En nu zijn we dus al vier wedstrijden op rij ongeslagen. Niet slecht en bovendien verdiend, want op basis van de getoonde vechtlust kreeg Fortuna loon naar werken.


13 Februari 2004

Fortuna Sittard blijft overeind tegen De Graafschap

Fortuna Sittard 1 De Graafschap 1
Doelpuntenmakers: 4. Ars 0-1; 41. Rajcomar 1-1
Opstelling: Baart, Geerinckx, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Daemen, Joosten, Van Barneveld, Cagnazzo, El Gaaouiri (89. Tychon), Rajcomar.
Toeschouwers: 2.900
Scheidsrechter: Vinche (Bel)
Geel (Fortuna): Daemen, Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Vlak voor achten betreden we het W&P Stadion. Het mag dan officieel winter zijn, de temperatuur is toch weer redelijk aangenaam. Nee, echt winteren wil het dit seizoen niet.

Door de ietwat late aankomst is er nauwelijks tijd voor voorbeschouwingen. We zien dat Koning het elftal ten opzichte van het duel vorige week in Veendam op één plaats heeft gewijzigd. De teleurstellend spelende Georges Tychon moet plaats maken voor Tom Daemen. Toch verandert er wel iets in de opstelling. Samir el Gaaouiri speelt in de spits en niet als linkshalf; Dario Cagnazzo speelt niet centraal op het middenveld, maar als linkshalf en Joos van Barneveld speelt niet in de spits maar op het middenveld.

Nu zijn we in beginsel tegen al dat geschuif, omdat een hoop van onze spelers behoefte hebben aan vastigheid, maar maatregelen met als resultaat dat Van Barneveld niet in de spits maar op het middenveld speelt, juichen we natuurlijk toe.

De tegenstander is De Graafschap. Een ploeg die denkt de kwaliteiten te hebben om kampioen te worden. Ook na een half jaar geploeter denken ze dat nog steeds. Realiteitszin is in Doetinchem dus nog steeds niet ingetreden. Maar goed, dat is vooral hun probleem.

In het uitvak is het overigens behoorlijk druk. We schatten een mannetje of 160. Blijkbaar zijn ze in Doetinchem helemaal in de ban van de derde periode. Datzelfde optimisme valt ook te bespeuren in Sittard. We zijn zowaar de enige ongeslagen ploeg in de derde periode. Maar ja, we hebben pas drie duels gespeeld, dus wat zegt dat? Ach ja, een vleugje optimisme in Sittard. Hoe lang was dat ook alweer geleden?

Genoeg voorbeschouwing, de wedstrijd staat op het punt van beginnen. Fortuna trapt af richting N-side. De supporters staan er achter, maar toch is het De Graafschap dat als beste uit de startblokken komt en het levert de Superboeren al onmiddellijk een schotkans op. Maar gelukkig gaat de bal over het doel van Rein Baart.

Even later zien we dat de ongeslagen reeks van Fortuna onze spelers weer zelfvertrouwen geeft. Hoe lang was het namelijk alweer geleden dat Cagnazzo het scheermes boven had gehaald? Forse overtredingen maakt Cagnazzo slechts wanneer hij zelfvertrouwen heeft. Ilja van Leerdam heeft het geweten. Van achter vol op de achillespezen. Van Leerdam vliegt twee meter de lucht in. Zonder meer een rode kaart waard, maar de Belgische scheidsrechter is coulant: geel voor Cagnazzo.


Ook nog zeuren over die gele kaart???

Ik mag het natuurlijk niet hardop zeggen, maar uw webmaster mag dit soort overtredingen graag zien. Vooral als Cagnazzo er met slechts geel vanaf komt.

Toch is De Graafschap niet onmiddellijk onder de indruk, want terwijl Van Leerdam nog moet landen, staat de 0-1 al op het bord. Tycho Steegs geeft de Franse rechtsbuiten van De Graafschap even te veel ruimte en die Loval profiteert daar optimaal van. Zijn voorzet wordt namelijk op waarde geschat door spits Sjoerd Ars, die bommetje vrij staat in ons strafschopgebied (wie was daar verantwoordelijk voor???). Baart komt nog wel uitgestormd, maar is te laat, want Ars kopt de bal over hem heen in de lange hoek: 0-1.

Fortuna wordt in de openingsfase dus gewoon overdonderd door De Graafschap. En dat is iets wat ons al een tijdje niet meer is gebeurd.

Ook na de openingstreffer controleert De Graafschap het spel. Niet dat ze onmiddellijk kans op kans creëren, maar Fortuna komt zeker niet aan voetballen toen in het eerste kwartier. En dat is de verdienste van De Graafschap.

Maar als Valeev de tweede kans van De Graafschap om zeep heeft geholpen, is het wel afgelopen met de dadendrang van De Graafschap. Fortuna vecht zich namelijk terug in de wedstrijd en dat mogen we natuurlijk graag zien. Dat gaat met horten en stoten, maar het gaat wel. De supporters gaan er achter staan en Fortuna probeert met direct spel op de spitsen Prince Rajcomar en El Gaaouiri gevaar te stichten in de Doetinchemse verdediging.


Rajcomar blijkt weer behoorlijk balvast vandaag!

De felheid van de Fortunezen is vandaag ongekend. En dan loop je wel eens het risico dat je in al je enthousiasme de man in plaats van de bal raakt. Zo ook Tom Daemen. Linksback Wouter Janssen heeft de bal en wil die bal wegtrappen. Daemen probeert dat met een vliegende tackle te voorkomen, maar in plaats van de bal raakt hij Janssen vol op zijn voet.

Een terechte gele kaart en hoe de N-side erbij komt dat Janssen zich aanstelt, ontgaat mij. Die jongen werd vol geraakt en moet per brancard afgevoerd worden.

Maar voordat Janssen de catacomben bereikt heeft, ligt zowaar de gelijkmaker in het doel! Een aardig steekballetje van middenvelder (!) Van Barneveld komt aan bij Rajcomar. Die mag van Kooijman vrij aannemen en zegt dankjewel om vervolgens koeltjes keeper Wevers te passeren: 1-1!!


Vliegtuig Rajcomar staat op het punt van vertrekken!

De zoveelste treffer van Rajcomar dus, die – door het vertrek van Harry Gommans – terecht is gekomen op de plek in het elftal waar hij thuishoort: de spits. Zo zie je maar weer dat het vertrek van een speler ook zijn positieve kanten heeft.

Hij staat wel eens buitenspel (so what), hij heeft zijn shirt wel eens niet in zijn broek (mijn god, scheids…), maar zijn schoenen zijn ingevet met een pritstift en hij blijft redelijk koel als hij voor de keeper verschijnt. Kortom, die jongen zal volgend jaar wel bij pak ‘m beet Haarlem spelen als opvolger van ‘Van der Padt’ trofee winnaar Jeroen Ketting. Want aan dat type clubs raken wij onze betere spelers tegenwoordig kwijt…

Goed, de bal ligt in het net en dus is het tijd voor de grote Rajcomar show. Het shirt vliegt in de rondte en Rajcomar vliegt naar de cornervlag. Prima amusement!


Dave Joosten heeft een shirt gevonden…

Die treffer viel vlak voor rust en verdiende Fortuna op basis van het laatste kwartier waarin de groen/gelen aardig speelden. Ruststand: 1-1.

In de rust zien we het gebruikelijke penaltyschieten. Maar uw webmaster heeft honger en neemt de mogelijkheid te baat om de Sittardse snackbar te testen. Een broodje worst en een broodje hamburger vormen nog steeds het assortiment in Sittard. We gaan maar voor de hamburger. Uien erop? Doe maar! Nu was ik in de veronderstelling dat het om gebakken uien zou gaan, maar de knakker achter de balie stort gewoon rauwe uien over mijn hamburger. De Goodyear commissie houdt niet van dit soort grappen. Het broodje hamburger is overigens niet slecht (en zeker beter dan een paar jaar geleden), maar voor een Goodyear ster moet de kok eerst maar eens een cursus ‘gebakken uien’ gaan volgen….

Door naar de tweede helft. Het is duidelijk dat De Graafschap ook in de rust geen antwoord heeft gevonden op Fortuna’s felle spel. En dat is natuurlijk goed nieuws. De supporters blijven achter de ploeg staan en vooral Dave Joosten moet vleugels krijgen van zoveel ondersteuning.

Het spel is redelijk onderhoudend. De Graafschap vindt van zichzelf dat ze hier moeten winnen, vanwege een vermeend kwaliteitsverschil. Fortuna wil wel voor een gelijkspel tekenen, maar ziet ook dat er wellicht meer in zit. En dus golft het spel op en neer, zonder dat er echt dikke kansen ontstaan voor beide doelen.


Niemand krijgt iets cadeau en zo hoort dat!

Nou ja, geen kansen. De Graafschap is na een minuutje of twintig in de tweede helft toch dichtbij een treffer. Loïc Loval tikt de bal buiten bereik van Baart op de paal. Daar komen we dus goed weg, maar zonder een beetje geluk vaart niemand wel.

Naarmate de tweede helft vordert zien we wel dat de vermoeidheid bij onze twee spitsen begint toe te slaan. Ineens zien we weer ongewenst gedrag. Rajcomar en El Gaaouiri denken in een basketbalwedstrijd verzeild te zijn geraakt….

Hebben we niets op de bank voor dat soort momenten? Geert Brusselers in de spits? Daar waar Adelaar wisselt besluit Koning dat deze elf de klus maar moeten klaren. Nou ja, daar worden ze hard van, maar Brusselers zou toch nog wel een kwartiertje van waarde kunnen zijn in de spits???


El Gaaouiri heeft het heel zwaar in de slotfase….

Maar de krachten vloeien niet alleen bij ons weg; ook De Graafschap kan geen slotoffensief meer ontwikkelen. En dus lijkt de 1-1 tussenstand ook gepromoveerd te worden tot eindstand.

Alhoewel Cagnazzo nog een keertje gevaarlijk voor Wevers opduikt, maar ook hij kan de winnende treffer niet op het scorebord krijgen.


Wevers redt voordat Cagnazzo gevaarlijk kan worden

Vlak voor tijd wisselt Koning dan toch nog. Tychon komt El Gaaouiri aflossen. Waar Tychon dat fluitconcert aan te danken heeft, blijft onduidelijk.

Invloed op de wedstrijd heeft het allemaal niet meer, want de wedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel. In het kader van de derde periode schieten beide teams daar weinig mee op, maar is er echt iemand die serieus denkt dat we daar voor mee gaan doen?

Hoe dan ook, Fortuna verlengt de ongeslagen reeks en de manier waarop stemt tot tevredenheid. Aanstaande donderdag moeten we op bezoek in Den Bosch. We zijn benieuwd of we op terugweg nog steeds ongeslagen zijn!