen die vanavond in het stadion zaten, kunnen het na jaren van ellende nog opbrengen zich tegen dit doemscenario te verzetten?

PM