We hadden ons een groot plezier gedaan als we deze wedstrijd hadden gewonnen. Op basis van de eerste helft was dat ook zeker verdiend geweest, maar ja een wedstrijd heeft twee helften en die tweede was niet goed genoeg om De Graafschap op de knieën te dwingen.


4 Februari 2001

Fortuna komt niet langs De Graafschap

Fortuna Sittard 0 De Graafschap 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering (84. Krijgsman), Van Halst, Van Barneveld, Haeldermans, Hamming, Bjekovic.
Toeschouwers: 6.800
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Voetballen op zondagmiddag blijft een vreemde gewaarwording. Als Fortuna op zondag speelt is dat meestal op de laatste speeldag en tegen die tijd waren we de voorbije jaren al veilig. Met als gevolg dus dat voor een Fortunees voetbal op zondag gelijk staat aan vrijblijvendheid. Maar ja als deze wedstrijd tegen De Graafschap één kwalificatie niet verdiend dan is het wel vrijblijvendheid. Natuurlijk er vallen vandaag geen beslissingen, maar een overwinning op De Graafschap zou bijzonder welkom zijn.

Ondanks de sneeuw en regen van de afgelopen dagen is het veld in het Wagner&Partners Stadion goed bespeelbaar. 6.800 Toeschouwers hebben de modderpoelen rond het stadion getrotseerd en zijn naar het stadion gekomen. Zelfs een St. Pauli fan is aanwezig. Helemaal alleen zit ie bij ons in vak C netjes uitgedost in zijn St. Pauli hooligan shirtje en de onvermijdelijke St Pauli sjaaltjes. En dan vraag je je natuurlijk onmiddellijk af, wat komt die man hier doen? Tijd voor een flashback. We verplaatsen ons naar Hamburg waar het 08.00uur is en de wekker gaat. Deze voetbalfan wordt wakker en denkt wat zal ik vandaag eens gaan doen? Tsja als Hamburger kun je dan natuurlijk kiezen tussen een bezoekje aan één of ander “Kaufhaus” en de interessante voetbalwedstrijd Fortuna Sittard – De Graafschap. En dan kies je natuurlijk voor optie twee! Nou ja ik snap het allemaal niet, maar misschien was ie wel op doorreis naar Reutlingen (ergens in Zuid-Duitsland) waar St. Pauli morgen zal aantreden tegen de plaatselijke SV Reutlingen. En als dit laatste waar is, dan moet je toch wel enig respect voor hem hebben. De man is dan gewoon twee of drie dagen onderweg om zijn favoriete ploeg aan het werk te zien. Toch morgen maar eens even kijken wat St Pauli gemaakt heeft!

Op het veld zien we vandaag geen nieuwe gezichten en dat hoeft ook niet want de ploeg die afgelopen woensdag Roda de stuipen op het lijf joeg, moet ook in staat worden geacht om De Graafschap te verslaan. À propos De Graafschap, is dat niet die ploeg die ons eerder dit seizoen vernederde met 5-1? Die wedstrijd waar ik nog niet eens mijn handen uit mijn zakken haalde bij de Sittardse goal? Jip, die wedstrijd dus. Het was tevens het Waterloo van Duut en ook Thijssen heeft nog een rekening openstaan daar in Doetinchem. Tijd voor revanche dus.

Nadat prins Raphael de aftrap heeft gedaan, begint Fortuna in ieder geval goed aan de wedstrijd. We zijn lekker fel en daar heeft De Graafschap blijkbaar geen rekening mee gehouden want ze moeten terug. Het levert al snel kleine kansjes op en ook op de eerste dikke kans hoeven we niet lang te wachten als Heering na acht minuten een corner neemt. De bal komt via de kluts bij Van Barneveld terecht die niet lang nadenkt en uithaalt. Postma redt maar de bal valt voor de voeten van Bjekovic die de bal net naast trapt. Geen makkelijke kans, want het moest snel gaan, maar de toon voor de eerste helft is gezet. Fortuna valt aan en De Graafschap beperkt zich tot verdedigen. Toch leidt dit duidelijke veldoverwicht van Fortuna niet tot echt grote kansen en dat komt vooral omdat onze spitsen het erg zwaar hebben. Hamming lijkt wel een zak beton op zijn rug mee te slepen en ook Bjekovic heeft het heel erg zwaar. Daar waar hij zich afgelopen woensdag vaak vrij simpel ontdeed van zijn directe tegenstander, lukt dat vandaag niet of nauwelijks. Het lijkt me dat beide spelers niet gebaat zijn bij zo’n zwaar veld als waarop vandaag gespeeld moet worden.

We moeten tot op het half uur wachten voor er weer een dikke kans komt voor ons. Bjekovic wordt diep gespeeld. Postma komt uit zijn goal maar is net te laat. Bjekovic wil de bal langs Postma doortikken maar schiet de bal tegen hem op. De afvallende bal komt bij Hamming terecht die terecht beslist tot een lob, maar Postma kan het naderende onheil met een uiterste krachtsinspanning voorkomen.

Ondanks dat de bal er niet ingaat, geeft dit de Sittardse burger moed, want Fortuna start een slotoffensief. En tsja, als onze spitsen het niet doen, dan moeten de anderen het maar doen. Of zoiets moet Heering gedacht hebben toen hij aan een rush van dik zestig meter begon. Nu kan ik me best voorstellen dat er bij De Graafschap enige spelers lopen die deze poging van Heering tot een uitbraak niet helemaal serieus willen nemen gezien zijn postuur, maar wij Fortunezen weten ondertussen wel beter. Die Heering is daar weldegelijk toe in staat! Hij loopt enkele Superboeren eruit en gaat op weg naar de goal, maar Postma verkleint de hoek uitstekend waardoor deze actie van Heering op niks uitloopt. Een minuutje later zien we een identieke situatie hoewel het nu niet Heering maar Emeran is die met de bal aan de haal gaat. Maar ja voor de rest is het identiek want de bal eindigt weer bij Postma in de handen. Ruststand 0-0.

Het was zeker geen slechte eerste helft. Hesp heeft geen bal op goal gehad en ons voetbal zag er weer verzorgd uit. Er waren ook kansen, maar dat kleine beetje geluk of doortastendheid dat nodig is voor de goal ontbrak.

Het is rust dus tijd voor het afgelopen woensdag zeer succesvol geïntroduceerde nieuwe spelletje. Wat? Geen spelletje vanwege de slechte grasmat…

Nou ja dan niet dan gaan we maar een kwartiertje naar de regen kijken. Ik vind dat voetbal op zondag trouwens maar niks. Neem nou die regen. Wat is er mooier dan regen zien vallen in het licht van de stadionlampen? Zelfs dat zien we niet op deze dag…

Tweede helft dan. Het zal duidelijk zijn dat als we zo dominant blijven als in de eerste helft, die goal wel zal vallen. Dat schijnt De Graafschap zich ook te realiseren en die gaan er nu ook een schepje bovenop doen. De winst in de persoonlijke duels is nu niet meer per definitie voor ons en er ontstaat nu een open wedstrijd met kansjes aan beide kanten. Echt één van beide keepers in verlegenheid brengen is er niet meer bij, alhoewel bij De Graafschap voorin natuurlijk wel nog good old Viscaal rondloopt. En die moet je – hoe oud ie ondertussen ook mag zijn – nog steeds geen ruimte geven. Twee keer krijgt hij die ruimte wel en die gebruikt ie om Hesp te testen. Beide keren wordt Hesp goedgekeurd.

Hoe langer die tweede helft duurt, hoe rommeliger het wordt. De nauwkeurigheid verdwijnt bij Fortuna en De Graafschap begint zich steeds meer te realiseren dat 0-0 ook niet gek is. En omdat wij absoluut niet meer bij machte zijn om De Graafschap nog op de pijnbank te leggen lijkt een 0-0 onvermijdelijk. Je kunt je nog afvragen of Thijssen dan niet moet wisselen. Het geploeter van Hamming is aandoenlijk, maar effectief is het al lang niet meer. Het lijkt wel alsof hij steeds verder wegzakt in de modder. Maar ja wie moet er dan in? Averdijk zou kunnen, maar de meest geschikte zou Gerritsen zijn geweest. En op zo’n moment blijkt dan maar hoe hij door zijn gedrag de club schaadt. Thijssen brengt overigens Krijgsman. Niet gek gedacht natuurlijk, want dit is een wedstrijd waarin een doelpunt van Fortuna steeds onwaarschijnlijker lijkt. En tsja de geschiedenis heeft geleerd dat Krijgsman dan nog wel eens wil toeslaan. Maar waarom hem wisselen voor Heering en niet voor Hamming, die helemaal moegestreden is? Als je Heering wil wisselen kun je ook Landerl nog brengen? Nou ja aan de andere kant probeert De Graafschap nog wat verwarring te zaaien door Rusian Valeev te vervangen door Bakary Jerome Diakité of zoiets. Maar voor de rest gebeurt er niks meer, zelfs Krijgsman krijgt het niet op zijn heupen en zo eindigt het dus in 0-0.

Het was nog niet eens zo’n onaardige wedstrijd van Fortuna, maar toch kan ik er niet warm of koud van worden. En volgens mij heeft dat alles met het tijdstip van de wedstrijd te maken. Voetballen op zondagmiddag om 14.30uur? Ik vind het he-le-maal niks!