In de laatste uitwedstrijd van het seizoen komt Fortuna voor de twintigste keer niet tot scoren. De Graafschap lukt dat wel drie maal, waardoor we kansloos met een nederlaag naar huis worden gestuurd. Jongeling Demin Roumen had zich zijn debuut in het betaalde voetbal waarschijnlijk iets anders voorgesteld. De goede sfeer in het uitvak verzacht het leed voor de ruim honderd meegereisde Fortunezen enigszins.


1 mei 2015

Ook laatste uitduel eindigt in kansloze nederlaag

De Graafschap 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 17. Vida 1-0, 36. Vermeij 2-0, 59. Vermeij 3-0.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Wit (61. Roumen), Janssen, Schroyen; Turan, Overhof (28. De Groot), Ter Borgh, Briels, Mert (80. Marveggio), Kis.
Toeschouwers: 5.095.
Scheidsrechter: Bax.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de onnodige nederlaag tegen Jong PSV mogen we vandaag voor de laatste keer dit seizoen naar een uitwedstrijd reizen. Net als vorig seizoen is dat dit jaar De Graafschap, met dien verschille dat we vorig jaar voor de play offs in Doetinchem speelden en nu voor de kat zijn staart. Om het bezoekersvak toch nog aardig te vullen en om de supporters te bedanken voor hun steun, heeft het Fortuna Supporters Collectief met een aantal partijen een speciale actie georganiseerd. Die heeft er mede toe geleid dat er vandaag 30 supporters in de auto en 73 in de dubbeldekker stappen. Daarmee mag de actie een succes worden genoemd, met dank aan John van Bommel, de selectie en technische staf, het Supporters Collectief en de firma Hanneman.

Nadat een man of zes zich hebben verkeken op de hoogte van de bovenverdieping van de dubbeldekker en ook EdJ zich heeft gemeld, zet de bus zich een kwartiertje later dan gepland in beweging. Over sportieve zaken wordt al lang niet meer gesproken. Wel over de al dan niet doorgaande investering en of er voldoende (koud) bier in de bus aanwezig is. Dat laatste is vooralsnog wel het geval, waardoor we ongemerkt binnen no time in Doetinchem arriveren.


De fritessaus werd speciaal voor ons bijgevuld

In vergelijking met de verloren wedstrijd tegen Jong PSV heeft trainer Van Vossen zijn elftal op slechts een positie gewijzigd. Seku Conneh ondervindt teveel hinder, zijn plek wordt ingenomen door de herstelde Jordie Briels. We starten vandaag dus zonder spits, dat biedt alvast veel perspectief op een goede afloop. Tevens is het veelzeggend voor de positie van Donny de Groot. Hoewel zijn contract nog een seizoen doorloopt, is het de vraag of beide partijen daar echt op zitten te wachten. Ik vraag me overigens af of hij de eerste spits in de geschiedenis van Fortuna wordt die het seizoen eindigt op nul treffers. Kan iemand dat eens nakijken?

De volledige opstelling ziet er door deze ene wijziging als volgt uit: Kaya; Dengering, De Wit, Janssen, Schroyen; Turan, Ter Borgh, Overhof, Briels, Mert, Kis.

Een deel van de hoofdtribune geniet van het zonnetje

De Graafschap heeft in tegenstelling tot Fortuna wel nog iets om voor te spelen, namelijk een plek in de play offs. Daarvoor zijn de Superboeren in een strijd verwikkeld met VVV Venlo. Bij de Achterhoekers is oud-Fortunees Edwin Linssen bezig aan zijn laatste wedstrijden in het betaald voetbal, hij stopt er na dit seizoen mee. Aan Sittardse kant hebben Peter van Vossen en Donny de Groot een verleden in het blauw-wit.

Vanaf minuut een is duidelijk dat Fortuna wederom aan een kansloze missie is begonnen. De Graafschap zet flink druk en Fortuna komt daar niet of nauwelijks onderuit. Het is wachten op een tegentreffer en die komt er al na zeventien minuten. Een voorzet van Lazic belandt precies op het hoofd van Kristopher Vida, 1-0. Tien minuten voor rust verdubbelt Vincent Vermeij de score door een voorzet van Cavlan binnen te tikken. En aangezien Fortuna daar welgeteld nul doelpogingen tegenover stelt, is de wedstrijd al voor rust beslist. Ook de invalbeurt van De Groot voor Thomas Overhof kan daar niets aan veranderen.

De sfeer in het uitvak lijdt overigens niet onder de prestaties op het veld. De ruim honderd meegereisde fans maken er een leuk ‘end-of-season’ feestje van en zingen hun kelen schor. Het enthousiasme slaat helaas niet over op onze spelers, maar dat nemen we vandaag maar even voor lief.

In de pauze bezoek ik het caterpunt voor een broodje worst en een cola. Nog voordat ik mijn bestelling door kan geven, zie ik het aanwezige personeel uiteen stuiven. Blijkbaar heeft een van de jongemannen een wind gelaten die zijn collega’s op de luchtwegen slaat. Dat kan natuurlijk iedereen gebeuren, maar liever niet op de plek waar ons eten wordt bewaard en opgewarmd. Minpunten voor de Thank God it’s Friday verkiezing zijn het logische gevolg.

Tien minuten na rust schrikt de Vijverberg even. Fortuna schiet namelijk op doel en dat schot (van Jordie Briels) eindigt ook nog eens buiten het bereik van keeper Jurjus op de paal. Van een echt offensief van Sittardse zijde is echter geen sprake. Drie minuten na Briels’ poging ligt de bal aan de andere kant alweer in het net. Een voorzet vanaf links wordt bij de tweede paal binnen geschoten dan Vincent Vermeij. Die maakt daarmee zijn achttiende treffer van dit seizoen. Dat is 60% van het totale aantal treffers dat Fortuna dit seizoen maakte. Een enorm gebrek aan scorend vermogen is dit jaar dan ook Fortuna’s grootste manco gebleken. Zelfs nummer laatst RKC wist al zeven keer meer te scoren.


De wedstrijd speelde zich voornamelijk op Fortuna’s helft af

Na een uur spelen mag jeugdproduct Demin Roumen zijn debuut in het betaald voetbal maken. Hij vervangt Sem de Wit. Roumen kan uiteraard niet voor een ommekeer in deze wedstrijd zorgen. Zeker als we Donny de Groot tot twee keer toe hopeloos zien falen in kansrijke positie. Het vizier van De Graafschap staat gelukkig ook niet meer op scherp, waardoor we het einde met een 3-0 nederlaag halen.

Dengering mag proberen een aanval op te zetten

Voor de veertiende keer krijgen we drie of meer doelpunten tegen en voor de twintigste keer weten we zelf niet te scoren. Pijnlijke cijfers die het rapport van Peter van Vossen niet bepaald zullen opfleuren. Het is te hopen dat we volgende week tegen RKC niet met drie doelpunten verschil verliezen, anders is ook de laatste plaats op de ranglijst voor ons.

De Graafschap viert een feestje met haar Spin-side

Net als op de heenreis wordt er op de terugreis nauwelijks over voetbal gepraat. Een hoop stomme praat en een aantal Jupkes maken de tweeënhalf uur durende rit daarmee goed te overbruggen. Rond kwart voor een bereiken we de Milaanstraat, alwaar volgende week de strijd om de negentiende plaats los zal barsten. Tot dan!

Tot slot de laatste beoordeling voor het Thank God it’s Friday klassement van dit seizoen.

Resultaat: Wederom kansloos ten onder betekent 0 punten.
Uitvak: 103 fans met de bus- en autocombi: 6 punten.
Stadion: De Vijverberg blijft een prima stadion, zonde van het slechte zicht vanuit het uitvak: 6 punten.
Thuisfans: Interactie is er bij De Graafschap altijd wel, al maken de schermen dat wel erg moeilijk: 6 punten.
Catering: De eerder genoemde scheet komt De Graafschap duur te staan: 2 punten.
Randvoorwaarden: Programmaboekjes te koop, van de stewards geen last gehad, maar vlaggen ophangen blijft een kriem: 6 punten.

Met een score van 26 punten eindigt De Graafschap met Telstar op een gedeelde negende plek.