Fortuna Sittard is erin geslaagd de moeilijke klip die De Graafschap heet te omzeilen. In een spannende wedstrijd toonden de manschappen van Willy Boessen aan over de nodige veerkracht te beschikken en hadden, met wat meer overleg, nog met de drie punten aan de haal kunnen gaan. Desondanks stapte iedereen na afloop met een voldaan gevoel weer in de bus. De keren dat we zonder dikke nederlaag huiswaarts zijn gestuurd door ‘De Superboeren’ zijn immers op één hand te tellen. En dat realiseren mensen zich onvoldoende…


23 november 2012

Prima gelijkspel op De Vijverberg

De Graafschap 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 6. Khalouta 0-1, 26. Janssen (eigen doelpunt) 1-1, 56. Auassar 2-1, 83. Voorn 2-2.
Opstelling: Kaya; Turan (46. Hendrickx), Janssen, Dreesen, Schroyen; Voorn, De Boer, Kruijsen (80. Diaz); Khalouta, N’Koyi, Çevik (72. Rajcomar).
Toeschouwers: 7.840
Scheidsrechter: Rutger Bekebrede
Geel: –
Rood: –

Het is inmiddels meer dan een half jaar geleden dat ik me nog eens waagde aan het schrijven van een verslag van een herenwedstrijd van Fortuna Sittard. In de zomer zei ik in een opwelling ‘eens naar het damesvoetbal te gaan kijken’ en kreeg de lachers op mijn hand. Inmiddels nadert de winterstop en ben ik 14 verslagen van de Fortuna Dames verder.

Maar vandaag sta ik op de nominatie om verslag te doen van de verplaatsing naar De Graafschap en met een vreemd gevoel stap ik dan ook rond 15.45 uur in een Royal Blue vehikel met bestemming Trendwork Arena. Daar staan al een hoop mensen te wachten op de twee bussen die de buscombi naar de Achterhoek voor hun rekening gaan nemen.

Zelf neem ik mijn vertrouwde plek rechtsachter in. Centraal zit Ralf en aan zijn linkerzijde zit Guido. De gekende driemansverdediging is een feit. Omdat het druk is in de bus maakt Christian het kwartet vol, maar om nu een vergelijking te trekken tussen Christian en Maartje Keulen gaat allicht wat ver.

Daar waar in de verdediging van vandaag LB volop is vertegenwoordigd is dat bij de dames niet meer het geval. Afgelopen week nam Loes Butink met veel hartzeer afscheid van Fortuna. Ondanks dat de dames pas enkele maanden onder de vlag van Fortuna voetballen, maken ze integraal deel uit van onze belevingswereld en wil Loes dan ook heel erg danken voor alles dat ze voor de club heeft betekend. Loes, het ga je goed! En dat is gemeend!

Maar Loes’ vertrek beheerste niet het nieuws van afgelopen week. In Johan Derksens spreekbuis verscheen namelijk een artikel waarin de manier waarop het huidige bestuur jarenlang de club heeft gerund wordt blootgelegd. Om een zo hoog mogelijke score te behalen tijdens meetmomenten die onderdeel uitmaken van het licentiesysteem ‘regelde’ het bestuur aanzienlijke sommen geld die op bepaalde data op Fortuna’s bankrekening stonden. Zodoende leek met de liquiditeitspositie niks mis, maar ik werkelijkheid was de clubkas leeg.

Door de huidige directie wordt schande gesproken over de handelswijze van het bestuur, maar deze window dressing is natuurlijk niet ingegeven door een uitstekende balanspositie. Zoveel is duidelijk. ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’, zo stelde hockeycoach Paul van Ass en dat lijkt ook de nieuwe directie te beseffen. Zij gaan het anders doen, maar zoals zo vaak is de realiteit weerbarstiger.

Desondanks hebben de gebeurtenissen van afgelopen week geen vat gekregen op het humeur in de bus. Sterker nog, er heerst een jubelstemmig! Allereerst dienen we mijnheer Blonk te feliciteren met zijn verjaardag. Maar de slingers die door begeleidingsduo Wil & Annette worden opgehangen zijn niet alleen voor hem. Ook Fanta Frank viert vandaag zijn verjaardag. Heren, proficiat!


Jupiler Frank in actie

Maar daarmee is de koek nog niet op. Ook Martijn wordt in de bloemetjes gezet wegens het niet halen van het praktijkdeel van zijn rijexamen. Tenslotte zijn we alweer bijna anderhalve week vertrokken voor het nieuwe Carnavalsseizoen en zit er een heuse Prins Carnaval in de bus. Dit seizoen zal Prins Guido d’n Eesjte regeren over zijn WhatsApp Riek. Over zijn Liefsjpreuk denkt hij nog even na, maar die lezen we op korte termijn wel in het gastenboek van Fortuna Online. Ongelofelijk, maar van sommige dagen druipt het geluk gewoon af.

Als de diverse plichtplegingen achter de rug zijn is de reis al een aardig stuk gevorderd en stopt de bus op een parking in de buurt van Arnhem. Omdat ik rechtsachteraan in de bus zit, lukt het me niet om tijdig het aanpalende tankstation te bereiken. Maar nog juist op tijd om te zien hoe Nico en jarige Job Frank de snackwand leegroven.

Nadat een intermezzo dat ongeveer 20 minuten duurt zoekt iedereen de bus weer op om de laatste 35 kilometers af te gaan leggen. Als er blauw licht door de ramen van de bus naar binnen schijnt is duidelijk dat we al worden geëscorteerd door de sterke arm. Via een sluwe sluiproute worden kwaadwillende ‘Superboeren’ misleid en bereiken we zonder brokken het uitvak. Daar mogen 107 supporters zich door één toegangspoortje murwen teneinde toegang te verkrijgen tot het Doetinchemse aquarium.

In het gangetje richting uitvak staat een verkoper van programmaboekjes en daarmee scoort De Graafschap prompt drie punten in onze rubriek ‘Thank God it’s Friday’. Ook John kan zo langzamerhand eens met punten worden beloond, want hij is al zo attent om twee boekjes apart te houden. Bravo! Als tegenprestatie zal ik hem binnenkort een boekje van de wedstrijd DTS Ede – Fortuna Sittard uit de Topklasse van het damesvoetbal overhandigen.

Eenmaal aangekomen in de Achterhoekse Viskoem bemerk ik dat Ferhat Kaya gewoon aan zijn opwarming bezig is. Hij werd afgelopen wedstrijd vervangen door Mark Voss en dat liep niet helemaal lekker. Goed dat de minzame Belg terug onder de lat staat.


Chique stadion, maar het uitvak sucks

Ik heb ook oog voor de tegenstander en zie dat Harrie Gommans ontbreekt. Het technische beleid van De Graafschap is in handen van Roland Vromans. Hij kopte Fortuna in het kampioensjaar naar periodewinst tijdens de thuiswedstrijd tegen Haarlem. Voor de rest geen spelers bij ‘De Superboeren’ met een Sittards verleden.

Andersom is dat wel het geval. Trainer Willy Boessen speelde ooit één seizoen voor De Graafschap, maar dat werd geen succes. Hij vertrok, sloot zich weer aan bij Fortuna en promoveerde naar de Eredivisie.


Beide teams warmen zich op

Naast genoemde Ferhat Kaya spelen ook Fatih Turan, Roel Janssen, Timothy Dreesen en Joeri Schroyen. Vóór dit vijftal vormen Ramon Voorn, Yoann de Boer en Quin Kruijsen het middenveld. Ramazan Çevik, Patrick N’Koyi en Abdelaziz Khalouta spelen in de voorhoede.

Als de spelers het veld betreden dragen zij witte shirts. Daarmee steunen alle profclubs de actie ‘Sta op tegen kanker’. Tijdens de heenreis heeft de Supportersvereniging SV Nao Veure een collecte gehouden ten behoeve van deze actie en ook de spelers zelf ondersteunen dit initiatief. Maar er wordt niet alleen gestreden tegen deze vreselijke ziekte. Er wordt ook opgeroepen om het woord ‘kanker’ als scheldwoord achterwege te laten. Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn. Als je deze ziekte van dichtbij hebt meegemaakt praat je wel anders. Vreselijk.

Tijdens deze opkomst wordt een spreekband ontrold met de tekst ‘Fuck You Danilo’ erop. VC John Leinarts ziet het, laat het gebeuren, maar snapt er geen snars van. Ik zou hem graag willen verwijzen naar onze rubriek ‘Achter de Schermen’. Veel leesplezier!

Als scheidsrechter Rutger Bekebrede de match op gang fluit trekt De Graafschap furieus naar het front. Rogier Meijer heeft gezien dat Soufian el Hassnaoui zich heeft vrijgelopen en bezorgt de Marokkaan de bal. Hij bedenkt zich geen moment en lost een schot dat door Kaya ternauwernood kan worden verwerkt. We spelen 16 seconden.

De hoogte tijd dus om wat terug te doen! Ramazan Çevik passt de bal richting de cornervlag en dat is goed gezien door linksback Joeri Schroyen. Zijn voorzet bereikt zekerheidje Abdelaziz Khalouta, maar hij is de tweede Marokkaan wiens doelpoging strandt in goede bedoelingen.

In de beginfase golft het spel op en neer, want uit de tegenaanval komt Fortuna bijna op achterstand. Linksbuiten Anco Jansen bezorgt Fatih Turan een lastige avond en lijkt te gaan scoren. Op de doellijn komt Roel Janssen echter nog ingegleden en weet een tegentreffer te voorkomen.


De Graafschap ontwikkelt meteen druk

Tijdens de wedstrijd wordt ook nog even stilgestaan bij de ban die Randy afgelopen week heeft gekregen. Als ik de rechtstreeks betrokkenen mag geloven is hier sprake van een muizeholletje.

There’s only one Randy …,
One Randy …,
Walking along,
Singing a song,
Walking in a … wonderland…

Op het veld blijft De Graafschap aandringen, maar wordt achteraan koud gepakt. Quin Kruijsen komt via een gelukje in balbezit en ziet dat Khalouta richting doel loopt en geeft de bal goed mee. Khalouta, die zich meer en meer ontpopt tot Fortuna’s witte merel, controleert de bal, kijkt waar doelman Joost Terol staat en tikt de bal ijzig kalm in doel.


Khalouta heeft weer toegeslagen

De vroege voorsprong waarop iedereen hoopte is een feit. Nu kan Fortuna beginnen aan haar geliefde spelletje. Vanuit een gesloten verdediging zinspelen op scherpe counters. Maar helaas treft het in De Graafschap een tegenstander die zich niet zomaar in het ootje laat nemen.

Een ongekende storm op Kaya’s doel steekt op. Allereerst schiet Auassar een vrije trap in de muur, maar de tweede bal kan door Fortuna niet worden gewonnen. Hierdoor krijgen ‘De Superboeren’ de kans om de bal voor doel te brengen en met vereende krachten kan de bal worden weggetrapt. De storm is voor even gaan liggen.

In deze fase krijgt De Graafschap ook een aantal corners en met de goede koppers die zich aan het front melden is het dan goed oppassen. Toch weet De Graafschap de gelijkmaker te forceren als Piotr Parzyszek in het zestienmetergebied te veel ruimte krijgt. Hij mag draaien en op doel schieten, waarbij Kaya nog juist een hand tegen de bal kan zetten. De rebound die wordt weggegeven wordt opgepikt door linksbuiten Jansen en hij tikt de bal op de paal. De bal ketst uiteindelijk op het been van Roel Janssen en belandt in doel.

Het is ook de eerste maal dat ik opnieuw kennis maak met de fijne damesstem die door de geluidsboxen klinkt. Ik was daar in het verleden al weg van en ben dat nog steeds. Een rendez-vous dringt zich bijna op.

Het is ook het teken voor de Spin-Side om zich een eerste maal te roeren. Maar op veel sympathie van de Fortuna-aanhang kunnen ze niet rekenen.

Sing when you’re winning,
You only sing when you’re winning…

Met de gelijke stand nemen ‘De Superboeren’ echter geen genoegen. Vooral Fatih Turan heeft het nogal lastig tegen Anco Jansen en heeft amper grip op de aanvaller. Voorzet na voorzet bereikt de box waarbij de verdedigers met veel geluk overeind blijven. En als de verdediging is uitgespeeld, staat daar nog altijd Ferhat Kaya, als hij een inzet van Ted van de Pavert van dichtbij kan klemmen.


Fortuna mag een vrije trap nemen

Aan Sittardse zijde kunnen nauwelijks kansen worden genoteerd en we mogen blij zijn met 1-1 de rust te halen. Gelukkig voeren we in de tifo-battle wél de boventoon.

En veer sjtaon weer in het oetvak,
En veer zènge gans allein veur dich,
Oh Fortuna,
Oh Fortuna,
Win daorom vandaag veur mich…

Tijdens de rust klets ik even bij met Wil, Annette en Tino. Op het veld worden supporters geacht ballen door gaten te trappen, maar dat is wel zó afgezaagd dat ik daar mijn aandacht niet bij kan houden.

Als de rust bijna is gedaan bemerk ik dat Jonathan Hendrickx zich heeft opgewarmd. Hij zal ongetwijfeld Fatih Turan vervangen die een vervelende avond beleefde. Niet veel later arriveren ook de andere spelers waarbij Turan inderdaad in de kleedkamer is achtergebleven.

Het scorebord staat weer op 00:00 en de tweede helft kan beginnen. En die tweede helft begint goed. Çevik weet namelijk meteen al een corner af te dwingen, al levert dat geen gevaar op.

Gesteund door het thuispubliek tracht De Graafschap de Sittardenaren weer onder de duim te krijgen. En dat lukt nog ook. Wederom is het Anco Jansen die de hele rechterzijde van Fortuna passeert. De spits, die in de belangstelling staat van Eredivisionist PEC Zwolle, levert een goede voorzet af die wordt ingeschoten door Piotr Parzyszek. Zijn schot is niet hard en ook niet precies, maar ketst af op het been van Adil Auassar en rolt juist langs de paal in doel. Hiermee heeft de Graafschap haar verdiende voorsprong.

Nu is het hek helemaal van de dam in het thuisvak, maar wordt vakkundig van repliek gediend, waarbij ze voornamelijk zingen als ze aan de winnende hand zijn.

Eerste Divisie,
De Graafschap is erbij…

Toch probeert Fortuna weer aan te knopen bij het goede spel dat fases in de eerste helft zo kenmerkte. Aan mijn rechterzijde worden termen als ‘kutvoetbal’ en ‘hopeloos’ gebezigd, maar zulke mensen hebben niet echt in de gaten van waaruit Fortuna naar omhoog is gekropen. Daarbij, op De Vijverberg heeft Fortuna nooit aansprekende resultaten geboekt, dus zo vreemd is die achterstand helemaal niet.


Schroyen start zijn opmars

Toch zit iedereen een beetje met een wrang gevoel, want zomaar de zege weggeven kan natuurlijk niet. Vooral via diepe ballen wordt N’Koyi gezocht, maar hij moet quasi in zijn eentje tegen sterke verdedigers opboksen.

Na een kleine zeventig minuten speelt Yoann de Boer de bal richting Joeri Schroyen. Laatstgoemde neemt de bal aan en passeert twee tegenstanders, maar diens schot kan Terol niet verontrusten.


Lichte blessure bij Timothy Dreesen

Niet veel later laat Fortuna zien hoe je een counter plaatst. Patrick N’Koyi wordt in de diepte aangespeelt en legt prima af op Khalouta. Hij loopt voorbij de linksachter en ziet aan de linkerkant Ramazan Çevik vrijlopen. Zijn pass is prima en geeft Çevik de kans een schot te lossen. Ook dat schot is prima, maar Terol kan nog juist de bal uit de hoek tikken.

Na deze actie wordt Çevik vervangen door Kévin Diaz en hij is meteen gevaarlijk als zijn voorzet tot NKoyi komt. Hij heeft wat moois in gedachten, maar de bal glijdt van zijn voet. Niet veel later komt Fortuna dan toch op gelijke hoogte.

Bij De Graafschap loopt in de achterhoede één en ander niet helemaal jofel, waardoor Ramon Voorn zijn tweede doelpunt van het seizoen kan scoren. Het zorgt voor ongekende vreugde in het uitvak. Het vervelende aan de gelijkmaker is wel dat het scorebord het voor de zoveelste keer begeeft. Dat lijkt niet veel uit te maken, maar daardoor weet niemand hoeveel tijd er nog resteert om nog een derde treffer te forceren.


De Graafschap zet nog één keer aan

Tot een echt slotoffensief komt geen van beide teams meer, al treft de ingevallen Prince Rajcomar nog de paal. Zoals zo vaak staat hij bij deze actie buitenspel, waardoor hij zijn zwakke invalbeurt geen glans kan geven.

En zo eindigt de wedstrijd in een bevredigend gelijkspel. Het begin was voor Fortuna, het kwam ook op voorsprong, maar kwam nadien niet meer onder de Achterhoekse druk vandaan. Ook het slotakkoord was voor Fortuna en dik tevreden stapt iedereen weer in de bus.


Iedereen neemt afscheid van elkaar

Omdat de lichten in de bus nog branden zien we niet waar we ons exact bevinden, maar het lijkt erop dat we ergens off road rijden. Om de paar meters worden we opgeschrikt door oneffenheden in het wegdek. Veel deert dat niet; het bevordert het gistingsproces in veler magen.

Terug op de autostrade komt iedereen weer tot rust en kan ik rustig nadenken over ‘Thank God it’s Friday‘.

Resultaat: 3 punten.
Uitvak: 107 supporters, en dat levert net 6 punten op.
Stadion: ik houd erg van De Vijverberg en ken 9 punten toe.
Thuisfans: lauwe interactie, derhalve 4 punten.
Catering: € 3,50 neertellen voor een armetierig broodje worst? 2 punten!
Randvoorwaarden: prima, nette stewards en programma’s voorzien. Spandoeken ophangen is een ander paar mouwen: 6 punten.

Met 30 punten komt De Graafschap binnen op een voorlopige vijfde stek!

Ondertussen rijden we op de autostrade in een fuik: alcoholcontrole. We mogen God op onze blote knietjes danken dat alleen bestuurders van voertuigen aan een controle worden onderworpen, anders was massa-arrest een feit geweest.

Het breekt wel de reis een beetje en als we terug vertrekken onspint zich een heus catch-catch gevecht voor mijn neus. Normaal gesproken ‘vechten’ twee duo’s tegen elkaar, maar heb sterk de indruk dat Thies’ teamgenoot zich tegen hem heeft gekeerd.

De mooiste gevechten tijdens Wrestle Mania zijn de keren dat het publiek zich ermee gaat bemoeien. Dat is deze keer niet het geval. Nee, het is juist andersom. De showfighters betrekken het publiek in de strijd. Dat hierbij brokken worden gemaakt is evident.

Niels’ knie was al niet meer helemaal okselfris, maar gaat vanavond helemaal aan gort. Het heeft echter geen vat op de uitgelaten stemming in de bus. Teneinde Niels een hart onder de riem te steken wordt hij verrast met een mooie wenskaart die door iedereen wordt getekend en een voorzichtige glimlach op zijn gezicht laat verschijnen. Niet veel later is het weer koek en ei binnen Vak C en kunnen we verder met hoofdzaken: Fortuna’s dameselftal.

Doordat de dames afgelopen week een uitwedstrijd speelden, de bekermatch tegen Prinses Irene is afgelast en ze volgende week wéér uit spelen, dreigen de meesten lange tijd verstoken te blijven van de dames en dat lijkt haar tol te gaan eisen. Het zou me niet verbazen als Jannie Sangers komende week wat mensen op de training kan begroeten. En heel misschien dat onderstaande tekst dan wel, net zoals in de bus, ten gehore wordt gebracht.

Er was een donder een bliksem, een slag toen ik je zag,
Ik ben veranderd, een ander, sinds die ene lach,
Ik geef me over, je hebt me, verzetten heeft geen zin,
Ik ben veranderd, een ander, en dit is pas het begin…

Want je hebt niet in de gaten wat je allemaal met me doet,
En dat kun je ook niet weten, ik heb je pas één keer ontmoet,
En toen heb je mij misschien, ja heel misschien, niet eens, gezien…

Als we weer in Sittard zijn, stoppen de gezangen en is het tijd om huiswaarts te keren. Daar waar links en rechts supporters snel naar huis gaan om wat nachtrust te nemen, zoek ik met Prins Guido d’n Eesjte nog onze vaste eetzaak in de Belgische grensstreek op. Daar lopen we ook Ramazan Çevik  tegen het lijf. Na een korte babbel zit het erop. Eenmaal thuis trek ik vlug mijn pyjama aan en val als een blok in slaap.

COYS,

Michel Hennen