De wedstrijd kende twee gezichten. Fortuna was het eerste uur heer en meester en liet na de suprematie ook op het scorebord te zetten. Het laatste half uur kregen we daar nog bijna de rekening voor gepresenteerd. Maar bijna telt niet, wat wel telt zijn de punten: vier al na twee wedstrijden. Dat kan tellen!


22 Augustus 2001

Fortuna komt met de schrik vrij en verslaat De Graafschap

Fortuna Sittard 2 De Graafschap 1
Doelpuntenmakers: 24. Gerritsen 1-0; 42. Van Dieren 2-0; 76. Schulp 2-1
Opstelling: Hesp, Akerboom, Van Geem, Dirkx, Hermans, Emeran, Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen, Hamming (89. Averdijk), Cramb (79. Heering) .
Toeschouwers: 6.000
Scheidsrechter: Sterk
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd betreden we het walhalla: het Wakner&Patners stadion (Verel spelling). We zijn dus net op tijd voor de countdown van de wedstrijd. Allemaal leuk en aardig, maar ik blijf erbij dat het wat hard staat. Een fatsoenlijke discussie met mijn buurman blijft onmogelijk en dus moeten we ons beperken tot het lezen van de “Fortuna kicks”. We lezen dat Gerritsen zich nu al thuis voelt op het middenveld. Bovendien is Verel een trainer die het in hem ziet zitten. En dat was vorig jaar wel anders, vervolgt Gerritsen zijn betoog in een poging eens lekker na te trappen richting Thijssen. Maar even voor goede orde Dennis. Zag Thijssen het niet in jou zitten, of was jij het die het niet in Thijssen zag zitten (denk aan Helmond Sport)??

Als de start van de wedstrijd dan nadert, blijkt dat er toch een grote groep supporters na het desastreus verlopen vorige seizoen afgehaakt is. Afgelopen zondag tegen Vitesse viel het nog niet zo op, maar vandaag blijkt toch dat de publieke belangstelling voor Fortuna sterk gedaald is. In vak C heb ik zo’n beetje het rijk voor mij alleen.

Hmm, wat moeten we hier van vinden? Enerzijds is het jammer dat een hoop supporters er de brui aan hebben gegeven, anderzijds zitten we op die supporters te wachten?

Als je de club niet wilt steunen in slechte tijden, ben je dan wel een supporter van de club? Enfin daar kunnen we natuurlijk een hele boom over gaan opzetten, maar het zal duidelijk zijn dat de club een hoop goodwill heeft verspeeld in het afgelopen seizoen. Het terugwinnen van die verloren goodwill is wellicht de belangrijkste uitdaging voor de club dit seizoen.

Door naar de wedstrijd. Is er reden om het elftal dat Vitesse op 0-0 hield te wijzigen? Nee niet echt, behalve Van Barneveld dan. De net herstelde Cramb vult zijn plek in het elftal op, met dien verstande dat Cramb naast Hamming in de spits gaat spelen en niet zoals Van Barneveld op het middenveld.

De tegenstander van vanavond komt uit Doetinchem en daar bewaren we geen goeie herinneringen aan. Vorig jaar verloren we daar nog met 5-1 en dat kostte Henk Duut zijn kop.

Maar ook in thuiswedstrijden ligt De Graafschap ons niet getuige de 10de plek in de PS@H-ranglijst. En in de PBTO-lijst staat De Graafschap zelfs 13de!

En dat is toch wel vreemd voor een ploeg die normaliter strijdt tegen degradatie.

Nee deze ploeg ligt ons gewoonweg niet. De scheids, moeten we het daar dan van hebben? Ook al niet, Sterk is – zo bewijst het verleden – de op twee na grootste Fortunahater die er in het huidige scheidsrechterskorps rondloopt. Ook daar moeten we geen wonderen van verwachten. Nee we zullen het vandaag toch echt zelf moeten doen!

Fortuna begint behoudend aan de wedstrijd. Ze wensen geen risico’s te nemen en misschien is dat wel zo verstandig. Maar toch, Fortuna laat dus het initiatief aan De Graafschap en de Superboeren laten zien best aardig te kunnen combineren. Het levert hen in het eerste kwartier een paar kleine kansjes op en één dikke als Meerdink de lat treft.

De Fortunezen moeten behoorlijk geschrokken zijn van dat schot want vanaf dat moment is het afgelopen met de gezapigheid aan Sittardse kant. In een mum van tijd valt het middenveld dat tot dan toe beheerst werd door De Graafschap in Sittardse handen. Stijn de Stofzuiger en Van Dieren regeren in het centrum en Gerritsen en Emeran pijnigen de blauw witten aan de zijkant.

De eerste de beste kans gaat er meteen in. Gerritsen stoomt op vanaf links en laat zich door niemand meer van zijn doel weerhouden: scoren. Met een bekeken stiftje passeert hij Postma: 1-0.


Dennis voert in de eerste helft op links een waar schrikbewind!

Vorig seizoen zou dat aanleiding zijn geweest om maar eens met elf man voor de goal te gaan liggen en hopen dat het 1-0 zou blijven (wat zelden lukte….). Dit jaar is alles anders, want Fortuna piekert er niet over om zich terug te trekken. Ze ruiken bloed en willen dat zo snel mogelijk in doelpunten vertalen. Op de tribunes wordt de sfeer ook maar beter en beter. Het lijkt overigens wel of er een verband bestaat tussen toeschouwersaantallen en sfeer. Logisch, want de sfeermakers zijn natuurlijk niet de supporters die na een minder jaar afhaken, terwijl de stille genieters dat juist wel doen. Hoe minder toeschouwers dus hoe meer sfeer. En zo zie je maar weer dat een dramatisch jaar ook zijn voordelen heeft! Het is vandaag Zuid dat begint met de vocale ondersteuning en Noord haakt redelijk in**.

Een paar minuten later is de volgende kans opnieuw voor Gerritsen. Opnieuw een rush van 30 meter, maar deze keer kan hij Postma niet verschalken. Had ook niet gehoeven als hij niet zelfzuchtig was geweest en de bal een tikje naar links (Hamming) of een tikje naar rechts (Cramb) had gegeven. Maar er is geen tijd om bij dat soort zaken stil te staan, want de kansenregen gaat onverminderd door. Cramb is de volgende die het mag proberen. Hij lijkt zich in eerste instantie vast te lopen op twee spelers van De Graafschap, maar als hij er één een tunnel aan zijn broek smeert, wijkt de ander vol ontzag met als gevolg dat hij vrij kan uithalen op Postma.

Dat doet ie ook, maar Postma redt knap. De volgende kans is voor Hamming, maar ook hij kan Postma niet passeren. Dat wil zeggen hij passeert Postma wel en zelfs de bal passeert Postma, maar niet tezamen!


Je zou het zo niet zeggen, maar de goal staat links!

Het staat dus nog steeds 1-0, maar het zal duidelijk zijn dat dat een schamele afspiegeling van het wedstrijdbeeld is. De Graafschap komt er gewoon niet aan te pas. Vijf minuten voor rust is er dan weer een rush op links van Gerritsen, hij trekt de bal voor, de bal komt aan de andere kant uit bij Emeran die legt breed op Van Dieren en die haalt verwoestend uit: 2-0!!


Van Dieren duikt in de gracht na zijn treffer!

En nog vindt Fortuna het blijkbaar niet genoeg want ze gaan gewoon door. De laatste dikke kans van de eerste helft is voor Emeran die keihard uithaalt vanaf de zijkant, maar zijn schot eindigt in de N-side… Ruststand: 2-0

Even tot rust komen zeg, want de gemiddelde Fortuna supporter is dit niet meer gewend. Zoveel kansen, een 2-0 voorsprong, volop inzet en goed voetbal! Het moet niet veel gekker worden.

Na rust verandert er niet zo bar veel aan het spelbeeld. Binnen een kwartier had Fortuna de marge al naar drie of vier treffers kunnen, nee moeten uitbouwen. Gerritsen tweemaal en ook Cramb krijgen de kans om het definitieve vonnis te voltrekken, maar vinden Postma op hun weg.

En net op het moment dat je je begint af te vragen of er dan helemaal niks mis kan gaan vandaag, slaat het spelbeeld net zo gemakkelijk weer om als het in de eerste helft in ons voordeel omsloeg. Een uur gespeeld, maar vanaf dat moment voetbalt er nog maar één ploeg: De Graafschap.

De oorzaak is snel gevonden. Drie van onze vier middenvelders (Emeran, Gerritsen en Van Dieren) zijn uitgeput en dat is een gevoelige aderlating. Stijn de Stofzuiger kan het ook niet meer alleen belopen en hij hijst de witte vlag op het middenveld. De Fortunezen trekken zich terug voor de eigen goal en hopen dat de Doetinchemse storm overwaait. Wat we nu te zien krijgen heb ik al eens gezien. Dit lijkt verdacht veel op een “remake” van het seizoen 00/01. Paniekvoetbal van de ergste soort.

Gelukkig hebben de Superboeren het vizier niet op scherp staan anders was de voorsprong al vrij snel als sneeuw voor de zon verdwenen. Bovendien hebben we de beschikking over Ruud Hesp die een paar keer goed redt.

Ehh, tot de 75ste minuut dan, want dan gaat Ruudje behoorlijk in de fout. Een slap schot van Schulp is Hesp toch te machtig: 2-1.

Goeie genade, wie had dat gedacht, deze wedstrijd wordt ook nog spannend….

Het publiek blijft er goed achter staan en gelukkig houdt ook Dirkx het hoofd redelijk koel. Verel brengt Heering voor Cramb, die een onopvallend debuut maakte. Hij had wel af en toe een aardige actie, maar moet toch nog flink wennen. Wat wel aardig was, was dat hij driemaal achter mekaar in een luchtduel een tegenstander met zijn elleboog bewerkte maar toch driemaal een vrije trap meekreeg. Kijk, dat is ook een kwaliteit!


Ook Cramb kan niet voorkomen dat elke corner vanavond voor Postma was….

Maar goed, de Doetinchemse storm heeft ons dus al enige schade berokkend, maar fataal is het nog steeds niet want we staan nog voor. In het restant van de wedstrijd blijft De Graafschap amechtig op zoek naar een tweede treffer, de spanning is om te snijden. Vrijwel het gehele vak C (ik dus….) staat met de handen in het haar te kijken of dit nog misgaat. Vorig jaar zou het antwoord op deze vraag zeer waarschijnlijk ja zijn geweest, dit seizoen is het voorlopig: nee!

Want Sterk maakt er na twee minuten blessuretijd een eind aan. Eindstand: 2-1.


Die tegenstanders van Emeran leren ook niks! Weer een tunnel….

Iedereen is door het dolle heen, zowel op als naast het veld. Dat is nog een voordeel van een dramatische seizoen als het vorige. Elk succesje hoe klein ook zal dit seizoen groots gevierd worden. De wedstrijd levert ons dus drie punten op, goed voor een zesde plek op de ranglijst (Gerritsen kan zijn zilveren schoentjes al uit het vet halen!), geen kaarten en zelfs geen blessures. Ik zou dus willen spreken van een geslaagde avond!

Of toch niet, dit laatste half uur was natuurlijk niet om aan te zien. Dat conditiegebrek aan onze kant is opvallend en verontrustend. Tuurlijk de spelers hebben vijf wedstrijden in kort tijdsbestek moeten spelen en onze middenvelders moeten veel loopwerk verrichten, maar je kunt toch niet zeggen dat in die vijf wedstrijden het tempo hoog lag.

Nee, het lijkt wel een beetje op de eerste wedstrijden onder Van Marwijk. Ook toen kwam er een serieus conditiegebrek boven tafel toen Bertje het betonvoetbal van Verbeek over boord gooide. Hopelijk is dit slechts een tijdelijk probleem (net zoals toen). Wat ook handig zou zijn is als de reservebank weer eens wat middenvelders zou bevatten. Landerl had bijvoorbeeld erg nuttig kunnen zijn vandaag.

Maar niet getreurd de punten zijn binnen! Zondag naar Den Bosch, weer een belangrijke wedstrijd.